hirdetés

Yeedi robotporszívó és felmosóállomás teszt

Nem látja a fától az erdőt

teszt
Yeedi robotporszívó és felmosóállomás teszt 1
írta: Don Kartács
2021-09-13

A Yeedi eddig számomra egy ismeretlen márka volt, pedig jó ideje gyártanak már takarító eszközöket, és most egy meglehetősen érdekes cuccal álltak elő, egy felmosóállomással. Ez egy hatalmas, vizet tartalmazó tartály, amibe be tud dokkolni egy speciális robotporszívó, amit felmosásra hegyeztek ki, vagyis mindenféle ilyen jellegű takarítási funkciót tud. A hatalmas takarítóeszköznek igencsak megkérik az árát, 199 000 Ft-ba kerül a BGANI046 kóddal cseh raktárból, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 5
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 7

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A csomagolást tovább bontva előkerül egy kellékanyagokat magában foglaló doboz is, ami a robotporszívó 3 db keféjét – 1 a takarításhoz, 2 a felmosáshoz – tartalmazza, illetve kaptok kb. 2 méteres mágnesszalagot is egy kanyarelemmel, ezzel lehet permanens virtuális falat lerakni a lakásban. Van egy harmadik box is, amiben a robotporszívó bújik meg. Ez az eszköz természetesen képes beledokkolni a toronyba, de nem a port szívják ki belőle, ahogy azt a Proscenic M8 Pro vagy mondjuk a Roidmi Eve Plus esetében megszokhattátok, hanem elmossa a törlőkeféit.

Az első, ami feltűnt, hogy mivel a porszívó fizikailag is beáll egy üregbe, nem lehet LiDAR-os,

hiszen a tetején nem férhet el még egy torony is. Helyette a Vacuum-Mop-hoz hasonlóan egy, a mennyezetet fényképező, és abból térképet építő kamerával gazdálkodik a rendszer, ez képezi a navigálás alapját. Az összes cucc anyaghasználata és minősége hozza a Xiaomik szintjét, csak a logók mások, de a műanyagok kísértetiesen ismerősek, akár a kínai óriás is gyárthatta volna.

Nézzük át a műszaki adatokat, hogy legyen mit a konkurenciához hasonlítani. A szívóerő négy lépcsőben állítható, a maximuma 2500 pascal, ami elég sok, de azért vannak már 4000 Pa körüli gépek is, mint pl. a Dreame L10 Pro. Az akkumulátor a sztenderdnek számító 5200 mAh kapacitású, ami sokszáz négyzetméterre elég, de ez az eszköz is tudja a recharge and resume funkciót, vagyis magától bedokkol, feltölt, majd onnan folytatja a takarítást, ahol abbahagyta. A portartály méretét nem adják meg, látszatra kb. az átlagot hozza, ellenben a víztartályra méltán lehet büszke a cég. 200 ml-es a beépített, és további 3500 ml a dokkolóban helyet foglaló, ami világrekord gyanús érték.

 

Yeedi robotporszívó és felmosóállomás – Túlspecializált

A szoftveres beüzemelés eléggé egyedire sikeredett. Miután letöltöttétek az appot a gép tetején látható QR kód segítségével, és beírtátok a WiFi jelszót, a szoftver generál egy második QR bélyeget is, ezt kell megmutatni a Yeedi kamerájának. Nagyon egyszerű és kényelmes megoldás, mint ahogy az is, hogy a Yeedi app a feltelepítés után szépen végigvezet a géppel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókon.

Itt jött az első pofon, hogy a progi eléggé hektikusan működik,

illetve a térképépítési folyamat sem volt olyan egyszerű, mint ahogy hittem. Azt bizonyára ti is tudjátok, hogy minden modern robotporszívó úgy működik, hogy megy egy „teszt kört” a lakásban, felépíti a térképet, majd utána használhatjátok a spéci funkciókat. Ezzel a Yeedi esetében egy probléma volt, hogy mivel pocsék küszöbmászó – szerintem az effektív érték 15 mm alatt van -, ezért sem a fürdőből, sem a konyhából nem tudott kijönni, ha egyszer oda bement. Így nem tudta befejezni a térképépítést, ha pedig nincs térkép, nincsenek spéci funkciók sem. Ezzel az én lakásom kapcsán már ki is esett a Yeedi, mint megvásárolható célpont. Ez azért nagy baj, mert ma már teljesen sztenderd, hogy a Xiaomi albrandek eszközei simán megmásznak egy 2 centis küszöböt, és az nálam is elég lett volna. Aztán az is furcsa, hogyha az állomás előtt áll 1 méterre a robot, miért nem megy neki flottul a visszadokkolás. Néha percekig kóborol céltalanul, elkalandozva akár a másik szobába is, mintha nem tudná, hol van, máskor pedig egyből betalál a nyílásba.

Mit kell tudni a robotporszívókról?

