hirdetés

360 S10 robotporszívó teszt

Műszaki ellencsapás

teszt
360 S10 robotporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2021-07-15

Egy ideje rájöttek a kínai gyártók, hogy nemcsak 100 000 Ft-ért lehet robotporszívót eladni, hanem nyugati – illetve dél-koreai – árszinten is. Folyamatosan jönnek ki az újabb csúcskészülékek, most a 360 kéri az S10-zel a pöttyös labdát, és próbálja meg lenyomni a konkurenseket. Kapásból 3 lézerszenzorral operál, neki az egyik legnagyobb a szívóereje a piacon, magától bejelöli a szőnyegeket a térképen, a ház több szintjét is kezeli, képes 3D térképet készíteni a lakásról, felismeri a tárgyakat és elkerüli azokat, de a sort háromszor ilyen hosszan lehetne folytatni. Az ára húzós, 182 000 Ft-ot kérnek érte a 360S10 kuponnal EU raktárból, a szállítás viszont ingyenes.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 6
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 9

8.8

Népítélet

5.8

 • megbízhatóság:5
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:7
 • ergonómia:4
 • ár/érték arány:4
Véleményt írok

Persze a szép dizájnt valami niche technikai dologgal még jobb eladni,

csak meg kell ideologizálni, miért lett olyan, amilyen. A mostani vívmány lényege, hogy az eddig a porszívó tetején trónoló LIDAR szenzor bekerült e testbe, felülről egy kis ablakon nézhetitek, hogyan forog a burkolat alatt. Előrefele, egy csíkon lövi ki a sugarakat, ezt hívják „main laser”-nek. De van ám még másik kettő is, egy a fronton, ami a szembekerülő objektumok magasságát becsüli meg, és mindent kikerül, ami 0,4 inch-nél – durván 1 centinél – magasabb, illetve egy oldalsó is, amit „wall laser”-nek hívnak, és a bútorok magasságát figyeli. Ez tulajdonképpen azt a beszorulás elleni szenzort helyettesíti, ami a korábbi robotoknál a LIDAR szenzor tetején volt, ilyet használt például a Roborock S5 Max.

Ez az egész móka azt eredményezte, hogy a berendezés alig 8,8 centiméter magas,

így nagyjából mindenféle bútor alá befér, ami…nos ami alatt ennél több hely van. Ezt persze az IKEA nem tudja, szóval simán csinál 8,7 centiméter magas lábbal rendelkező cipőtartót, és még sorolhatnám, de speciel az ágyak 99%-a alá tényleg be tud kúszni. Természetesen az algoritmusokon is fejlesztettek, ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy nagyon óvatosan közlekedik a lakásban, finoman érinti meg a tárgyakat, de azért nem teljesen tökéletes a technológia.

Vannak vakfoltjai, néha azért eltologat ezt azt. Általában a robotporszívókat kameraállvánnyal szoktam tesztelni, ennek a vékony lábát ugyanis nem igazán veszik észre még LIDAR-ral sem. A 360 S10 viszont igen, igaz, finoman így is tolt rajta, szóval a kutyakakiba azért belekapna, de legalább nem hordozná körbe és kenné szét, mint a korábbi modellek. Ennél azonban sokkal nagyobb baj, hogy hiába ismer fel bizonyos tárgyakat – állítólag 100-nál is többet -, ezeket nem jeleníti meg a térképen, mint a Roborock S6 MaxV, így nem igazán látni, hogy mi az amit el kell pakolnotok és mi az, amit nem. A könyvet és a papucsot tuti észreveszi, ellenben a kábelekkel nem tud semmit kezdeni, ami szerintem hatalmas hiba egy 182 000 Ft-os eszköznél.

Hogy a műszaki paraméterekről is essen szó, négy lépcsőben állítható a szívóerő 600/1000/1500/3300 Pa között, a legalacsonyabban szerintem megnyeri a minden idők leghalkabb porszívója címet. Ráadásul ideges háttérnyekergés sincs, le a kalappal előtte. Maximumon cserébe eléggé hangos, de hát 3,3 kPa nem viccel. Az 5000 mAh kapacitású akkumulátorral 3 órán át képes takarítani, de mivel van „resume and recharge” vagyis automatikus dokkolás és feltöltés, ezért ma már majdnem mindegy, hogy mennyi az üzemidő. Egyetlen kivételt tudok említeni, egy nagy, többszintes ház kitakarítását, hiszen csak egyetlen dokkolója van, viszont kezeli a többszintes épületeket is. Vagyis, elméletileg, 3 különböző szinttel előfordulhatna az, hogy szintenként átteszitek, de nem ér végig mindegyiken, hanem lemerül. Értelemszerűen oda kell tenni utoljára, ahol a dokkoló van és akkor ez is megoldott.

A 360 S10 is tud feltörölni, hiszen az 500 ml-es portartály mellett egy 520 ml-es víztartállyal is rendelkezik.

