hirdetés

Xiaomi Amazfit GTR 2 sportóra teszt

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz

teszt
Xiaomi Amazfit GTR 2 sportóra teszt 1
írta: Don Kartács
2021-08-11

Végre megkaparintottam a GTR 2-t, ami a “közepes” sportórája az Amazfitnek, abból is a klasszikus, elegánsabb változatot. Természetesen tudásával is igyekszik rátromfolni az elődjére a GTR 2, már támogatja a hívásfelvételt és a beszélgetéseiteket is lefolytathatjátok a beépített mikrofon segítségével. Az egyik legfontosabb funkció pedig a zenelejátszás, amit már a saját 4 GB-os háttértárjáról valósít meg. Az ára azért nem olyan alacsony még, mint a durvább alis akciók idején a GTR-nek volt, a Classic verzióért 50 992 Ft-ot, míg a sportért 48 422 Ft-ot kérnek az Amazfitstorenál, a szokásos feltételek – számla, 2 év gari, magyar nyelvű ügyfélszolgálat – mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az óra minősége pazar, viszont az üveglap kiért a test széléig,

így vigyázzatok, minek ütitek neki. A rendszer kétgombos, ami sport közben fog jól jönni, illetve mindkettő megnyomására gyorsmenü ugrik fel, az egyik a vezérlésért felel, a másik a sportokat indítja. A gombokat kellően tömítették ahhoz, hogy 5 ATM nyomásig az óra vízálló legyen, de nyilván nem egy bőrszíjas kiszereléssel fogtok a medencébe ugrani. A dobozban a leíráson túl csak egy mágneses töltő található, de végre a teljes széria ugyanazt a formátumot használja így a GTR 2e/GTS 2e, a Mini és a Bip U Pro is hasonló töltőkábelt kapott. Sajnos ezzel tényleg csak tölteni lehet, hiába dugjátok be a laptop USB portjába, innen nem, csak WiFi-n keresztül érhető el a háttértár. Ebből könnyen kitalálható, hogy a BT 5.0 mellé a gyorsabbik vezeték nélküli háttértár is betársult, ami kelleni is fog, ha zenéket akartok másolni a 4 GB-os háttértárra. Ez egyébként nem túl gyorsan történik meg, de legalább van, és nem Bluetooth-on keresztül kell átkínlódni a muzsikákat.

Szenzorfronton elég sok mindent tud felvonultatni a GTR 2,

a már említett drót nélküli kapcsolatokon kívül rendelkezik GPS-szel, iránytűvel, fényérzékelővel, gyorsulásmérővel és háromtengelyes giroszkóppal, illetve pulzus- és légnyomásmérővel is. NFC-vel még mindig nem, ami az egyik legnagyobb érvágás, míg az EKG, ami ebben az 50-60 000 Ft-os ársávban ritka madárnak számít, szintén kimaradt. A Huawei a GT 2 Pro kapcsán azzal büszkélkedett, hogy támogatja a Qi töltést, sajnos itt ez is lemaradt a palettáról. Ez azért is fájó, mert a 471 mAh-s akkumulátorból átlagosan 5 napot tudtam kihozni, vagyis elvesztette az elődje legendás üzemidejét.

Az 1,39 inch-es 454 pixel átmérőjű AMOLED kijelző, mint mindig, most is nagyon szépre sikeredett,

pengeéles rajzolatok, kellő fényerő még napsütésben is, és a Zepp appból számtalan letölthető óraszámlappal fel lehet dobni a kinézetet. Ezeket menteni is lehet, 10-et képes az óra tárolni, és néhány számla paraméterezhető is, ilyenkor a gyorshívásokkal különböző funkciókat indíthattok el. A rendszer szépen, döccenésektől mentesen fut – kivéve, ha sporttevékenység adataiban kell lapozni -, a menü is jól lapozható, akadásokkal nem nagyon találkoztam, de mivel ez egy zárt, optimalizált rendszer, ez nem is meglepő. Emiatt viszont nem is nevezném okosórának, hiszen újabb menü elemeket nem lehet felvenni a már meglévők mellé, mint ahogy appokat sem lehet letölteni.

