hirdetés

Xiaomi Roidmi Eve Plus önürítő robotporszívó teszt

Porszívó a porszívóban

teszt
Xiaomi Roidmi Eve Plus önürítő robotporszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-03-05

Még decemberben teszteltem a Xiaomi Viomi S9-et, aminek a készleteit azóta is képtelenek voltak feltölteni, olyan szinten hordták szét a vásárlók azt a néhány darabot, ami elérhető volt. Ezek az új generációs robotporszívók már önmagukat ürítik, és tudnak egy csomó érdekes dolgot, ebbe a szegmensbe próbál a Roidmi most betörni, ami eddig csak az állóporszívó szegmensben jeleskedett. Most viszont egy brutálisan jó termékkel kezdett be a felső kategóriában, de ez az árán is látszik, a BGHKRDMEVR kuponkóddal elérhető 156 000-es vételárat további 5000 Ft-tal terheli meg az EU Priority Line áfamentes szállítás.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

8.1

 • megbízhatóság:7.7
 • design és anyagminőség:8
 • felszereltség, funkciók:8.3
 • ergonómia:8.7
 • ár/érték arány:7.7
Véleményt írok

A dobozban meglehetősen sok kellékanyagot fogtok találni,

ami egyébként nem minden gyártóra jellemző. Kapásból adnak hozzá két HEPA szűrőt, vagy 20 db felmosópárnát, és 5 zsákot, aminek darabja kb. 1 hónapra elég, így kb. fél évig nem kell vadászni újabb cuccok után. Alin be is lehet előre tárazni belőlük, találtam hozzá mindenfélét, de az oldalkefe, a hengerkefe és a felmosópárna is gyanúsan ismerősek más modellekről, szóval a csereszabatosságukat nem zárnám ki. Már csak azért sem, mert maga a Roidmi EVE is eléggé tipikus csúcskategóriás robotporszívó, az S5 Max-szal állítanám párhuzamba, csak egy picit más a kinézete.

A fehér-fekete festés jól néz ki, a három gombot egyetlen foltba rejtették el, ez gyakorlatilag a bekapcsolásért, a dokkolóra küldésért és a részleges takarításért felelnek, de ezeket senki nem fogja használni, hiszen a Mi Home és a Roidmi appból ezek a funkciók is elérhetők. Az Eve Plus a „hagyományos” LIDAR-os megoldást használja, vagyis lézerszenzorral építi a térképet, ezt annyival fejelték meg, hogy a torony tetején van egy nyomásérzékelő szenzor, ami a beszorulás ellen véd.

A műszaki paraméterek elég tipikusak, ezeknél az eszközöknél már nem igazán ezekre, hanem a szoftveres lehetőségekre érdemes koncentrálni, de aki szereti bújni a számokat, azoknak a lényegeseket leírtam. 2700 Pa szívóerő, ami bőségesen elegendő mindenre, 5200 mAh kapacitású akkumulátor, amivel képes 250 nm felporszívózására, 300 milliliteres a por- és 250 ml-es a víztartály, ami a cég állítása szerint szintén elég a fenti említett terület takarítására. Ha pedig nem, a robot ismeri a „recharge and resume” funkciót, és feltöltés után ott folytatja a pucoválást, ahol korábban abbahagyta.

 

Roidmi Eve Plus – Mindent tudó, önürítő

A Xiaomi égisze alatt dolgozó cégektől megszokhattuk már, hogy mindig rittyentenek valami egyedi appot, vagy ha a Mi Home-ba integrálódik termékük, egy kicsit átszabják a kezelőfelületet. Ebben eddig a Roborock volt a király a Viomi és a Dreame kárára, ám a Roidmi ergonómiai szempontból nagyon közel került a trónfosztáshoz. Ők is csináltak egy saját progit a megdöbbentően kreatív ROIDMI néven, de én a Mi Home-ot preferáltam, mert a másikkal csak a kínlódás volt.

