hirdetés

Proscenic M8 Pro önürítő porszívó teszt

Ahhoz képest, hogy noname, eléggé ütős

teszt
Proscenic M8 Pro önürítő porszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-05-15

A Proscenic is letámadta a piacot a saját önürítő porszívós megoldásával, az M8 Proval. A teljesen új okos takarítóeszköz pariban van nevesebb konkurenseivel, és teljesen egyedi fejlesztés, így érdemes volt megnéznünk, mit tud. Egy szóval, mindent. Takarít, feltöröl, kezel többszintes épületeket is és kiüríti saját magát. A nagy tudás mellé magas ár jár, vagy mégsem? 123 000 Ft a PROSM8PRO  kuponkóddal, ami ebben a kategóriában egyáltalán nem sok, ráadásul lengyel raktárból küldik, ingyenes szállítás mellett. Ez az új bomba vétel a szegmensben?

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az anyaghasználata talán egy picikét gyengébb,

mint a Viomi S9 Alpha UV-nak vagy a Roidmi Eve Plusnak, de ha nem egymás mellett láttam volna őket, meg nem mondom, hogy melyik érződik inkább prémiumnak.

A dobozban fellelhető kiegészítők nagyrészt ugyanazok, mint a konkurenseknél. Robotporszívó, dokkolóállomás, a feltörléshez mosható – és nem eldobható – rongyok, távirányító, extra HEPA szűrő és oldalkefe, leírás, kábel és 3 db porzsák. Ami meglepett, az a távirányító, ezen a szinten már nem szoktak ilyesmit a cuccok közé csomagolni, mert az összes funkciót úgysem lehet rá kitenni, ezért is van hozzá applikáció.

Az önürítésért felelős dokkolóba 4,3 literes zsák való, ami a konkurensek 3 literes sajátjánál bő 30%-kal nagyobb,

ami egy automatizálható berendezésnél nem lényegtelen adat. A dokkolót a konkurencia arra szokta használni, hogy egy rejtett kijelzőn megjeleníti a töltéshez és a zsák telítettségéhez tartozó adatokat. Itt azonban egy picit megvariálták a dolgokat, a tároló felső élére integráltak egy mini panelt, ami az adatokról ad tájékoztatást: motor működési ereje, telitettség, töltöttség. A két szélén pedig egy-egy érintőgomb van, amivel dokkolóra hívható a robi, illetve meg lehet állítani az éppen futó tevékenységet.

Nem mondom, hogy haszontalan, de kb. ezt tudja a távirányító és az applikáció is, szóval mondjuk, hogy jó, hogy a dolgok több helyről érhetők el, de egy kicsit feleslegesnek hat a dolog. A por- és a víztartály 280/300 milliliteres, az előbbi adatból könnyű kiszámolni, hogy a zsákot kb. 15 ürítéssel telíti meg. Ugyanez az adat a Viomi S9-nél 10-12, vagyis elvileg a Proscenic M8 Pro hosszabb időre automatizálható, mint a konkurensek. Ami az oldalkefét illeti, ez sem szilikonos, úgy tűnik, hogy ezt még mindig csak a Roborock alkalmazza. Az automatizálásnak van még egy sarkalatos pontja, a feltörlés, ugyanis vizet még mindig nem tud magába tölteni a porszívó, így ez nem történik meg automatikusan, ami a szememben még inkább leértékeli a funkciót.

Az app kapcsán megszokhattátok már, hogy minden a Mi Home-mal megy, de értelemszerűen a Proscenic – ahogyan a 360 is – a sajátját használja. Varázslatos kreativitással ProscenicHome névre keresztelték, a Google Play áruházából gond nélkül leszedtem, regisztráltam, majd csatlakoztam az eszközhöz, gyerekjáték az egész.

 

Proscenic M8 Pro – Használni is jó

Bár a robotporszívó tetejéről és az önürítő „toronyról” is lehet indítani egyes funkciókat, ezeket nem nagyon használtam, ahogyan a távirányítót sem, szinte egyből az appal kezdtem. Azért előtte ellenőriztem a műszaki paramétereket, hogy pontosan mivel is gazdálkodhat egy átlagos M8 Pro tulajdonos. 2700 pascal szívóerő, 5200 mAh-s kapacitásból 256 perc üzemidő – ami több száz négyzetméter végigtakarítására elég -, és 2 centiméteres mászómagasság, elég tipikus adatok a csúcsgépek esetében.

