hirdetés

Xiaomi Amazfit PowerBuds sportfülhallgató teszt

Fülbemászó újítások

teszt
Xiaomi Amazfit PowerBuds sportfülhallgató teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-06-24

Az Amazfit termékfejlesztési meetingen, miután senki nem tudott semmi okosat mondani, valaki kitalálta, hogy mi lenne, ha csinálnának egy olyan fülest, ami a hallójáratban méri a pulzus. Apám, mekkora újdonság, de akkor legyen levehető, mágneses fülkagyló pántja is. Zseniális, mondták a többiek. Ezzel vette kezdetét a megállíthatatlan ötletcunami, ami létrehozta a prémium szegmensbe szánt eszközt. Létrejött minden idők legőrültebb fülese, az AMAZFITPB kóddal  31 700 Ft-ot kóstáló, zseniális Amazfit termék, a PowerBuds.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 8

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A PowerBuds agybadugós füleseinek dizájnja szerintem nagyon állat, olyan mintha fekete alapon felrobbanna egy piros kocka, mégis valahogy diszkrét, nem hivalkodó. Középen van egy állókövekre hasonlító kitüremkedés, ilyen építményeket szoktak a túrázók egymásnak hagyni az erdőben. Ez a pulzusmérő szenzor, és a bumburnyáksága ellenére egyáltalán nem kényelmetlen hosszabb távon sem, pedig láttam róla olyan videót, ahol ezért ekézték. Egy 26 kilométeres futás alkalmával sem éreztem zavarónak, ami azért jelent valamit. A töltőbölcső tetejében laknak a mágneses pántok, ezeket azután kell felpattintani az eszközökre, miután a fületekbe helyeztétek a zajongókat. Okos, jól működő rendszer, remekül tart, de például az ellen nem véd, hogy véletlenül kiüssétek őket a fületekből, és azért felrakni sem annyira egyszerű.

A PowerBuds IP 55 szabvány szerint áll ellen a folyadékoknak, de ez csak a fülesekre vonatkozik, a töltőbölcsőre nem. Sok tesztben megemlítik, hogy a dokkolót nem lehet vezeték nélkül tölteni, de szerintem ennek semmi jelentősége nincsen. Gyakorlatilag ugyanis sosem voltam olyan élethelyzetben, hogy ne tudtam volna rádugni a kábelt és emiatt égető szükségét éreztem volna az előbb említett technológiának. A töltés a trendnek megfelelően Type-C porton keresztül történik, de ami sokkal menőbb, hogy 15 perc alatt 3 órányi zenehallgatásra elegendő energiát visszapumpál.

Bár nem szokhattatok eddig hozzá, de ez a füles már applikáció alapú. A jól ismert, mostanában elég sok hibával terhelt, de folyamatosan javítgatott Amazfit appal kell párosítani a füleseket. Bár a PowerBuds érintésérzékeny, azért egy gombot sikerült elrejteni a töltőbölcsőben, ha kinyitjátok, a tok elején bújik meg, ezt kell a párosításhoz megnyomnotok. A BT kapcsolat felépülése automatikus, az a töltőbölcső kinyitására és a fülesek kivételére megtörténik.

 

Xiaomi Amazfit Powerbuds – A menőség nem mindig logikus

A Xiaomi Amazfit Powerbuds egyértelműen egy formabontó eszköz, és simán lehet, hogy forradalmat fog elindítani a sok technikai újítás, amivel rendelkezik. Az viszont kérdéses, hogy valóban a fülnél kell-e mérni a pulzust, és nem a csuklón vagy hovatovább, a mellkason. Ezzel kapcsolatban ráadásul nem is túl egyértelmű a cég kommunikációja, hiszen egyetlen szóval sem említik, hogy hogyan fog történni a folyamat.