Ezek is gyanúsan kategóriaelső adatok, sőt a portartályhoz állítólag lehet kapni porzsákot is, amit egy mozdulattal ki lehet lökni a berendezésből, de ez nem az alapcsomag része. A feltörlést vízpumpás megoldással valósítják meg, vagyis ajánlott a desztillált víz használata. Elég szépen feltöröl, egyenletes a felvitt víz mennyisége, és természetesen a mértéke is állítgatható. Egy érdekes anomáliát viszont sikerült kialakítanom azzal, hogyha 1 méternél közelebb tettem a dokkolót egy szőnyeghez. Mivel automatikusan érzékeli a szőnyegeket, és ezeket kizárja a felmosás alól, ezért még le tud tolatni a dokkolóról, de vissza már nem képes menni, mert beletakar a szőnyeg miatt kizárt zóna, szóval erre figyeljetek. A lakásban az összes küszöbön átjutott, tényleg tudja a 2 centit, még feltörlő platnival is.

360 S10 – Szoftverben mindent visz

Áttérek a szoftveres részre, mert arról legalább annyit lehet írni, mint összesen minden másról. Az app maradt a 360Robot, és a kezelőfelület korábbról már ismerős lehet a korábbi modellekből, csak a funkciók tárháza bővült ki brutálisan. Olyannyira, hogy mindenféle felugró menüből lehet további menüket elérni, egyszerűen ennyi mindent képtelenség bezsúfolni egyetlen mobil kijelzőre. Nem mondanám el az összes menüpontot, mert azért sok minden azonos a korábbi termékekkel, de a fontosabb elektronikus funkciókat felsorolom.

De mielőtt még belemennék ezekbe, a 360 S10 már nemcsak 2D-s, hanem háromdimenziós térképet is képes építeni.

Igen, ez azt jelenti, hogy vonalrajz formájában lehet látni a lakásotok méreteit, a falak magasságát és a tárgyak elhelyezkedését is. Nem túl aprólékos, de azért elég jól néz ki, és megdöbbentő, hogy már ilyet is tudnak ezek az eszközök. A használhatósága viszont megkérdőjelezhető, mert ugyan a padlóra berajzolja, merre mozgott a robot és ott hogyan takarított, sőt a szőnyegeket is megjeleníti, de utasításokat csak a 2D-s nézetben lehet adni. Ettől még jópofa a 3D-s mód, de csak informatív jellege van.

Az alábbi elektronikus/szoftveres szolgáltatásokat lehet beállítani kétdimenziós nézetben:

 • mutatja a takarításhoz tartozó adatokat: terület nagysága, eltelt idő, hány tárgyat került ki, becsült alapterülete az ingatlannak (ezt speciel nem találja el)
 • váltás 2D és 3D nézet között
 • szíváserő és vízhasználati beállítások több lépcsőben
 • működési mód: feltörlés, felporszívózás vagy a kettő kombinálva
 • takarítás/feltörlés ismétlése
 • térkép mentése a multitérkép módhoz
 • no-mop és no-go zóna kirakása
 • virtuális fal letétele
 • térképfelosztás: a helyiségeket alapból felismeri a robot, de lehet összevonni, feldarabolni és elnevezni is őket
 • multitérkép mód: mivel a robot összesen 5 szintet kezel, ezeket elmenthetjük, kedvenccé tehetjük, törölhetjük vagy újraépíthetjük. Megjegyzi az általunk felrajzolt spéci elemeket is (pl. no-go zóna).
 • kárpit mód: automatikus szőnyegérzékelés és a térképen feljelölés, ami egyben egy no-mop zóna is lesz
 • takarítási napló: elképesztően brutális statisztikákat ad vissza a takarításokról, az összes módot bejegyzi amit használtunk, lementi a térképet és ezeket heti/havi bontásban visszaadja
 • időzítés: mindent mindennel lehet keverni, szobánként, területekre lebontva, van általatok összeválogatható takarítási terv, ahol helyiségenként definiálható a használt víz mennyisége, a szíváserő, stb.
 • be lehet kapcsolni a ne zavarj módot
 • ki lehet kapcsolni a LED-eket éjszakára
 • automatikusan azonosíttatni és megemeltetni a szívóerőt szőnyegeken
 • a szőnyegeket lehet cikk-cakkban duplán tisztítani
 • ha van dedikált konyha és fürdőszoba a térképen, ahol a legtöbb a dzsuva, akkor automatikusan a takarítási terv végére soroltatni ezeket a helyiségeket, hogy még véletlenül se hordja szét a koszt
 • bekapcsolni a leesés elleni védelmet lépcsőkhöz
 • egyebek: kijelzi az elakadást, lehet virtuális távirányítóval irányítani, hangcsomagot letölteni, hangerőt állítani, kopó-fogyó eszközök állapotát ellenőrizni stb.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Még leírni is fárasztó volt, mennyi mindent tud,

szerencsére ezek a gyakorlatban nagyrészt automatán működnek. Volt olyan cucc, amit egy hétig nem is vettem észre, például be lehet állítani a szobák burkolatának anyagát, és ez alapján a 360 S10 magától eldönti, hogy milyen szívóerővel dolgozzon és mennyi vízzel töröljön fel. Aztán például olyan apróságokat is leprogramoztak, hogy a térképet el lehet forgatni 90 fokban, ha esetleg a lakás hosszúkás alakú és nem férne el a kijelzőn, de lehet szabadon nagyítani, illetve távolítani is a képet. Nagyon tetszett az is, hogy szabálytalan no-go és no-mop zónákat is le lehet rakni, így elvileg elpakolni sem kell, ha ügyesek vagytok, csak lerakni egy csomó takarítás alól kizárt, szabálytalan formát, ezeket a robot szépen kikerülni. Ezt ráadásul csíkszerű virtuális falakkal tovább lehet bonyolítani, vagyis felszabdalhatjátok a szobákat további kisebb részekre is.

