hirdetés

Legjobb okosóra 2024 – Ezek most a legjobbak

Az okosórák elképesztő népszerűségre tettek szert az elmúlt években, gondoljunk csak az Apple Watch modellekre, a vadabb Garmin sportórákra, a Samsung feltörekvő ökoszisztémájára, de a Xiaomi Wear OS alapú okosóra termékei is rakétaként törnek előre. Nem mindegy azonban, hogy a kezeteken hordott kütyük egy aktivitásmérő, egy sportóra vagy egy valódi okosóra tudásával rendelkeznek-e, néha kifejezetten nehéz eligazodni a kifejezések között. Ahogyan az egyes eszközök funkcionalitásában is: tényleg képesek vérnyomást mérni? És vércukrot? Lehet velük navigálni? Segítenek megoldani az alvásproblémákat? Számtalan kérdésre megannyi lehetséges válasz, ezeket igyekszünk cikkünkben tisztázni.

A RendeljKínait csapata lassan 10 éve tesztel sport- és okosórákat, több tucat modellt próbáltunk és több ezer kilométert sportoltunk a kütyükkel. A használat közben felgyülemlett gyakorlati tapasztalatokat fogjuk veletek megosztani, márkától, ártól és funkcionalitástól függetlenül.


Ezek a legjobb okosórák (2024)

A listánkon szereplő okosórákat az alábbi szempontok alapján válogattuk össze:

 • sok éves saját tapasztalat
 • az adott sport- és okosórához tartozó ökoszisztémák próbálgatásával
 • partnereink tapasztalatai alapján
 • egyéni kutatás alapján, aminek az alapját hazai és nemzetközi vásárlói vélemények képezik
 • különböző fórumokban és speciális csoportokban olvasható vélemények alapján

 

Legjobb okosóra 2024 – Ezek most a legjobbak 2

Forrás: mi.com

Xiaomi Smart Band 8 Active – A legolcsóbb neves aktivitásmérő

Az aktivitásmérő legfőbb előnyei:

 • olcsó
 • nagy kijelző
 • 50+ aktivitás
 • hosszú üzemidő
 • rengeteg számlap és csuklópánt

Ha nem akarjátok túlgondolni az okosóra történetet, nem vagytok vérbeli sportolók, de az életviteletek sportos és ehhez keresitek a legolcsóbb, de még használható aktivitásmérőt, akkor a Xiaomi Smart Band 8 Active a ti eszközötök. Ez a piac legegyszerűbb, de mégsem lebecsülendő eszköze, amit mi sem bizonyít jobban az a több mint 120 millió darab, amit a 8 generációból eddig összesen eladtak.

OLVASSÁTOK EL A XIAOMI SMART BAND 8 ACTIVE RÉSZLETES TESZTJÉT!

Kinek ajánljuk

A Xiaomi Smart Band széria a világ legnagyobb példányszámban eladott aktivitásmérője. A kezdők ezzel az “okosórával” indulnak, és erre tökéletesen alkalmas is. Ezzel megismerhető, mit tud egy aktivitásmérő, aztán ha rákaptok az ízére, lehet lépni a komolyabb megoldások felé. Igaz, már ez a cucc is egész sok mindenre jó, és száz évig húzza egy feltöltéssel, szóval egy igazán szerethető termék. Aki a legolcsóbb aktivitásmérőt keresi, annak ez a legjobb választás az Active.

Ezt tudja

A Xiaomi Smart Band 8 Active aktivitásmérő kijelzője egészen sokat nőtt az előző 7 generáció óta. Igaz, ebbe az ársávba “csak” egy 1,47 colos LCD panel fért bele, ez mutatja az adatokat, az üzemideje átlagos felhasználással 1 hét, a számlapjai variálhatók, ahogy a szíjai is és mindenféle extra funkcióval kecsegtet. Véroxigénszint mérés, alvásfigyelés, stressz-szint mérése, intelligens ébresztés és pulzusmérés, és ez még csak nem is a teljes lista.

Ettől menő

Mindegy, hogy futás, kerékpározás, fitnesz, floorball, golf, séta, snowboardozás, tenisz vagy túrázás, az aktivitásmérő az összeset képes monitorozni. Ráadásul egész méretes, megtévesztően hasonlít a komolyabb eszközökre, kinézetével remekül leplezi olcsóságát. Néhány szenzort örökölt a drágább okosóráktól, ilyen a pulzusmérés vagy a lépésszámlálás, de mégsem nyomaszt senkit egy tonnányi adattal, amire nincs is az egyszerű felhasználóknak szüksége.

Legjobb okosóra 2024 – Ezek most a legjobbak 3

Forrás: Alza

Xiaomi Smart Band 8 – Best seller

Az aktivitásmérő legfőbb előnyei:

 • olcsó
 • hosszú üzemidő
 • AMOLED kijelző
 • lábon is viselhető
 • rengeteg számlap és csuklópánt

Az aktivitásmérők arany standardja, minden csuklón hordott okoseszköz kiindulópontja. A legnépszerűbb és legtrendibb eszköz, de kinézetében nem annyira a sportos vonalat képviseli, mint az Active névre keresztelt testvére, és sok tekintetben technológiailag is előbbre tart.

OLVASSÁTOK EL A XIAOMI SMART BAND 8 RÉSZLETES TESZTJÉT!

Kinek ajánljuk

Aki nem cifrázná túl az okosóra témát, és beéri a minimumnál egy picit többel, annak a Xiaomi Smart Band 8 a jó választás. Az 1,62 colos AMOLED kijelzőnek nagyon szép a képe, 60 Hz-en frissül és a képátlója nagyobb is, mint az Active esetében. Igazi all rounder eszköz, fiataloknak és időseknek egyaránt.

Ezt tudja

Ahogyan minden aktivitásmérő, ez is jól hozza az alapokat. Véroxigénszint mérés, alvásfigyelés, stressz-szint mérése, intelligens ébresztés, pulzusmérés, szóval nagyjából minden, ami egy átlagembernek elegendő. Az üzemideje 2 hét, szóval nem sokat fogtok stresszelni a töltögetésen. 150 sportmódot támogat, ami egy olyan iszonyatosan magas szám, hogy szinte mindenki meg fogja találni a neki tetszőt.

Ettől menő

Az aktivitásmérő támogatja a Pebble módot, vagyis nemcsak a csuklótokra akaszthatjátok, hanem akár egy speckó kiegészítővel a cipőtökre is felrögzíthetitek. Ez futóknak jön majd jól, hiszen azt is figyeli az eszköz, hogy a csukátok melyik része éri a talajt. A 200 különböző óraszámlap között olyanok is vannak, amiken egyszerű játékokat rejtettek el, ezekkel lehet elütni az időt.

Legjobb okosóra 2024 – Ezek most a legjobbak 4

Forrás: Alza

Xiaomi Smart Band 8 Pro – GPS-es aktivitásmérő

Az aktivitásmérő legfőbb előnyei:

 • GPS
 • hosszú üzemidő
 • jól variálható kinézet
 • játékok a számlapokon
 • nagy AMOLED kijelző
 • rengeteg számlap és csuklópánt

A Xiaomi Smart Band 8 Pro nem más, mint az előző két modell szteroidokon. Itt minden egy picit nagyobb, nőtt a kijelző, több lett a szenzor, felnőttesebb a kinézet és mindenben egy kicsit jobb az okosórák és az aktivitásmérők határvonalán táncoló okoskiegészítő.

OLVASSÁTOK EL A XIAOMI SMART BAND 8 PRO RÉSZLETES TESZTJÉT!

Kinek ajánljuk

Ha nem akarod magaddal hurcolni a telefonodat, de szeretnél műholdas útvonalkövetést egy 336×480 pixeles, 1,74 colos AMOLED kijelzőn, akkor ezt az aktivitásmérőt szeretni fogod. Nem fogsz elveszni a bonyolult részletekben, de azért mégis elég sok extrát kapsz egy viszonylag komoly eszköztől, amelyet az Amazfit és a Xiaomi kooperációja hozott létre.

Ezt tudja

A műholdas útvonalkövetés a belépő a komolyabb eszközök közé, amiből ez az aktivitásmérő 5 rendszert is támogat. Ez is tonnányi – vagyis 150 – sportot tud monitorozni, 5 ATM-ig vízálló és ez is kihúzza 14 napig egy töltéssel, ha nem nyüstölitek nagyon. A sportok űzéséhez ez a kijelző már egészen patent, 600 nit a fényereje, így napsütésben is jól látható marad.

Ettől menő

Sokkal komolyabb a kinézete, mint az olcsóbb eszközöknek, gyakorlatilag egy lekerekített sarkú téglalap számlapos órát kaptok, remek minőségben. Mindenféle fém szíjjal lehet felextrázni, így egy igazán felnőttes aktivitásmérőtök lehet, ami okosórának néz ki. Ha a legjobb aktivitásmérőt keresitek, ez lesz a ti terméketek.

