hirdetés

Xiaomi Vacuum-Mop Pro robotporszívó teszt

A középsúly királya

teszt
Xiaomi Vacuum-Mop Pro robotporszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-06-12

Az előző generációs Xiaomi Roborock porszívókat kivezetik a piacról, a tátongó űrt a Xiaomi Dreame két eszköze, a Vacuum-Mop és a Vacuum-Mop Pro hivatott betölteni. A drágábbik eszköz rengeteg mindent tud, Y alakban feltöröl, számtalan térképfunkcióval rendelkezik és még száz másik dolgot is tud, de ami a legfontosabb: emészthető az ára. 125 000 Ft-ot kérnek érte, ami jóval olcsóbb, mint a Roborock S5. Ez a gép jelenti az arany középutat, amit a Xiaomishoptól magyar számlával, 2 év garanciával érhettek el.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

9.2

 • megbízhatóság:8.8
 • design és anyagminőség:9.6
 • felszereltség, funkciók:8.8
 • ergonómia:9.2
 • ár/érték arány:9.4
Véleményt írok

A két modell közötti szembetűnő különbség, hogy míg a Vacuum-Mop kamerával térképez, addig a Vacuum-Mop Pro LIDAR szenzorral. Ez utóbbi a részletesebb megoldás, emiatt viszont magasabb a robot, kevésbé fér be a bútorok alá. A doboz tartalmát érdemes megszemlélnetek, kaptok egy oldalsó pótkefét, 2 db tartályt – egyik egy 500 ml-es por, a másik egy kombinált, 300/200 milliliteres tároló -, felmosó párnákat a konzoljukkal és természetesen egy dokkoló-töltő kombót. Elvileg elérhető hozzá egy tisztán vizes tartály is, amit külön vásárolhattok meg, amennyiben szeretnétek a feltörlést preferálni.

A kefék sajnos a hagyományos, nem a kevésbé kopó, szilikonos szériából érkeznek, ami a gyakorlatban sűrűbb cserét jelent. Természetesen itt is HEPA filter szűr, viszont a portartályok nem rendelkeznek koszzáró lamellával, ami nekem azért a gügyüm, mert így a kiemeléskor vissza tud hullni némi kosz. Kedves Xiaomi, lopjátok el végre ezt a megoldást a konkurens Zigma Spark 980-tól. Ha hasra vágjátok, akkor látható a hengerkefe, amivel a szőnyegeket tudja remekül takarítani, illetve az állatszőrt összegyűjteni. Szerencsére könnyen kivehetitek és így megtisztíthatjátok, ehhez pedig szerszámot is ad a gyártó, a fedelet felnyitva találhattok rá az ehhez szükséges vágóeszközre.

A funkciókat a szokásos dupla gombos – bekapcsol, bedokkol – rendszerrel lehet vezérelni, de ezt nem sokat fogjátok használni, ugyanis a Mi Home-ból minden fontos funkció elérhető. A felület gyakorlatilag ugyanaz, mint az előző termékeknél, így aki valaha használt már Xiaomi Roborock porszívót, az könnyedén megtalálja a lehetőségeket a menürendszerben.

 

Xiaomi Vacuum-Mop Pro – Arany középút

Miért hozták létre a Dreame termékeit, ha a Roborock már mindent lefedett? Van egy olyan tippem, hogy valamilyen piacszétválasztási logika van mögötte, a Dreame a közepes és az alsó szegmensben fog tevékenykedni, a Roborock pedig a felső-közép és csúcskategóriát kapta meg. Így valójában nem nagyon van ellenfele a Vacuum-Mop Pro-nak, bár a régebbi S5 szériát – S50, S51, S55 stb. amik csak színben térnek el – azért mégiscsak ide vehetjük. Akinek ez a modell kell, az igyekezzen, mert még elérhető néhány darab.

