hirdetés

QCY vs. Xiaomi TWS fülesek tesztje

Mindenki mindenki ellen

teszt
QCY vs. Xiaomi TWS fülesek tesztje 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-08-06

A két legkedveltebb márka TWS füleseit eresztettük egymásnak. A versenyzők a QCY T1C és T1 Pro, illetve a Redmi AirDots és a Xiaomi Mi AirDots Pro, ez a 4 készülék áll rajthoz azért, hogy eldöntsék egymás között, ki az ár-érték bajnok. Ez elsőre nagyon nem egyértelmű, hiszen az árak elég nagy sávban, 5-15 000 Ft között szórnak, így elvileg a drágább modelleknek többet kell adniuk a pénzünkért.

A QCY T1C és a Redmi AirDots kinézetre és anyaghasználatra is szinte megegyezik, viszont utóbbi tokja zárt, ami koszosodási szempontból egy fokkal jobb. Érdekes módon rosszabb műanyagokra számítottam ebben az 5-6.000 Ft-os árkategóriában, engem meglepett, mennyire jó cuccokból rakták őket össze, és a fülben is elég szolidnak néznek ki.

Töltőbölcső

Szerintem a TWS füleseknél az egyik legfontosabb dolog, hogy a hordozóját hogyan alakították ki. Egyrészt milyen használni, másrészt hogyan illeszkedik bele a fülhallgató, mennyire tolja ki az üzemidőt, van-e rajta normális töltöttség-visszajelzés, és hasonlók.

Feljebb már említettem, hogy a QCY T1 Pro-nak túl nagy, cserébe viszont nagyon minőségi érzetet kelt a használat. A mágneses tartót lefele kell széttolni, egyrészt menőnek néz ki, ahogy szétpattintjuk, másrészt meg az érzet is kellemes. Ennek van a legjobb töltöttség visszajelzése, 4 kis pötty, ebben az esetben az egyszerű nagyszerű. Arra pedig nem is emlékszem, meddig bírja, olyan ritkán töltöm, pedig viszonylag sokat használom, a gyári 30 óra simán reális lehet. Az i-n a pont az, hogy még gyorsan is telenyomja delejjel a füleseket.

QCY vs. Xiaomi TWS fülesek tesztje 6

A Xiaomi AirDots Pro pont az ellentéte, és szerintem alapvetően itt vérzik el az egész koncepció. Hiperbéna töltöttség visszajelzés, nulla standby idő – volt, mikor két napig nem használtam és már lemerült -, alapból rövid üzemidő. Persze a kinézet nagyon nett, ez illik bele legjobban a mai trendbe, csak a kis butaságaival tönkrevágja a használat érzetét. Töltési sebességben ez a leggyorsabb, 10-15 perc alatt betol a zajkeltőkbe 1 órányi zenehallgatáshoz elegendő energiát, ami brutális.

A QCY T1C és a Redmi AirDots itt is fej-fej mellett haladnak, bár mindkettőnek van egy-két idegesítő hibája. A Redmi töltőbölcső tetejét nem lehet becsukni, ha a legnagyobb gumiharangot használom, illetve olyan halvány a jelző LED, hogy sokszor nem tudtam eldönteni, éppen tölt-e vagy sem. Mivel a QCY nyitott, hajlamos koszolódni, ami nem az esztétika csúcsa.

Vezérlés, mikrofon, üzemidő

Az egyik kardinális kérdés egy Bluetooth-os TWS füles kapcsán a vezérlés használhatósága. Ami mindig fel szokott idegesíteni, az az össze-vissza csipogás vagy a kínai karattyolás. Első esetben tökre nem tudom megjegyezni, hogy a két rövid egy hosszú, meg a 3 rövid sípjel mit jelent, utóbbinál meg miért nem lehet angol, ha már a „gazdag nyugatiaknak” akarják eladni a termékeket.

Ezzel kapcsolatban szerintem tipikus „design flaw”, hogy a Mi AirDots Pro száraira olyan halványan írták rá, hogy melyik a jobb és a bal, hogy napokig észre sem vettem a jelölést. Hasonlóan a QCY T1 Pro-hoz, ez is érintőfelületes, amit én egyre jobban kezdek utálni. Egyrészt sosem tudom úgy betenni a fülembe, hogy ne nyomjam meg véletlenül, ráadásul nem azokat a funkciókat sikerül beleapplikálni a zajkeltőkbe, amire én vágyom. Például soha nem használom a hanghívást, helyette lapoznék a számok között vagy a hangerőt állítanám.

QCY vs. Xiaomi TWS fülesek tesztje 7

Ez utóbbit egyáltalán nem tudja az AirDots Pro, szóval vehetem elő a telómat. Van a készülékben egy közelségszenzor, ami a füles kivételekor megállítja a zenét, de visszatételre nem indítja el, logikusnak éppen nem nevezném. A mikrofonja viszont ennek a legjobb a négyesből. Az üzemideje botrányos, volt, amikor nagyobb hangerőn 2 órát bírt, ennél mindenki többet tud a piacon.

A QCY T1 Pro esetében a kis kacsokból könnyű kikövetkeztetni, melyik a jobb és melyik a bal oldal.  Ez is beszélget velünk, mint a Pro, és viszonylag logikusan lehet vezérelni, viszont az érintéseket egy pici késéssel reagálja le.

A legidegesítőbb dolga viszont az, hogy a jobb fülemből soha, míg a balból állandóan ki akar esni. Lehet nekem amorf a hallójáratom, de szinte már félek balra lehajolni.

