hirdetés

Xiaomi Amazfit GTR 47 mm-es sportóra teszt

Úgy futok, mint az ökörhugyozás

teszt
Xiaomi Amazfit GTR 47 mm-es sportóra teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-09-18

Gyakorlatilag évszaktól függetlenül slágertermékek a Xiaomi Amazfit órái, és a Xiaomi Amazfit GTR is az lesz, mivel végre eltalálták a kinézetet is. Támogat 12 sportot, számtalan variánsban – köztük nemesfém, alumínium és többféle fizikai méret – érhető el, GPS, GLONASS, pulzusmérő és lépésszámláló szenzorral is rendelkezik, és brutális az üzemideje. Az ára viszont nem az, 46 000 Ft, ami a Verge fölé és az Amazfit Stratos mellé árazza be. Természetesen a GTR is kérhető áfa- és vámmentes szállítással, a többletköltség elkerülők legnagyobb örömére.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

8.6

Népítélet

6.2

 • megbízhatóság:6
 • design és anyagminőség:6.3
 • felszereltség, funkciók:6
 • ergonómia:7
 • ár/érték arány:5.7
Véleményt írok

A nálam járt fekete színű, alumínium ötvözetből készült, 47 mm-es darab kifejezetten prémium minőségű, nagyon szép a kidolgozás, és nekem a többek által szidott, bőrhatású – szerintem nem bőr, hiába állítják több helyen – szilikonos pánt is bejött, de akinek nem tetszik, kicserélheti. A hátsó bordázás nagyon jól tartja csuklónkon a szerkezetet, nem csúszkál, nem lötyög, és szerintem jól is néz ki. A 47 mm élőben kisebbnek tűnik, amit valószínűleg a vastagabb káva által körbeölelt, minimálisan süllyesztett virtuális számlap mérete okoz. Az összhatás elegáns, megkockáztatom, egy menedzser kezén is jól állna.

A Stratoshoz hasonlóan ez is kapott gombokat, ami a vezérlést könnyíti meg, illetve úszás közben csak ezekkel tudjátok a funkciókat állítgatni. Ebből az egyik programozható is, amiért jár a piros pont, de alap esetben az 1,39 colos, 454×454 pixel felbontású AMOLED kijelzőt kell tapiznotok. Gorilla Glass 3 felületkezelés védi, és talán ez az egyik legszebb megjelenítő, amit a kategóriájában láttam, veri a legtöbb konkurenst, ráadásul 2019.09.06-a óta „always on” funkció is van.

Kinézetét a letölthető óraszámlapokkal variálhatjátok, amiből sajnos csak hármat tud tárolni az Amazfit GTR, ami szerintem egy kicsit gagyesz, kb. ennyit tud a Mi Band 4 is. A gyártó szerint 100+ áll rendelkezésre, ami barokkos túlzás ahhoz képest, hogy az appból 40 érhető el. De sebaj, itt egy oldal, mindenki ezerrel töltheti le a neki tetszőeket, itt pedig a leírás, hogyan kell felhackelni, de használhatjátok az Amazfaces appot is. Természetesen ez az óra is vízálló, 5 ATM nyomást visel el, e nélkül az úszás, mint sport sem kerülhetett volna be.

A méretből két érdekesség is fakad, egyrészt a nagyobb óra nagyobb képernyő felbontással rendelkezik, másrészt a 47 mm-es variáns 410, a 42 mm-es csak 195 mAh kapacitású akkut kapott. Ez a nagyobb tesó esetében átlagosan 42 nap üzemidőt jelent egy virtuális tükördimenzióban, a valóságban komoly terhelés mellett meg tizenöt-húszat, mivel használtam a GPS-t, megemeltem a fényerőt, szana-széjjel teszteltem és nem átalkodtam a kijelzőt is intenzíven nyomkodni. Elvileg van egy „watch only” módja mazochistáknak, amikor csak a lépéseket számolja és az alvást monitorozza, minden más funkciót kikapcsol, ezzel akár 74 nap is összejöhet. Feltölteni a csomagban található lapos töltővel – nagy fejlesztés a Verge nyomi félgömb alakújához képest – lehet, durván 2 óra alatt.

