hirdetés

Xiaomi Amazfit Stratos 3 okosóra teszt

Az eszéért imádtam és nem a szépségéért

teszt
Xiaomi Amazfit Stratos 3 okosóra teszt 1
írta: Don Kartács
2020-02-05

Régi vágyam teljesült, mikor megkaptam a Xiaomi Amazfit Stratos 3 okosórát, ami a komolyabbik ketyegője a cégnek, szemben a divatosabb, de egyszerűbb GTR/GTS szériával. A Stratos 3 egy igazi sportóra, mindenféle fancy funkcióval, de ami sokkal fontosabb: lehet vele pulzusszám kontrollált edzéseket is végezni. Ez eddig sokkal inkább a Polar és a Garmin vadászterülete volt, de ők nem 65 000 Ft-ért, hanem 100 000 fölött mérik a hasonló tudást. Szerencsére itthon is elérhető az óra a Xiaomishopnál, magyar garival és magyar nyelvű ügyfélszolgálattal.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A divatos sportóra szegmensbe tartozik még a Xiaomi Watch Color, amiből egyelőre csak a kínai variánst láttam, így nálam a kerülendő kategória. Van még a Xiaomi Amazfit T-Rex, ami elvileg a túrázós változata lesz a GTR/GTS szériának, és jön még a Nexo, ami a Verge és Verge Lite utódja, és tulajdonképpen egy „olcsósított Stratos”. Tetszik érteni?

Ezen kívül van még a Stratos sorozat, ahol elválik a sz*r a májtól, amennyiben az ember a mozgást egy kicsit is komolyabban veszi. A Stratos 3 egy sportra kihegyezett célszerszám, ami mellé feldobálták a divatos funkciókat, mint az értesítéskezelés, a zenelejátszás, az NFC és hasonlók.

Az első hibát ott követték el, hogy nem mertek eléggé bevállalós kinézetet alkotni neki. Pedig nem hiszem, hogy bármelyik sportoló – akik jellemzően jelölőfilc neon-sárga cipőben meg rikító kék pólóban edzenek – megsértődne azon, ha a Stratos 3 kinézete a feketén kívül állna valamilyen más színből is. Az anyaghasználatra viszont nem lehet panasz, ráadásul az óra 5ATM-ig vízálló, így úszni is lehet benne, a külcsínt pedig „badass” Alis szíjjakkal dobhatjátok fel, illetve rámehettek a jóval drágább Elite edition-re is.

Azt sajnos egyöntetűen megállapította a komplett szerkesztőség, hogy ez nem egy szép óra, amibe első látásra tömegek szeretnek majd bele. Ezt tetézi, hogy a GTR/GTS féle AMOLED kijelző helyett, egy 1,34 inch-es transzflektív panelt kapott a Hármas, ami nem különösebben szép. Viszont minél több fény esik rá, annál világosabb, és sport közben ez sokkal fontosabb, mint az, hogy egy AMOLED kijelzőn hogyan animál a Mario figura.

Ugyanez igaz a gombokra is, amiből 4 db került az eszközre, funkciójuk megegyezik azzal, amit az ujjatokkal menülapozás címén tudtok csinálni. Akkor mi értelme? Az, hogy izzadt kézzel vagy kesztyűben a büdös életben nem fogjátok tudni megnyomni az érintőpanelt, a gombokat meg igen. Látjátok, mondtam, hogy célszerszám.

A szíját is nagyon szerettem, hurkás, jól tapad, viszont mégis szellőzik. A töltő az N+1-edik szabványú USB-s cucc, a dobozban pedig van még némi papíralapú használati útmutató is, de ezek nem különösebben izgalmasak. A kommunikáció alapvetően Bluetooth kapcsolaton keresztül történik, de WiFi-n is képes frissítéseket letölteni, igaz csak az Amazfit appon keresztül. A puding próbája az evés, irány a sportpálya.

 

Xiaomi Stratos 3 – Sportolni azt tud

Természetesen a Stratos 3 az Amazfit appal működik, ahol minden változatlan, ugyanazokat a dolgokat lehet beállítani az összes Amazfit óránál, így itt csak néhány érdekességre térnék ki. Természetesen cserélgethetitek az óraszámlapokat – sajna elég rondák -, kalibrálhatjátok az ébresztést, illetve egy tonnányi adatot is mutat a szoftver az alvásról, lépésszámról, elégetett kalóriáról, sőt ínyencek egymásra illeszthetnek különböző – például pulzusszám és sebesség – grafikonokat is.

