hirdetés

Xiaomi Roborock S6 MaxV teszt

Csúcstechnika a kutyátoknak ajánlva

teszt
Xiaomi Roborock S6 MaxV teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-11-24

Azt hittem, nem lehet tetézni azt a rettenetes mennyiségű funkciót, amivel mostanában a Xiaomi almárkák csúcskészülékei rendelkeznek. Aztán megjött a Roborock S6 MaxV, és bang, berúgta az ajtót. Új szenzorok, új képességek, új ár, mindenből nagyjából a maximum. A több, mint negyedmillió forintos robot kameráinak és a mesterséges intelligenciának hála képes korlátozott tárgyfelismerésre, kikerüli az elé helyezett tárgyakat, de még a háziállatotok kakkantását sem keni szét. És persze minden szokásos trendi-fancy szoftveres okosságot is megkapott, sőt még a sötétben is lát. A 260 000 Ft-os „legek legjét” ráadásul itthonról, a Xiaomishopból, 2 év garanciával lehet behúzni, gyors szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 6

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A doboz tartalma nagyjából a szokásosakban merül ki, dokkolóállomás, felmosópárna, tartalék HEPA filter – ami mosható is -, leírás szóval kb. ugyanaz, amit az S5 Max és hasonló árazású porszívók esetében, a nagy truvájt nem itt kell keresni. Mivel ez egy über modell, a műszaki paramétereken mind csiszoltak kicsit, telepakolták nyugati technikával – pl. a processzor Qualcomm eredetű –, minden értékét megnöveltek, hiszen az kell a népnek. 2500 Pa maximális szívóerő, 180 perc működési idő – 5200 mAh-s akkumulátor -, 240 négyzetmétert feltakarít, és persze „ketyeg, hó végén visszaad, piros labdát pattogtat az orrán”.

Szerencsére a technika már régen túlhaladta ezeket a műszaki paramétereket, abban az értelemben, hogy a gyakorlatban édes mindegy, mi van odaírva, mert már a 2000 pascal is felszedett mindent, a recharge and resume funkció – feltölt és folytat – óta a működési idő és a feltakarítható terület gyakorlatilag „végtelen” lett. Persze ettől még az S6 MaxV a non plus ultra a saját kategóriájában, de biztosan nem azért fogjátok megvenni, mert még 50 Pa-lal erősebben szippantja fel a koszt, amihez egyébként 1200 is elég lenne.

A trükkös rész ott kezdődik, amikor az applikációt felrakjátok, ugyanis az eddig megszokott Mi Home appból nem minden funkció érhető el, helyette a gyár által kiadott Roborock alkalmazást kell használni, aminek a felülete egyébként teljesen ugyanolyan, mint a Mi Home-nak, csak itt minden működik. Erre biztonságtechnikai okokból van szükség, ugyanis a robot az általa készített és használt képeket nem tárolja és nem is továbbítja, olyannyira nem, hogy erről még TÜV Rheinland tanúsítvánnyal is rendelkezik. Megnéztem, tényleg van nekik. Így viszont a cég nem volt hajlandó közösködni a többi gyártó alkalmazásaival, ezért a kamera funkciót a Mi Home-ból nem érhetitek el.

 

Xiaomi Roborock S6 MaxV – Kula bácsi nem jön többé

Az összes modern robotporszívót a szoftveres lehetőségek és a szenzorok együttese által támogatott funkciók adnak el. Ma már nem azt nézzük, hogy hogyan takarít vagy hogy tud-e feltörölni egy gép, ezt a részt gyakorlatilag kimaxolták a gyártók. Na de hány virtuális falat tud és abból milyen típusút? Felbontja-e az alapterületet szobákra, magától visszadokkol majd folytatja-e a takarítást onnan, ahol abbahagyta? Be tudtok-e vele nézni távolról a lakásotokba? És még a végtelenségig folytathatnám a sort.

Éppen ezért nem fogom azt ecsetelni, hogy az S6 MaxV hogyan takarít vagy töröl fel, hiszen gyakorlatilag ugyanolyan jól, mint az Xiaomi Roborock S5 Max. Inkább koncentrálok a funkciók kimerítően hosszú listájára és az újdonságokra:

