hirdetés

Xiaomi Smart Band 8 Pro aktivitásmérő teszt

Vakok között félszemű a király

teszt
Xiaomi Smart Band 8 Pro aktivitásmérő teszt 1

Forrás: Mi.com

Don Kartács
írta: Don Kartács
2024-05-08

A Xiaomi Smart Band 8 Pro a legokosabb aktivitásmérő a Xiaomi univerzumában. Műholdas helymeghatározással rendelkezik, hatalmas AMOLED kijelzővel büszkélkedhet, kinézetre okosóra, eltárol 15 darab óraszámlapot, kezel 150+ sportot és nem kérik el érte a világ összes pénzét sem. 28 000 Ft-ot kóstál az Alzánál, ami egy korrekt ár, de vajon beváltja a hozzá fűzött reményeket?

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A minőség példás,

a kijelző üveglapja Corning Gorilla Glass 3 keményítést kapott, a test szálerősített plasztik, és 5 ATM-ig vízálló, a vízisportokat kedvelők legnagyobb örömére. Ismét rengeteg számlapból lehet választani, egyeseket még részlegesen testre is lehet szabni, de korlátozottabb mértékben, mint vártam. Egy-egy színt vagy funkciót ki lehet cserélni, ráadásul 15 darabot el is tárol, ami kicsit overkillnek tűnik, de ezek szerint ezt kívánja a piac.

A felnőttes kinézetet a Xiaomi Smart Band 8 Pro esetében az aktivitásmérőkhöz képest nagy kijelző adja.

Az 1,74 colos, 60 Hz-en frissülő, 16,7 millió színt támogató AMOLED kijelző pengeéles képe kifejezetten jól néz ki, a 336×480 pixeles felbontás pedig könnyedén übereli a kisebb konkurenseket. A fényereje 600 nit, ami nem rossz, de azért napfényben nem világít atomvillanásként, igaz, így is használható marad. A Prónak a mérete sem elhanyagolható, a 46x33x10 mm-es téglalap minden, csak nem észrevehetetlen, hunyorogva, nagyobb távolságból nézve simán rámondják a népek, hogy okosóra. Ilyen értelemben a legnagyobb vetélytársa szintén az Amazfit kotyvasztóműhelyéből származó Redmi Watch 4, de annál azért egy tízessel olcsóbb.

És ez nem véletlen, hiszen ez még mindig csak egy aktivitásmérő, még akkor is, ha a szenzorkészlet egy öt rendszert is támogató műholdvevővel bővült ki, de egyébként kopizza az olcsóbb rokon, a Xiaomi Smart Band 8 tudását. Tehát a fényérzékelő szenzor, a giroszkóp, a pulzoximéter, a gyorsulásmérő és a BT modul mellett GPS kapcsolatotok is lesz, ami miatt elvileg már mobilt sem kell(ene) magatokkal vinnetek. Csak éppen hiányzik a zenehallgatás háttértárról funkció és elektronikus fizetés sincsen NFC chip nélkül, így viszont mégiscsak jól jön majd a teló. A hason látható szenzor egyébként hatalmas, kíváncsian vártam, hogy mit nyújt majd a tesztek során.

A Xiaomi Smart Band 8 Pro akkuját is jól felpumpálták, a méretes házba befért a 289 mAh-s telep.

Ez poszteradatnak nem kevés, viszont a mindent mérő aktivitásmérő nagy kijelzővel sok GPS alapú sportolással kiegészítve, elkéri a maga elektronjait. A gyártó két hetet állít, tapasztalatom alapján 5-6 nap az átlagos használat, de durván futós körökkel ez ledarálható 3-4 napra is, igaz nem mindenki tol heti 2-3, 10-15 kilométeres tripet. Ha pedig bekapcsoljátok az egyébként nem túl szép grafikával dolgozó Alwasy on Display funkciót, akkor aztán végképp rövid lesz az üzemidő, így ezt nem is használtam. Feltölteni 1 óra, pont mint az eggyel kisebb modellt.

