hirdetés

Roborock S7 robotporszívó és dokkoló teszt

Mit adnak 380 000 Ft-ért?

teszt
Roborock S7 robotporszívó és dokkoló teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-09-27

A Roborock is felszállt a körhintára és kijött a legújabb csúcsmodelljével, az S7-tel, plusz egyből kiadott mellé egy önürítésre is képes, multifunkcionális dokkolót, ami külön vásárolható meg. A szett működik hagyományos tartályos és porzsákos módon is, míg a robotot a felmosás funkcióra hegyezték ki, a kategóriaelső műszaki paraméterek mellett képes a feltörlő platniját rezgetni, de akár felemelni is, ha szőnyegeken halad át. A robotporszívók Ferrarijának megkérik az árát, 228 990 Ft az S7 és még további 149 990 Ft a Roborock Auto-Empty dokkoló a Xiaomishop alboltjánál, a Roborockshopnál.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Szintén újdonság a hengerkefe – amiről most megtudtam, hogy hivatalosan úszókefének hívják -, ami egyrészt nem tekeri magára a hajat, másrészt a kefefészekben képes fel-le mozogni, attól függően min halad át a porszívó. Ez a szőnyegek mélytisztításánál jön jól, és egyébként tényleg szépen takarít a robot.

A hason még egy érdekesség felfedezhető, fekete csík formájában ott a motoros platni, ami képes rezgetni a felmosórongyot.

Ha visszafordítjátok, 3 gombot láthattok a tetején, ami a vezérlésért felel, ezt azonban senki nem fogja használni, erre van a Mi Home app. Van egy LED csík az elején, amivel viccesen Knight Riderezik a robot – és egyben státuszjelző lámpaként is funkcionál -, amikor takarít, de akit ez zavar, az alkalmazásból kikapcsolhatja. Az alapdobozban semmilyen kiegészítőt – HEPA filter, henger- vagy oldalkefe – nem adnak, ami 229 rugóért egy kicsit fájt, viszont kaptok egy hagyományos dokkolót és portartályt, amit az önürítő Roborock Auto-Empty Dock miatt nem használtam, de egyébként az S7 önmagában is képes a saját kiegészítőivel teljesértékű eszközként funkcionálni.

Ami a műszaki paramétereket illeti, ezeket ma már szinte csak formalitásként említem meg, hiszen gyakorlatilag egyen technikával dolgoznak a gyártók. 5200 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, de képes önmagát feltölteni és folytatni a takarítást ott, ahol az abbamaradt, tehát az üzemidő a gyakorlatban végtelen. A portartály 470, míg a víztartálya 300 ml kapacitású, ami kb. az átlagnak felel meg, de még ez is elég durván 200 m² feltörlésére. A szívóerőn meglepődtem, mert „csak” 2500 Pa, és a piacon már 4000-nek „hazudott” termékek is vannak, de ez a gyakorlatban semmit nem számít. Mindkettő tökéletesen felszedi a koszt, és mivel a Roborock S7-nek szilikonos keféje van, ezért ez alapból hatékonyabb, mint a konkurencia hagyományos megoldásai és nem is megy tönkre. Természetesen ez is LiDAR alapon épít térképet, és van még egy rakás egyéb szenzora – érintésérzékelő, leesés és beszorulás elleni, ultrahangos szőnyegérzékelő stb. – amivel feltérképezi a környezetét. Persze ezeknél a gépeknél a legfontosabbak a szoftveres funkciók, de mielőtt arra átugrok, bemutatom a Roborock önürítő megoldását.

 

Roborock Auto-Empty Dock – Több mint dokkoló

Ebben az évben teszteltünk már hasonló megoldásokat, ez mégis eltér az eddig látottaktól. A Proscenic M8 Pro vagy a Roidmi Eve Plus gyakorlatilag egy gépesített porzsák, ami nem csinál mást, minthogy kiszívja a porszívókból a koszt, illetve jelez, ha üríteni kell a benne lévő szennyet, ami a porzsák kidobásával egyenlő. A Viomi S9 és S9 Alpha UV annyiban tudott ezeknél többet, hogy a dokkolót kijelzőként is használták, tehát mutatta a töltöttséget meg az aktuális munkafolyamatot. A Yeedi Mop Station pedig ugyanez pepitában, csak felmosáshoz tartozó víztartályokkal.

