hirdetés

Xiaomi Viomi S9 önürítő robotporszívó teszt

Vissza a jövőbe

teszt
Xiaomi Viomi S9 önürítő robotporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2021-03-11

Már mindenféle koncepció kivirágzását láttuk a robotporszívó piacon, legutóbb mesterséges intelligencia és kamerák segítették a takarítást a Roborock S6 MaxV esetében. A Viomi másban látja a fejlődést, és ezért létrehozta a Viomi S9-et, az önmagát ürítő porszívót úgy, hogy kombinálta a régebbi porzsákos megoldást egy modern robottal. Mondanom sem kell, hogy ez a szett minden műszaki paraméterében agyonveri a piacot, de az ára is horzsol. EU raktárból a VIOMIS9Z kóddal 184 000 Ft-ot kérnek érte, ami húzós, de a legfelső kategória cuccaiért mindig keményen kell csengetni.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 7

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A technológiát a nagyon találó Auto-Dumping 2.0-nak nevezték el, a részleteket a termékoldalon találjátok, én a lényegre szorítkoznék. Az időzíthető, előre felprogramozható rendszereket az autonóm jelzővel szokták illetni, de nyilván saját magából a koszt egyik sem tudja kiüríteni. Alapvetően két adatot kell összevetnetek, a portartály méretét és a dokkolóállomásban elhelyezett zsák űrtartalmát. Az első adat 250 ml, persze az utóbbi az impozánsabb, a zsák 3 liter, ami 10-12 ürítésre ad lehetőséget, már amennyiben egy fullos takarítást nyom le a robot.

Ez a cég állítása szerint havi 1 zsákcserét jelent, vagyis ilyen ritkán kell egyáltalán az eszközzel foglalkozni. Az emberek pedig szeretnek fizetni a kényelemért, szóval maximálisan megértem, akinek erre van igénye, végül is pont azért vesztek ti is robotporszívót, hogy ne nektek kelljen a takarítással foglalkozni. A felvezetett logikának egyetlen hibája van, hogy a vízcsapra még mindig nem tud magától ráállni az eszköz és feltölteni a tartályát. Már csak azért sem, mert vízpumpás a rendszer, ami desztillált vizet igényel – már amennyiben a pumpa élettartamát nem szeretnétek drasztikusan lerövidíteni -, szóval a tökéletes megoldásra még várnotok kell néhány évet.

Egyből adja magát, hogy de mi lesz a kellékanyagokkal? A dobozban 3 db porzsák, 1 db mosható és kb. 10 db eldobható feltörlőrongy van a platnival egyetemben, illetve egy pót oldalkefét is mellékeltek. Ez elég sok, és mivel még egy teljesen új termékről van szó, nincsenek is hozzá kellékanyagok, azonban a cég ígérete szerint hamarosan lesznek. Annyi kritikát azért megfogalmaznék, hogy az oldalkefe a hagyományos, és nem a szilikonos megoldás, szerintem 2 kilóért illett volna az utóbbit mellékelni. Természetesen mint minden Xiaomi égisze alá tartozó eszköz, ez is a Mi Home appal működtethető, vágjunk is bele a próbálgatásba.

Ha esetleg nem látnátok a program listájában a Viomi S9-et, a hivatalos Viomi Tech oldalára írjatok, adjátok meg a Mi fiókotok számát, és a cég 24 órán belül felveszi az eszközt.

 

Xiaomi Viomi S9 – Mindent tudok

A műszaki paraméterek szerelmeseinek: a Viomi S9 jelenleg majdnem mindenben a legjobb. 2700 Pa-lal szív, 5200 mAh-s akkumulátorával pedig elvileg 320 négyzetmétert is képes feltakarítani, illetve 3,6 órán át üzemelni, de ennek az automata dokkolás és folytatás funkció – recharge and resume – megjelenése óta nincs jelentősége. A szokásos szenzorok közül – tárgyérintés, leesés elleni, térképépítő lézerszenzor stb. – kiemelném a beszorulás ellenit, ami az eszköz tetején helyezkedik el, és még ma is ritka madár az porszívókon, de pl. az S50-nek van ilyenje.

A 20 mm-es küszöbmászó képességet próbálgatással ellenőriztem, tényleg tudja, szóval akinek ilyenekkel terhelt a lakása, az ennek örülni fog. A feltörlést már említettem, viszont a Viomi S9 is megkapta az Y elágazásos riszálás lehetőséget is – sőt, az élek mentén is végig lehet küldeni -, vagyis dörgöli a padlót, ami hatékonyabb takarítást tesz lehetővé, de hát említettem, hogy szinte mindent tud a cucc, amit ma tudni lehet. A Roborock által épített térképet viszont könnyebben kezelhetőnek éreztem – például jobban bele lehet nagyítani -, és mivel erre épül egy tengernyi funkció, ez azért nem lényegtelen, igaz, nem is perdöntő tulajdonság.