 • LIDAR alapú térképezés, az alapadatok kiírásával (töltöttség, működési mód, takarítás ideje, területe stb.)
 • szoba alapú felbontás, újrarendezés, elnevezés
 • szobák takarítási sorrendjének variálása
 • szívóerő és vízmennyiség variálása 4 lépcsőben, szobánként
 • időzítés
 • takarítás ismétlése maximum háromszor
 • hisztogram, korábbi takarítási paraméterek visszanézése
 • ne zavarj mód
 • takarítás folytatása onnan, ahol lemerült (recharge and resume)
 • automatikus dokkolás
 • pont- és zónatakarítás
 • üzenet kijelzés a telefon értesítési sávjában (push notificiation)
 • térképlista, térkép mentése (maximum 5 db)
 • hanggal és nyelvvel kapcsolatos beállítások (pl. hangerő, hol vagyok funkció), de sajnos magyar nyelv még nincs
 • virtuális távirányító
 • kopó-fogyó eszközök állapotának kijelzése
 • virtuális fal, no-go
 • egyes területek virtuális kizárása a feltörlés alól (no-mop area)
 • beszorulás elleni védelem
 • eszköz LED fényeinek ki-és bekapcsolása (éjszaka kifejezetten hasznos)
 • automatikus szőnyegérzékelés
 • tárgyfelismerés mesterséges intelligencia segítségével
 • reakció a felismert tárgyakra (Reactive AI)
 • távoli elérés, on-line képtovábbítás (remote viewing)
 • infravörös mód, így éjszakai kameraként is használható

Álló- vagy robotporszívót érdemes venni?

A témával bővebben foglalkoztunk a Tudnivalók menüpont Gyorstalpalók szekciójában, ahol minden kérdésre választ kaphattok, ami az álló- vagy robotporszívókkal kapcsolatban felmerülhet.

Természetesen számtalan más témáról is írtunk, például melyek a vám- és áfamentes szállítások, miért érdemes Paypallal fizetni, vagy hogy milyen előnyei vannak az EU raktárból rendelésnek.

Amennyiben nem találjátok meg kérdésre a válaszotokat, nyugodtan kérdezzetek Facebbook csoportunkban.

Igen, ez nagyon sok funkció, de a legtöbb már ismerős lehet az elődmodellekből vagy a konkurens termékekből, mint a Viomi SE. Több dolog viszont újdonság, az egyik a Reactive AI és a tárgyfelismerés, ami dióhéjban annyit jelent, hogy a robotnak „megmutattak” több ezer képet, hogy: nézd, ez a cipő, ezt kell felismerned, és ő ebből épít egy adatbázist. Ez alapján bizonyos tárgyakat képes azonosítani, például cipők, kábelek, elosztók és igen, a kutyakakit is, aminek a politikailag korrekt neve angolul a pet waste, ahogy a robot is fogalmaz. Mi értelme van ennek az egésznek?

Egyrészt az, hogy az eddigi „rendet kell raknotok” tételmondatot nyugodtan zárójelbe lehet tenni, hiszen az S6 MaxV felismeri a tárgyakat és kikerüli őket, sőt a térképen is bejelöli azokat piktogramok formájában, de képeket is képes hozzájuk csatolni. Másrészt ha láttátok már videót arról, ahogy egy robotporszívó hogyan keni szét a kisállat kakit – aki nem, nyomjon ide -, akkor már érteni fogjátok, hogy miért kérnek ennyit a technikáért. Főleg, ha nektek kell kivakarni a ganét a robotból, azt hiszem az nekem is elég sok pénzt megérne, hogy ne kelljen megcsinálnom. Persze tuti lesznek majd a technológia használhatóságát forszírozó kísérletek, mint például: a fekete kutyagumit fekete szőnyegen, éjszaka elhelyezve, hátha hibázik a robot, de azért ezek a való életben ritkán fordulnak elő. Mindenesetre át tudtam verni a gépezetet egy banánnal, egy krumplival – ezek nincsenek az adatbázisban –, meg egy összetekert elosztóval, de később feltalálta magát, és megtanulta a helyüket, ahogy az a videón is látszik.

A fentiekkel kapcsolatban azonban több gyakorlati probléma is felmerült. Az teljes mértékben igaz, hogy a tárgyakat felismeri és bejelöli a térképen. A gond akkor kezdődik, amikor olyan dolgokat is beazonosít, amit nem kellene. Pl. kutyaguminak nézte a szövőszék lábát és a szárító görgőjét is, és ki is kerülte őket, biztos, ami biztos. Aztán vajon hány rosszul nevelt kutya van a magyar háztartásokban, amelyik nem várja meg a sétáltatást és leteszi a gittet az ajtóba, mielőtt lejutnátok vele a parkba?

Nyilván ezt a problémakört nem a robotporszívónak kell megoldania, hanem alapvetően a háziállatok gazdáinak,

de azért nem szabadna, hogy egy kezelhetetlen feladat legyen. A funkció egyébként kikapcsolható, az alkalmazás meg is kérdezi az elején, hogy van-e kisállat a lakásban.

