hirdetés

Xiaomi Amazfit GTS sportóra teszt

Feltalálták a kört, majd négyszögesítették

teszt
Xiaomi Amazfit GTS sportóra teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-02-24

A Xiaomi Amazfit GTR testvérmodellje a GTS, ami valamilyen rejtélyes oknál fogva háttérbe szorult a médiában. Ám most szürke eminenciásként lép elő, és állítom, hogy legalább úgy sikerült, mint a tesó. Az Apple Watch-ra hajazó óra remek kijelzőjével, hosszú üzemidejével, számtalan egyéb funkciójával hódít, de a legfontosabb, a formából fakadó mindennapi használhatósága. 45 000 Ft-ot kérnek érte EU raktárból – gyors szállítás, nincs vám és áfa -, nehéz most ennél jobb ajánlatot találni a piacon.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A színek viszont élettel telibbek – 100%-os NTSC lefedettséget tud a panel -, és valahogy az óraszámlapok is jobbak – több mint százból választhattok -, mint a szokásos kínai kézrevalóknál. Akit ez sem elégítene ki, annak ott az Amazfitwatches oldala és a hozzá tartozó app, amivel kiélheti a variálási vágyait. A szögletességnek van még egy előnyös hozadéka: sokkal több minden ráfér – időjárás, heti előrejelzés, dátum, idő, pulzus, kalória, töltöttség stb. -, amit természetesen szabadon átvariálhattok, és ezekkel az elemekkel funkciókat is meghívhattok. Sajnos azonban csak háromféle óraszámlapot képes tárolni, gondolom, ennyi fér el a memóriájában.

Látszik, hogy rámentek a svájci óraszámlapok koppintására. A „Swiss” feelinget egyébként nem nehéz összehozni, a jó minőségű anyagokból építkező óratestre például felaggattok egy kék színű szíjat – gyorsoldósak a szárak -, feltöltötök egy kék „Breitling” számlapot, és máris kész a grencheni életérzés. Mindez filléres tétel, már 1260 Ft-ért vehettek szilikonszíjat a készülékhez. A töltő mágneses, de megint egyedi, vagyis nincs átjárás a GTS-GTR páros között. Méretből csak egy maradt, itt nincs női variáns, de ez nem is baj, az óra nem vészesen nagy, mindenféle méretű csuklón jól áll.

 

Xiaomi Amazfit GTS – Lifestyle ez, nem sportosság

Első kérdés, hogy okosóra-e az Amazfit GTS, amire viszonylag egyszerű megadni a választ: nem. Helyenként a szokásos funkcionalitásból is lecsippentettek, nincs USB-s adatátvitel, nem tárolhattok rajta zeneszámokat – de zenevezérlés van -, nincs WiFi, széleskörű sportadatok, GPX fájl export, ráadásul zárt rendszer fut rajta, Amazfit OS néven. Így nem is lehet annyit variálni, mint a Ticwatch E2 Wear OS-e alatt, cserébe nem olyan tetű, és nem akar minden nap végén kútba dobott kőként lemerülni.

Aki hiányolná a fenti kimaradt funkciókat az a Stratos 3 felé kacsintgasson, ami sokkal többet tud a GTS-nél, igazi sportóra, de tesztalanyunknál nem is erről van szó. A Stratos 3 egy céleszköz, míg a hárombetűs márkatárs egy életérzést testesít meg, mindenből annyit tud, amennyire az átlagembernek szüksége van, és ezeket a dolgokat jól vegyíti a használható formával. Legalábbis egyszer sem idegesített fel a tesztidőszak során, mint például annak idején a GTR, az pedig nem egy lényegtelen dolog, ha szeretitek azt, ami a kezeteken van.

