hirdetés

Amazfit GTS 2 mini, GTS 2e és GTR 2e sportórák tesztje

Keresztházasság

teszt
Amazfit GTS 2 mini, GTS 2e és GTR 2e sportórák tesztje 1
írta: Don Kartács
2021-05-21

A Xiaomi égisze alá tartozó Amazfit megjelentette a második szériáját a sportos, de alapvetően mindennapi viseletre szánt okosóráinak. A három olcsóbb delikvenst egyszerre teszteltük, hiszen hasonló alapokra építkeznek, így a kérdés az, hogy az AMOLED kijelzővel szerelt triumvirátusból melyik a legjobb választás. Itthon 42 990 Ft-ot kérnek a GTS 2e/GTR 2e páros valamelyikéért, míg a mini 30 990 forintért kelleti magát. Az Amazfitstore kínálatából hazai számlával és 2 év garanciával érhetők el a termékek, de természetesen a kinti árakat is mellékeltük az adott órához.

A GTS 2 mini – valamiért nincs GTR 2 mini – pedig a GTS 2e kicsinyített változata,

de ebben is van helymeghatározó rendszer, ami egyben azt is jelenti, hogy azért még mindig többet tud, mint a Mi Band aktivitásmérő. Vagyis önmagában is alkalmas sportolásra, hiszen a távolságot képes a telefonotok nélkül is mérni. Elvileg a másik két óra komolyabb, de ugye nem véletlenül nincs ott egyikben sem a háttértár az mp3-aknak, szóval itt is erőteljesen terelik a fogyasztókat a drágább modellek felé.

 

Amazfit Zepp – A szoftver, ami mindennek az al(ap)ja

Mivel mindhárom termék a Zepp alkalmazáshoz kapcsolódik, ezért ezt az adott kütyü bemutatása előtt érdemes átfutni. A felület minden esetben ugyanaz, csak az óra oldalán más funkciókat lehet elindítani. Vagyis, ha például nincs GPS-etek, mint a GTR Lite-ban, akkor a telefonban elhelyezett szenzor fogja az útvonalat a térképre rajzolni. Szerencsére az általam tesztelt mindhárom modellben van, így ez ebben az esetben nem lehet probléma.

Mivel közös menüpontokba halmozza a Zepp az adatokat, így számomra zavaró volt, hogy nem jelöli külön, melyik napon azt melyik órából szinkronizálta le, ami hosszabb távon tud kavarodást okozni. Ez normális esetben azért nem fordulhat elő, mert egy átlagos felhasználónak csak egyetlen órája van, nem is kezel a Zepp egynél többet egyszerre. Amint új órát vesztek fel a progiba, a korábbit az app deaktiválja.

Ami jó a Zeppben az a historikus adatok kirészletezése,

ezt főleg a sportaktivitásoknál használom előszeretettel. Mindenféle grafikonokat lehet egybepakolni, például mekkora pulzusérték milyen tempóhoz tartozik. Azért nem kell Garmin féle tudást várni, de nem rossz. Amit utálok benne, az viszont az időszakos instabilitása, ami egy-egy újabb frissítéssel mindig megoldódik. Például a kezdőképernyőről eltűnt az „exercise” menüpont, míg a kollégáknak ugyanazon verziószám mellett van. Szerencsére másik menüpontból én is elérem. Letöröltem és újraraktam az appot, erre elveszett a tegnapi futásom, pedig a Stravaba korábban már felszinkronizálta azt, ami csak úgy lehet, hogy ha a progi előtte lementette az adatokat. Ehhez képest a 2019-es túráim megvannak.

Aki csak a napi tevékenységek nyomkövetésére használná, annak is jó, a szokásos dolgokat, mint a megtett lépésszám, elégetett kalória, alvásadatok és hasonlók, jól kijelzi. Összességében szolid, de nem mindent tudó applikáció, ami hozza az órák általánosan magas szintjét funkcionalitásban, viszont tengernyi bugot tartalmaz, ami ráadásul személyenként is tud változni. Ez hosszabb távon komoly probléma lesz, mert nem tudjátok, hova nyúljatok, és kicsit nevetségesnek érzem, hogy egy ekkora cég ezen nem tud túllendülni. Az Amazfites közösségnek van egy másik alkalmazása, a Notify for Amazfit & Zepp, ezt is érdemes megnéznetek, illetve ellátogatni az Amazfitwatches oldalára, ahol mindenféle jópofa dolgot lehet leszedni az órákra.