Legjobb okosóra 2024 – Ezek most a legjobbak 5

Forrás: Alza

Xiaomi Redmi Watch 4 – Pénztárcabarát megoldás

Az okosóra legfőbb előnyei:

 • hosszú üzemidő
 • úszni is lehet vele
 • mikrofon és hangszóró
 • rengeteg számlap és csuklópánt
 • változó frekvenciájú AMOLED kijelző

Továbblépkedve a képzeletbeli ranglétrán, az okosórákon innen és az aktivitásmérőkön túl található a Xiaomi almárkájának legújabb képviselője, a Redmi Watch 4. Ez már vérbeli sportórás erényeket csillogtat, kiváló ár/érték arány mellett.

Kinek ajánljuk

A Xiaomi Redmi Watch 4 egy zárt rendszerű okosóra, ami nemcsak annak néz ki, hanem az is. Alumínium ház, plasztik szíjjal, fizikai gombos vezérlés a 2 colos, érintésérzékeny kijelző mellett. Vagány, és annak is látszik.

Ezt tudja

A 2 colos kijelző nemcsak ezért jó, mert informatív és rengeteg adat – pl. az üzenetek – fér el rajta, hanem egy hatalmas akkumulátort is el lehet rejteni egy ekkora panel mögé. A kijelzője mindig aktív, de energiaspórolási okokból 5 és 60 Hz képfrissítés között dinamikusan váltogat. Itt már tonnányi szenzor segít – GPS, fénymérő, gyorsulásmérő, giroszkóp – az aktivitások és a sportok adatainak pontos mérésében.

Ettől menő

Mikrofon-hangszóró kombináció, eléggé menő? Ezzel az okosórával már telefonálni is lehet, Knight Rideres formában. 5 ATM-ig vízálló, az úszás sima liba. Mér pulzust és véroxigénszintet is, de az alti- és barométer, a hőmérő, a gyorsulásmérő, az iránytű és az 5 műholdas rendszert támogató hardver sem maradt ki.

Legjobb okosóra 2024 – Ezek most a legjobbak 6

Forrás: Alza

Amazfit GTS 4 – A legjobb választás a mindennapokra

Az okosóra legfőbb előnyei:

 • WiFi kapcsolat
 • beépített háttértár
 • mikrofon és hangszóró
 • kétféle forma (GTZ/GTR)
 • GPX útvonalfájlok kezelése

Az Amazfit abban a furcsa helyzetben van, hogy a Xiaominak is gyárt eszközöket, meg saját márkanév alatt is, de még ezek közül is kiemelkedik a legendás GTR/GTS széria. Itt ugyanis két okosóráról van szó, az előbbi a kerek, az utóbbi a szögletes formátum.

Kinek ajánljuk

Ez az okosóra egy igazi svájci bicska. Nemcsak sporttevékenységek mérésre jó, hanem zenelejátszásra is, hiszen van beépített háttértára, illetve WiFi kapcsolattal is rendelkezik. Aki nem vinné magával a mobilját sporthoz, annak ez az első igazi alternatíva a felsorolásunkban.

Ezt tudja

Kihagyhatatlan funkció ezen a szinten a mikrofon és a hangszóró, amin keresztül telefonálni is lehet. A számtalan számlap nagy része interaktív, vagyis a widgeteket nyomkodva gyorshívásokat aktiválhattok, ami további részletes adatokat ad vissza. A szenzorfronton pedig nagyjából ugyanazt kapjátok – pulzus-, véroxigénszint-, fénymérés, barométer, giroszkóp, gyorsulásmérő, GPS, és így tovább -, mint a hasonló árazású készülékek esetében. A túra sem probléma, kezel GPX kiterjesztésű útvonalfájlokat is, így mutatja merre jártok.

Ettől menő

Az Amazfit GTS 4 egy sportos okosóra, aminek a formáját az Apple Watch ihlette, szerencsére annak árcédulája nélkül. A GTR verziónál szerintem jobb a négyzetes GTS, ugyanis a számlap sokkal jobban kihasználja a kezelőfelületet, az üzenetek is jobban megjelennek és válaszolni is lehet rájuk. Az Amazfit menüje ráadásul teljesen magyar nyelvű, ahogyan az app is. Az okosórán ráadásul azt is beállíthatjátok, hogy a jobb vagy a bal kezeteken hordjátok-e.

Legjobb okosóra 2024 – Ezek most a legjobbak 7

Forrás: Árukereső

Xiaomi Watch 2 – Kínai nagyágyú, Wear OS rendszerrel

Az okosóra legfőbb előnyei:

 • Wear OS
 • NFC fizetés
 • beépített háttértár
 • mikrofon és hangszóró
 • Telepíthetők rá appok
 • GPX útvonalfájlok kezelése

A Xiaomi piacra dobott egy saját fejlesztésű okosórát is, Xiaomi Watch néven, amit mindenféle durva extrával vérteztek fel. Vérbeli középkategóriás eszköz, ami véleményünk szerint az egyik olyan kompromisszummentes termék a Wear OS miatt, amiért nem kell vagyonokat fizetni.

Kinek ajánljuk

Ha szükséged van egy mindenben jeleskedő, valódi Xiaomi okosórára, ami támogat egy csomó sportot, zenét játszik le, NFC-vel képes fizetni, WiFi képes, akkor te ezt a terméket keresed. Nem mellékesen még dögösen is néz ki, ami nem mellékes egy ékszerként is használható okoseszköznél.

Ezt tudja

A Xiaomi Watch 2 egy hagyományos óraformát szimuláló okosóra, ami AMOLED kijelzővel rendelkezik. A funkciók felhozatala eléggé brutális, mindenféle sportok mellett lehet az órával telefonálni is, sőt a Watch 2 Pro verziójába eSIM is kérhető, így gyakorlatilag telefonra sincsen ehhez szükségetek.

Ettől menő

Az órán egy, a Google Playben elérhető appok szempontjából nyitott rendszer, a Wear OS fut, vagyis ez egy vérbeli okosóra. Applikációkat telepíthettek rá, funkciókat adhattok hozzá a menükhoz és távolíthattok el, vagyis brutálisan testre szabható a felület. A Mi Fitness fiók ráadásul összeköthető Stravával, Google Fittel, Suunto accounttal, így az adataitokat szabadon megoszthatjátok a platformokon. Ha sokoldalú okosórát kerestek, akkor a Xiaomi Watch 2-t vigyétek haza a Xiaomi okosóra felhozatalából.

Legjobb okosóra 2024 – Ezek most a legjobbak 8

Forrás: Alza

Huawei Watch GT 4 – Divatos mindenes

Az okosóra legfőbb előnyei:

 • sok szíj és forma
 • 100 különböző edzés
 • mikrofon és hangszóró
 • Egyik legdögösebb dizájn
 • pulzus- és véroxigénszint mérés

A Huawei Watch 4. szériája egy igazi dizájnos divat, sport- és okosóra, már amennyiben ilyen fogalom létezik. A megnyerő formai kialakítás és a többféle – 41 és 46 mm-es – variáns kiszolgálja mindkét nem ízlését és ebben az árban azért már lehet komoly dolgokat villantani.

OLVASSÁTOK EL A HUAWEI WATCH GT 4 RÉSZLETES TESZTJÉT!

Kinek ajánljuk

Akit nem zavar, hogy a Huawei Watch GT 4 rendszere zárt, így le kell mondanunk a funkciók bővítéséről, cserébe egy stabil, nagyon gyors és alapvetően okosan összeválogatott lehetőségdömpinget kaptok a gyártótól. A kinézetet nemcsak a kisebb és nagyobb óratesttel, a számtalan szíjjal és a 25 000! különböző számlappal lehet variálni.

Ezt tudja

A Huawei okosórája pariban van a konkurensekkel: GPS, telefonálás, háttértár a zenékhez és a fájlokhoz, 100 különböző edzésmód, köztük vízi sportok, elég részletes értesítéskezelés, de még a vizet is képes kirezegtetni magából.

Ettől menő

A szenzorokkal ennél az okosóránál sem spóroltak, GPS, pulzus- és véroxigénszint mérés, de még légnyomást is kijelez, ha kell. A szenzorok által mért adatokat rengeteg mindenre fel lehet használni, például, hogy aerob és anaerob állapotban vagytok-e. Mér stressz-szintet, figyeli az alvásotokat és ezeket a Huawei Egészség applikációban is rögzíti. Bár a Huawei okosóra palettája nagyon széles, a Watch GT 4-gyel nem lehet rossz lóra tenni.

Legjobb okosóra 2024 – Ezek most a legjobbak 9

Forrás: Alza

Garmin Vívoactive 5 – Ezt megvennénk magunknak is

Az okosóra legfőbb előnyei:

 • BT, ANT+ támogatás
 • remek AMOLED kijelző
 • külső szenzorok kezelése
 • pulzus- és véroxigénszint mérés
 • legendás sportóra gyártó terméke

Régóta nyáladzunk már a Garmin Vívoactive szériára, amivel a gyártó elérte azt, hogy a vérbeli sportóráját képes volt ötvözni az okosórás funkciókkal. Élhető mindennapokra is kiváló eszköz, amiben minden fontos megtalálható.