Egy kicsit viszont végig azt éreztem, hogy ennyi lehetőség egyszerűen overkill egy átlagos lakásban, a brutális személyre szabhatóságot semmi nem indokolja. Ehhez egy nagyobb ház kell, kérem szépen, ez az eszköz 140-150 négyzetmétertől nyer értelmet, vagy ha az ingatlan többszintes.

Azért nem minden rózsaszín, voltak hibák, amiket meg kell említenem.

Egyik, hogy a szőnyegeket ugyan 100%-os hatékonysággal felismerte, de pl. a cipőtartó tálcát is annak nézte. Vagyis az első rundnál kapcsoljátok be a felismerést, majd töröljétek le a térképről azt, amit benéz a robot, és utána kapcsoljátok ki a funkciót. Szabályosan be kell lakni a masinát, és a saját igényeitekhez igazítani. A takarítási képességei egyébként nagyon jók – csak ezek a fránya tárgyak ne lennének útban -, a hatalmas szívóerő és a dupla ismétlés miatt gyakorlatilag mindent összeszed, de egy dolog azért itt sem tetszett.

A statisztikában látszik az elkerült tárgyak száma,

ami egy tök jó dolog. Lenne, ha mutatná, hogy mi az, amit pontosan elkerült. Ezt tudtommal két konkurens is tudja, a Roborock S6 MaxV biztosan, és a Dreame L10 is, bár azt nem teszteltem, de a technológia hasonló. Azért néha elég nagy fogalmatlanságokat csinált tárgyfelismerés címén, feltúrta a szőnyeg sarkát, legázolta a papucsot – viszont a cipőt már észrevette -, mint ahogy a magazinokat sem látja, míg a könyveket igen. Szóval ennek az egésznek akkor lenne értelme, ha kapnék egy listát arról, mit kell elpakolni, és mit nem, így viszont egy fajta Tippmixszé silányul a dolog. Szóval van ebben fantázia, csak még csiszolni kell azon a széndarabon, hogy gyémánttá váljon.

Összegzés

Ütős cucc a 360 S10, de az ára is az. És azért, hogy ezt a 182 000 Ft-os békát lenyeljük, tökéletesen működnie kellene mindennek. Ez nagyjából 95%-ban össze is jött, de ennyiért azért elvártam volna, hogy a felismert tárgyakat be is azonosítsa és meg is mutassa. Meg miért nem ismeri fel a kábeleket és a papucsokat a földön? Ez lenne az egyik legfontosabb. Aztán, egyetlen kiegészítőt se adnak hozzá, se HEPA filtert, se oldalkefét, pedig ezek filléres tételek, mégsem fértek bele a magas árba.

Nagyjából eddig tartottak a sirámaim, mert a fenti dolgok azért nem számítanak a konkurenseknél sem mindennaposnak. A 360 S10 egyébként remekül szedi össze a koszt és töröl fel, nagyon jók a szoftveres funkciói, nagyobb, több szintes házak takarítására kifejezetten alkalmas a hosszú üzemideje miatt. A 3D-s rajz pedig jópofa, és tényleg halálra állítgathattok a szoftveres felületen mindent. Csak hát a tárgyfelismerés még nagyon kiforratlan sajnos. A Roborock S6 MaxV szintén ilyesmi áron kelleti magát – itthon jóval drágább, kb. 220 000 Ft -, szóval alapvetően az fogja eldönteni, hogy melyiket viszitek majd haza, hogy éppen mennyiért kínálják őket. Ha ugyanannyiba kerülnek, akkor én vinném az S6 MaxV-t – különösen, ha a tárgyfelismerés a fontos -, ha egy húszassal olcsóbb a 360 S10, arra szavaznék, és ez össze is jön a a 360S10 kuponnal, így kerül 182 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba a termék. Utóbbit a Geekbuyingtól, EU raktárból elhozhatjátok, ingyenes szállítás mellett.

Pro

 • Brutális szívóerő
 • Alacsony fokozatban nagyon csendes
 • Egy csomó szoftveres funkció amit még sehol nem láttam
 • Tárgyfelismerés és elkerülés
 • Képes 3D térképet építeni

Kontra

 • Nem minden funkció kiforrott
 • Drága
 • Volt némi spúrkodás a kiegészítők terén
 • A tárgyfelismerés néha tárgy fel nem ismeréssé fajul

hirdetés