Két fontos funkció viszont van, amit jó, ha ismertek, az egyik a fájlfeltöltés: itt tudtok zenét vagy GPX fájlokat az órára pakolni. A másik a „Widget Manager”, ezzel a középső gombokon megjelenő információkat szabhatjátok át. A többi dolog lényegtelen, ráadásul sokkal több mindent el lehet érni az óra menüjéből, ami a szokásos fel-le, jobbra-balra húzással aktiválja az adott funkciócsoportot. Ha pöttyöt láttok, akkor az aloldalon belül lehet még továbblapozni.

MI az a HZT?

A HZT, az angol Heart rate Zone Training szavak rövidítése, magyar nyelven talán a  pulzuszónákon alapuló edzésmódszer kifejezés áll hozzá a legközelebb. Lényege – leegyszerűsítve -, hogy a sportoló a pulzusát egy adott sávban próbálja tartani, és ezzel különböző hatásokat – fogyás, alap állóképesség fejlesztése, oxigénfelvétel javítása – vált ki.

A HZT edzés egyik alapkövetelménye a megfelelő pulzusmérő szenzor, amely nemcsak pontos értékeket kell, hogy visszaadjon, de a változásokat megfelelő sebességgel kell lekövetnie. Ezért a komolyabb sportórákhoz Bluetooth vagy ANT+ protokollal csatlakoztatható külső pulzusmérő mellkaspánt is, ami pontosabb méréseket tesz lehetővé.

A lényeg persze a támogatott sporttevékenységek – amiből immár 19 közül választhattok -, illetve az ezt támogató szenzorok:

 • sportok: kül- és beltéri futás, terepfutás, séta, elliptikus tréner, hegymászás, tenisz, síelés, labdarúgás, kül- és beltéri kerékpározás, ugrókötelezés, nyílt vízi és uszodai úszás, túrázás, triatlon, evezés, fitnesz, multisport
 • szenzorok: Biotracker PPG pulzusmérő, gyorsulásmérő, magnetométer, nyomásmérő szenzor, műholdas szenzor (GPS +GLONASS/GPS+Galileo/GPS+Beidu)

Ez azért már elég szép mennyiség, de úgyis majdnem minden sport alapja a futás, ezért rá is térnék a lényegre, a pulzus alapú edzésre. Régebben én is kocafutottam, ami abból állt, hogy kimentem heti 1-3 alkalommal 5-6 kilométereket bohóckodni a Margit-szigetre. Aztán amikor elkezdtem a 10+ kilométeres távokat, rájöttem, hogy fejlődni és fogyni csak akkor lehet, ha valamilyen tervszerűséget viszek a sportolásba.

Nem akarom nagyon bő lére ereszteni a dolgot, de ahhoz, hogy tudd, milyen jelzéseket ad a tested – zsírt vagy szénhidrátot éget vagy éppen meg akar halni -, ahhoz pulzusszámot kell monitoroznod, és pulzusszám alapú edzéseket kell végezned. Itt egy remek cikk, olvassátok el hogy mi a dolog lényege. Az ilyen típusú edzésekhez két dolog kell: egy jó GPS az útvonal rajzhoz és egy pontos pulzusmérő szenzor.

A Stratos 3 mindkettőben erős, a műhold jeleket már a szobában befogta, a Sony hardvere gyors és pontos.

A másik a pulzusmérő, ami tapasztalataim szerint kifejezetten akkurátus – a Firstbeat algoritmust használja, amit a Garmin, a Suntoo vagy a Huawei is -, amíg nem kezdtek fartlek, vagyis iramjátékos edzésbe. Ilyenkor a tempóváltások esetében elég lassan – 10 másodperc + – követi le a pulzusváltozásokat a Stratos 3, de az összes konkurens óra is nagyjából ilyen. Mi erre a megoldás? Pulzusmérés mellkas pánttal, amit szintén támogat a Hármas.

A sporttevékenységetekről brutális mennyiségű adatot kaptok vissza, az elégetett kalóriától kezdve a kilométerenkénti lépésszámtól a VO2max értéken át a pihenés idejéig – ez az ún. TE -, ráadásul ezek kiexportálhatóak GPX fájlba, további elemzés céljából. Természetesen útvonal is beimportálható az órára, ha például túrázni akartok vele. Más sportokat is kipróbáltam, nemcsak a futást, – síelést, elliptikus trénert, ugrókötelezést – mindegyiket tökéletesen abszolválta.