Kinek ajánljuk

Azoknak, akiknek nagyon fontos a sport, és ebből az irányból közelítenek az okosórákhoz, de mégis szükségük van egy tonnányi kényelmi funkcióra, és értékelik a Garmin évtizedes tapasztalatát, amivel k9zel tökéletesre csiszolták a készülékeiket.

Ezt tudja

A Garmin Vívoactive 5 már nem egy transzflektív MIP kijelzős sportos okosóra mint a széria korábbi modelljei, ennél a modellnél ugyanis AMOLED kijelzőre váltott a gyártó. Sokkal szebb színek, AOD funkció, a hardcore fanoknak meg egy rakat másik okosóra maradt a cég kínálatában. A Garminok GPS pontossága jobb az átlagnál, mint ahogy az adatátviteli lehetőségek is. Van Bluetooth, WiFi, NFC, ANT is, vagyis lehet vele fizetni, illetve különböző szenzorokat – például pulzusmérő pántot – is kapcsolhattok hozzá.

Ettől menő

A cég filozófiájához híven ez egy elég sportos okosóra, de mivel támogatja a saját háttértáron lévő zenék lejátszását és NFC-vel fizetni is lehet, tehát a mobiltelefon otthon maradhat. Ha kell a boltból egy üdcsi, azt is intézhetitek vele, de a komolyabb edzéskövetés sem maradt ki, mint ahogy az adatok megosztása sem. Természetesen a mért adatokat számtalan formában megjeleníti, és mivel rengeteg sportot támogat, egy darabig el lehet lenni az adatok elemzésével, amiben a Garmin Coach is segít.

Legjobb okosóra 2024 – Ezek most a legjobbak 10

Forrás: Alza

Apple Watch SE 2. generáció – Az Almás cég rajongóinak

Az okosóra legfőbb előnyei:

 • Apple minőség
 • többféle méret
 • zenelejátszás háttértárról
 • NFC alapú fizetés Apple Pay-jel
 • Apple ökoszisztémába integrálódás

Az Almás cég azért dobta piacra az Apple Watch SE sorozatot, hogy legyen egy belépőkategóriás okosóra is az ökoszisztémájában. A vállalat felhozatalában ez az egyik legolcsóbb modell, de a tudása így is brutális, csak néhány funkciót hagytak ki a drágább testvéreihez képest.

Kinek ajánljuk

Aki nem akarja megvenni az Apple Watch 9-et vagy az Ultrát, de Almás ökoszisztémához köti a telefonja, annak a Watch SE az ideális választás. Kétféle méretben – 40 és 44 mm-es – kapható az alumíniumházas termék és kapott egy digitális koronát, ami az egyszerűbb vezérlésért felel. A dizájn letisztult, ahogy az a cupertinói cég termékeihez illik.

Ezt tudja

Az Apple Watch SE a nem annyira sportos vonal – arra van az Ultra -, vagyis a mindennapi használatra szánt okosórát ütötték fel sportos funkciókkal. Szenzortenger vár rátok, pulzusmérés, NFC a fizetéshez Apple Pay segítségével, WiFi és Bluetooth kapcsolat, 5 ATM-ig vízálló, zenét játszhattok le róla és még sorolhatnám. Sajnos az EKG, a hőmérsékletmérő, a pulzoximéter a nagyobb modellek sajátja, de ez vállalható veszteség a sokkal alacsonyabb árért cserébe.

Ettől menő

Elég lenne annyit írnom, hogy ez egy Apple termék, aminek a teljesítményével sosem szokott baj lenni, az S8-as proci remekül mozgatja a rendszert, a felhasználói élmény kiváló. A kijelző Retina OLED LTPO névre hallgat, 1000 nittel, ami bármilyen körülmények között látható. Ha iPhone telefonod van, és nem akarsz a nagyobb modellekre költeni, ezt az okosórát vidd haza.

Legjobb okosóra 2024 – Ezek most a legjobbak 11

Forrás: RendeljKínait

Samsung Galaxy Watch 6 és 6 LTE – Dél-koreai főnyeremény

Az okosóra legfőbb előnyei:

 • testösszetétel mérés
 • Samsung ökoszisztéma
 • EKG és vérnyomásmérés
 • zenelejátszás háttértárról
 • NFC alapú fizetés Samsung Pay-jel

A Dél-koreai gyártó régóta versenyez a legjobb okosóra címéért, ráadásul meglehetősen prémium eszközöket dob a piacra. Ezek illenek igazán a Samsung ökoszisztémájába, egyes modelljeik ráadásul az Apple Watch aktuális menőségeivel szemben is megállják a helyüket.

Kinek ajánljuk

Ha Samsung telefonod van, jó helyen keresgélsz, hiszen hasonlóan az Apple-höz, a Samsung is egyre szorosabban tartja a gyeplőt a saját ökoszisztémája körül. Arra viszont figyeljetek, hogy csak androidos telefonokkal használhatók igazán a termékeik. A széria 40-44 mm-es Watch 6-ból és a 43-47 mm-es Classicból – ez forgatható lünettás – áll, szóval kézmérethez és stílushoz is könnyen igazíthatók a modellek, és 5 ATM-ig vízállók is.

Ezt tudja

Egyik kifejezetten hasznos funkció a vezeték nélküli töltés, nem kell többé egyedi kábelekkel babrálnotok. Szintén élvonalbeli technológia az EKG és a vérnyomásmérés Samsung telefonokkal, illetve a Super AMOLED kijelzőn megjelenő kinézetet nagyban befolyásoló óraszámlapokat személyre szabhatjátok, és rakhattok rájuk gyorseléréseket is. A zenelejátszás és az elektronikus fizetés alap, és az izmos Exynos chipnek köszönhetően a teljesítmény is hibátlan.

Ettől menő

A Galaxy Watch 6 kétféle verzióban is kapható, mindkettőben van mikrofon és hangszóró is, de az LTE variánsba kérhettek eSIM-et, így lehet vele telefonálni, akár mobil nélkül is. Szintén elég menő dolog a testösszetétel mérés, amihez máskülönben vagy drága vizsgálatokra vagy egy precíz okosmérlegre van szükségetek. Akinek ez mind szükséges, az a Samsung okosóra kínálatából a Samsung Galaxy Watch 6-ot vigye haza.

Legjobb okosóra 2024 – Ezek most a legjobbak 12

Forrás: RendeljKínait

Garmin Forerunner 965 – A futás szerelmeseinek

Az okosóra legfőbb előnyei:

 • sok millió sportot ismer
 • 5 programozható gomb
 • zenelejátszás háttértárról
 • kétcsatornás GPS támogatás
 • 31 órányi műholdas üzemidő

A Garmin talán leginkább legenda státuszra szert tevő szériája a Forerunner, aminek csúcsmodellje a 965-ös, a futásmániások kedvence, de természetesen egy ilyen árazású óra szinte mindent tud, amit sportok és egyéb kényelmi dolgok kapcsán lehet.

Kinek ajánljuk

Elsősorban a sportok szerelmeseinek, de természetesen ma már nemcsak az ilyen igényeket kell kiszolgálnia egy csúcs sport- és okosórának, hanem a mindennapi életvitelhez tartozó funkciókat is a “fedélzeten” tudhatjátok. Plusz azoknak is ajánljuk, akik nem idegenkednek a sportos színektől és anyagoktól, például a citromsárga verzió eléggé vad lett.

Ezt tudja

Vérbeli Garmin okosóra, ami a futás terén szinte mindent tud, de ellentétben a Fenix sorozattal, a transzflektív kijelző helyett már a Forerunner 965 is AMOLED panelt kapott, amit szokás szerint tonnányi szenzor egészít ki. Természetesen lehet vele elektronikusan is fizetni, zenét hallgathattok róla, a világ összes kiegészítőjét kezeli, színes térképeket futtat, magasságot mutat és ez még csak a jéghegy csúcsa, a hivatalos honlapon százszámra sorolják fel a lehetőségeket.

Ettől menő

A Garmin két dologban nagyon patent: a szenzorok pontosságában és a sportórák üzemidejében. Kétcsatornás GPS támogatás, hogy soha ne veszítsétek el a nyomvonalat, méri az edzésre való felkészültséget, a terheltséget, triatlon és multisport profilokat választhattok, mindehhez 5 programozható gomb nyújt segítséget, amikre gyorsindítási funkciókat rakhattok. Az okosóra egyes módjaiban akár 23 napig is kihúzza egy feltöltéssel, de egy Kinizsi százat is végig tud monitorozni a 31 órás GPS üzemidejével. A Garmin ráadásul mindig is világbajnok volt az utólagos adatfeldolgozásban.Aktivitásmérő, sportóra, okoskarkötő vagy okosóra?