A két termék közötti eltérések jellemzően funkcióbeli különbségekben nyilvánulnak meg, és ember legyen a talpán, aki kiigazodik rajtuk. Szerencsére nektek nem kell, hiszen a Xiaomishop összeszedte a lényeges különbségeket. Egy dolog azonban nem látszik a táblázatból: hogy a Vacuum-Mop kamerás térképéhez képest mennyivel részletesebb a Vacuum-Mop Pro LIDAR-os sajátja. Ez szerintem nagyban megkönnyíti a használatot, és mivel képes az eszköz a szobákat azonosítani – hellyel-közel -, ezért az ide kapcsolódó funkciókat – helyiségek újrarendezése, takarítás, no-go zona – is sokkal könnyebb aktiválni egy részletesebb alaprajzon, mint egy egyszerűbben.

Mit kell tuddni a robotporszívókról?

Mivel sok kérdés szokott felmerülni a különböző takarítóeszközök kapcsán és mindenre nem tudunk kitérni a tesztekben, ezért létrehoztunk a Tudnivalók alatt egy külön szekciót, ahol sokkal több információ között mazsolázhattok. Nemcsak a robot-, hanem az állóporszívókról és egyéb takarítóeszközökről is lesz szó.

A takarítás azonban nem áll meg a por eltüntetésénél vagy feltörlésénél, hiszen a levegő tisztítása és a párásítása is lehet megoldás bizonyos problémákra. Ezekről bővebben a “Robotporszívók és takarítóeszközök” szekcióban olvashattok.

A funkciókat nem sorolom fel, mert a táblázat tartalmazza őket, inkább csak kiemelném a lényeget. Bár a Vacuum-Mop Pro egy feltörlésre is kihegyezett robotporszívó, még sincs no-mop zóna, vagyis rámegy a szőnyegekre is a vizes ronggyal. Ezt azzal tudjátok kivédeni, hogy egy no-go zónát helyeztek el a szövettel burkolt területekre, ha feltörlési módban használjátok a szerkezetet, de a virtuális fal opció is rendelkezésetekre áll. A másik furcsa anomália, hogy bár a modell vízpumpás – desztillált vizet érdemes bele önteni -, mégsem veszi észre, amikor kifogy.

Ebből következően a tevékenységet felügyelni kell, így a gyakorlatban nem működik az, hogy beidőzítitek, aztán mehet a „vizes takarítás” is. Ez természetesen nem vonatkozik arra az esetre, ha kizárólag porszívóztok. Extra viszont, hogy képes Y – de a pálmafa hasonlatot is hallottam már rá – alakban megtörni a feltörlés útvonalát, így tulajdonképpen riszál egyet a koszfolt fölött, ami hatékonyabbá teszi a takarítást. Ez azért nem helyettesíti az ember általi felmosást, viszont a port remekül eltűnteti. A riszálás viszont lassítja a folyamatot – akit ez zavar, a régi feltörlési mód is megmaradt -, így bizonyára sokatokban felmerül, hogy akkor mi van az üzemidővel.

Valójában semmi, amióta van „recharge and resume” funkció, amivel képes feltölteni magát 10%-os akkufeszültség alatt, majd visszamenni oda, ahol abbahagyta a takarítást. A 3200 mAh az inkább csak egy sajtóanyagba való adat, igen, nagyobb a Roborock S50 sajátja, a Vacuum-Mopnak meg kisebb, semmi jelentősége. A feltörlésre ez már nem igaz, kb. 50 négyzetméterre elegendő a 200 ml-es vegyes tartály kapacitása, míg a csak vizes kiegészítő kb. háromszor ekkora alapterület törölgetéséhez elég.

A másik ilyen dolog a szívóerő, ami 2100 Pascal, ez elég sok. A Vacuum-Mopnak 2500, de egyrészt ez leginkább hangban nyilvánul meg, másrészt meg elmesélek egy történetet, ami demonstrálja, hogy a Mop Pro sem éppen gyenge. Az egyik takarításnál a robotporszívó beszívta az JYSK-es papucsom, feltekerte a hengerkefére, majd vígan takarított tovább. Észre sem vettem, csak mikor nem volt meg a pár másik fele, akkor kezdtem gyanakodni. A 4 fokozatban állítható szívóerőből leginkább a legalsót használtam, mert itt nagyon csendes a masina, vetekszik a 360 termékekkel.

Ami a takarítást illeti, nagyjából azt hozza, amit a Roborock S5 széria.