Néhány tipp a használathoz:

 • a pontos pulzusméréshez jól húzzátok meg a szíjat
 • állítsátok be az órát metrikus mértékegységre, különben mérföldben fogja mutatni az értékeket
 • szintén állítsátok be az életkorotokat, a magasságotokat és a testsúlyotokat, hiszen ebből számol majd egy csomó mindent a Stratos
 • a sportok elindítása előtt az almenüben az „activity goal” résznél jelölhettek ki célokat, aminek elérésére riaszt az óra, pl. elégetett kalóriaszám, megtett távolság stb., de vannak előre definiált edzéstervek is
 • a settings/more alert alatt állíthattok be pulzusalapú edzéshez korlátokat. Maximalizálhatjátok vagy egy sávon belül tarthatjátok az értéket. Itt van egy custom mező, amivel magatokra szabhatjátok az adatokat (egyébként a 220-életkor közelítő képlet alapján magától kijelöli őket)
 • kalibrálhattok automatikus köröket, a manuálisat a jobb alsó gombbal lehet újraindítani (pl. fartlek edzés gyors és lassú szakaszainak méréséhez)

Az üzemidő átlagos használat mellett 4 nap körül alakul – heti 12 óra sport mellett -,

de ez valójában egy „üzemidős” óra, így a GPS működési ideje sokkal pontosabb képet ad a használhatóság hosszáról.

Nagyon pontos módban 35, pontatlanban akár 70 óra is lehet. Viszonyítási alapként: egy jobb maraton 4, míg egy triatlon ideje 12 óra körül van, vagyis nincs ember, aki le tudná meríteni sportolással a kütyüt.

Van még néhány említésre méltó, nem sporthoz kötődő funkciója:

 • NFC: sajnos csak Kínában működik, így nem tudjátok elektronikus fizetésre használni
 • zenelejátszás: 2 GB hely áll rendelkezésre a zeneszámaitok feltöltéséhez, így nem kell telefont magatokkal vinnetek, csak egy BT alapú fülest
 • értesítéskezelés: tökéletes, a teljes magyar ABC-t ismeri, ékezetes betűkkel együtt

Összegzés

Piszok jó eszköz a Stratos 3, még akkor is, ha nem ez a legszebb óra a piacon. Van még néhány apróság, amiben nem remekel: itthon az NFC-s fizetés nem működik, illetve az üzemidő a vártnál rövidebb, de még így is jó.

Cserébe viszont mindent tud, megdöbbentő részletességgel adja vissza a sportolási statisztikákat, amelyek GPX fájlként kiexportálhatóak további elemzésre, de akár túraútvonalakat is feltölthettek rá. Képes szinkronizálni Stravaval, kezel külső BT eszközöket – fülhallgató, pulzusmérős mellkas pánt -, a háttértárról zenét játszik le, átlagos használat mellett 5-6 napig „elketyeg”, támogat 19 sportot és a magyar ékezetet is megjeleníti az üzenetekben.

Megnéztem, a Garminnál melyik a közvetlen konkurense, és a Vivoactive 4 az, ami hasonló képességekkel rendelkezik, de az durván 30 000 Ft-tal drágább, igaz némileg többet is tud. Így összességében nagyon fair összegnek tartom a Xiaomishop által kért 65 000 Ft-ot, de természetesen Kínából is elérhető a döbbenetes tudású termék 60 000 Ft körül, a BGAS3198 kuponnal.

Pro

 • Kiterjedt statisztika sportoláshoz
 • Brutális mennyiségű – 19 – sport támogatása
 • Remek transzflektív kijelző
 • Zenelejátszás háttértárral
 • BT kapcsolaton keresztül kezel fülhallgatót és pulzuspántot
 • Viszonylag pontos, a pulzusértékeket elég jól visszaadja
 • Számtalan riasztás beállítható, gyakorlatilag mindenre
 • Ahhoz képest, amit tud, egyáltalán nem drága
 • Strava szinkron

Kontra

 • Komolyabb terhelésnél a 7 napos üzemidőből gyorsan 3-4 nap lesz
 • Vannak sokkal szebb órák is
 • Az NFC itthon nem működik

hirdetés