A legtöbb ember a fenti fogalmakat szinonimaként használja, pedig jelentős különbség volt kezdetekben az egyes kategóriák között. Természetesen mára a funkcionalitás részben összemosta a halmazokat és emiatt szinte mindent csak simán okosóra jelzővel illetünk. Ennek ellenére szerintünk érdemes közöttük különbséget tenni, már csak azért is, mert árban és működési elvben nagyon nem ugyanabban a ligában játszanak.

Mi az aktivitásmérő?

Az aktivitásmérő egy olyan, csuklón, cipőn vagy egyéb helyen viselhető, csökkentett funkcionalitású eszköz, amellyel a napi aktivitáshoz kapcsolódó tevékenységeket lehet monitorozni. Jellemzően ez a lépésszámot, a pulzust, az egyszerűbb sporttevékenységeket, alvásadatokat, hölgyek esetében a menstruációs ciklus követését jelenti. Az aktivitásmérő szinonimája az okoskarkötő és a fitneszkarkötő, mindegyik ugyanazt jelenti. A szenzorkészletük szűkített, általában gyorsulásmérőt, giroszkópot, esetleg hőmérsékletmérőt, néha GPS-t tartalmaznak.

Természetesen a legtöbb aktivitásmérőt kiegészítő funkciókkal is ellátják, ilyen az üzenetfogadás, az elemlámpa, a számológép, a zenevezérlés és még sorolhatnánk. Az aktivitásmérők egyik kiemelkedő tulajdonsága a rendkívül hosszú üzemidő, a másik pedig az alacsony ár. Mivel viszonylag pici a kijelzőjük, nagyon takarékosan tudnak működni, emiatt akár hetekig kihúzzák egyetlen töltéssel. A szegmens ikonikus képviselője a Xiaomi Smart band, ami jelenleg a 8. generációnál tart és több tízmillió darabot adtak el belőle. Szintén népszerűek a Galaxy Fit, a Honor Band és a Fitbit Charge szériák termékei.

Mi a sportóra?

A sportóra, ahogyan a nevéből is kitalálható, egy olyan óra, amit alapvetően sportok támogatására találtak ki. Általában az aktivitásmérőket és a sportórákat a műholdas navigáció megléte és a bővített funkcionalitás választja el egymástól. Az elmúlt években két nagy csoportra bomlottak a sportórák: általános sporttevékenységet támogató „all round” divateszközök és egyes sportokhoz tartozó céleszközök, ez utóbbiak legismertebb képviselői a Garmin termékei.

Egy sportóra általában támogat számtalan sportot, az aktivitásmérőkhöz lépest kibővített szenzorkészlettel – fényérzékelő, magasság- és légnyomás, esetleg hőmérsékletmérő – rendelkezik, képes műholdas navigációra, kezel térképfájlokat – pl. GPX-et -, a mért sportadatok pedig betölthetők 3. fél által kínált adatfeldolgozó szoftverekbe, mint a Strava vagy a TrainingPeaks. Számtalan egyéb funkciót is tudnak: NFC alapú fizetés, zenelejátszás saját háttértárról és még sorolhatnánk. A sportórák üzemidejét legtöbbször GPS időben mérik.

Mi az okosóra?

Az okosórák többnyire olyan eszközök, amelyek kifejezetten az eszközre optimalizált, Android alapú vagy egyéb sokoldalú operációs rendszert futtatnak. Lényegük, hogy ugyanúgy lehet rájuk applikációkat telepíteni, mint egy telefonra, így a funkcionalitásuk szabadon bővíthető. Hátrányaik közé sorolható, hogy meglehetősen erőforrásigényes az appokat futtatni, ezért az üzemidejük általában nem hosszabb mint 1-2 nap, illetve az óra kijelzője azért nem minden program kezeléséhez a legtökéletesebb felület.

A fentiek ellenére, mivel a köznyelvben az okosóra szót az emberek gyűjtőnévként használják, és gyakorlatilag az összes eszközre válogatás nélkül ezt mondják, így mi is így fogunk a termékekre hivatkozni.


Az okosórák funkciói

Az okosóráknak számtalan olyan funkciója van, amire vagy nem is gondolnátok, vagy nem úgy működik, ahogy arra a nevéből elsőre következtetni lehet. Sok tévhit is kering, például képesek-e vércukorszintet mérni az ilyen okoseszközök vagy sem? Mennyi a valós üzemidejük, pártíz óra vagy pár tucat nap? Ezekre a lenti sorok mind választ fognak adni.

Variálható-e az okosórák kinézete?

Az okosórák nemcsak kifinomult mérőeszközök és sporttevékenységet támogató kütyük, hanem divatos kiegészítők, sőt egyes példányaikat akár ékszernek is lehet tekinteni, emiatt nagyon nem lényegtelen a kinézetük. Hogy minden nem képviselőjének megfeleljenek, általában több méretben – 40, 42, 46, 48 mm-es körméret -, többféle formájú tokozással, illetve szíjjal gyártják őket. A szíjakat szabadon lehet variálni, a legtöbb 16 vagy 20 mm széles és egy gyorszárral csatlakozik az óratesthez, ami egy mozdulattal oldható, de vannak speciális felfogatások is. Általánosságban elmondható, hogy:

 • a 40-42 mm átmérőjű vagy ennél is kisebb óratestek általában női, az ennél nagyobbak férfi csuklóra valók
 • a bőrszíj elegáns, viszont mállik és koszolódik, 1-1,5 évet bír ki egy szett és nem érdemes nedves környezetbe vinni
 • a szilikon szíj sportos, viszont alatta be tud pállni a bőr, és bőrpírt vagy sebesedést okozhat, viszont jól bírja az izzadságot és a vizet
 • a szövetszíj lazább stílust közvetít és egyben légáteresztő is, de magába szívja a nedvességet
 • a fém szíj szintén elegáns, ékszerszerű hatást kelt, illetve az ilyen órák jellemzően drágábbak. Képes húzni a szőrt, illetve ez alatt is ki tud pirosodni vagy sebesedni a bőr

A fizikai dizájnt módosító kiegészítőkön túl vannak szoftveres számlapok is, általában minden okosóra több száz ilyennel rendelkezik, ezek szabadon cserélgethetők, illetve újabbak is letölthetők. Sok okosóra esetében a számlapra gyorsgombokat lehet elhelyezni, amik mögé funkciókat rendelhettek.

Az okosórához kapcsolható kiegészítők

Az okosórákat általában felkészítik külső eszközökkel való kommunikációra. Ehhez vagy Bluetooth vagy ANT+ kapcsolatot használnak, ezeken keresztül történik az adatátadás. Meglepő, mennyi mindent lekezelnek, de a teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat:

 • fül- és fejhallgató: azok az okosórák, amelyek képesek zenét tárolni, tudnak ilyen eszközökhöz kapcsolódni
 • mellkaspánt: szintén pulzust mérnek, de nem pletizmográfiás eljárással, hanem EKG alapon, ez utóbbi a pontosabb
 • teljesítménymérő: angolul power meternek is szokták hívni, a drágább órák sajátossága, elsősorban a kerékpározás közben leadott teljesítményt méri

Csak csuklón viselhető egy okosóra?

Alapvetően igen, de egyes modelleket ki lehet pattintani a szíjukból, és egy cipőfűzőbe akasztható tartó segítségével a csukátokra is felfogathatjátok.

Mennyire pontos a lépésszámlálás?

Szinte minden okosóra egy picit pontatlanul mér. Alapvetően a csuklómozgásból számolják ki a lépésszámot is, vagyis feltételezik, hogy azért mozdul meg a kezetek, mert éppen léptetek egyet. Amennyiben nem arra törekedtek, hogy átverjétek – például a csukló hullámoztatásával -, általában 10%-os szórástartományon belül eltalálják a lépésszámot.

Az okosórák pulzuskövetése

Az okosórák PPG, vagyis pletizmográfiás eljárással állapítják meg a pulzusotokat. Ez nem jelent mást, mint hogy egy vagy több optikai LED és fotodióda szenzorral átvilágítják a bőrötökben lévő hajszálereket és az ereitekben áramló vér dinamikájából fakadó fényvisszaverődések és elnyelődések alapján határozzák meg a pulzust. A beérkező adatokat egy algoritmus feldolgozza és a vér lüktetéséből következtet a pulzusszámra. Az újabb szenzorok meglehetősen pontosak, 5% körül szórnak nyugalmi helyzetben. Terhelés alatt a szórás lehet nagyobb is, illetve tapasztalataink szerint lassan követik a pulzusváltozást.

Egy fokkal pontosabb és gyorsabb lekövetést tesz lehetővé, ha az okosórátokhoz mellkaspántot kapcsoltok. Az ilyen kiegészítő a szívveréssel járó elektromos ingerületeket érzékeli, ehhez viszont be kell nedvesíteni a szenzort, hogy legyen egy vezető felület a bőr és az eszköz között. Azt szokták rá mondani, hogy EKG, vagyis elektrokardiográf pontosságúak az ilyen eszközök.

Miért kell pulzust mérni?