Ezek persze ma már lényegtelen paraméterek, az üzemidő a „recharge and resume” funkció – automatikus feltöltés, majd a takarítás folytatása – bevezetése óta gyakorlatilag végtelen. A szívóerő pedig csak egy névleges érték, főleg, hogy több lépcsőben szabályozható 800/1500/2700 Pa-os lépésekben, de úgyis mindenki a legcsendesebb fokozatot fogja választani. Főleg, hogy van szőnyeg mód, amikor az M8 Pro automatikusan megemeli a szívóteljesítményt, így ezzel sem kell foglalkoznotok. Persze számtalan másik funkcióval is rendelkezik, amit az appból vezérelhettek, gyakorlatilag mindent tud, amit lehet:

 • LIDAR alapú térképezés, az alapadatok kiírásával (töltöttség, működési mód, takarítás ideje, területe stb.)
 • szoba alapú felbontás, újrarendezés, elnevezés
 • szobák takarítási sorrendjének variálása
 • szívóerő és vízmennyiség variálása több lépcsőben, szobánként
 • időzítés
 • takarítás ismétlése
 • hisztogram, korábbi takarítási paraméterek visszanézése
 • ne zavarj mód
 • takarítás folytatása onnan, ahol lemerült (recharge and resume)
 • automatikus dokkolás
 • pont- és zónatakarítás
 • üzenetkijelzés a telefon értesítési sávjában (push notificiation)
 • térkép mentése
 • hanggal kapcsolatos beállítások (pl. hangerő, hol vagyok funkció), sajnos csak angol nyelv van, de a válaszokat szép tisztán kimondja
 • kopó-fogyó eszközök állapotának kijelzése (de a zsák telítettségét az appban nem, csak a töltőállomáson jelzi)
 • virtuális fal, no-go zóna (virtual boundaries)
 • virtuális távirányító
 • feltörlés, Y alakú riszálással is
 • éltakarítás a falak és a bútorok mentén
 • egyes területek virtuális kizárása a feltörlés alól (no-mop area)
 • beszorulás elleni védelem
 • eszköz LED fényeinek ki-és bekapcsolása (éjszaka kifejezetten hasznos)
 • automatikus szőnyegérzékelés
 • automatikus önürítés
 • a dokkolóállomáson telítettség, szívóerő és az akkumulátor töltöttség kijelzése
 • Google asszisztens és Amazon Alexa támogatása (hangvezérlés)

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Mint látható, van virtuális távirányító, ami azért fura, mert akkor minek a fizikai? Sajnos a robot csak angolul tud, de a nyelvet legalább helyesen, viszonylag szép kiejtéssel használja. Meglepve vettem észre, hogy a LIDAR torony tetejére még egy nyomásérzékelőt is integrálták. Ez arra jó, hogy a beszorulás ellen védje a berendezést, és még ma sem alkalmazza mindenki. Persze minden mást is jól csinál, okos, ügyes, tényleg átmegy a küszöbökön, szépen takarít, hosszú az üzemideje, „ésatöbbi”. Az app teljesen jól használható, bár szerintem még mindig a Roborock progija a legjobb, a Proscenic dizájnja kicsit gyerekrajzos, de azért nem rossz. Két dolog jutott eszembe a „hiány” oldalon. Nem fertőtlenít UV LED-del, mint a Viomi S9 Alpha UV, és nem tudja mesterséges intelligencia segítségévek kikerülni a kutyakakit, mint a Roborock S6 MaxV, de annyi baj legyen.

Két dologra kell még kitérnem, az egyik a feltörlés.

Egyrészt nem az eldobható rongyokkal operál, ami egy rakat szemetet termel, hanem a kimosható variánssal. Ez is vízpumpás modell, így szabályozza a folyadék mennyiségét, cserébe illik desztillált vízzel használni, különben hosszabb távon kinyírja a vízkő, és ez ellen a garancia sem véd. Ez is tud Y feltörlést, menni az élek mentén, van no-mop zóna, szóval aki feltörölni akar, annak minden lehetőség adott.

