hirdetés

Xiaomi Viomi S9 Alpha UV önürítő robotporszívó teszt

Különleges funkciók, különleges áron

teszt
Xiaomi Viomi S9 Alpha UV önürítő robotporszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-05-12

A Xiaomi almárkája, a Viomi frissítette az S9 modellt, megkapta az Alpha nevet, illetve még egy-két funkionalitásbeli apróságot is, mint a Google és az Alexa hangasszisztensekkel való kompatibilitás, illetve az UV sterilizálás. Ez utóbbi különösen fontos lehet az olyan járvány sújtotta időszakban, mint a mostani, de például kisgyerekes háztartásokban is hasznos. A teljesen új terméket aranyárban mérik, a könnyem kicsurrant, mikor megláttam a 197 000 Ft-os árcédulát. De legalább a szállításért nem kell külön fizetni, és cseh raktárból küldik, így az áfa és a vám sem érinti.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 6

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A doboz koppra ugyanazt tartalmazza, mint eddig,

benne van egy űrállomás méretű porszívót kiszívó „porszívó”, ami eddig is és most is visszajelzőként szolgál, mutatja, hogy tele van-e a porzsák, illetve hogy éppen hol tart a töltési folyamat. Jól néz ki, szexi, modern cucc, de egy 50 négyzetméteres lakásban totálisan felesleges. Ellenben egy 100+ négyzetméteres házban már van helye, főleg, ha van emelet, hiszen több szintet is kezel, ő takarít helyettetek, ami időt spórol meg. „Time is money”, mondja az amerikai, ezzel meg nem tudok vitatkozni, abból biztosan nem lesz soha több.

És akkor nézzük a változásokat, illetve leírom a tapasztalatokat, mert azért nem volt teljesen felhőtlen a viszonyunk. A két lényegi változás az elődmodellhez az alábbiakban merül ki:

 • a porszívó alján végigfut egy UV LED, ami sterilizál
 • a Viomi S9 Alpha hangutasítással vezérelhető, támogatja a Google és az Amazon megoldását (működése régiófüggő)

Előbbi tiszta sor, inkább hitéleti kérdés, hogy nektek kell-e a mindent sterilizáló robi. Ha kisgyerekes családapa lennék, és még a trónörökös abban a korban lenne, hogy miközben négykézláb kúszik a bútorok között, menet közben ezt-azt megnyal és a szájába vesz, akkor szinte biztos, hogy nagyra értékelném, ha a takarítóeszközöm leredukálná a bacik számát arra, ha már egyébként is takarít. Ennek ellenőrzéséhez azonban laborteszteket kellene folytatnom, ami polgári körülmények között teljes mértékben lehetetlen, még akkor is, ha az UV fény sterilizáló hatása közismert.

Vajon megöli-e az ultraibolya sugárzás a koronavírust?

Jó kérdés, egyes források szerint igen, más oldalak szerint az ilyen információkat helyén kell kezelni, vagyis nem biztos. Nem akarok konteókat gyártani azzal kapcsolatban, hogy a Viomi azért hozta most ki ezt a berendezést, hogy erre rájátsszon. Az UV fényt a robot viszont biztosan kibocsájtja, ha berendezés alá benéztek, akkor látszik, hogy működik a LED sor. Vagyis, ha ti meg vagytok győződve arról, hogy ez segít átvészelni a járványokat, eltünteti a vírusokat és a bacikat a járólapról, akkor ez a ti terméketek.

Ha viszont a Xiaomi európai régiós okosotthonát használjátok, akkor már nem annyira. Ez ugyanis egy chinese mainland régióba besorolt eszköz, így sehogyan sem tudtam rávenni arra, hogy a Mi Smart Clock órával – amiben szintén van Google asszisztens – együtt tudjon működni, de például a mobilomról sem ment.  Ehhez képest a Prosenic M8 Prót gond nélkül irányítottam hang alapon, szóval arra tippelek, hogy ez a régiós besorolástól függ, vagy ha nem, akkor nem jöttem rá, mitől. Így viszont kiesik az egyik legfontosabb újdonság, még akkor is, ha egyébként a Viomi S9 Alpha UV egy kiváló porszívó.

Azért, hogy segítsek nektek a döntésben, összeszedtem az eddig általam próbált önürítő porszívók adatait, és melléjük tettem a Roborock S6 Max V-t, hiszen az árban még elég közel esik hozzájuk. Ez alapján a konkurencia szintjén van az Alpha, csak ez képes UV-val is sterilizálni, azok meg nem. Egyetlen dolgot nem tud, nincs benne mesterséges intelligencia alapú tárgyfelismerés, de minden más a repertoár része. Szépen is takarít, vagyis nagyon nem tudok belekötni, csak az ára horror, viszont az nagyon.

Még egy érdekes plusz információ a korábbi Viomi S9-hez képest: végre van hozzá porzsák, 16-os pakkban, durván 6800 Ft-ért. Ez havi 4-500 Ft-os költséget jelent, ami egyáltalán nem sok egy 200 000 Ft-os berendezésnél, és mivel a gyári csomagban is van 3 db, ezért egy ilyennel több mint 1,5 évig kihúzhatjátok.

Összegzés

A Viomi S9 Alpha UV egy teljesen jó termék, de nagy újdonságot nem mutat a sima Viomi S9-hez képest. Mindenképpen olvassátok el annak a tesztjét is, mert a két porszívó 99%-ban egyezik. Amiben nem – UV alapú sterilizálás és hangasszisztens -, abból az egyik nagyon hasznos, hiszen pusztítja a baktériumokat és a vírusokat, a másikat viszont nem sikerült életre keltenem. Végre kapható az S9-ekhez porzsák is, és az ára sem vészes, 6400 Ft 15 db, ami kb. 500 Ft költség, nagyjából havi ciklusban. Annak ellenére, hogy jó terméknek tartom az Alphát, az ára eléggé durva, közel 200 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., ami miatt túlárazottnak érzem, de minden újdonság ilyen, majd idővel szépen lejjebb fog kúszni az ára. Ez viszont most lenyomja az összpontszámot, de mondjuk 120-130 000 Ft környékén már inkább adtam volna 10 pontot az ár/érték arányra, ennek tükrében nézzétek az értékelést.

A szállításért viszont nem kell fizetnetek, és cseh raktárból küldik, így az áfával és a vámmal sem kell már bíbelődnőtök.

Pro

 • Időzítve tényleg nem kell egy hónapig hozzányúlni
 • Remek minőség
 • Jópofa, hogy a porgyűjtő “torony” egyben kijelző is
 • Szinte mindent tud, amit a csúcskészülékek
 • Gyakorlatilag végtelen üzemidő a dokkolás és újratöltés miatt
 • Több térképet tud tárolni, így a ház egy másik szintjére bármikor áthelyezhető
 • Végre van hozzá kellékanyag csomag
 • Az UV sterilizálás elég egyedi funkció

Kontra

 • A 200 000 Ft-os ár nagyon magas
 • A szőnyegérzékelés elég hektikusan működött
 • A Roborock termékeinek ergonomikusabb a szoftveres kezelőfelülete

hirdetés