Azért, mert a pulzusérték az alapja nagyon sok sport esetében a terheltségnek és a sport teljesítménynek, ezt szokták HZT-nek, vagy pulzusszám alapú edzésnek hívni. Tipikusan ilyen a futás, ahol a pulzusszámból következtetnek arra, hogy aerob vagy anaerob tartományban vagytok-e.

EKG funkció okosórák esetében

Az EKG nem más mint az elektrokardiográf – az elektrokardiogram az ilyen készülékek által rögzített görbe – rövidítése, vagyis az EKG funkcióval rendelkező okosórák képesek a szívritmust követni és abból görbét rajzolni, illetve a pulzust kijelezni. Ellentétben a lejjebb tárgyalt vérnyomás és vércukorszint méréssel, az EKG funkció évek óta elérhető a komolyabb gyártók – például Samsung és az Apple – szolgáltatásai között, illetve ezek az USA-ban hatósági engedélyeztetési eljáráson is átestek.

Véroxigénszint mérés okosórával

Más néven VO2 Max mérése. A véroxigénszintmérés esetében az órák nem csinálnak mást, mint megnézik, hogy a vérben milyen magas az oxigén szintje. A technológia nagyon hasonló ahhoz, amit a gyógyszertárban kapható, pár ezer forintos, ujjvégre csíptethető eszközök tudnak. Fontos megjegyezni, hogy az okosórák nem orvosdiagnosztikai eszközök, az ilyen jellegű testadatokról csak tájékoztató jellegű információt szolgáltatnak.

A vérnyomásmérő okosórák – Létezik ilyen?

A vérnyomást az okosórák alapvetően két módszerrel mérik. Az egyik az okosórák pulzuskövetése szekcióban is tárgyalt PPG. A másik az oszcillometria, amikor a vér artériákon való átáramlása által létrehozott rezgéseket méri az okosóra.

Mindazonáltal az okosórák nem orvostechnikai eszközök, és ezeket a technológiákat hiteles mérésre nem lehet használni, a szabályzó szervezetek – többek között az amerikai FDA – sem akkreditálták az ilyen jellegű funkciókat. Nem véletlen, hogy a sokszázezer forintos Apple Watch-okba is évek óta ígérik a funkciót, mégsem került bevezetésre, szóval finoman fogalmazva is ingoványos terepnek számít a vérnyomásmérő okosórák szegmense.

Vércukorszint mérés okosórákkal – Lehetséges?

A vércukorszint mérés hagyományos eszközök esetében egy invazív eljárás, vagyis megszúrja egy tű egy testrészeteket – általában az ujjbegyet -, majd a kiserkenő vércseppből megállapítják az illető vércukorszintjét.

Egyes óragyártók azt állítják, hogy okosóráik képesek nem invazív eljárással is megállapítani a vércukorszintet. 2023-ban a Huawei jelentette be a Watch 4 okosóra széria kapcsán, hogy lesz valamilyen hiperglikémiát – ez a magas vércukorszint hivatalos neve – vizsgáló funkciója, illetve az Apple-nek van egy proof-of-concept, vagyis megvalósíthatóságot bizonyító modellje a témában, és adtak be szabadalmakat is, de piacra még ők sem dobtak olyan terméket, amiben ilyen szolgáltatás működne.

A nem invazív vércukorszint mérés milliók életét könnyítené meg, ha valóban létezne olyan okosóra, amelyik hitelt érdemlően bizonyítani tudná, hogy a mért értékeik valósak. Eddig azonban, legjobb tudomásunk szerint, nem kerültek ilyen funkciók bevezetésre egyetlen komoly gyártó repertoárjában sem, és még soha nem találkoztunk olyan eszközzel, amelyben ez valóban működött volna. Arról sem tudunk, hogy hatóságok ilyen technológiát akkreditáltak volna. A vércukorszint mérés még a vérnyomámsérésnél is ingoványosabb terep az okosórák esetében.

Stresszszintmérés okosórával

A stresszreakciónak jellemzően vannak testi tünetei. Szaporább szívverés, izzadás, remegés, rosszabb alvásminőség és még sorolhatnánk. Elméletileg ezeket az okosórák akár képesek is lehetnek mérni, de a pontosságukat nagyon nehéz tesztelni. Jópofa kiegészítő adat, de nagyon nagy jelentőséget nem szabad neki tulajdonítani.

Alvásciklus követése okosórával

Az aktivitásmérők és az okosórák évek óta képesek az alvásciklust követni. Ez jellemzően arra épül, hogy mennyit mozgunk álmunkban, mennyi a pulzusunk, milyen napszak van, illetve, hogy az éjszaka közepén felkelünk-e. A méréshez az okosóráknak mindenféle szenzor áll a rendelkezésére, hiszen van bennük PPG érzékelő, gyorsulásmérő is, illetve egy algoritmus, amely az adatokat feldolgozza.

Tapasztalataink szerint egész pontosan ki tudják már rajzolni az okosórák azt, hogy mikor vagyunk ébren és mikor nem, viszont kellően pontos adatok szolgáltatásához orvosdiagnosztikai eszközök szükségesek. Az okosóra nem ilyen és nem is helyettesítheti ezeket, így akinek alvászavara vagy egyéb alvási rendellenessége van, az forduljon ezekkel orvoshoz!

Távolságmérés műholdas rendszerekkel

A műholdas rendszerek közkeletű neve a GPS, ami igazából az amerikai helymeghatározó rendszer neve. Egy komolyabb okosóra jellemzően több helymeghatározó rendszerhez – GLONASS, BEIDOU, Galileo stb. – is tud csatlakozni. Lényegesen pontosabban mérik az ilyen eszközök a távolságot, mint amelyek a lépésszám alapján „megtippelik” a megtett utat. Ez utóbbi az aktivitásmérőkre jellemző. A műholdas helymeghatározást több csatornán keresztül is el lehet végezni, ezekben az sport- és okosórák pontosabbnak számítanak, cserébe drágábbak.

Az okosórák Bluetooth és WiFi kapcsolata

Az okosórák mindegyike rendelkezik Bluetooth vagy WiFi kapcsolattal, esetleg mindkettővel. BT modul még az aktivitásmérőkben is van, az adatközlés ezen keresztül történik, illetve a kiegészítő eszközök is ezen keresztül kommunikálnak. A WiFi modem jellemzően a drágább modellek sajátja, ez sokkal gyorsabb, nagy mennyiségű adattovábbítást tesz lehetővé, illetve a fejlettebb funkciók használatához is szükséges a nagyobb sávszélesség.

Háttértárral rendelkező okosórák

A modernebb és drágább okosóra modellek rendelkeznek dedikált háttértárral. Ez azt jelenti, hogyha a töltőjüket egy PC-hez csatlakoztatjátok, akkor a háttértár megjelenik az operációs rendszer menüjében, és oda állományokat másolhattok fel, vagy tölthettek le. Sok óra támogatja a BT vagy a WiFi alapú kapcsolatot is, ilyenkor fizikailag nem is kell csatlakoztatni az órát a számítógéphez. Mire jó az okosórák dedikált háttértára, a teljesség igénye nélkül:

 • a zenelejátszás előfeltétele
 • a navigációs fájlokat ide tudjátok feltölteni
 • általános adattárolásra
 • a valódi okosórák ide telepítik az appjaikat
 • eltárolják az edzésadatokat, amiket későbbi adatfeldolgozásra át lehet emelni az appba

Térkép alapú navigáció okosórával

Egyes okosórák, amelyek rendelkeznek háttértárral, képesek térképfájlokat – általában GPX formátumot – kezelni. Ilyenkor a térképfájl útvonalrajza megjelenik az okosóra kijelzőjén, jellemzően az északi irány jelölésével kiegészülve. Különböző riasztásokat is rendelhettek a túraútvonal nyomvonalrajzához, például, ha letértek róla, akkor az okosóra rezgéssel és hangjelzéssel riaszt.

Zenevezérlés vagy zenelejátszás?

Okosórák esetében sokszor keveredik a két fogalom, ezért érdemes tisztázni, melyik mit jelent. A zenevezérlés egy szoftveres funkció – olyan, mint a kameravezérlés – és nem csinál mást, mint a mobiltelefonotok zenelejátszó applikációinak egyes funkcióit – például a előre- és hátraléptetés – az okosórán is elérhetővé teszi. Ezek az eszközök NEM képesek önállóan zenelejátszásra, a telefon háttértárján lévő fájlokat viszont képesek elérni, illetve a lejátszást vezérelni.

A zenelejátszás egy sokkal komplexebb folyamat. Ilyenkor az okosóra a saját háttértárolóján elhelyezett zenéket egy hangfájlokat kezelő szoftver segítségével képes lejátszani. Nincs szükség hozzá telefonra, illetve az ilyen eszközök mindig képesek fül- vagy fejhallgatókhoz csatlakozni. A dedikált háttértár általában jelentősen megdrágítja az okosórákat.