Az nem is kérdés, hogy a kezelőfelület remek, kiválóan átlátható minden, ráadásul a felső részen szépen csokorba szedték a funkciókat, így mindent viszonylag gyorsan elérhettek. Azért persze itt is van egy hárompöttyös menü, ahol a napi szinten nem használt lehetőségeket sorolják fel, én itt kezdeném az állítgatást a helyetekben. Gyorsan felsorolom a funkciókat, aztán külön kitérek a lényegesebbekre:

 • ütközéselkerülés a LIDAR szenzor segítségével
 • LED-ek ki- és bekapcsolása (ezt éjszaka fogjátok díjazni)
 • szőnyeg mód (megemeli a szívóteljesítményt)
 • a robot időzónájának beállítása
 • DND, vagyis ne zavarj mód
 • porgyűjtő állomás beállításai: kijelző státusza, érintési terület funkciója, az lakás/ház méretéhez igazítva a por kiszívásának ütemezése
 • időzítés
 • takarítási előzmények
 • fogyóeszközök kijelzése
 • hang beállítása, végre van angol női és férfihang is
 • virtuális távirányító
 • hol van a robot funkció
 • egyéb beállítások: firmware frissítés, megosztás és hasonlók

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Az egyik legidegesítőbb dolgot itt tapasztaltam,

ez pedig az időzóna beállítása, ami ökölszabály szerint úgy történik, hogy a telefonotokat és a robotot egy régióba kell állítani, és akkor lefrissíti utóbbi az előbbiről az időt, vagyis kézzel nem lehet megadni. Ez akkor cumi, amikor a mobil angol régióban van – pl. mert az Amazon Alexa az Amazfit Bip U Pro-val csak ott hajlandó működni -, de a Roidmi Eve Plus Mainland Chinese verziójú. Ebből alakult ki az a nagyszerű helyzet, hogy nem frissült le az idő, így a 12:00-ra állított porszívó hajnali 5-kor – 7 óra az eltérés a pekingi időhöz képest, mínuszban – takarítani kezdett. Az időzóna a ne zavarj lehetőséget is befolyásolja, szóval csak ésszel, hogy mit állítotok be, és azt hogyan, nálam szerencsére magától helyreállt a dolog.

Nagyon tetszett, hogy a porzsákot tartalmazó gyűjtőtartály külön kalibrálható.

Ez tulajdonképpen egy másodlagos, 850 W-os fix poszívó és töltőállomás egyben, ami egy külső porzsákba szippantja ki 12 másodperc és némi hangoskodás után a Roidmi Eve-ből a koszt. Már amennyiben ezt akarjátok, ugyanis a funkció kikapcsolható, és az Eve hagyományos robotporszívóként is használható.

De az apartman méretétől függően a kiszívások számát is lehet ritkítani, ha például kisebb lakásban laktok, ezzel lehet spórolni a kellékanyagon. Az ürítés egyébként kézzel is megindítható, ha megnyomjátok az érintőpanelt. A kijelző azonban nemcsak erre jó, hanem mutatja a robot töltöttségét is. Ugorjunk vissza az app főképernyőjére, ahol az első takarítás után kirajzolódik a térkép. Alul az alapadatokat láthatjátok a töltöttség/eltelt idő/feltakarított terület formájában, a két oldalán pedig a dokkolóra küldést és a takarítás indítását tapizhatjátok. Itt is felsorolom a lényeges funkciókat, hogy látható legyen, mennyire sokrétű az eszköz:

 • takarítás és feltörlés intenzitásának változtatása, akár szobánként is
 • takarítás duplázása
 • virtuális fal
 • no-go és no-mop zóna
 • szobafelosztás, átszabás, összevonás, elnevezés
 • térkép visszatöltése
 • több szintes ház kezelése

Egy érdekességet kiemelnék, a takarításismétlést,

ilyenkor kétszer megy körbe a robot. Ez beleszámít a feltakarított alapterületbe is, vagyis statisztikailag úgy kerül bele a takarítási naplóba – hiszen ilyen is van -, mintha egy kétszer nagyobb helyet pucolt volna ki. Nagy kedvencem, hogy a térképeket szintekhez rendelhetitek, ha emeletes épületet – vagy egy másik lakást – takarítanátok ki a robottal. A fenti funkciókkal szépen összeálltak az alapok, de van még egy nagy csoport, a takarítás alapját képező terület kijelölése, amit a felső menüből vezérelhettek, és az alábbiak a lehetőségeitek:

 • teljes térkép takarítása
 • részleges takarítás (vagyis egyes szobáké)
 • egy adott kijelölt terület takarítása
 • pont takarítás, ezt hívják máshol „spot cleaning”-nek

Ezeket viszonylag szabadon lehet kombinálni, vagyis a szívóerőt, a vízmennyiséget szabályozva, adott szobákat különböző időben végigtakarítani, de ezt már a komolyabb eszközök kapcsán korábbról megszokhattátok. Mint ahogy azt is, hogy az új modellek remek küszöbmászók, az Eve is „megugorja” a 20 mm-t, a burkolatválasztókkal terhelt lakásomban mindent simán abszolvált. A szívóereje 2700 pascal, ennél csak a Vacuum-Mop 2 Pro+ tud jelenleg többet, de a gyakorlatban nem vettem észre különbséget. Ahogyan a feltörlésnél sem, pont olyan jól csinálja, mint mostanában az összes gép. Tud Y-feltörlést is, de egyes elemek csak akkor jelennek meg, ha felteszitek az aljára a platnit, addig jótékonyan elrejti őket a szoftver. Ha viszont fent van a feltörlő párna, akkor csökken a hasmagasság, amitől sokkal hajlamosabb az eszköz a felakadásra, mint nélküle.

És még méltathatnám az Eve Plus-t, de a lényeg nem ez, hanem a gondtalanság, amivel ez az egész megoldás jár. Teljesen automatán történik az egész folyamat, havonta egyszer kicserélitek a porzsákot, amin van egy kis záróelem, tehát nem szóródik ki belőle a dzsuva, majd mehet a kukába. A kisebb lakásokban ráadásul elég 3 takarításonként egy ürítés, szóval a zsák szerintem további is húzza majd, mint 1 hónap, és van belőle 5, ami egyenlő nagyjából fél év nyugalommal. Akit pedig nem érdekel ez az egész önürítős herce-hurca, az kikapcsolhatja a funkciót, és használhatja az Eve Plust hagyományos robotporszívóként, kézzel ürítve a tartályát.

Összegzés

Azt hittem, hogy a robotporszívó fejlesztés egy kicsit elakadt az elmúlt 1 évben. Aztán az S6 MaxV a mesterséges intelligenciát választotta, mint fejlődési irányt, a Roidmi Eve Plus pedig az önürítést, és ez utóbbi az, ami nekem jobban bejött. Egy okos, praktikus termékről van szó, szinte mindent tud, amit a konkurensek, és fél évig hozzá sem kell nyúlnotok, ha nem akartok, minden megy magától, időzítve. Nem tökéletes, vannak még szoftveres hibák, de azért ez már nagyon közel van az igen jóhoz.

Az ára persze húzós, a BGHKRDMEVR kuponkóddal 156 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint). szállítással együtt, de ez még mindig olcsóbb, mint az S6 MaxV, szerintem praktikusabb, és most ez a csúcs, nem nagyon van feljebb. Ha nem sajnáljátok a pénzt rá, megkapjátok a csúcskategóriát, de az EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítást ne felejtsétek el kiválasztani.

Frissítés: mivel az ára jelentősen esett, ezért az értékelésben az ár/érték arány sorban a pontozást 9-re emeltük.

Pro

 • Remek dizájn és minőség
 • Tényleg jó az önürítés
 • Paraméterezhető a dokkoló, kézzel is megindítható az ürítés
 • Nagyon sokrétű tudás
 • Beszorulás elleni védelem
 • Elméletileg két verzióban kapható, nem kell megvenni a tartályos variánst, ha nem akarod
 • Elég sok kellékanyag az alapdobozban
 • Kellemes, átlátható kezelőfelület

Kontra

 • Nem éppen filléres eszköz
 • A feltörlő platni csökkenti a hasmagasságot, emiatt fel tud akadni az eszköz
 • A Roidmi appot nem igazán sikerült beüzemelnem, maradt a Mi Home

hirdetés