 

Amazfit GTS 2 mini, GTS 2e és GTR 2e sportórák tesztje 35

Amazfit GTS 2 mini – A legkisebb is számít

Mielőtt valaki azt gondolná, hogy ne lenne létjogosultsága a mininek, nem mindenkinek van igénye fejlett sporttámogatási rendszerekre. A helymeghatározást ez is tudja, zenét meg egy bármilyen telefonról lehet hallgatni mondjuk futás vagy kondizás közben, így nem biztos, hogy mindannyian szívesen adtok ki pénzt a drágább modellekért. Ahogy minden új Amazfit órára igaz, ez is nagyon jól néz ki, és remek az anyaghasználata. Csinos az alumínium test, sokkal drágábbnak tűnik a kütyü, mint amennyibe valójában kerül. Ami sokaknak a legfontosabb, hogy kellően pici, sőt, megkockáztatom, hogy a csuklómon túlságosan aprónak is tűnik.

Az AMOLED kijelzője nagyon szép,

és már nem nagyon látszanak a pixelek, mint a régebbi vagy az olcsóbb óráknál, amitől sokkal közelebb került a prémium életérzéshez. Az óraszámlapok is változatosak, nem ilyen tipikusan kínai „a nyúl fején ül egy fura béka” jellegű vagy valami rajzolt pandás őrület, hanem kifejezetten az európai ízlésvilágot tükrözi. A GTS 2 mini ráadásul kényelmes is, hosszabb távon sem zavart a viselete. A menü vezérlés pofonegyszerű, egygombos a rendszer, a funkciókat ezzel vagy a kijelző tapizásával lehet elérni, egy klikkre a funkciómenüt, duplára a sportokat hívja elő. Jobbra-balra lapozva a fontosabb lehetőségeket – pulzus és véroxigén mérés, alvásadatok stb. – éritek el, felfele a beállító menüt dobja fel a rendszer, lefele „scrollozva” pedig az üzenetek panel kerül elő.

A menüben nagyjából a Mi Band tudásának megfelelő dolgokat találjátok, néhány cuccal kiegészítve, amiből kiemelnék pár érdekességet. A PAI rendszer a napi aktivitást monitorozza, egy pontértéket kalkulál, hogy mindent megtettetek-e az egészségetekért. Van egy-két érdekes funkció, mint a Pomodoro időmenedzsment rendszer, vagy a menstruációs ciklus követése, amely a hölgyeknek lesz hasznos. A sportokat egészen jól támogatja azzal, hogy be lehet állítani riasztásokat, pl. pulzusra, sebességre és hasonlókra, ami általában csak a drágább órák sajátja.

Néhány dolgot viszont lejegyeztem, ami kifejezetten bosszantott, az egyik az értesítéskezelés.

Azt már megszoktam, hogy valamilyen rejtélyes oknál fogva nem működik egyből a dolog, hanem kb. 1 nappal később magától megindulnak az üzenetek, és utána jó. Csak azt nem tudom mire, mert még mindig nevetségesen korlátozottan használható a funkció. Például Molcsa kolléga írt, majd az üzenetet megnyitva ez állt benne: Molcsa kollága írt. Köszönöm szépen, hogy ugyanazt megtudhattam újra. Válaszolni pedig nem lehet, így olyan a funkció, mintha kb. nem is lenne, de legalább a magyar ékezeteket kezeli.

A GPS rész pedig trükkös, ugyanis a hivatalos oldal csak nagyon érintőlegesen említi, de sport közben látszik, hogy keresi a műholdakat majd később szinkronizál is, az aktivitás végén pedig kirajzolja az útvonalat. Nem tudom, miért nem emelte ezt ki külön a gyártó, pedig kb. a legfontosabb funkció egy órában, de szerencsére van, és egész jól működik. A tesztjeim alapján, kicsit alulméri a 400 méteres futókört, vagy én futottam nagyon nem egyenletes rádiuszon, de egy olyan 8-10%-ot téved. Ez kisebb távokon nem gáz, és ezzel az órával senki nem megy majd maratonra.