NFC alapú, elektronikus fizetés okosórával

Azok az okosórák, amelyek rendelkeznek NFC chippel, képesek az érintésmentes fizetésre. Ehhez szoftveres oldalon el kell tárolniuk a bankkártya adataitokat, amelyhez az eszköz- és szoftvergyártók oldalán szükség van egy elektronikus fizetési megoldásra – Google Pay, Apple Pay, Xiaomi Pay, Garmin Pay stb. – és a bankotok vagy pénzügyi szolgáltatótok oldalán is, akiknek be kell fogadniuk az online tranzakciót.

Az okosórák kijelzője

Az okosórák egyik selling pointja a kijelző. Általában a legfontosabb paraméterek az alábbiak:

 • milyen technológiát használ a kijelző (AMOLED, LCD stb.)
 • mekkora a felbontás, a pixelsűrűség és a fényerő
 • milyen az alakja (kör vagy téglalap)

Az okosórák kijelzőtechnológiája

Mostanában a legdivatosabb kijelzők AMOLED technológiát használnak. Végtelen kontraszt arány, nagyon szép színek, sokszor telefonszerű kép, illetve olyan eye candy funkciók, mint az Always On Display. Az AMOLED technológiának vannak hátulütői is, az egyik, hogy viszonylag drága a panel, a másik, hogy kellően nagy fényerővel kell rendelkeznie ahhoz, hogy napsütésben is használható legyen, ellentétben mondjuk a lent említett transzflektív kijelzővel.

A másik típus az LCD, ami egy folyadékkristályos technológia, és két alváltozata van: a transzmisszív és a transzflektív. Az első esetben a kijelzőt hátulról megvilágítják, így az aktív szegmensek láthatóvá válnak. A technológia legnagyobb hátránya a gyenge fényerő, cserébe olcsó, és meglepő módon még komolyabb gyártók is használják régebbi modelljeikben. A transzflektív LCD esetében az üveg mögé egy részlegesen áteresztő, fényvisszaverő fólia kerül, ami visszatükrözi a napsugarakat és a környezeti fényt. Minél jobban süt a nap, annál jobban „világít” a kijelzőn a tartalom, a régebbi Amazfit Stratos okosórák használták leginkább ezt a technológiát, de a Garmin kínálatában is megtalálható.

Az okosórák felbontása és pixelsűrűsége

A felbontás azt határozza meg, hogy egy okosóra kijelzője hány sorból és hány oszlopból áll. Minél nagyobb ez az érték, annál részletesebb lesz a megjelenített kép. A pixelsűrűség azt mondja meg, hány pixelt sűrítettek össze egy adott területre, amit általában pixel/inch mértékegységben fejeznek ki.

Az okosórák alakja

Az okosórák formája nemcsak egy dizájnbeli kérdés. Vannak a hagyományos órát imitáló kerek alakúak, a lekerekített sarkú négyzet és a csíkszerű kijelzők, ez utóbbiak leginkább az aktivitásmérőkre jellemzők. A lekerekített darabok a leginkább tradicionálisak, ezeknek a közepén általában egy négyzetben jelennek meg az üzenetek.

A lekerekített sarkú négyzet vagy téglalap alakúakon viszont több, azonos hosszúságú sor fér ki, ezért ezek alkalmasabbak üzenetfogadásra és küldésre, illetve ezekre egyszerűbb a szerkeszthető óralapokat leprogramozni. A csíkszerűek pedig általában az olcsóbb megoldásokon találhatók, ahol a kevésbé felhasználóbarát formát az ár ellentételezi.

Az okosórák szenzorkészlete

Az okosórák tengernyi szenzort használnak a különböző adatok mérésére:

 • gyorsulásmérőt, amivel például a kézmozgást figyelik
 • giroszkópot, amivel a csukló elfordulását mérik
 • iránytűt, amivel az északi irányt állapítják meg
 • barometrikus szenzort, amivel légnyomást mérnek és a tengerszint feletti magasságot határozzák meg
 • hőmérsékletmérőt
 • fényérzékelő szenzort, amivel a kijelző fényerejét automatikusan szabályozzák
 • PPG szenzort a pulzus és a véroxigénszint mérésére
 • GPS-t, ami egy helymeghatározó rendszer
 • ha van bennük SIM vagy eSIM kártya, akkor a mobiltornyok helyadatait is felhasználhatják és telefonálni is lehet velük

Mennyi az okosórák valós üzemideje és ezt hogyan mérik?

A gyártók a termékeikkel kapcsolatosan többféle üzemidőt is meg szoktak adni. Jellemzően ezek az átlagos és a takarékos használathoz igazított szabványértékek, például X számú üzenetváltás, Y perc aktív képernyő és Z percnyi sportot foglalnak magukba. Szinte minden okosórának van egy energiatakarékos módja, ami arra jó, hogy kiírjanak a cégek egy poszteradatot, de szinte senki nem használja így az okosóráját.

A komolyabb sportórák esetében általában nem a gyártó által meghatározott üzemidőt, hanem a GPS időt szokták alapul venni, vagyis azt az értéket, ameddig a sportóra bekapcsolt műholdas navigáció mellett is üzemképes marad, ez általában 20-40 óra.

Az okosórák adatainak feldolgozása külső szoftverekkel

Számtalan sport- és okosóra képes az adatait külső feldolgozó szoftverekhez továbbítani. Ezeknek egy része igazából sportolókat tömörítő közösségi platform – mint a Strava, a „futós Facebook” -, egy részük edzéstámogató szoftver, mint a TrainingPeaks, de vannak viszonylag egyszerű, az egészséges életmódot támogató alkalmazások is, mint a Google Fitnesz. Természetesen minden nagyobb márkának van valamilyen saját rendszere. Néhány a legnépszerűbbek közül:

Milyen szoftver fut az okosórákon?

A két legismertebb okosóra operációs rendszer az Apple féle WatchOS és a Google féle Wear OS. Az összes többi gyártó valamilyen egyedi, zárt operációs rendszert futtat az óráin, amin általában nem vagy csak korlátozottan – például új óraszámlapok feltöltésével – lehet módosítani. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne tudnának gond nélkül androidos telefonokhoz – illetve amennyiben van iOS-re alkalmazásuk, akkor ahhoz is – kapcsolódni egy applikáció segítségével. Például a Xiaomi évek óta a Mi Fitnesst – Xiaomi Wear – használja míg a Xiaomi közeli Amazfit a Zeppet.

Mire jó az okosórák applikációja?

Az okosórák az adataikat két helyen tudják tárolni: a saját memóriájukban vagy a telefonoldali applikációba letöltve. Előbbi helyen általában csak pár napnyi adat tárolódik, és az is csak addig, amíg újra nem indítjátok az eszközt, vagy le nem szinkronizálja ezeket a telefonotokra, az applikációba, ahonnan valójában a felhőbe kerül egy account segítségével. A több hónapra visszanézhető statisztikákat szinte mindig a telefonoldali applikációban nézhetitek vissza, míg a real-time adatokat az okosóra szolgáltatja a napi tevékenységek vagy sportolás közben.

További érdekesség, hogy a sportok egy részének monitorozását nemcsak az okosóra oldaláról, hanem az applikációkból is el lehet indítani, illetve paraméterezni.


Az okosórák előnyei és hátrányai

Az okosórák nem véletlenül örvendenek töretlen népszerűségnek, hiszen számtalan előnyük van. Nem szabad azonban elmennünk a hátrányok mellett sem, ezeket vesszük most sorra.

Az okosórák előnyei:

 • lehet velük bankkártya nélkül, elektronikusan fizetni
 • lehet velük zenét hallgatni telefon nélkül
 • ideális társak sporthoz és edzéshez
 • ékszerként vagy ruha mellé kiegészítőként is hordhatók
 • üzenetek fogadására és küldésére is használhatók
 • amelyikben van mikrofon és hangszóró, azokkal telefonálni is lehet
 • természetesen mutatják az időt és a dátumot is
 • alkalmasak navigációra
 • a kinézetük az óraszámlapoknak köszönhetően testre szabható
 • az AMOLED kijelzős okosórák Always on Display funkcióval rendelkeznek, ami szimulálja a hagyományos órákat

Az okosórák hátrányai:

 • egyes sport- és okosóra modellek kifejezetten drágák lehetnek
 • bizonyos anyagok irritálhatják a kezet, a bőr kipirosodhat vagy kisebesedhet
 • a bőrszíjak nem bírnak többet mint 1-1,5 év
 • a telefonálás órán keresztül nem a legkényelmesebb
 • az okosórák nem hitelesített orvosi műszerek, a mért adatokat helyén kell kezelni
 • egyes okosóra modellek ökoszisztémához kötöttek (például Apple Watch)

Hogyan válassz okosórát magadnak?