A Roborock Auto-Empty Dock a RockDock technológiát használja,

ami elméletileg lehetőséget ad arra, hogy minden RockDock megoldást támogató porszívóval használható legyen, ezért is kapható külön a termék. Jelenleg csak egy ilyen létezik, az S7, de a cég ígérete szerint lesz ezekből majd több is. A Roborock önürítő megoldása úgy néz ki, mint két magtárolós siló. Baloldalon gyakorlatilag egy állóporszívó motorja található, jobbra pedig annak ciklon névre keresztelt szűrőrendszere és tartálya, megnövelt méretben. Alapból 1,5 liternyi koszt tud kiszívni, míg ha egy konzol segítségével porzsákot helyzetek be, akkor ez a kapacitás 1,8 literre nő. Viszonyítási alapnak a Roborock S7 470 ml-es tartályát használhatjátok, ezt képes durván négyszer kiüríteni, de a valóságban sokkal magasabb lesz az ürítések száma, hiszen általában egy takarítás során az nem telik meg.

Az önürítő dokkoló elején van egy státuszjelző LED lámpa, ami képes a telítettségre figyelmeztetni. Mindenféle tanúsítvánnyal – pl. TÜV Rheinland, Allergy Care – vértezték fel az önürítő megoldást, és kifejezetten ajánlják allergiásoknak és asztmásoknak a készüléket, hiszen az összegyűjtött por 99,99%-át kiszűri a rendszer. A szettben adnak egy spéci önürítő portartályt, amit a robotporszívóba kell helyezni. Itt jegyezném meg, hogy egy koszvisszatartó lamellát még mindig nem volt képes felrakni a tartály szájára a Roborock, pedig biztosan kerülne vagy 50 Ft-ba.

Van egy „parkoló platni” az önürítő tartály elején, amire feláll a porszívó,

aminek az érdekessége az, hogy amikor a robot felmászik rá, akkor megtisztítja a töltőelektródákat, bár nem gondoltam eddig, hogy ez egy olyan hú de szükséges funkció lenne. Ami viszont nagyon tetszett, hogy a portartályt egyetlen elemként le lehet emelni, és elvinni a kukáig, majd ott kiborítani a tartalmát, ezt a konkurensek nem tudják. Mivel ezek az elemek teljes mértékben moshatók, én tuti nem vacakolnék a porzsákokkal meg a beszerzésükkel, hanem 6 hetente – ennyi a maximális ürítési idő a gyártó szerint – egyszer kiönteném, majd átöblíteném a tartályt, aztán mehet vissza a helyére a cucc.

Az önürítő állomás dobozában mindössze egyetlen porzsákot találni, amit kicsit szintén karcsúnak éreztem közel 150 ropiért, szóval azzal nem lehet vádolni a céget, hogy túlzottan elkényeztetné a vásárlóit a rengeteg kellékanyaggal. A dolog viszont tökéletesen működik, nagyon kényelmes, appból programozható az ürítés gyakorisága és szisztémája, csak hát ennyiért már egy komplett Proscenic M8 Pro-t lehet kapni, vagyis erőteljesen túlárazottnak tűnik a cucc.

 

Roborock S7 robotporszívó és dokkoló teszt 32

Roborock S7 – Mindent visz a szoftver

Ma már nem a műszaki adatok között kell keresni az érdekes dolgokat a robotporszívók esetében, hanem a szoftveres oldalon. Szinte minden eszköz egy picit mást, és jellemzően egyre többet tud, nincs ez másként a Roborock S7 esetében sem. Igazából azon kellett gondolkodnom, hogy mi az, amit NEM támogat a rendszer, és két dolog jutott eszembe. Egyik a tárgyfelismerés, ami az S6 MaxV kiváltsága maradt, a másik a 3D-s térképrajz, amit pedig csak a 360 S10 konkurens tud.