Mivel nem tartok itthon állatokat, ezért megkértem Marci barátomat – akinek szintén van otthon egy Vacuum-Mop Pro-ja -, hogy számoljon be a tapasztalatairól. Nála két kutya és két macska termeli a feltakarítandó szőrmennyiséget, és az állatok általi autentikus koszolásnál semmi sem durvább. Ennek ellenére könnyedén felszívja a porszívó a szőrt, és a hengerkeféről is egyszerűen eltávolítható a feltekert matéria, de ha mégsem, akkor a fedél alatti kiegészítővel könnyedén levágható róla. Mivel nagyon csendes, a háziállatok nem félnek tőle, illetve még kiemelte, hogy van Apple Watch támogatása az eszköznek, vagyis képes megjeleníteni a különböző állapotváltozásokat – takarítás kezdése és vége, dokkolás, elakadás stb. – az órán is. Ami viszont zavarta, hogy a telefonok kijelzőjén viszonylag nehéz beállítani a térképfunkciókat, ezen a nagyobb megjelenítővel rendelkező eszközök – pl. tabletek – sokat javítanak.

Néhány érdekesség még, amit jó, ha tudtok:

 • „fizikai virtuális fallal”, vagyis mágnescsíkkal nem működik a Vacuum-Mop Pro (helyette van no-go zóna és hagyományos virtuális fal).
 • 2 centiméterig ez is képes küszöböt, meg minden mást megmászni, nálam minden akadályon átjutott a lakásban.
 • A vízpumpa ellenére nincs olyan mód, hogy ne folyassa a vizet, vagyis ha bedokkol, de nem üres a tartály, akkor tovább nedvesíti a padlót (de szól, hogy távolítsuk el a dolgokat).
 • A vízadagolást maximum fokozatra állítva szerintem túl sok vizet nyom ki, emiatt foltos maradhat a padló.
 • A helyiségfelismerés nem mindig tökéletes, de ha nem találja el a határvonalakat a robot, akkor bármikor újraszabhatjátok a területet (viszont összevonni egyszerre csak két szobát lehet).
 • A virtuális fallal és a no-go zónával nem lehet letakarni a dokkolót, sőt a no-go zóna területén túl lóg egy külső keret is. Emiatt érdemes nem szőnyeg mellé tenni a dokkolót, amennyiben a feltörlés alól ki akarjátok zárni azt.
 • Nemcsak angolul, hanem számtalan más nyelven is képes kommunikálni.

Összegzés

A Vacuum-Mop Pro középkategóriás robotporszívónak kiváló, pont annyival tud többet a sima Vacuum-Mopnál, amiért már érdemes kicsengetni a 25 000 Ft-os különbözetet. A térképépítés remek, elég sok mindent tud, ami megkönnyíti a használatot, könnyedén elbánik az állatszőrrel és a hosszú hajszálakkal, sokat fejlődött a feltörlés is, viszont az igazán fejlett funkciókat – pl. több szint kezelése – nem kapta meg. Igaz, nem is egy 200 négyzetméteres ház kitakarítására tervezték, arra ott az S5 Max.

Azért, hogy néhány hibát is említsek: a szobafelismerés nem mindig zökkenőmentes, nincsen no-mop zóna és a feltörlést még mindig felügyelni kell. Ezek azonban vállalható kompromisszumok, szerintem az S5 Maxnál bő 55 000 Ft-tal olcsóbb eszköz megveri ár-érték arányban a konkurenseket, akik ráadásul leginkább házon belülről érkeznek. Természetesen mindegyik Xiaomishopnál kapható porszívó mellé jár a 2 év garancia, a magyar számla és az ügyfélszolgálat. Aki pedig külföldről rendelné, az a DHgate környékén nézelődjön, ott durván 93 000 Ft-ért érhető el a DHMopPro/DHXMMOP kuponok valamelyikével.

Pro

 • Az árához képest reális tudás
 • Pontos térkép, jó funkciók
 • Fejlett feltörlés
 • Remek küszöbmászó
 • Szobaalapú takarítás
 • Könnyen felszedi az állatszőrt és elég halk csendes módban, hogy ne zavarja őket

Kontra

 • Nincs no-mop zóna
 • A helyiségek felosztása nem mindig sikerül
 • A feltörlés funkció még mindig felügyeletet igényel

hirdetés