Ami a funkciókat illeti, vegyes mixet alkotnak az EDC dolgok a sportolási lehetőségekkel. Ezeket a különböző ujjmozdulattal elérhető menükben találjátok:

 • felülről lefele húzva: zseblámpa, ne zavarj üzemmód, fényerőállítás, zárolás
 • jobbra vagy balra lapozva: pulzusmérés és a napi aktivitáshoz tartozó adatok, mint kalória, távolság megtett lépések stb.
 • alulról felfele görgetve: PAI edzettségindex, sportok, zenevezérlés, értesítések, meg még vagy tíz másik, viszonylag ritkán használt funkció

És nagyjából ennyi, vagyis a használat elsajátítása nem fog senkit túlzottan megterhelni. A gomb programozható, gyorshívást tehettek rá, ami alapesetben a sportokat nyitja meg, de ez tetszés szerint megváltoztatható. A rendszer kellemesen pörgős, látszik, hogy nem nyomja agyon a hardvert a szoftver, mint a szerencsétlen SD Wear 2100 magokat a Wear OS. A telefonhívások viszont csorbultak például az Amazfit Verge-höz képest, nincs mikrofon és hangszóró sem.

Aktivitásmérő, sport- vagy okosóra?

A témával bővebben foglalkoztunk a Tudnivalók menüpont Gyorstalpalók szekciójában, ahol minden kérdésre választ kaphattok, ami aktivitásmérőkkel, okos- vagy sportórákkal kapcsolatban felmerülhet.

Természetesen számtalan más témával is foglalkozunk, például melyek a vám- és áfamentes szállítások, miért érdemes Paypallal fizetni, vagy hogy milyen előnyei vannak az EU raktárból rendelésnek.

Amennyiben nem találjátok meg kérdésre a válaszotokat, nyugodtan kérdezzetek Facebbook csoportunkban.

Olvastam egy tesztet, ahol felrótták az órának, hogy nem pontos a pulzusmérés, ami azért vicces, mert az összes sportóra szinte kivétel nélkül PPGFotopletizmográfiás eljárás, ami a szövetek mikrovaszkuláris rendszerében található vér mennyiségi változását figyeli.  szenzorral rendelkezik. Ebből az is következik, hogy EKGAz szívizomszövet összehúzódása által generált elektromos impulzusok mérésének metódusa. Sokkal pontosabb pulzusmérést tesz lehetővé – így működnek a pulzusmérő mellkaspántok is -, mint a PPG szenzoros mérés. pontos pulzusmérést a GTS sem tud, de a 100 000 Ft fölötti órák sem. Ezért szoktak már az amatőr sportolók is pulzusmérő mellkaspánttal futni, azonban ilyesmihez a GTS nem képes kapcsolódni, tehát ne legyenek túlzott elvárásaitok a mért adatok kapcsán. Nyugalmi helyzetben viszonylag pontos, terhelés alatt nem lesz az.

A sportok támogatása is viszonylag limitált, az alábbi lehetőségeket nyújtja: kül- és beltéri futás, terepfutás, hegymászás, gyaloglás, elliptikus tréner, kül- és beltéri kerékpározás, nyílt vízi és medencés úszás, síelés és általános edzés, vagyis összesen tizenkétfélét. A tevékenységekhez mindenféle küszöbértékeket – tempó, időtartam, táv stb. – beállíthattok, ilyenkor az óra riaszt, azonban a fejlettebb edzéstámogató adatokat – VO2 max, terhelés, regenerációs idő stb. – nem szolgáltat az aktivitásokról.

Ez nem véletlen, a Stratos 3 féle Firstbeat adatelemző algoritmussal sem rendelkezik. Van viszont a PAI – vagyis a Personal Activity Intelligence -, ami a pulzusotok alapján kalkulált érték. Ahhoz hasonlatos, mint a Google Fit szívpontjai, ezzel elvileg megbecsülhetitek, hogy mennyit tettetek meg az egészségetek megőrzéséért, csak azt nem találtam meg, pontosan mi a mérési metódus.

A sportok nyomon követéséhez azért már kell tisztességes szenzorkészlet is, így a pulzusmérő kiegészül gyorsulásmérő, geomágneses és légnyomásmérő szenzorral, giroszkóppal, illetve GPS és GLONASS műholdakat is kezelő helymeghatározó rendszerrel. Ez utóbbi működése az izgalmas kérdés, hiszen a GTR sok mindent csinált, csak pontosan nem mért. Aztán a Huami észbe kapott és elkezdte kiadni a javítócsomagokat, amiről ebben a cikkben írtam. A GTR-t még előtte, a GTS-t viszont már a frissítés megjelenés után teszteltem, a bekapcsolás után egyből letöltődtek az update-ek.