Azért az Amazfitwatches oldala ad némi DIY henkölésnek teret, sok mindent rá lehet ezekre a hardverekre custom firmware-rel hegeszteni, de ezt mindenki csak saját felelősségre tegye, annak tudatában, hogy ezzel búcsút is int a garanciának.

 

Xiaomi Amazfit GTR 2 – Ez nagyon nem egy sportóra

A korábbi cikkek egyikében, talán a GTS kapcsán fogalmaztam úgy, hogy ezek lifestyle órák, a leghasznosabb mindennapi funkciókat tömöríti magában a szoftver. Még véletlenül sem említhető az igazi sportórákkal egy kalapban, arra ott volt a Stratos széria, ami úgy néz ki, a harmadik szériával véget is ér. Ezt csak azért mondom el, mert ugyan a GTR 2-vel lehet sportolni, de azért közel sem olyan alkalmas rá, mint egy komolyabb konkurens, vagy akár a már említett Stratos 3.

Szerencsére viszont megörökölte a Startos hasznos funkcióit, és az app felületük is közös,

vagyis azért a két termék közeledett egymáshoz. A telefon oldalán még mindig a Zepp nevű program tevékenykedik, és az idő előrehaladtával egyre stabilabban és jobban teszi a dolgát – utolsó frissítés augusztus 3. -, ráadásul nemrég kapott új kezelőfelületet, szóval már ki is néz valahogy. A fontosabb funkciókat felsorolom, hiszen az egyik olyan szempont, ami alapján órát szoktatok választani:

 • napi adatok monitorozása: megtett út, lépésszám, elégetett kalória
 • pulzusmérés PPG szenzorral
 • alvásmonitorozás
 • PAI kijelzése, ez egy mutatószám az egészség mérésére
 • zenetárolása és lejátszása (4 GB tárhely áll rendelkezésre), illetve az Amazfit PowerBuds vezérlése be tud épülni az óra menüjébe
 • BT és WiFi, utóbbin frissül, illetve tölti fel a zenéket
 • véroxigénszint mérés (de nincs automata, csak egyszeri indítás)
 • stressz-szint figyelés
 • 90 különböző sport támogatása
 • hangszóró és mikrofon a hívás felvételéhez és a beszélgetés lebonyolításához
 • óraszámlap választás
 • Always on Display
 • légzőgyakorlatok
 • időjáráskijelzés
 • üzenetkijelzés
 • hangasszisztens
 • külső rendszerekhez csatlakozás, pl. Google Fit és Strava

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Ez látszólag elég sok minden, de pl. a GPX fájlokat nem kezeli,

így túrázásra nem alkalmas, illetve ami zavaró volt, hogy nem találtam meg, hol lehet közvetlenül hozzáférni a háttértárhoz, csak toltam rá a zenéket izomból, az tökéletesen működött. Ami még nagyon tetszett, az a rengeteg sport támogatása. Leszámítva egy-két egyedi aktivitást, szinte mindenre van külön egyedi tevékenység, amit elindíthattok. Én végül ugrókötelezéssel, futással és spéci talajgyakorlatokkal tudtam le a tesztet, amihez a Six pack in 30 days és a Plank Workout at Home appokat használtam. Ezeket teljesen jól abszolválta az óra, a GPS viszonylag gyorsan fog jelet, de az útvonalrajza lehetne pontosabb. Sajnos a COVID fertőzés óta már sokkal kevesebbet futok, pedig megnéztem volna egy félmaratonon, hogyan teljesít.

Ami viszont nagyon nem jött be, az a GTR 2-n keresztüli telefonálás.

Szerintem konkrétan semmi értelme nincsen, pedig az alapkoncepció pont az lenne, hogy a hívás esetén a hátizsákból vagy a zsebünkből nem kell előkotorni a telót, nélküle is le lehet zavarni a beszélgetést. Csakhogy egyrészt a hangminőség is hagy némi kívánnivalót maga után, másrészt, meg ha van háttérzaj, akkor silány ordibálássá silányul a kommunikáció.