A sport- és okosóra piac kínálata elképesztően széles, és ugyanez igaz az ársávokra is. 10 000 Ft-tól a többszázezer forintos készülékekig, mindenfélét lehet kapni, így nagyon nem mindegy, mit választotok magatoknak. Ezzel kapcsolatban elég sok tapasztalatunk gyűlt össze az elmúlt évek során, így néhány ökölszabályt megosztanánk veletek:

 • Ha ez lesz az első ilyen terméketek, akkor érdemes egy olcsó aktivitásmérővel kezdenetek, hogy kitapasztaljátok, tetszik-e ez a világ.
 • Bár a külcsín látszólag másodlagos, ha van lehetőségetek rá, kérjetek egyet kölcsön vagy menjetek be egy boltba és próbáljátok fel a kiválasztottat, főleg, ha több méretben is kapható (aztán rendeljétek meg a netről, mert olcsóbb és van 14 nap elállás :D).
 • Fontos a márkanév, de nem minden! Ha nem kell túl sok extra funkció, lehet, hogy egy még mindig neves, de olcsóbb termékkel jobban jártok, nem véletlenül adtak el a Xiaomi Smart Bandekből több, mint 120 millió! darabot
 • Ne a kiegészítők alapján döntsetek! A szíjak és a tokok filléres tételnek számítanak az okosóra árához képest, ahogyan az óratakaró műanyagok is, ezeket bármikor cserélhetitek.
 • Mindig a céljaitokhoz és ne a vágyaitokhoz keressetek okosórát. Ha sportolni akartok, akkor a sportórák között nézelődjetek, ha viszont nem toltok hardcore-ban semmi ilyesmit, akkor egy sokkal egyszerűbb, általános használatra termett dizájner okosóra vagy egy aktivitásmérő is megteszi.
 • Nagyon nem mindegy, hogy egy okosórának milyen a kijelzője és mekkora a fényereje. Ha sokat használjátok kültéren akkor nagy fényerejű kijelzővel szerelt modellt válasszatok.
 • Néhány okosóra márka enged custom firmware-t tölteni a készülékeire, ilyenek például az Amazfit egyes modelljei.
 • Ha sokat túráztok, üzemidőnél mindig a GPS időt nézzétek, ne az általános használatnál megadott értékeket.
 • Ha kocasportolók vagytok, akkor is jól fog jönni az NFC alapú fizetés vagy a zenelejátszás háttértárról.
 • Ha sok üzenetet váltotok, olyan órát keressetek, amivel nemcsak fogadni, hanem válaszolni is tudtok ezekre.
 • Csak a meglehetősen drága okosóra modellekkel lehet telefonálni, de még azokkal is eléggé életszerűtlen, főleg tömegközlekedési eszközökön veszi ki magát furcsán, szóval ne ez legyen a döntő faktor.
 • Apple Watch esetében ökoszisztémában gondolkodjatok, ha nincs Almás telefonotok, jobb, ha más modell után néztek.
 • Az egyes régiókba szánt modellek között lehet különbség, jellemzően global verziót érdemes venni.
 • Nem minden okosóra támogatja készülékoldalon a magyar nyelvet, ha ez fontos, ennek külön nézzetek utána.


Gyakran ismételt kérdések

Milyen okosórát vegyek?

A legsűrűbben elhangzó kérdés. Alapvetően azt kell magatoknak meghatározni, hogy milyen tevékenység mellé kerestek okosórát. Érdemes leírni egy fájlba vagy egy papírra a szempontokat, ez segít kikristályosítani a gondolatokat és szűkíteni a szóba jöhető eszközöket. Ha csak a napi aktivitásotok követésére kerestek órát, ne vegyetek spéci sportórát, mert teljesen felesleges, ellenben, ha durván rá vagytok kattanva egyetlen sportra, akkor erre vannak kifejezett céleszközök. Apple felhasználók pedig egy Apple Watch-csal járnak a legjobban. Az is jó megoldás, ha meghatároztok egy keretösszeget, és a nektek leginkább tetsző modellt veszitek meg az összegből.

Melyik a legjobb okosóra?

A válasz az, hogy kinek melyik. Ahogyan az előző kérdésben is taglaltuk, változó kinek mire van szüksége. Ha csak a funkcionalitást vesszük figyelembe, a drágább okosórák szinte mindig többet tudnak, így valószínűleg a trónra valamelyik csúcs Apple Watch, Samsung Galaxy Watch, Huawei Watch Ultimate, esetleg a Google által tulajdonolt Fitbit vagy valamelyik sportórát gyártó vállalat – Garmin, Polar, Suunto – modellje ülhetne fel a trónra.

Melyik a legjobb női okosóra? És a legjobb férfi okosóra?

A női okosóra/férfi okosóra téma sokszor felmerül, mint téma az olvasók között, nem véletlenül. Bár olyan jellegű statisztikákkal még nem találkoztunk, hogy az egyes nemek képviselői előszeretettel mely típusokat választják, a józan paraszti ész mentén az alábbiak lehetnek hangsúlyosak a válogatás során:

 • a világosabb és kisebb méretű – 36-42 mm-es – óratestek jobban mutatnak vékonyabb csuklón, a nagyobbak – 42-48 mm-es – a vastagabbon
 • órapántból is nagyon széles a választék, tetszés szerint választhatnak maguknak a két nem képviselői
 • szinte minden okosóragyártó odafigyel, hogy egy modellből különböző méretű, anyagú és kinézetű óratesteket gyártsanak
 • vannak kifejezetten hölgyeknek szóló funkciók, mint a menstruációs ciklus követése, az ilyenek jobban beleillenek a női okosóra halmazba
 • bizonyos sportokat is nagyobb számban űznek az egyes nemek képviselői, ezeknek a támogatása is lehet fajsúlyos elem a kiválasztás során

Melyik a legjobb okosóra időseknek?

Sok aggódó rokon szeretné megtalálni a legjobb okosórát idős szeretteinek. Ahogy mondani szokták, amikor valaki senior lesz, akkor „belép a második gyerekkorába”, ahol már egyes képességek nem olyanok, mint fiatalabb korban. Ennek tükrében a fogyasztók azokat az okosórákat részesítik előnyben, melyeknek:

 • nagy, jól olvasható a kijelzője
 • magyar nyelvű menüje van
 • van rezgőfunkciója, ha esetleg valami a képernyőn nem lenne olvasható
 • egyszerűsített a funkcionalitása
 • van benne valamilyen helymeghatározó rendszer, illetve riaszt, ha egy adott körből kilép a viselője
 • segélyhívást (SOS funkció) lehet leadni vele
 • jelzi, ha baleset (pl. elesés) történik
 • lehet vele telefonálni
 • esetlegesen képes gyorshívásokra gombok segítségével
 • egészségügyi adatokat – pulzus, vérnyomás – képes mérni
 • riasztással jelzi a gyógyszerek bevételét
 • az óra bírja a gyűrődést, legyen vízálló, ne kelljen levenni a különböző tevékenységek (zuhanyzás, mosogatás stb.) közben sem
 • az adatait képes megosztani a családtagokkal az applikációján keresztül

A fenti paramétereket egyszerre csak speciális, direkt erre a célra kitalált eszközök teljesítik – ezeket szokták senior okosórának is hívni -, ám a funkciók egy jelentős részét a nagy gyártók okosórái is teljesítik.

Elérhető-e a piacon okosóra magyar menüvel?

Szintén sűrűn előkerülő kérdés, szerencsére a válasz az, hogy igen, számtalan okosóra érhető el magyar menüvel. A legtöbb eszköz esetében az okosóra telefonhoz párosításakor kell a nyelvet kiválasztani, a komolyabb gyártók – Xiaomi, Amazfit, Samsung, Huawei, Honor, Apple, Garmin stb. – eszközei mind tudnak magyarul, mint ahogy a telefon oldali applikáció is támogatja a magyar nyelvet, az esetek döntő többségében.

Okosóra gyerekeknek

A szülők általában két irányban szoktak elindulni, mikor okosórát akarnak venni a gyerekeknek: vannak kifejezetten a gyerekek helyzetét figyelő eszközök és olyanok, amelyeket a gyerekek használnak napi tevékenységeik monitorozására. Az első esetben a „gyerek okosóra” tartalmaz GPS-t és egy SIM kártyát, amivel képes lokációt visszajelezni vagy esetleg telefonbeszélgetés is lebonyolítható a segítségével, így a szülők mindig nyugodtak lehetnek, hogy a csöppség biztonságban van.

Amennyiben a cél az, hogy az utódok a saját tevékenységeiket monitorozzák, akkor érdemes az olcsóbb eszközöktől a drágábbak felé haladni, hogy látható legyen, használják-e a lurkók a cuccokat, vagy sem, azok mennyire amortizálódnak le, és ha ezek beváltak, lehet feljebb lépni.

Melyik a legolcsóbb, de még használható eszköz?

A legolcsóbb aktivitásmérőket akár 10 000 Ft alatt is elérhetitek, ennek ellenére nem javasoljuk a „noname” gyártók modelljeinek megvételét. Ezek általában megbízhatatlan adatokat adnak vissza és tele vannak szoftveres hibákkal is. Szerencsére a Xiaomi aktuális Mi Smart Band szériájának legolcsóbb modellje is olyan olcsó, hogy nem érdemes a nevenincs konkurensekre pazarolni az időtöket.

Milyen tartozékok járnak egy okosóra mellé?