A térképen jelölt tárgyak listájáról hiányzik a szőnyeg, amit pont lett volna értelme az AI-nak felismernie. Értem, hogy miért nem tudja ezt, viszont a hason lévő szenzorok mégiscsak érzékelik a szőnyeget, hiszen a Roborock megemeli a szívóerőt, mikor a robot áthalad rajtuk, vagyis megjegyezhetné, hogy ott van a kárpit a földön, és automatikusan felajánlhatná a no-mop zónát. Ilyet viszont nem tud, de természetesen manuálisan továbbra is kitehető a térképre, a no-go zónával és a virtuális fallal egyetemben. Arra viszont ígéretet kaptok a Roborocktól, hogy a tárgyfelismerő adatbázis folyamatosan bővülni fog, így tulajdonképpen egy soha véget nem érő tanulási folyamatnak lehettek részesei.

Ami a távoli elérést és a kamera használatot illeti, ez a rész nagyon tetszett, totális cyberpunk érzést kelt. Biztos vagyok benne, hogy sokan paráznak majd ezen, de ha aktív a funkció, a robot ordítva ismétli a „remote camera is active” mondatot, és ezt kikapcsolni sem lehet. Arra viszont tökéletes, hogy hazanézzetek vele, elkergessétek a betörőt, illetve van benne hangszóró, amivel el is küldhetitek a nem kívánatos személyeket melegebb éghajlatra, vagy befenyíthetitek a háziállatotokat, ha éppen fektetné a kábelt. Hiába, mindig visszajutunk a kaki témához, de erre a cég rendesen rá is játszik.

A robot képes 5 különböző szintet kezelni, illetve az ezeken elhelyezett tárgyakat, és a no-go/no-mop zónákat, virtuális falakat is elmenti a térképpel együtt. Ezeket szabadon visszatölthetitek, ráadásul, ha lerakjátok a robotot, „kitalálja” a saját helyét a térképen, így még az extrém elrendezésű lakásokban is visszatalál a dokkolójára. Ezzel azért annak idején volt problémám, viszont az S6 MaxV ezt tökéletesen megoldotta. Mint ahogy küszöböt is remekül mászik – hivatalosan 2 cm-ig -, sosem volt gondom ezzel, sőt az IKEA székem lábát sem csiszatolja, mint a korábbi modellek. Az egy másik kérdés, hogy mennyire életszerű egy ötszintes házban egy ilyen eszközt átpakolni mindig egy másik emeletre, csak azért, hogy ott is takarítson, de a lényeg, hogy ezt is tudja az S6 MaxV.

Összegzés

Bizton állíthatom, hogy jelenleg a piacon a legfejlettebb kínai robotporszívó a Roborock S6 MaxV. Egyetlen modell sem tud annyit, mint ez az eszköz, és meg lennék lepve, ha hirtelen mestereséges intelligenciával felvértezett, tárgyakat és a kutyakakit is felismerő szerkezetek árasztanák el a piacot. Az éjszaka is működő kamerarendszere nagyon meggyőző, akinek nincsenek aggályai ezzel, az nyugodtan használja, hasznos funkció. Azt pedig már ki sem emelem, hogy remekül takarít és töröl fel, hiszen ez már a korábbi modelleknél is alap volt.

Ami szíven fog ütni mindenkit az a bő negyedmillió forint, amit kérnek érte. Nyilván nem lesz ennyiért minden második háztartás dísze, pedig az újdonságok hasznosak, de azért még lenne rajtuk mit fejleszteni. Teljesen oké az, hogy a cipőimet és a kábeleket felismerte, de például ugyanezt megtehetné a szőnyeggel is, ha már a szívóerőt meg tudja emelni. Azt nem kétlem, hogy a technológia óriási fejlődés előtt áll, biztosan finomodni fog, és 1 év múlva még 30 tárgyat azonosít majd a lakásban, de azért szívesen látnám ezt azelőtt, hogy kicsengetek érte itthon 260 000 Ft-ot. Kínából megrendelve sem olcsóbb, mert horror a szállítási költsége, vagyis jobban jártok, ha a Xiaomishopnál veszitek meg, akik 2 év garanciát biztosítanak a termék mellé, magyar ügyfélszolgálattal és gyors szállítással egyetemben.

Pro

 • Mindent tud, amit az elődmodellek
 • Remekül takarít, de ez nem is lehet kérdés ennyiért
 • Brutálisan széles a funkciók tárháza
 • Tárgyfelismerés, nem kell annyira elpakolni, mint korábban
 • A térkép extrém módon igényekre szabható, menthető, visszatölthető
 • Szinte teljesen automatizálható minden
 • A kamerarendszere elég durva, és a biztonságra is odafigyeltek

Kontra

 • Pokoli drága
 • Van még hova fejlődnie a mesterséges intelligenciának

hirdetés