Az SpO2 mérést eleinte egy kicsit lebecsültem,

de amióta voltam COVID-os, így átértékeltem a jelentőségét. Bevallom, vettem itthonra egy véroxigénszint mérőt magamnak, mikor beteg lettem, és eléggé rá is paráztam a dologra. Szerencsére nem volt gond, de így legalább lett egy tesztkészülék, amivel méregethetem az órák pontosságát. Az én esetemben ugyanazt mutatta a GT2 mini – meg a másik két óra is – és az oxigénmérő, de nyilván vészhelyzetben lehetne valósan tesztelni. Maradjunk annyiban, hogy jó, hogy ilyen funkció is van, de azért ez nem egy orvosi műszer.

Két érdekesség még: a GTS 2 mininek ugyanaz a töltőcsatlakozója, mint a GTS 2e/GTR 2e párosnak, végre. Az Alexa kompatibilitás pedig itthon nem fog akkorát ütni, mint az angolszász országokban, főleg hogy nincs a miniben mikrofon, így csak szöveges üzenetben adja a válaszokat. Az üzemideje nálam 5-6 nap körül alakult, a GPS-t használva és rengeteg értesítést fogadva. Ezt nyilván ki lehetne tolni jó pár nappal, mivel az aktivitás erőteljesen befolyásolja, hogy hány napig tart ki a picike óra. Ezért szokták a nagyobb gyártók a GPS időt megadni órában, mert az sokkal relevánsabb adat.

 

Amazfit GTS2 mini

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Összegzés

Az Azamfit GTS 2 mini az első olyan óra az új Amazfit szériában, ami rendelkezik GPS-szel, a kinézete nagyon jól sikerült, gyönyörű a kijelzője, így tulajdonképpen az Amazfit Bip szériát egy kicsit fölöslegessé teszi. A régebbi hibákat viszont nem igazán sikerült javítani, az értesítéskezelés még mindig faék egyszerűségű, illetve az Alexa kompatibilitás itthon annyira nem lesz „selling point”. Ami viszont igen, hogy kicsi és szép, ezért a vékonyabb csuklókra ez az óra illik igazán, és mivel egy alapvetően megbízható, a szoftveres oldalon sok statisztikát visszaadó cucc, ezért szerintem sokan meg fogjátok venni. Alkalmi edzésekhez tökéletes, a komolyabb szinten sportot űzők pedig válogathatnak a drágább modellek közül.

30 990 Ft-ért lehet hazavinni, ami picit magasabb mint a Bip U Pro 24 990 Ft-os ára, de inkább vinném helyette az Amazfit GTS 2 minit, főleg hogy itthon sem sokkal drágább  – Alin 27 000 Ft -, mint kint, viszont van rá magyar gari és gyorsabban meg is érkezik.

Pro

 • GTS 2 mini: kiváló anyaghasználat, szép dizájn, gyors rendszer, GPS, kulturált működés, kis csuklóra is jó

Kontra

 • GTS 2 mini: primitív értesítéskezelés, Zepp app bugjai
Amazfit GTS 2 mini, GTS 2e és GTR 2e sportórák tesztje 47

Amazfit GTS 2e, GTR 2e – Kétpetéjű ikrek

A GTS 2e/GTR 2e páros közötti legnagyobb különbség a formai kialakításban van. Az előbbi egy téglalapra helyezte a kijelzőt, utóbbi kör alakú, ez egyben a belső tér méretében is okoz eltérést, emiatt máshogy lehet elhelyezni a kijelzőn a grafikai elemeket, illetve a GTR 2e akkumulátora nagyobb, így az üzemidő eltér. A dizájnról és az anyagminőségről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, egységes kinézet és ez a sötétzöld szíj is elég egyedi, ezen a téren nincs hiba. A vezérlés a GTS 2e-nél is egygombos, mint a mini esetében, míg a GTR 2e-nél kettő. Az egygombos rendszernél szimpla vagy dupla nyomásra előhívható az általános és a sportoláshoz tartozó főmenü, a kétgombosnál pedig ugyanez külön gombra került.