Mivel sok kérdés szokott felmerülni a különböző takarítóeszközök kapcsán és mindenre nem tudunk kitérni a tesztekben, ezért létrehoztunk a Tudnivalók alatt egy külön szekciót, ahol sokkal több információ között mazsolázhattok. Nemcsak a robot-, hanem az állóporszívókról és egyéb takarítóeszközökről is lesz szó.

A takarítás azonban nem áll meg a por eltüntetésénél vagy feltörlésénél, hiszen a levegő tisztítása és a párásítása is lehet megoldás bizonyos problémákra. Ezekről bővebben a “Robotporszívók és takarítóeszközök” szekcióban olvashattok.

A másik dolog, hogy vannak piktogramok az appban, amit ha megnyomok, azt leszámítva, hogy végtelen ciklusban „homokórázik” az app,

nem történik semmi. Aztán rájöttem mi lenne a funkciójuk – a felmosópárnák tisztítását és szárítását indítaná el távolról -, csak éppen pont ez nem történik meg. Azt sem igazán értem, hogy miért nem rajzolja ki az app a felületének közepére a térképet, ahol annak logikusan lennie kellene – erre utal az oldalmenü is, ahol a térkép elemei lennének variálhatók -, helyette egy almenüben érhető el a viszonylag egyszerű rajz. Itt azért érezhető, hogy ez nem egy LiDAR kép, csak egy kamera által alkotott, mert nem túl cizellált, amit láthattok. A funkciók elrendezése viszont jópofa, drop-down menü szerűen fel- és lehúzható a felület és a funkcionalitás is rendben van, csak hát egy Roborock rendszere fényévekkel átláthatóbb.

Mielőtt belemennénk még a funkciók listájába, érdemes pár szót ejtenem a tisztítóállomásról. Egy nagyon diszkrét LED világít meg három fizikai gombot az elején, ezekkel – meg szoftveresen is – vezérelhető a tisztítási folyamat. Az elsőre a tisztítótálcára engedi a vizet a tartály, újabb megnyomásra pedig kiszivattyúzza azt. A másodikra kapcsoló megnyomásával megtörténik a konkrét tisztítás, míg a harmadikkal vissza lehet hívni a robotot az állomásra, hogy dokkoljon be és pucolja le magát. Sőt, ha vége a teljes takarítási körnek, forró levegővel meg is szárítja a felmosópárnákat – meglehetősen hosszú idő alatt -, gondolom azért, hogy ne büdösödjenek be.

A normális takarítás közben ez teljesen automatán történik,

arra nem jöttem rá, hogy a robot honnan tudja – talán felmosott X négyzetméter után -, hogy akkor jönnie kell mosakodni. Viszont jó látni, mennyire gördülékenyen működik a művelet, a robot felmos, gondol egyet, „megfürdeti” a keféit, majd visszamegy oda, ahol a takarítást abbahagyta, és ez a folyamat teljesen hibamentesen lezajlik. A hangja egyébként nagyjából olyan, mint egy mosogatógépnek, nem túl hangos, és nem is különösebben zavaró, de azért hallható.

Az elektronikus funkciók némileg szegényesebbek, mint a csúcskonkurenseknél, pedig a szűk kétkilós ár azért indokolná, hogy azokat is tudja:

 • szívóerő állítás 4 lépcsőben: 200/600/1200/2500 Pa
 • felmosáshoz használt vízmennyiség 3 lépcsőben
 • időzítés
 • hangalapú visszajelzések (angolul)
 • tisztítás és folytatás: automatikusan lemossa a felmosó párnákat majd folytatja a takarítást
 • ne zavarj mód
 • szívóerő szabályozás szőnyegeken
 • szobák elnevezése
 • virtuális fal, no-go és no-mop zóna
 • kellékanyag állapotának kijelzése
 • korábbi tisztítási adatok eltárolása: idő, négyzetméter, alapterület térképe
 • hangasszisztens alapú vezérlés
 • adott szoba takarítása (nem működött szoftveres hiba miatt)
 • egyedileg kiválasztott terület takarítása (nem működött szoftveres hiba miatt)
 • egyebek: firmware frissítés, leesés elleni védelem stb.

Néhány dolog azért fájóan hiányzik a listáról,

az egyik a térképek elmentése és a többszintes házak kezelése. Nem mondom, hogy ez perdöntő, de pl. családi házba biztosan olyan modellt vennék, ami ezeket is tudja. Nyilván semmilyen tárgyfelismerés nincsen, és ez a mozgásán, meg a bútorok érintésén is látszik. A térképet nem lehet darabolni, hanem magától megpróbálja kitalálni a Yeedi, hogy egy szoba hol kezdődik és ér véget, de azért ezt én szívesebben állítgattam volna magam. Nyilván tudnék még szoftveres téren hiányosságokat említeni, de ezek a leglényegesebbek. A gép szépen porszívóz, nem is túl hangos, így jöjjön az, amire mindenki vár, a felmosási képességekre.