Kipróbáltam a hangalapú vezérlést is a Google asszisztens segítségével és tökéletesen működik a Xiaomi Mi Smart Clockkal és a Poco X3 NFC telefonommal is. A szokásos dolgokat lehet vele csinálni, elindít, megállít, dokkolóra küld, és hasonlók.

Az mondjuk vicces, hogy ha maximum szívóerőn kezdtek takarítani, az már kellően elnyomja a ti hangotokat is, és így az asszisztens nem érti a megállításra kiadott parancsot, szóval vannak a dolognak még gyermekbetegségei.

Az appal kapcsolatban azt jó tudnotok, hogy azért a Roborock sajátja egy fokkal kifinomultabb. Kicsit nehézkes a használata, de megszokható. Vannak dolgok amikre nehezen jöttem rá, például az automatikus szobafelosztást nem találtam meg, így megcsináltam ugyanezt kézzel. De például az automata szőnyegérzékelés ki-és bekapcsolására sem leltem rá. Szerencsére ezt a funkciót is magától kapcsolgatja a porszívó, így ezzel sem kell külön vesződni. Aztán tipikus szoftveres ergonómiai hiba, hogy a szobaneveket fehérrel írja rá a világos – pl. halványsárga – területekre is, így azok nem mindig látszanak, szóval ezeken még lenne mit csiszolni.

A másik a kellékanyagok elérhetősége,

vagy inkább az elérhetetlensége. Viszont az a tippem, hogy valamelyik ellenlábas zsákja is jó bele, amivel ugyan csökken az űrtartalom, de ez a kompromisszum vállalható azért a 30-70 000 Ft-ért, amennyivel olcsóbb a Proscenic M8 Pro a konkurenseknél. Mivel nálam volt a Viomi S9 Alpha UV, belepróbáltam annak a zsákját, de cselesen máshova tették a nyílást, így fals szívás alakul ki, szóval ez sajnos tuti nem jó bele. Általában gyorsan lesz ezekhez kellékanyag, szóval olyan nagyon nem aggódnék a dolog miatt, az S9-hez is pár hét alatt megjelent, de Alin is lehet ilyesmire vadászni, csak mérjétek meg, hogy a porzsák szája milyen messze van a cucc aljától.

Összegzés

A legfontosabb ismérve a Porscenic M8 Pro-nak, hogy jóval olcsóbb, mint a konkurensek, szoftveresen nem rosszabb, viszont minimálisan gyengébb anyagokat használtak, mint a Xiaomik esetében. Az egyhónapos automatizálás és az önürítés viszont eléggé király, de azért egy kisebb lakásba erőteljesen overkillnek tűnik a dolog. 70-80 négyzetmétertől felfele viszont kezd értelme lenni, minél nagyobb az alapterület annál jobban kijön, hogy azért mégiscsak kényelmes, hogy nem kell foglalkozni vele.

Összességében mindent tud, amit a konkurencia, az ára pedig 123 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint). a PROSM8PRO  kuponkóddal, ami 30-70 000 Ft árelőnyt jelent, attól függően hogy Roidmi Eve Plus-hoz vagy a Viomi S9 Alpha UV-hoz hasonlítjátok. Szerintem pénz beszél, kutya ugat, vegyetek Proscenicet, mert jóval olcsóbb. Ráadásul számtalan EU raktárból elérhető, ingyenes szállítás mellett.

Pro

 • Kategóriájában olcsó
 • Hozza a nagyobb márkák színvonalát
 • A brutál nagy porzsák miatt még hosszabb időre is automatizálható, mint 1 hónap
 • Az összes fontos szoftveres funkcióval rendelkezik
 • Nagy szívóerő, hosszú üzemidő
 • Beszorulás elleni védelem
 • Vezérelhető hangalapon is

Kontra

 • Nem szilikonos oldalkefe
 • Sajnos a feltörléshez még mindig vízzel kell töltögetni
 • Egyelőre nem kapható Prosenic M8 Pro specifikus porzsák
 • Az app ergonómiáján tudnék mit finomítani, ebben a Roborock termékek jobbak

hirdetés