Az applikációban közvetlenül nem tudjátok a pulzusmérést megindítani, nem is mutatja külön ezeket az értékeket. A dolog azért cseles, mert sem a sajtóanyag, sem a leírás nem írja sehol, senki nem írják le, hogy pontosan hogyan is kellene használni ezt a funkciót. A megfejtés ráadásul kétféle is lehet, az első, hogy a főoldalon az alsó sávot megnyomva felugrik egy menü – amit igencsak elrejtettek -, ahonnan megindíthatjátok a sporttevékenységeket, ide belépve bal felül megjelenik egy kis piktogram, ahol látjátok az aktuális pulzusértéketeket, illetve állítgathattok a funkciókon.

A másik megoldás, hogy a PowerBudsot egy Amazfit Stratos 3 okosórához párosítjátok

– ehhez a legújabb frissítés kell, amivel a füles képes „beépülni a menübe” -, ilyenkor pontosan úgy működik, mint egy pulzusmérő mellkaspánt, erről korábban ebben a cikkben írtam. Mivel Stratos 3 nem állt rendelkezésemre, Stratos 2-vel pedig nem tudtam összelőni, ezért ezt élesben tesztelni nem tudtam, viszont a lehetőség adott. A lényeg az, hogy a fülhallgató PPGFotopletizmográfiás eljárás, ami a szövetek mikrovaszkuláris rendszerében található vér mennyiségi változását figyeli. szenzora csak akkor lesz akítv, ha van egy okoseszköz – telefon vagy óra -, amelyik megmondja neki, hogy akkor most el kéne kezdeni a mérést.

Aktivitásmérő, sport- vagy okosóra?

A témával bővebben foglalkoztunk a Tudnivalók menüpont Gyorstalpalók szekciójában, ahol minden kérdésre választ kaphattok, ami aktivitásmérőkkel, okos- vagy sportórákkal kapcsolatban felmerülhet.

Természetesen számtalan más témával is foglalkozunk, például melyek a vám- és áfamentes szállítások, miért érdemes Paypallal fizetni, vagy hogy milyen előnyei vannak az EU raktárból rendelésnek.

Amennyiben nem találjátok meg kérdésre a válaszotokat, nyugodtan kérdezzetek Facebbook csoportunkban.

A szenzor pontosságának megállapítására azt találtam ki, hogy nyugalmi helyzetben összevetem a Stratos 2 saját szenzorával, majd egy mellkaspánttal kombinálva is. Érdekes módon az óra-fülhallgató párosnál elég nagy volt a szórás, 4-5 ütésnyi különbséget is tapasztaltam, a mellkaspánt-fülhallgató viszont szépen együtt mozgott 1-2 ütés eltéréssel, és az eséseket/emelkedéseket is lekövették. Mivel a mellkaspántok EKGAz szívizomszövet összehúzódása által generált elektromos impulzusok mérésének metódusa. Sokkal pontosabb pulzusmérést tesz lehetővé – így működnek a pulzusmérő mellkaspántok is -, mint a PPG szenzoros mérés. alapon mérnek – ez a pontosabb technológia -, ezért ezek szerint jobb közelítő eredményeket ad a fülben mérés, mint csuklós megoldás. Nyilván sosem lesz olyan jó, mint az elektrokardiogramm, de azért egyáltalán nem rossz.

Ide kötődik még az úgynevezett „Motion beat” technológia, ami a workout zenékhez hasonlóan motiválja a sporttevékenységet végző delikvenst azzal, hogy kiemeli a basszust a muzsikákban. Szerintem ez tényleg felpörgeti az embert, érdemes használni. A másik fontos hanghoz kötődő specialitás a „Thru” mód, amikor a környezeti zajokat beengedi a zenébe a füles, így remélhetőleg senkit nem fog elütni a busz. Próbáltam, eléggé szürreális, olyan mintha kívülről hallgatnátok, ahogy futtok, viszont így tényleg könnyebb észrevenni a járműveket.

Az érintésalapú vezérléssel viszont nem voltam maradéktalanul elégedett, annak ellenére, hogy szabadon konfigurálható az Amazfit appból. Oldalanként kétféle gesztust tudtok beállítani, ami összesen csak 4 parancs, és ez szerintem nagyon kevés. Hiszen a számok előre-hátra lapozása, az elindít/megállít, a „Thru” mód, a „voice assistant” és a hangosítás-halkítás már kapásból 7, még akkor is, ha a play/pause-t csak egynek veszem. Így mindenképpen le kell mondanotok valamiről, pedig ezt a „hatalmas feladatot” azért más gyártóknak sikerült megoldania.