Xiaomi Amazfit GTR: sportos és mégis elegáns

A sportórák legfontosabb eleme már régóta a szoftveres rész, ami két dologból tevődik össze: a telefonon és a készüléken futó programból. Az Amazfit egyedi, zárt rendszert használ, ami atom stabil. A felület gyors, de azért például a Ticwatch C2 megveri lapozási kultúrában és sebességben is.

A menüből kismillió dolog elérhető, ezek tipikus sportórás funkciók, a fontosabbakat felsorolom a teljesség igénye nélkül:

 • fényerőállítás (maxon még napsütésben sem reménytelen a helyzet)
 • ne zavarj mód, elemlámpa
 • mozgáshoz köthető statisztika: lépésszámlálás, elégetett kalória, megtett táv, heti statisztika, mozgásra való figyelmeztetések száma stb.
 • pulzusmonitorozás
 • 12 különböző sport: kül- és beltéri futás, séta, kül- és beltéri biciklizés, kül- és beltéri úszás, futópad, elliptikus tréner, hegymászás, terepfutás, síelés, súlyzós edzés
 • zenevezérlés, időjárás, értesítések (push notification), ébresztő, eseményre figyelmeztetés, iránytű

Van még néhány nem túl fontos feature, de sajnos olyan is van, ami hiányzik. A zenevezérlés csak a telefonunkon lejátszott számokra érvényes, nincs belső memóriája az Amazfit GTR-nek. Hiányoltam továbbá, hogy a GPS-t nem lehet a menüből ki- és bekapcsolni, cserébe írja, még hány órát sportolhatunk. Az előzőleg rögzített sportolási adatokat később természetesen visszanézhetjük, a kimerítő részletességű statisztikával egyetemben. Mivel figyeli az aerob és az anaerob állapotokat is, elméletben akár komolyabb edzésekre – például félmaratonra készülés –, zsírégetésre vagy izomépítésre is használható.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A sportolás megkezdése előtt várjátok meg, míg a GTR befogja a műholdakat – ami néha tetű lassan történik meg, akár 60-90 másodpercet is igénybe vehet -, különben mindenféle fals eredményt fogtok generálni. Ami a pontosságot illeti, hát hogy is mondjam, hektikus. Az Amazfit GTR pechje, hogy egy teljesen szabályos ellipszis alakú pályán futok, aminek tudom a hosszát, így tökéletesen tisztában vagyok a megtett távval, csak a rundokat kell számolnom. Az egy dolog, hogy nem képes normálisan lerajzolni az útvonalat, de szerinte néha a futókör közepén elhelyezkedő focipályán keresztül tettem meg a távot.

Néha csak simán áttörtem a kerítésen és kifutottam a 4 sávos Hegyalja útra, máskor meg úgy szaladgáltam, mint az ökörhugyozás. Egy óvodás zsírkrétás satírozása sem tudná jobban visszaadni, milyen lett a nyomvonal, ehhez képest a mobilomon mért GPS alapú kép egy műszaki rajz. A poén az, hogy ha nem körpályán futottam, ez a probléma egyáltalán nem jött elő, a táv is stimmelt és a rajz is egészséges szabályosságot mutatott. Lehet, hogy valamilyen akkumulátor kímélő mód okozza, érdemes ezeket kikapcsolni a „beállítások/telepített alkalmazások/Amazfit/Akkumulátorkímélő” menüben.

A telefon oldalán futó applikációval is voltak gondjaim. Látszik, hogy az Amazfit alkalmazása sokkal „okosabb”, mint a Mi Fit, konkrétan el lehet veszni a menükben, kezdve a részletes alvásmonitorozástól a futásaim statisztikájáig. Az egy másik kérdés, hogy például hiába kapcsoltam be az üzemidő-gyilkos folyamatos pulzusmérést, az „Automatikus pulzusérzékelés és Alvássegéd” opcióval egyszerűen nem menti le az értékeket. Manuálisan tökéletesen működik, automatán nem, sima „Automatikus pulzusérzékeléssel” megint igen, ki érti ezt?