Xiaomi Amazfit GTS sportóra teszt 26 Amazfit GTS

Úgy látszik, hogy a ráolvasás hatott, a GTS sokkal pontosabb lett, így valószínűleg a tesó GPS-es képességei is fejlődtek.

Sajnos ezek az órák nem kezelnek GPX fájlokat, így útvonalrajzot továbbra sem lehet fel- vagy éppen az edzéseket letölteni, viszont van Strava szinkron. Előbbire nem is lenne olyan nagy szükség, ha a Strava tökéletesen működne, de sokszor nem így tesz. Nyilván ez nem az Amazfit óra hibája, de ha lenne GPS export, akkor bármilyen komolyabb alkalmazásba is betölthetőek lennének az edzésmenetek.

Sokan szidták az óra értesítéskezelését, amivel csak részben tudok egyetérteni. Sajnos nem kezeli az összes magyar ékezetet – „ű” és „ő” helyett kérdőjel -, és az is igaz, hogy nem minden értesítést lehet kibontani és elolvasni – pl. Gmail üzik -, illetve válaszolni se rájuk. De melyik Amazfit órával lehetett? Egyikkel sem, ebben még mindig a Wear OS és a Ticwatch a király. Ami az óra üzemidejét illeti, simán mondhatom rá, hogy durva, bár a GTR még ezt is veri, mivel abban kétszer ekkora akku van. 14/46 napot adnak meg gyárilag, nagyon lightos használattal – ami nem igazán életszerű – 10%-ot merült 3 nap alatt, ami döbbenetesen kevés, sok sporttal viszont akár napi 10-12%-ot is el tudtam tüntetni. Mivel nem képes zeneszámokat tárolni és BT fülest kezelni, ezért a legnagyobb akkuzabáló funkció ki is maradt az órából.

Összegzés

Bajban vagyok az Amazfit GTS kapcsán, mert nagyon tetszett, de előtte pont a Stratos 3-at teszteltem, és bizony a különbségek nem marginálisak. Azt leszögezhetjük, hogy ez nem a sportfanatikusok órája lesz, sokkal inkább egy „lifestyle” eszköz. Mi hiányzik belőle? A flexibilis értesítéskezelés, a külső eszközök – BT füles, pulzusmérő mellkaspánt – támogatása, zenelejátszás a háttértárról, GPX fájlok importja és exportja, FirstBeat algoritmus az adatfeldolgozáshoz, ezek a legfájóbbak. Ezeket a Stratos 3 szinte mind tudja, de durván 50%-kal drágább.

Ami maradt, az viszont kiváló, remek az Amazfit app, nagyon szép az AMOLED kijelző, hosszú az üzemidő, és az alapvető sporttámogatást is jól ellátja. Az sem mellékes szempont, hogy a közepes méret miatt fiúknak és lányoknak is jól áll, és nagyon dögösen néz ki, ahogy oldalra lefolyik a 2.5D kijelző. 45 000-ért ki ad ennél többet? Senki. Aki pedig ugyanezt preferálja kerek formában, hosszabb üzemidővel, az szavazzon a GTR-ra, a kemény csávók pedig vegyenek a strapatelefonjuk mellé egy T-Rex-et. Mindegyik jó választás ezen az árszinten, de egy árkategóriával feljebb azért vannak sokkal nagyobb tudású eszközök is.

Pro

 • Nagyon szép AMOLED kijelző
 • Az óraszámlapok testreszabhatóak, működnek gyorsgombként is
 • Kiváló minőség
 • Hosszú üzemidő

Kontra

 • Sporttámogatásban gyenge
 • Nem kezel külső perifériákat, BT füles, pulzusmérő mellkaspánt
 • Nincs háttértár zenelejátszáshoz
 • Az értesítéskezelésen lenne még mit dolgozni

hirdetés