Például miért csak 2 meg 3 érintés van, 1 miért nincs? Lehetne rövid-hosszú kombináció vagy folyamatos nyomás is, csak egy kis kreativitás kellett volna vinni a dologba. Ezek viszont mind javíthatóak szoftveres frissítésekkel, és a teszthét alatt is jött két új verzió, szerintem a gyártó ki fogja köszörülni ezt a csorbát.

A hangja a fülesnek zseniális, szerintem Top 3 a TWS eszközök között. Hasonló minőséget képvisel még a Mifo O5 és a 1More, előbbi hasonló árkategória, utóbbi fele ennyibe kerül, de sokkal kevesebbet tud. Nem nagyon tudok belekötni abba, amit a PowerBuds zenei téren nyújt, remekül szétszedegeti a hangsávokat, nincsenek „elnyomott zenészek”, jó a basszus, az énekhang és a magasak is, sziszegő tüskék viszont nincsenek, amik irritálnák az embert. Ha pedig nektek valamiért nem jönne be a hangja, akkor az Amazfit appban szabadon átparaméterezhetitek a görbéket, de vannak előre definiált profilok is.

A mikrofonja a legjobb, amivel valaha találkoztam. A hívók nagy része észre sem vette, hogy nem telefonon beszélek, annyira tiszta az átvitel, és a háttérzaj sem zavarja különösebben, vagyis tökéletes headsetnek is. Ez mondjuk nem véletlen, egyszerre két mikrofonnal dolgozik, ráadásul ENC zajszűrést használ. Mivel BT 5.0 szabvánnyal viszi át a hangot – mSBC, SBC és AAC kódolásokat ismer – ezért a hatótávja is jó, és sport közben sem szakadozott a hang.

Összegzés

Igazi úttörő a Xiaomi Amazfit PowerBuds a TWS kategóriában, számtalan újítással utasítja maga mögé a riválisokat, de ami a fancy funkcióknál – pulzusmérés, Thru mód, Motion beat – fontosabb, hogy jó a hangja és a mikrofonja is remekül működik, az üzemideje pedig kifejezetten hosszú. Hogy azért legyen mibe belekötni, a vezérlése távolról sem tökéletes, és a mágneses fülkampó használatát is szokni kell. Én kényelmesnek éreztem a PowerBudsot, de akinél esetleg diszkomfort érzést okozna, annak 4 szett gumiharang is rendelkezésére áll a próbálgatáshoz.

Nyilván minden új technológia először furcsa, és szokni kell, de akiben van műszaki érdeklődés, és szeret kütyüzni, annak a Xiaomi Amazfit PowerBuds egy igazi ajándék lesz, azt azonban érdemes észben tartani, hogy a sportképességeit teljesen csak egy Stratos 3 órával lehet kihasználni. Az ára kellően borsos, hogy ne jöjjön szembe túl sok az utcán, 31 700 Ft-ot kérnek érte a AMAZFITPB kóddal, de szerintem ez teljesen reális a tudását és az újdonságait is figyelembe véve, és ez is van olyan menő, mint egy Apple AirPods. A fülest érdemes EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítással beszerezni.

Pro

 • Több funkcióval rendelkezik, mint bármelyik konkurense
 • Motion beat motivációs hangkiemelés
 • Kiváló hang
 • A legjobb fülhallgató mikrofon, amit valaha próbáltam
 • A fülkagylóban mért pulzus egész pontos
 • Thru mód, ami „beengedi” a járművek zaját, csökkentve az elütés kockázatát
 • Nagyon hosszú üzemidő
 • Remek minőség és dizájn
 • Sport közben is jól tart

Kontra

 • Az érintésvezérlés egyszerűen kevés funkciót kezel
 • A mágneses kampók használatát szokni kell, elpakolni őket macerás
 • Drága

hirdetés