Nem véletlen, hogy eddig sem a feltöröl szót használtam, hiszen ez a robotporszívó nem egy rongydarabot húz maga után, hanem felmosópárnákat forgat,

amikkel 10 N – vagyis 1 kg – nyomást is kifejt a padlóra. Ez hasonló a felmosófás dörgöléshez, azt leszámítva, hogy nyilván kézzel nagyobb nyomást lehet kifejteni, mint amit a Yeedi terméke tud. Mivel a korongok folyamatosan forognak, ezért nemcsak passzív porgyűjtés, hanem mechanikai tisztítás is történik, ami lényegesen hatékonyabb, mintha csak egy vizes rongyot rángatna maga mögött a gép. Voltak egyébként ennek a javítására már kísérletek, mint az Y alakú feltörlés a Vacuum-Mop Pro esetében, de ezek azért olyan nagyot nem durrantottak. Ezzel szemben a Yeedi képes felmosni az odaszáradt foltok nagy részét is, amit jelenleg a konkurensek nem tudnak.

Összefoglalom a lényeget a funkciók alapján: a Yeedi a piacon jelenleg magasan a legfejlettebb robotporszívó, ami a felmosási képességeket illeti. Képes teljesen automatizálni a felmosást és az öntisztítást. Ezen része tökéletesen jól is működik, hatékonyan tisztít, nemcsak a leülepedett port képes „tologatni”, hanem a koszfoltokat is eltünteti egy bizonyos szintig. Nem azt mondom, hogy 100%-ban, de azért elég hatékonyan, tehát a kutya vagy a gyerek által sáros lábbal összemászkált padlóra is jó lehet, meg a kiömlött kávét/teát is fel tudja takarítani. Az egy másik kérdés, hogy a szoftveres része eléggé kiforratlan, nem véletlenül kapott 3,8 pontot a Google Play áruházban. Itt lenne még mit csiszolni, és szerintem ez fájó egy 200 000 Ft-os gép esetében.

Összegzés

A korszakalkotó ötletek ritkán működnek elsőre tökéletesen, és ez igaz a Yeedi Mop Station esetében is. Elsősorban szoftveres oldalon lóg ki a lóláb, egyes funkciók nem működnek, nem rajzolja ki a térképet a kezdőlapra, dokkolásnál elkóborol és hasonlók. Mivel kamerával és nem LiDAR szenzorral térképez, ezért a rajz sem olyan pontos, mint azt elvárnánk és fontos szoftveres funkciók – pl. térkép mentése, több szint kezelése stb. – is hiányoznak. Nálam a deal breaker viszont az volt, hogy pocsék küszöbmászó a robot, egyszerűen bizonyos helyiségekből nem tudott kijönni.

Ezzel szemben áll a szuper felmosási képessége, mechanikusan dörgöl, nyomást gyakorolva a koszfoltokra, és a saras cuccokat is fel tudja szedni, illetve a mosóállomás tényleg zseniális. Beáll a robot, letisztítja a keféit, koszos vizet az állomás kiszívja, sőt a takarítás végén meg is szárítja a tappancsokat, ezt szinte senki nem tudja jelenleg a piacon. Vagyis, ez egy felmosásra kihegyezett, automatizálható célgép, alacsony küszöbbel ellátott lakásokba. Kinek lehet jó? Például az asztmásoknak és a porallergiásoknak, egy levegőtisztítóval egyetemben. Ez a két cucc azért már képes eltűntetni a por nagy részét a lakásból, illetve a felmosás meg is köti azt, tehát mindenképpen van értelme a Yeedi Mop Stationnek, csak nem 199 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért, amit a BGANI046 kóddal érhettek el.

Ezzel ugyanis jelenleg a legdrágább kínai robotporszívó azok közül, amit teszteltünk, és az újdonság ereje akár indokolhatná is ezt az árat, de akkor legyen tökéletes a berendezés minden téren vagy verje agyon a konkurenciát szoftveresen, mint annak idején a DJI a drónjaival. De ez nem igazán történik meg, így szerintem kevesen fogják a borsos árat kifizetni, akik viszont igen, azoknak jó hír, hogy cseh raktárból érkezik, ingyenes szállítás mellett, és már a kellékanyagok is elérhetők hozzá.

Pro

 • Xiaomi szintű, kiváló minőség és anyaghasználat
 • Amit felmosás szinten tud, az veri a teljes piacot
 • A dokkolóállomás funkciói durvák
 • Rengeteg kellékanyagot adnak az alapdoboz részeként
 • Azért, hogy ne büdösödjön be a felmosópárna, meg is szárítja azt a gép
 • Több mint 3500 ml-es tartály, ráadásul szeparálja a koszos vizet egy másik tárolóba

Kontra

 • Kiforratlan app, nem minden funkciót tudtam működésre bírni
 • Nagyon drága, cserébe elég egyedi és sokat is ad
 • Néhány szoftveres funkció hiányzik, ami a konkurenseknél megvan
 • Pocsék küszöbmászó
 • Kamerával és nem lézerszenzorral épít térképet
 • Néha random elkóborol bedokkolás helyett

hirdetés