A vezérlés logikája hasonló mint a mini esetében, az összes funkcióját tudják a kistesónak,

de van pár extra lehetőség és picit más az elrendezés. Például van egy „shortcut cards” nevű lista, amiről direktben el lehet ugrani bárhová, ami nagyon jópofa, és a mini ezt a funkciót nem tudja. A számlapok közé olyanok is bekerültek, amelyek konfigurálhatók, ez azt jelenti, hogy egy gyorsindító widget helyezhető ki rájuk, ti döntitek el, hogy annak megnyomására mi jelenjen meg. A GTS 2e ezen része viszont egy merő bughalmaz, mikor be akartam állítani, egyszerűen kifagyott az óra, vagy rosszul igazította a kijelzőre a dizájnt, ami ettől szétesett.

És itt jön be az első különbség, ami a formából fakad, a GTS-nek 348*442, míg a GTR-nek 454*454 pixel a felbontása. Emiatt a négyzet alakú számlapok az előbbin, a kör alakúak az utóbbin néznek ki jobban. Ennek ellenére szerintem a GTS 2e tartalmazza a több olvasható sort, és ezeket nem is csonkolja le a szűkülő köralak. Ráadásul üzemidőben is van eltérés, a gyártó szerint ez 14 és 21 nap a GTR 2e javára, a valóságban jó, ha a fele, de nyilván a GPS-es használat durván eszegeti az elektronokat, szóval alapvetően felhasználásfüggő a kapott eredmény.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Az minihez képesti extra funkciók közül a Theater mód hasznos, leveszi minimumra a fényerőt, csuklómozgatásra nem is éled fel a kijelző és a kezeteken sem rezeg a bejövő üzenetekre, én simán csak alváshoz használtam. Van okos módjuk is, ami észreveszi ha álomba szenderültök, és nagyjából ugyanazt csinálja, amit a Theater mód, csak automatán. Rendelkeznek elemlámpa lehetőséggel, illetve van akkukímélő mód, ilyenkor egy AOD szerű, nagyon egyszerű óraszámlap jelenik meg, ami rendkívül takarékos. Az ellenkezője is létezik, a 20 percig kijelzőt életben tartó, és az is nagyon tetszett, hogy ezekről mind rövid tájékoztatást ad az óra, informatív üzenetek formájában.

Ami a sportokat illeti, itt szerintem a számháború esete forog fenn,

próbálják a gyártók egymást túllicitálni, mert a nagyobb szám jobban néz ki a sajtóanyagban. A teljes listát a hivatalos oldalon találjátok, de 90 sportban mindenki fog olyat találni, ami számára kedves. Mindazonáltal nehezen tudom elképzelni, hogy a komplex mozgások teljes mértékben algoritmizálhatók. A legnagyobb királyság viszont az, hogy végre megoldották, hogy sport közben is lehet vezérelni minden órafunkciót. Ebből nyilván a zenevezérlés az egyik legfontosabb, hiszen futás/gyúrás közben sokan hallgattok muzsikát. A sport almenübe ki-be lehet lépkedni, és ez nem szakítja meg a futó tevékenységeket, lehet állítani a fényerőt, szóval tényleg fullos, nem úgy, mint pl. a régebbi Stratosok.

A GPS-t viszonylag pontosnak találtam,

legalábbis nem mért rosszabbul, mint a mini vagy az Poco X3 NFC telefonom, bár ez utóbbi nem éppen a precizitásáról híres. Korábban voltak az előző szériával helymeghatározási kínok, szerencsére ezeket szoftveresen javította a gyártó. A frissítések a teszt alatt is rendületlenül jöttek, szóval ezen a téren megbízható a cég.