Az okosórák dobozában általában egy szett óraszíjat és egy USB végű, de spéci töltőt találtok, de az óratestet védő tokot általában már külön kell megvennetek.

Hogyan lehet az okosórán szíjat cserélni?

Viszonylag egyszerűen. A szíjak szélessége általában szabvány, a vékonyabbak 16, a vastagabbak 20 mm-esek, és a legtöbbön van egy gyorszár, amivel kipattinthatók az óratestből. Természetesen vannak egyedi megoldások is, ami az előzőktől eltér, de szerencsére számtalan utángyártott modell is létezik.

Meddig bírja egy okosóra egy feltöltéssel?

Ez alapvetően felhasználástól függ. A gyártók több adatot is megadnak erre, de ezeket átlagos felhasználásra kalibrálják, ami adott percnyi képernyőidőt, adott számú üzenetfogadást és hasonlókat tartalmaznak. Az okosórák legnagyobb része gond nélkül kibír egy nap átlagos használatot, a sportórák és aktivitásmérők viszont ennél jóval többet is.

Szükség van-e mobiltelefonra az okosóra használatához?

A legtöbb esetben igen. Például a Xiaomi Smart Band vagy az Apple Watch széria eszközeinek első lépése, hogy a hozzájuk tartozó applikációkhoz kell csatlakoztatni őket. Mindazonáltal vannak olcsóbb eszközök, amelyek önmagukban is képesek korlátozottan működni.

Egy hagyományos, USB-s mobiltöltővel is fel tudok tölteni egy okosórát?

Alapvetően igen. Az okosórák töltőjének egyik végén mindig egy szabványos USB-A/Type-C vagy hasonló csatlakozó van, míg a másik oldalán vagy egy vezetéknélküli töltésre alkalmas pad vagy pedig egy spéci, többpines csatlakozó. Ezért sem érdemes elveszteni, mert jellemzően csak az adott okosórához speciálisan készült töltőt lehet használni.

Mennyire bírják az okosórák a gyűrődést?

Ez a kialakításuktól függ. Az óratest általában valamilyen fémből vagy ellenálló műanyagból készült, a legtöbb karcálló. Az üveg általában Corning Gorilla Glass felületkeményítést kap, míg a szíjakat viszonylag könnyű cserélni, ha sérülnek. Mindazonáltal érdemes arra vigyázni, hogy kemény tárgyaknak ne üssük neki az okosórát.

Tehetek az okosórába SIM kártyát?

Amennyiben erre felkészítették, igen, általában micro SIM-et fogadnak, vagyis nano SIM is bele fog menni, egy adapterrel. Egyes órákat eSIM-mel is el lehet látni, ami nem más mint egy virtuális SIM kártya profil, amit le lehet tölteni telefonra vagy okosórára, ha a szolgáltatótoknál elérhető ilyen.

Lehet egy okosórával telefonálni?

Azokkal az okosóra modellekkel, amelyek rendelkeznek mikrofonnal és hangszóróval, a mobiltelefon fogadta hívásokat is le lehet lebonyolítani. Ahhoz, hogy egy okosóra önállóan is képes legyen erre, SIM kártyát kell fogadnia vagy eSIM funkcióval is rendelkeznie kell.

Hogyan számolja az okosóra a távolságadatot, ha nincs benne GPS?

Viszonylag egyszerűen, vagy a lépésszám alapján megtippeli vagy a mobilotok műholdas vevőjét használja.

Milyen okosórát vegyetek sportoláshoz?

Amennyiben kocasportolók vagytok, szinte bármilyen megfelel, a legtöbb okosóra többtucat népszerű sportot támogat és elég sokat automatikusan felismer. Ha viszont komolyabb szinten űztök valamit, akkor egy kifejezetten sportórákat gyártó cég – Garmin, Polar, Suunto – modelljei jönnek majd szóba.

Milyen sportórát vegyek futáshoz?

A közvélekedés szerint a Garmin ForeRunner modelljei erre a legjobbak, de én futottam rengeteg félmaratont, illetve 30 kilométert is a nagy futófesztiválokon Amazfit Stratosokkal is. A lényeg az, hogy a sportórának elég hosszú GPS üzemideje legyen, kezeljen útvonalat, támogasson pulzusmérő mellkaspántot és lehessen zenét is rátölteni, ami jól jön motiváció gyanánt.

Milyen sportórát vegyek túrázáshoz?

Tulajdonképpen bármit, ami kezel útvonalfájlokat, illetve kiegészítésként jó, ha magasság- és hőmérsékletszenzorral is ellátták az okosórát.

Milyen okosórát vegyek kerékpározáshoz?

Alapvetően a legtöbb óra támogatja a kerékpár sportot. Két kiegészítő szenzort szoktak az ilyen eszközökhöz kapcsolni, az egyik egy pulzusmérő mellkaspánt, a másik egy teljesítménymérő.

Vízállók az okosórák?

Ezt minden gyártó külön jelöli az okosóra leírásában. Általában az IP67/IP68 vagy az 5/10 ATM jelölést használják. Kicsit szálazzuk szét a dolgokat:

 • IP67: eső érheti, víz ömölhet rá, pár másodpercre vízbe meríthető, de úszni nem lehet vele és meleg víz se érje (pl. zuhanyzás során), máshogy fogalmazva: „cseppálló”.
 • IP68: ez jelenti a „vízállót”, 30 percig vízbe meríthető, 1-3 méter mélységig.
 • 5 ATM: 5 atmoszféra víznyomást kibír az óra, statikus vízoszlopnyomás és egyéb változatlan körülmények mellett. Ezekben az órákban lehet úszni. 5 ATM nyomást nagyjából 50 méter magas, statikus vízoszlop generál.
 • 10 ATM: ugyanezt jelenti mint az 5 ATM, csak nagyobb nyomás mellett, vagyis alkalmas úszásra, vízi sportokra, de magas szintű búvárkodásra nem.

Milyen okosórát vegyek úszáshoz vagy vízi sportokhoz?

A fentiek alapján az 5 vagy nagyobb ATM víznyomást elviselő sport- vagy okosórákban lehet huzamosabb ideig úszni.

Mi az ANT+ kompatibilitás?

Ez egy Bluetooth-nál alacsonyabb energiaigényű, vezeték nélküli adatátviteli szabvány. Ha az okosóra támogatja, akkor jó eséllyel külső szenzorok – például pulzusmérő pánt – kapcsolható hozzá.

Hol osszam meg a sport eredményeimet?

Talán a legismertebb platform erre a Strava, amit „futós Facebooknak” is szoktak hívni, de természetesen minden nagyobb gyártónak van valamilyen hasonló szoftvere.

Mennyire megbízhatók az okosórák által mért testadatok?

Le kell szögeznünk, hogy a sport- és okosórák nem orvostechnikai műszerek, nem is helyettesíthetik azokat. Csak tájékoztató jellegűek a mért adatok, de pulzust és véroxigénszintet már elég pontosan tudnak mérni, és egyes okosórák esetében EKG funkciót is akkreditált a hatóság. Egyik óra sem tud a cikk megírása pillanatában megbízhatóan vércukorszintet és vérnyomást mérni!

Lehet-e az okosórával a beérkező üzenetekre válaszolni?

Alapesetben a sport- és okosórák csak a beérkező üzeneteket fogadják, sőt, a legegyszerűbb aktivitásmérők csak azt jelzik, hogy jött egy üzenet, mást nem. A komolyabb – és egyben drágább – órák esetében vagy előredefiniált üzenetekkel válaszolhattok vagy pedig tényleges üzeneteket írhattok.

Miért van egy okosórán érintőképernyő és gomb is?

A legtöbb, általános felhasználásra szánt okosóra érintőképernyős. Ez azonban akkor működik jól, ha a hőmérséklet ideális, a kezetek se nem túl száraz, se nem túl nedves, nem esik az eső és még sorolhatnám. A fizikai gombos sport- és okosórák egyes funkcióit azonban mindig el kell érni, és például izzadt kézzel ez egy érintőképernyőn meglehetősen nehézkes lenne. Ezért a komolyabb órák esetében akár 5 darab gomb is rendelkezésre áll, amikre egyedi funkciókat is beállíthattok.

Mit nevezünk az okosórák esetében lünettának?

A lünetta nem más, mint egy kijelző körüli, forgatható gyűrű, és a komolyabb mechanikus óráktól örökölték ezt a funkciót. Lehet fizikai gyűrű is vagy pedig haptikus visszajelzést adó, ahol az ujjatok hegyével imitálható a forgatás, ilyenkor a motorok rezgése olyan érzést kelt, mintha mechanikus szerkezetet forgatnátok.

Ha esetleg valamelyik kérdésedet nem találtad meg a GY.I.K.-ben, vagy nem volt egyértelmű válaszunk, akkor keress minket az oldalon feltüntetett elérhetőségeink egyikén, vagy a Facebookon. Legjobb tudásunk szerint igyekszünk válaszolni minden okosórával kapcsolatban felmerülő kérdésre!hirdetés