Gyorsan felsorolom a főbb funkciókat, nyilván ennél sokkal több mindenre képes, de terjedelmi okokból mindenre nem tudok kitérni:

 • mutatja a takarításhoz tartozó adatokat: terület nagysága, eltelt idő, becsült alapterülete az ingatlannak, illetve nemcsak online, hanem a history menüben is látszik
 • szíváserő és vízhasználati beállítások több lépcsőben
 • takarítás/feltörlés ismétlése akár háromszor is
 • térkép mentése a multitérkép módhoz (maximum 4 db)
 • többszintes épületek kezelése maximum 4 emeletig
 • no-mop és no-go zóna kirakása
 • adott helyen koncentrált takarítás
 • virtuális fal letétele
 • térképfelosztás: a helyiségeket alapból felismeri, de ti is szabadon darabolhatjátok az alapterületet
 • multitérkép mód: mivel a robot összesen 4 szintet kezel, ezeket elmenthetitek, kedvenccé tehetitek, törölhetitek vagy újraépíthetitek
 • kárpit mód: automatikus szőnyegérzékelés, megemeli a szívóerőt és a térképen besatírozza azokat a területeket, amelyeket szőnyegnek érzékelt, illetve adhattok utasításokat arra vonatkozólag is, hogy megemelje-e a felmosó platnit
 • takarítási napló: statisztikákat ad vissza a takarításokról
 • időzítés: adott időpontban ismételt takarítás, ahol állítható a szívóerő és a feltörlés vízmennyisége is
 • ne zavarj mód
 • LED-ek kikapcsolása
 • hangasszisztens alapú vezérlés
 • okosotthonba illeszthetőség
 • leesés elleni védelem lépcsőkhöz
 • az automata ürítés gyakoriságát lehet szabályozni
 • egyebek: kijelzi az elakadást, lehet virtuális távirányítóval irányítani, hangcsomagot letölteni (ismer vagy 20 nyelvet, de a magyart nem), hangerőt állítani, kopó-fogyó eszközök állapotát ellenőrizni, gyerekzárat aktiválni stb.

Mit kell tudni a robotporszívókról?

Mivel sok kérdés szokott felmerülni a különböző takarítóeszközök kapcsán és mindenre nem tudunk kitérni a tesztekben, ezért létrehoztunk a Tudnivalók alatt egy külön szekciót, ahol sokkal több információ között mazsolázhattok. Nemcsak a robot-, hanem az állóporszívókról és egyéb takarítóeszközökről is lesz szó.

A takarítás azonban nem áll meg a por eltüntetésénél vagy feltörlésénél, hiszen a levegő tisztítása és a párásítása is lehet megoldás bizonyos problémákra. Ezekről bővebben a “Robotporszívók és takarítóeszközök” szekcióban olvashattok.

A felsorolásban három érdekességet fedezhettek fel, az egyik, hogy kezel 4 szintes házakat is, ami tulajdonképpen 4 térkép elmentését, és állítólagos automatikus felismerését jelenti. Ezt sajnos nem tudtam kipróbálni, de a funkciók működnek, lehet több lakásról térképet menteni. A második, hogy az önürítő állomás dolgait is lehet állítgatni a Mi Home felületről, ez a menüpont egyszerűen beépül a porszívó lehetőségei közé. Nyilván ki is lehet kapcsolni, ilyenkor soha nem ürít, vagy beállíthattok egy szívási agresszivitást – light, balanced vagy max néven -, amivel arányosan nő a működés hossza és hangja. Van egy „smart” sor is, ami elvileg az otthonotok mérete alapján kiválasztja az optimális fokozatot, szerintem érdemes ezen hagyni.

A harmadik dolog talán a legérdekesebb, ez gyakorlatilag a felmosást szimuláló mód. Ahogyan már említettem, a VibraRise technológiának köszönhetően a Roborock S7 képes rezgetni a felmosópárnáját percenként háromezerszer. Ez valójában tényleges dörzsölés, tehát mondhatjuk, hogy a hagyományos felmosáshoz hasonlóan viselkedik a robot, csak itt nem vödörbe mártogatjátok a rongyot, hanem egy vízpumpa adagolja a folyadék mennyiségét, ezért is lehet ezt az appból szabályozni.

A felmosóplatnis megoldásoknak egyik problémája, hogy vagy rá se mennek a szőnyegre, vagy felmossák azt, ami ugye nem szerencsés. Ennek a sarkalatos dolognak a kiküszöbölésére fejlesztették ki a szőnyegérzékelést, amit egy ultrahangos szenzorral visznek véghez, és az ilyen területeket az S7 berajzolja a térképre is.

 

Ebből később tudja a robot, hogy – amennyiben nincsenek ezek a részek no-go vagy no-mop zónával kizárva a takarítás alól – itt meg kell emelnie a platnit, majd ha elhagyta a területet, akkor visszaengedi azt, és folytatja a felmosást. Ez a gyakorlatban nagyon jól működik, sokkal hatékonyabban tünteti el a koszfoltokat, mint a hagyományos megoldások.