Az általam tesztel Xiaomi Smart Band 8 Pro teljeskörűen támogatta a magyar nyelvet, pedig tavaly még olyan hírek érkeztek, hogy nem lesz global verzió, de így nem kell a kínai variánssal hadakoznotok, simán megette az „árvíztűrő tükörfúró” tesztszöveget. A Mi Fintess appban viszont helyenként voltam furcsa fordítások, például az „óraszíj számlap” nem annyira meggyőző.

hirdetés

Xiaomi Smart Band 8 Pro aktivitásmérő teszt – Nagyobb arccal sportol

Sportok terén van miből válogatni, a 150+ opciót úgy sejtem, hogy a sima Smart Bandből emelték át. Ebben a hatalmas halmazban azért mindenki fog találni neki tetszőt, de gyanítom, hogy a legtöbb esetében nincsen spéci algoritmus, ami monitoroz, csak a kalóriát és hasonló adatokat számolja más logika alapján az aktivitásmérő. Természetesen itt is mindent a Mi Fitness appban kell intézni, ez nem változott.

A teszt ezen pontján éreztem azt, hogy valamit villanthatna a Xiaomi Smart Band 8 Pro, hogy ne süssem rá az „ez egy Xiaomi Smart Band 8, csak egy nagyobb kijelzővel és GPS-szel” bélyeget. Ekkor láttam meg a hivatalos oldalon a fejlesztett egészségmonitorozást, ami stresszszint, a pulzus, a véroxigénszint mérésben, az alvásmonitorozásban, a menstruáció követésében merül ki, ez utóbbit képeségek hiányában kihagytam. Nagy változást azonban nem tapasztaltam, ugyanazt hozza, amit a Smart Band 8.

Gondoltam, ha már egy hegynyi méretű PPG szenzor van az alján, itt minden sima liba lesz, mér majd mint a kisangyal. Ehhez képest a pulzusértékeimet negyedszerre sikerült kimutatnia, utána viszont egész jól teljesített. Kicsit szór az ujjra csíptethető pulzoximéteremhez képest, olyan 3-4 ütésnyit és elég lassan is követi le, úgy látszik, hasonlók a képességei mint az olcsóbb Smart Band 8-aknak. A véroxigénszint mérés kapcsán a mai napig nem értem, miért kell ennyit várni az értékre, mikor az 5000 Ft-os gyógyszertári cucc folyamatosan tudja ugyanezt mérni. A szórás 1-2%, nem számottevő.

Az alvásadatokat és a stressz szintet is pontosan méri,

mondjuk nem volt velem nehéz dolga, lévén nem vagyok különösebben stresszes, és az alvásomban sincsenek nagy kilengések. A vitalitáspontokat egy nagy kamunak tartom, a futásokra eddig is kismillió pontot adott, ellenben 3 órányi boulderezés után, mikor megpusztulva feküdtem a kanapén az ötödével sem jutalmazott. Összességében sportban otthon van a Xiaomi Smart Band 8 Pro, csak olyan sok újdonsággal nem kecsegtet a kisebb modellekhez képest, leszámítva a GPS-t. Ezt pontosan és gyorsan befogja, jobb is az útvonaladatok követése, mint telóval, viszont a már említett háttértáras zenelejátszás hiánya miatt mindenképpen magammal kell cipelnem a mobilt, így ez igazából csak félmegoldás.

Ami a többi funkcióját illeti, az nagyjából megegyezik a Xiaomi Smart Band 8-cal,

legalábbis én semmi különbséget nem találtam a menüben – leszámítva azt, hogy a nagyobb kijelző miatt át lehet rendezni a menüt listanézetből „Apple-ösre” -, így a teljes funkciólistát a kistesó tesztjében találjátok. Szóval jöhetett a sporttal kínzás, hiszen a nyugalmi pulzus, a véroxigénszint és a hasonló adatoknál sokkal valóságosabb, ha terhelés közben nézitek meg a produktumot. Az alábbi tevékenységek közben feszültünk egymásnak:

 • futás (szabadtéri futás néven)
 • nyújtás (rugalmasság néven)
 • bouldering (falmászás néven)
 • csocsó

Ami nagyon tetszett a Xiaomi Smart Band 8 Próban, hogy mindegyikre van dedikált sport funkció,

sőt, helyenként azt éreztem, kicsit túl is tolták a dolgot. Például a saját testsúlyos edzésen végzett gyakorlataim egy része besorolható a core training, az erő, a keresztedzés, a fizikai edzés, a fekvőtámasz, a felülés, a felső test, az alsó test, a hasizom, a hát és a hasonlók közé, itt a kevesebb több lett volna. A falmászásnál nincs külön bouldering és köteles mászás, de azt hiszem emiatt senki nem dől majd a kardjába. A mért eredményeket a galériában láthatjátok, megegyeznek a Smart Band 8-éval, leszámítva a futást, ahol sokkal pontosabb helyadatokat kaptam a GPS használata miatt.