Ami a szoftveres – és egyéb – képességeket illeti, a lista nem éppen rövid:

 • LIDAR alapú térképezés, az alapadatok kiírásával (töltöttség, működési mód, takarítás ideje, területe stb.)
 • szoba alapú felbontás, újrarendezés, elnevezés
 • szobák takarítási sorrendjének variálása
 • szívóerő és vízmennyiség variálása 4 lépcsőben, szobánként
 • időzítés
 • takarítás ismétlése
 • hisztogram, korábbi takarítási paraméterek visszanézése
 • ne zavarj mód
 • takarítás folytatása onnan, ahol lemerült (recharge and resume)
 • automatikus dokkolás
 • pont- és zónatakarítás
 • üzenetkijelzés a telefon értesítési sávjában (push notificiation)
 • térképlista, térkép mentése (maximum 3 szint)
 • hanggal és nyelvvel kapcsolatos beállítások (pl. hangerő, hol vagyok funkció), de sajnos magyar nyelv még nincs, csak angol, kínai és német
 • virtuális távirányító
 • kopó-fogyó eszközök állapotának kijelzése (de a zsák telítettségét az appban nem, csak a töltőállomáson jelzi)
 • virtuális fal, no-go zóna
 • feltörlés, Y alakú riszálással is
 • éltakarítás a falak és a bútorok mentén
 • egyes területek virtuális kizárása a feltörlés alól (no-mop area)
 • beszorulás elleni védelem
 • eszköz LED fényeinek ki-és bekapcsolása (éjszaka kifejezetten hasznos)
 • automatikus szőnyegérzékelés (elég hektikus)
 • automatikus önürítés
 • a dokkolóállomáson telítettség és az akkumulátor töltöttség kijelzése

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Ennél már csak egyetlen modell tud többet, a Robocok S6 MaxV, ott ugyanis intelligens, tárgyfelismerő funkciók is vannak, ezt kell az önürítéssel szembeállítani. Szerintem ízlés dolga melyik a hasznosabb, bár a MaxV-t egy krumplival át tudtam verni, szóval a technikának vannak még korlátai. Szerencsére a Viomi S9 minden mást remekül csinál, jól takarít, hengerkefével kikapja a cuccokat a szőnyegekből is, okosan térképez, mindent agyon lehet paraméterezni, a térképet szobákra darabolni, szóval a szokásos full extrás csúcsporszívó funkciókat használni.

Ami a takarítási képességeket illeti, azok szokás szerint kiválóak, okosan megy végig az útvonalon az eszköz, jópofa a töltéskijelzés a dokkolón, az önürítés pedig szuper kényelmes. Ez az eszköz egyszerűen overkill egy 50 négyzetméteres lakásba, viszont egy házat egymaga ellát, és itt már értelmet nyer az, hogy nem nektek kell kiürítenetek. A kiszívás hangja viszont brutális, mintha egy rakétaporszívót indítanátok be, a 950W-os teljesítmény nem viccel, még 3 méteres távolságból is éreztem, ahogy megmozgatja a levegőt. Szerencsére a folyamat gyorsan lezajlik, nagyjából 10 másodpercet vesz igénybe. Maga a robotporszívó pedig csendes, különösen a leggyengébb módban.

A kérdés persze az, hogy tényleg megér-e ennyit a termék? Aki elvégezte az általános iskolát, könnyen ki tudja matekozni, hogy ebből az árból 2 db Viomi SE is kijön, ami egy kiváló eszköz, nyilván az önürítési képesség nélkül. Viszont nem kell vacakolni a kellékanyagokkal, a porzsákkal, és egy több szintes házba is kirakható 2 külön emeletre 2 db robot, és akkor árban is ugyanott vagytok. Itt pedig visszajutottunk az alap problémához: amíg nem tudnak a robotporszívók felsétálni a lépcsőn, beállni a csap alá és vízzel megtölteni magukat, vagy kidobni a saját porzsákjukat, addig mindig szükség lesz az emberi beavatkozásra, így viszont a Viomi S9 se tudja az összes takarításhoz kapcsolódó feladatot a vállatokról levenni.

Az viszont igaz, hogy ha nem akartok vele feltörölni  – én például sosem használom ezt a funkciót -, akkor egy hónapig rá se kell nézni, ami valljuk be, egy igen szimpatikus tulajdonsága az S9-nek. És mivel a portartályt sem kell manuálisan üríteni, ezért nagy alapterületű, 1 szintes házakban tényleg értelmet nyer a léte. 200-300 négyzetméternél ugyanis senki nem fogja figyelni, hogy éppen hol lett tele a tartály. Aki pedig egy ekkora épületben lakik, valószínűleg a borsosabb árat is könnyedén megengedheti magának.

Összegzés

Jó cucc a Viomi S9, de erőteljesen túlárazottnak érzem, még úgy is, hogy a VIOMIS9Z kóddal 184 000 Ft-ért el lehet hozni és EU raktárból jön. Ha 150-160 000-ről beszélnénk – ennyi az Eve Plus -, azt mondanám, minden rendben, de akkor is van egy plusz költség: a kellékanyag. A kutyakaki összeszedős témát leszámítva – ami a Roborock S6 MaxV „érdekköre” – viszont fullos az eszköz, nem nagyon tudok belekötni, talán csak a szőnyegérzékelés hektikussága az, ami bosszantó. Egy ilyen tudású cucc mellé már inkább kertes ház dukál, mint egy sima lakás, ott sok óra kínlódást fog nektek megtakarítani az esztétikus, jó anyagokból összerakott, majdnem hiba nélkül működő eszköz.

Akinek az önürítésre nincs szüksége, az viszont az ár/érték arány bajnok Viomi SE-vel jobban jár, amit akciók keretén belül rendszerint 100 000 Ft alatt is be lehet húzni, szintén európai lerakatból.

Pro

 • Időzítve tényleg nem kell egy hónapig hozzányúlni
 • Remek dizájn és minőség
 • Jópofa, hogy a porgyűjtő „torony” egyben kijelző is
 • Szinte mindent tud, amit a csúcskészülékek
 • Gyakorlatilag végtelen üzemidő
 • Több térképet tud tárolni, így a ház egy másik szintjére bármikor áthelyezhető

Kontra

 • Esett az ára 215 000 Ft-ról, de még mindig elég drága
 • A szőnyegérzékelés elég hektikusan működött
 • A Roborock termékeinek ergonomikusabb a szoftveres kezelőfelülete

hirdetés