A mikrofonja elég jó, de nagy zajban – például autópályán – már nem sokat fogunk hallani a beszélgetésből, főleg hogy még visszhangzik is. Üzemideje király, 3 és fél órát konzekvensen hozza, és brutálisan sokszor újratölti a dokkoló. Cserébe leejtésre elég könnyen eltörik a műanyagburkolat, és leválik a felső sapka.

A Redmi AirDots leginkább azzal tudott felidegesíteni, hogy nem kimondja az állapotokat, hanem sípol. Nekem ne sípoljon, nem tudom mit akar, és nem is tudom az összes kombinációt megjegyezni. A kézikönyve kínai, szóval annyira nem is lenne egyszerű kinyomozni a baját. A mikrofonjai viszont egész jók, ugyanis kettő is van neki, egyik a zajcsökkentéshez, a másik a beszédhez.

QCY vs. Xiaomi TWS fülesek tesztje 8

Azt is szerettem, hogy a Xiaomi telefonomon nyomon tudom követni a töltöttséget, igaz ezt a funkciót többiek is tudják. Az üzemideje a kategóriában nagyon jó, volt mikor 3,5 óráig is bírta, ráadásul négyszer újratölti a dokkolója.

A T1C is csipog, és nem beszél, miért? Komolyan mondom, direkt csinálják a gyártók, hogy a drágább cuccok felé tereljék a fogyasztókat. Ha kellően felbosszantják a kedves használót, majd megveszi a drágább modellt, csak nem biztos, hogy ugyanabból a márkából.

Azt viszont díjaztam, hogy nem érintős a kezelőfelület – ahogy a Redmi AirDotsnál sem -, hát ez nem prémium kérem szépen, csak éppen sokkal jobban használható, igaz, ezzel a hallójáratba is kellemetlenül mélyre tudjuk juttatni az eszközt. Mikrofon van, de minek, már egy kis háttérzaj mellett is kínlódva tudunk csak beszélgetni a túloldallal.

Teljesen véletlenül jöttem rá, hogy a hatótávja remek, hiába a BT 5.0 chipek többet tudnak, mint a Négyesek. Két fal mögött is egész jó volt a vétel, igaz senki nem fogja így használni. Az üzemideje ennek is extrém magas, 3 óra 59 percet mértem, úgy látszik a QCY-k ebben vitézkednek.

Mennyi pontosan egy termék ára?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Hangminőség

Ebben a szegmensben egyértelműen dominál a Xiaomi AirDots Pro, látszik, hogy erre hegyezték ki a dolgokat. Még a QCY T1 Pro-hoz képest is jó a hangminősége, pedig azt sem mondanám rossznak.

Nagyon szépen leválasztja a különböző hangtartományokat a füles, sehol nem torzít, széles a színpad, és a basszus sem nyomja agyon a zene többi elemét, de azért kellően erőteljes. Összefoglalva, a kategóriájában kivételesen jó minőséget kapunk, főleg így a kuponos ár mellett.

A QCY T1 Pro hangminőségben nem sokban marad el az AirDots Protól, de azért van különbség. Igaz, ember nem fogja észrevenni, kivéve, ha mindkettőből vesz egyet. Ez a különbség egyébként teljes mértékben védhető volt, amíg a Pro kétszer annyiba került, viszont azóta szépen leesett az ára 15.000 környékére, míg a T1 Pro 9.000 körül érhető el.

Nekem nem kéne a Xiaomi üdvöskéje, de akinek csak a hangminőség számít, és nem húzza fel magát a többi bénaságán, annak az a jó választás.

A QCY T1C és a Redmi AirDots ilyen értelemben nagyon hasonló, nem sok különbséget érzek, de ha választanom kéne, azt mondanám, a Redmi AirDots kellene a hangminőség alapján, bár szinte mindegy, melyiket viszitek haza, mindkettő szolid választás 5-6000 Ft-os áron. Amin meglepődtem, hogy egyik sem kutyaütő, talán kicsit túl basszusorientáltak, de ennyi hibát ebben a szegmensben mindenkinek el kell viselnie.

Összegzés

Ár-érték arányban egyértelműen a QCY modellek vannak előnyben, szerintem a QCY T1 Pro nevetségesen olcsó 9800 Ft-ért, ráadásul nagyon kiegyensúlyozott is, cserébe gyorsan hajlamos pusztulni a külseje. A Mi AirDots Pro sem rossz választás 14 500 Ft-ért – kuponkód: BGXMANC – , de az üzemideje borzasztóan alacsony ahhoz képest, ami elvárható lenne, és az érintésérzékenységén is lenne mit javítani.

A két olcsóbb, 5-6000 Ft között elérhető modell majdnem ugyanazt tudja, viszont a hosszabb üzemidő miatt nekem itt is a QCY T1 kéne – kuponkód: BGYAT1C -, de ha igazán őszinte akarok lenni, akkor azt mondom, szánjatok még rá 3000 Ft-ot és vegyétek meg a QCY T1 Prot. Aki viszont Xiaomi hívő, az a Redmi Airdots-szal sem jár rosszul 5200 Ft-ért, ami a GBREDMI189 kuponkóddal érhet el.

Pro

  • Xiaomi Mi AirDots Pro: legjobb hangminőség és dizájn
  • QCY T1 Pro: legkiegyensúlyozottabb teljesítmény brutális üzemidővel
  • Redmi AirDots: kiegyensúlyozott ár-érték bajnok
  • QCY T1C: meglepően jó üzemidő és hang

Kontra

  • Xiaomi Mi AirDots Pro: csapnivaló üzemidő, idegesítő hibák tömkelege
  • QCY T1 Pro: a vártnál gyorsabban pusztul a tartója
  • Redmi AirDots: nem beszél semmilyen nyelven, csak csipog
  • QCY T1C: koszolódó tartó, ez is csipog össze-vissza

hirdetés