Van továbbá egy érdekes „easter egg” a Mi Fitness kínai verziójában, amit az APKmirror-ról lehet leszedni, ugyanis a hivatalos Google Play áruház nem tartalmazza. Ez egyrészt támogat más eszközöket a workout szekcióban – futógép, okos ugrálókötél -, illetve vannak olyan jópofa játékok, mint a légboksz, más néven AIDONG, aminek leginkább a régebbi Nintendo Wii-s ugra-bugra játékokhoz hasonlít a működése. Sajnos a global verzió nem támogatja, pedig poén lett volna kipróbálni.

Érdemes még egy kicsit az üzenetkezelésről is beszélni, ami eleinte nem akart működni.

Folyamatosan jöttek be a telómra, csak az valamiért nem akarta a Mi Fitness appon keresztül átadni az aktivitásmérőre ugyanezt. Ez a szőrözés nem az első eset, korábbi Smart Band szériákkal is volt ilyen kínom, általában az újraindítás segít rajta. Az egészben az a durva, hogy hiába nyomkodjáto gészben az a durva, hogy hiába nyomkodjá k össze a szoftverben, a restart után megjelenik egy kék üzenet, hogy kapcsoljátok be azt, ami eddig is be volt, teljesen érthetetlen.

És most jöjjön az, ami miatt többek között érdemes a Xiaomi Smart Band 8 Prót megvenni:

a nagy kijelzőn végre értelmesen olvashatók az űzik.

Válaszolni még előredefiniált módon sem lehet, de ez a többi tesójánál is így volt. Az üzenetek megjelenítéséhez a Messenger esetében ne felejtsétek el bekapcsolni az értesítési előnézetet, nem elég az értesítések és hangok engedélyezése, illetve más programokban is kell helyenként mókolni, ennek gondolom biztonsági okai vannak.

Összegzés

A a Xiaomi Smart Band 8 Pro esetében egy picit az volt az érzésem, hogy ez egy wannabe okosóra, ami az aktivitásmérők között ragadt. Okoskarkötőségét nem hazudtolja meg az a tény, hogy lényegében ugyanazt tudja mint a a Xiaomi Smart Band 8, csak nagyobb a kijelzője, emiatt jobb az üzenetek olvashatósága, illetve kapott egy műholdas helymeghatározásra alkalmas szenzort, vagyis GPS-t. Ez viszont majdnem megduplázta az árat, így a kérdés az, hogy ezért hajlandók vagytok-e fizetni vagy sem. Ha elkötelezett sportolók vagytok, az aktivitásmérő tudása kevés lesz, viszont az alkalmi edzegetőknek tökéletes választás, és mégiscsak felnőttesebb és jobb minőségű, mint a Smart Band 8 vagy az Active.

Ennek tükrében a 28 000 Ft-os ár korrekt, de az aktivitásmérő/okosóra szegmensben gyilkos a verseny, egy picit többért ott a Redmi Watch 4, sokkal többért meg még több tucat versenytárs, szóval érdemes körbenézni az Alzán az „okoskarkötők és aktivitásmérők” szekcióban, hátha találtok egy még ennél is jobban tetsző modellt.

Az AlzaPlus+ szolgáltatást pedig kifejezetten ajánlom, hiszen így a termékek kiszállítása gyors és ingyenes – kivéve a közvetlen házhozszállítást, de szinte már mindenhol vannak AlzaBox-ok -, illetve számos egyedi akcióval is kedveskedik nektek a webáruház.

Pro

 • Kiváló, nagyméretű AMOLED kijelző
 • Gyors és pontos műholdas helymeghatározás
 • Ha egy kicsit odafigyeltek, jó üzemidő
 • Alapvetően ez sem drága
 • Remek minőség

Kontra

 • Béna szíj
 • Szoftveres oldalon ugyanaz mint a kisebb testvérei
 • Nincs NFC
 • Korlátozott üzenetkezelés
 • A kínai verzióban vannak szoftveres extrák, amiket a global nem tud

hirdetés