Kiemelném még, hogy a Zepp bugjaitól függetlenül az órák a resetelésig eltárolják az eredményeket,

és az „activities” fül alatt ezek visszanézhetők, számtalan adattal együtt, ebben tényleg sokat fejlődött a széria. Nemcsak sokrétű, hanem szép is a menü, az érintésérzékenység pedig kiváló, így öröm használni az órát. Bár minden cikkben elmondom, azért ide is leírom, hogy aki pulzust akar mérni terhelés közben, az használjon mellkaspántot, mert az nem fotopletizmozgráfiás, hanem elektrokardiogram alapú, és sokkal pontosabb, mint az órában lévő szenzorok. Sajnos a GTS 2e/GTR 2e nem támogatja külső eszközök kezelését, így a mellkaspántot sem, ehhez komolyabb modellt kell választanotok a palettáról.

A GTS 2e/GTR 2e párosnak van még egy spéci képessége, amit sem a mini, sem a GTS2/GTR2 nem tud, ez pedig a hőszenzoros hőmérsékletmérés. Garminos körökben sokan büszkélkednek ezzel, csak ott a külső hőmérsékletet mérik az órák, és annak kiegészítő adatként van értelme, hogy hány fok volt a völgyben és mennyi van a csúcson. Az Amazfit eszközök viszont a bőr felületi hőmérsékletét mérik, ami még véletlenül sem egyezik a külső hőmérséklettel, és pláne nem a test maghőmérsékletével. Kollégákat megkérdeztem, hogy szerintük ez mire jó, de senki – én sem – tudta megmondani. Ha te tudsz ehhez értelmes tevékenységet társítani, írd meg, de emiatt nehezen hiszem, hogy bárki ezeket az órákat választaná.

Az üzenetkezelése ezeknek az óráknak is ugyanolyan, mint a GTS 2 mini esetében, így nem szidnám újra, ott olvasható a véleményem.

Amazfit GTS 2e

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 6
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Amazfit GTR 2e

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 6
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Összegzés

A GTS 2e/GTR 2e kapcsán az a helyzet, hogy nagyon szép, kiváló minőségű órákat tett le a gyártó az asztalra, amiket remek használni. Gyorsak, jó a menüelrendezésük, tök jó a statisztikai modul rész, sok mindent tudnak, csak ne lennének a bugok, és ne kellene a szutyok Zepp apphoz nyúlni, ami akár személyenként is tud más hibákat produkálni. Szerencsére képes külső adatfeldolgozó rendszerekhez – Strava, Google Fit – kapcsolódni, amivel kezelhetők a problémák. Ezekkel együtt lehet élni, és alapvetően jó volt használni a kütyüket, de a béna üzenetkezelésre szerintem nincs mentség.

Védelmükre mondom, hogy ebben az ársávban a konkurencia – ami nagyjából a Huawei eszközeiben meg az ellenségeimnek sem ajánlott, olcsó Ticwatch modellekben merül ki -, termékei sem jobbak, sőt, jellemzően butábbak, és ugyanennyibe vagy többe kerülnek. Így azt nem mondhatom, hogy nem az Amazfit órái az árkategória legjobbjai, de azért maradt itt még tér a fejlődésre. Az órákért 43 000 Ft-ot kérnek az Amazfitstore-ban, ami teljesen reális ár, de azt hiszem én inkább vinném a minit 30-ért, vagy rámennék a fullos GTS2 / GTR2 párosra. Ha az „e” jelűek közül kéne választanom, a GTR 2e kerülne a kosárba, a hosszabb üzemidő miatt.

Az órák kintről sem sokkal olcsóbbak, Aliexpressen a PLTRENDY kuponnal 35 000 Ft-ba kerülnek, EU raktárból, 7 napos szállítás ígéretével.

Pro

 • GTS 2e: kiváló anyaghasználat, szép dizájn, gyors rendszer, GPS, kulturált működés, remek, hogy sport közben is lehet dolgokat állítgatni
 • GTR 2e: kiváló anyaghasználat, szép dizájn, gyors rendszer, GPS, kulturált működés, hogy sport közben is lehet dolgokat állítgatni, hosszú üzemidő, a kétgombos rendszer picit jobb

Kontra

 • GTS 2e: primitív értesítéskezelés, Zepp app bugjai, összeomló óraszámlap menüpont
 • GTR 2e: primitív értesítéskezelés, Zepp app bugjai

hirdetés