Nem beszélve arról, hogy ez utoljára a 80-as években volt ez menő a Knight Rider sorozatban, szóval szerintem nem ez az irány, ami felé lépnie kell az Amazfitnek. Aki aktiválni akarja, annak az óra oldalán a BT menüben párosítania kell a mobilját az órával, viszont a beszélgetést fülesre továbbadni nem tudja a GTR 2, pedig ennek pont lett volna értelme.

Ami még nem tetszett, az az értesítéskijelzés.

Hihetetlen, hogy 2021-ben még mindig ott tartunk, hogy nem lehet egy üzenetre előredefiniált válaszokkal reagálni, vagy hogy app esetében kiírja, hogy jött egy mailem, de nem tudom mi a tartalma. Nem mondom, hogy ez semmit nem ér – pl. a levelek fejlécét beolvasta -, de azért itt lenne még csiszolni. A magyar ékezeteket legalább jól kezeli, ahogyan az elődmodellek is. A véroxigénszint mérés meg egy tipikusan olyan dolog, amit vagy elhiszel vagy nem. A mért eredmény 97% lett, de eddig mindegyik 95-98% közötti számot mutatott, szóval fogalmam sincs hogy ez egy random szám-e vagy a valóság.

Hogy a fejlődésről is beszéljek, az alvásmonitorozás pontos,

szépen eltalálta mindig, hogy mikor aludtam el és ébredtem fel, ráadásul lehet zárni is a kijelzőt, hogy éjszaka véletlenül ne oldjátok fel a kijelzőt. A Zepp statisztika modulja még mindig nagyon durva, rengeteg infót ki lehet belőle nézni, az útvonalrajzokat, a sportok adatait, a megtett kilométerek sebességét és még számtalan mást is. Mivel van külső feldolgozó rendszerekbe szinkronizálás, mint pl. a Strava, ezeket folyamatosan használtam, el sem tudom képzelni, hogy olyan órát vegyek, ami ezt manapság nem tudja.

Összegzés

Ez itt nem a te szobád, mondta Butch-nak Tom Hanks az Egyik kopó, másik eb című filmben. Pont így éreztem magam a GTR 2 Classic kapcsán, hogy ez nem az én órám. Sportórának nem elég okos, lifestyle órának pedig túl drága, és még nem is tetszik. Ráadásul közel sem hibátlan, béna az értesítéskezelése és az új funkciók közül pl. biztosan nem használnám a beszédmikrofont és a hangszórót, és a legvonzóbb tulajdonságát, a hosszú üzemidőt is elvesztette. Viszont tagadhatatlan, hogy bizonyos téren fejlődött, támogat 90 sportot, végre van a zenehallgatáshoz háttértár, és a Zepp app is sokat fejlődött az elmúlt 2 évben.

Szóval a kérdés az, hogy neked bejön-e a kinézet – én a Sport verziót vinném, az ráadásul olcsóbb is -, illetve hogy hiányolsz-e olyan dolgokat, mint a GPX fájl kezelés, az USB-s másolás, a transzflektív kijelző, és mondjuk az NFC. Ha nem, de imádsz mások előtt hangosan ordítva telefonálni, és naponta háromszor cseréled az óraszámlapod, ez a te órád. A klasszik verzióért 50 992 Ft-ot, míg a sportért 48 422 Ft-ot kérnek az Amazfitstornál – ami egy Xiaomishop albrand -, a szokásos feltételek – számla 2 év gari, magyar nyelvű ügyfélszolgálat – mellett. Ez egyébként alacsonyabb, az olimpiai kedvezmények köszönhetően, mint a szokott ár, így aki egy GTR 2-re vágyik, annak itt a lehetőség.

Pro

 • Kiváló minőség, 2 variáns is kapható
 • 4 GB háttértár a zenetároláshoz
 • Brutális mennyiségű sport kezelése
 • Rengeteg számlap
 • Végre az app is normális lett, illetve javítottak a kezelőfelületén is

Kontra

 • Nem kezel GPX fájlokat
 • Béna üzenetkijelzés
 • Nem sok értelme van a beszéd mikrofonnak és a hangszórónak
 • Elveszett a legendás üzemidő

hirdetés