Pont az ellenkezője a „sedentary reminder”, vagyis a tétlenségi figyelmeztetés, ami akkor is csesztetett, ha kikapcsoltam a funkciót. Ki lehet cselezni, ha mondjuk csak reggel 8 és 9 közé állítjátok, ekkor szinte sosem jelez, olyan rövid az időintervallum, de attól még ez szoftveres hiba.

A fenti problémák kapcsán felvettem a netes fórumokkal és csoportokkal a kapcsolatot. A GPS problémát más is tapasztalta, a többit viszont nem, így simán lehet, hogy az én készülékemben van a hiba, viszont a termék olyan friss, hogy egyszerűen még nem áll elég adat a rendelkezésre ahhoz, hogy eldöntsem, pontosan mennyi embert érint.

Hogy ne csak az idegesítő dolgokról beszéljek, az óra képes szinkronizálni Wechattel és Stravaval is, számunkra az utóbbi érdekes. Az egy másik kérdés, hogy a pontatlan pályarajz miatt hogyan néz ki az eredmény, de legalább nyomhatjuk a challenge-eket a virtuális térben.

Az értesítés megjelenítés – push notification – is kiváló, az összes magyar ékezetes karaktert megfelelően kezeli, ellentétben sok más modellel. Hatalmas plusz, hogy külső alkalmazáshoz – ilyen a Notify&Fitness for Amazfit – is képes az óra csatlakozni, ami brutális mennyiségű plusz szolgáltatást nyújt, ám ezt terjedelmi korlátok miatt most nem taglalom.

Bár elméletileg van NFC-s verziója is Kínában, ez itthon sajnos nem működik. Ha valaki a bankkártya nélküli vásárlások híve, akkor az Amazfit GTR nem az ő órája, de szerencsére vannak alternatívái, erről bővebben a fintech csoportunkban kaphattok információkat.

Összegzés

A Xiaomi Amazfit GTR tipikusan egy olyan eszköz, amit a kinézete ad el. Abban teljesen biztos vagyok, hogy ez a legszebb Amazfit óra, ráadásul a variációk nagy száma miatt mindenki megtalálja majd az ízlésének megfelelőt. Remek az üzemidő, a kijelző is kiváló, a rendszer gyors, de azért a nagyon spéci sportedzésekhez nem ezt a modellt választanám. Az átlagemberek igényeit viszont maximálisan kielégíti, Usain Boltékat pedig tudtommal nem a Xiaomi támogatja.

A szoftveres hibák viszont bosszantóak, remélem, hogy ezeket a jövőbeni frissítések majd javítják – így volt ez annak idején az Amazfit Pace-val is -, illetve dolgozhatnának még a zenevezérlésen is, például beépített memóriával feljavítva a helyzetet. Ennek ellenére a főbb paraméterek nagyon ott vannak, így a 46 000 Ft-ot nem tartom érte soknak, főleg hogy az ennél nagyobb nevű konkurensek hasonló tudású termékeiért nagyjából kétszer ennyit kérnek. A Notify appal pedig brutálisan pimpelhető a tudása, ezt tényleg mindenki próbálja ki. Ha pedig ez nem jön be, még mindig ott van az Amazfit Stratos.

Pro

 • Remek kinézet
 • Kiváló anyaghasználat
 • Jól sikerült kijelző
 • Durva üzemidő
 • Működik a Notify and fitness for Amazfit appal is
 • Always on display

Kontra

 • Szoftveres bugok
 • Ennyiért Stratos 2 is kapható
 • Nem lehet rá zenét feltölteni
 • Az NFC-s verzió itthon nem használható

hirdetés