Mivel a hengerkefén is változtattak, ezért elvileg ez is hatékonyabban tisztít,

mélyebben hatol a szőnyegbe, ha kell, illetve kevésbé tekeri fel a hajat, mint a korábbi megoldások. Ezt úgy érték el, hogy kicserélték az eddigi sörtés kefét egy teljesen szilikongumis hengerre, és a konzol is, amiben a kefe ül, képes fel-le mozogni. Ennek azonban van egy hatalmas hátránya, ami a küszöbök megmászásánál jön elő.

A fejlesztett útkereső algoritmusnak köszönhetően a modernebb Xiaomi robotporszívók – kb. az S5 óta az összes – már változtatják az áthaladás szögét, amikor burkolatelválasztó elemekhez érnek, és ott addig küzdenek, amíg át nem jutnak rajta. Ezért van az, hogy 20 mm-es akadályokon is átvergődnek, ez viszont azt eredményezi, hogy az aljuk sokszor felakad, és ha ott van valami, azt bizony le tudják verni. Ez a felmosóplatni esetében nem probléma, mert azt a robot fel tudja emelni, a mozgó hengerkefe fészek takarólemeze viszont egyszerűen kipattan a nyomástól, és kiesik a kefe. Ez szerintem egy tervezési hiba, tehát bármennyire is jó és előremutató a Roborock S7, olyan lakásokba, ahol magas küszöb van, nem tudom ajánlani.

Összegzés

A teszt során két dolog járt folyamatosan a fejemben, az egyik az iszonyatosan magas ár, a másik, hogy ennek csökkentésére valószínűleg a dokkolót áldoznám fel. Így már sokkal értelmezhetőbb az összeg, amibe kerül, és a Roborock S7 önmagában is képes teljesértékű eszközként viselkedni, vagyis a dokkolóra nincs is annyira szükség. Ami viszont zárójelbe teszi a porszívó nagyszerűségét, az a küszöbmászás közbeni problémák, egyszerűen olyan agresszív, hogy ki tudja lökni a saját hengerkeféjét a helyéről. Vagyis, ha nálatok nincsenek küszöbök vagy a burkolatelválasztók alacsonyak, és éltek-haltok a felmosásért, sok a háziállat, a kisgyerek, akkor az S7 remek választás. Mindent tud, amit jelenleg tudni lehet, szépen takarít és mos fel, kezel egy csomó szintet, kismillió szenzorral dolgozik, csak az ára fáj, de az nagyon.

De a jó hír az, hogy a Roborock S6 MaxV is negyed milláról indult, mára azonban jóval olcsóbban is beszerezhető, és valószínűleg ez fog történni a Roborock S7-tel is. 228 990 Ft-ot kérnek érte a magyarországi Roborockshopnál, de Kínából a Banggood webáruházából már jóval jutányosabban, 174 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért is hozzá lehet jutni a BGANI039  kóddal. Ez cirka 55 000 Ft-os árkülönbség, de az is elgondolkodtató, hogy itthon ezért a felárért mégiscsak adnak 3 év garanciát, magyar számlát, és pikk-pakk megkapjátok a cuccot. A 150 000 Ft-os dokkolóállomást meg engedjétek el – ha valaki mégis megvenné, innen tegye, itt sokkal olcsóbb -, vagy vegyetek az árából a családtagoknak egy Proscenic M8 Prót és akkor már két robot fogja üldözni a porcicákat.

Pro

 • Kiváló minőség és anyaghasználat
 • Leszámítva a tárgyfelismerést és a 3D-s térképépítést, mindent tud
 • Ez már inkább felmos, mint feltöröl
 • Remek app, sok funkcióval
 • Szőnyegeket magától észreveszi és a felmosótálcát automatikusan felemeli
 • Társítható hozzá automatán ürítő dokkoló, amivel 6 hétig autonóm módon tud takarítani

Kontra

 • Iszonyatosan drága
 • A szívóereje kisebb, mint egyes modelleknek
 • A küszöbön lelöki a saját hengerkeféjét, ez valószínűleg tervezési hiba
 • Csak a dokkoló árából egy komplett önürítő porszívót lehet venni

hirdetés