hirdetés

Xiaomi Mi Smart Clock ébresztőóra teszt

Google Asszisztens a nappaliban

teszt
Xiaomi Mi Smart Clock ébresztőóra teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-05-04

A Xiaomi Mi Smart Clock kivételesen nem a Mi Home appot választotta maga mellé, hanem a Google Home szolgáltatásaival büszkélkedhet, de gyakorlatilag több rendszer eszközeit is tudja integrálni. A szokásos ébresztőóra funkciókon túl a Google Asszisztenssel mindenféle okoseszközt vezérelhettek, de a feltett kérdéseitekre is választ kaphattok, már amennyiben beszéltek angolul. A cuccért 21 990 Ft-ot kérnek, a szokásos hazai szállítás, garanciális feltételek és a magyar nyelvű számla mellett.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 8
  • design és anyagminőség: 10
  • felszereltség, funkciók: 9
  • ergonómia: 8
  • ár/érték arány: 10

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Kezdem az alapfunkciókkal, hiszen azért elsősorban ez mégiscsak egy ébresztőóra, még akkor, is ha nagyon jól néz ki, és a 4 colos kijelzője is kifejezetten állat. A kor szellemének megfelelően a panel érintésérzékeny, de azért a felső kávára került három gomb, amiből kettő a hangerőállításért egy pedig a mikrofon némításáért felel. Ezt leszámítva viszont mindent tapizással vagy hangvezérléssel lehet elérni, de kezdjük az előbbivel. A rendkívül érzékeny és kifejezetten kényelmesen kezelhető, 800*600 pixel felbontású megjelenítő a telefonok logikájához hasonlatosan működik, oldalhúzással lehet lapozni, megnyomásra pedig a funkciókat aktiválni. Még egy dolog miatt hasznos, hogy van megjelenítő, látjátok, hogy a „Hey Google” parancs sikeres volt-e, hiszen a kijelzőn megjelenik a beszédet imitáló színes csíktenger, ellentétben az Amazon Alexájával, ahol ilyen például nincsen.

A Mi Smart Clock az alábbiakat tudja:

  • ébresztőóra funkciók, ezen belül ébresztés, ne zavarj módok, számtalan csengőhang választása, napfelkelte mód, amikor növeli a fényt- illetve a hangerőt és gyengéden ébreszt
  • időjárás információk kijelzése
  • naptáresemények kijelzése
  • használható Bluetooth hangszóróként (hangminősége közepes)
  • hátterek cseréje az okosóra számlapokhoz hasonlóan, akár saját fényképekre is
  • képes a Mi Home Security kamerák képét is megjeleníteni (nem próbáltam)
  • beépített Google Asszisztens és Chromecast támogatás, vagyis lehet vele az okoseszközöket hang alapján vezérelni, illetve Youtube Music és Spotify zenéket is hallgatni rajta, amennyiben van előfizetésetek a két oldal valamelyikén

Kezdjük az egyszerűbb résszel, a mindenki által jól ismert ébresztőóra és időjárás funkciókkal. Előbbi remekül működik, elég kellemes a hang, nem az a szuperidegesítő, ordítozós ébresztés, és persze mindent széjjel lehet állítgatni rajta, és az időjárást is tökéletesen megjeleníti a helyadatok alapján. Legalábbis mindaddig, amíg el nem mondhatjuk vele hangvezérléssel ugyanezt, akkor ugyanis valamiért átvált Fahrenheitre, ami teljesen érthetetlen, ha előtte meg jó volt. Sajnos belefutottam mindenféle szoftveres anomáliákba is, például ha egyszer átírjátok a címet, majd vissza, akkor soha többet nem képes a valós helyet, időt és az időjárást mutatni. Pechemre én egy random kínai tartományra állítottam át – próbáltam a Mi Home Chinese mainland eszközöket is bekapcsolni a rendszerbe, ami sajnos nem sikerült -, innentől kezdve viszont semmit nem tudtam használni az időeltolódás miatt. Reset, újra az egész, és minden megint jó volt, de azért ez elég bosszantó.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A háttér variálása remek dolog,

kellően nagy a felbontás ahhoz, hogy kinézzen valahogy, illetve elvileg lehet saját fotókat is feltölteni. Ehhez viszont meg kellett volna adnom valamilyen jogosultságot valahol, de nem a szokott helyen, hanem a nem tudom milyen menüben a Google Home appban, amit hiába kerestem, nem találtam meg, így feladtam a projektet. És itt át is kötnek egy lényeges dologra, hogy a Xiaomi okoseszközeit eddig a Mi Home appal használtam, ami egy átlátható, tök egyszerű felület, igaz megvannak annak is a maga bajai, de nagyon kényelmes, hogy nem kell a különböző eszközgyártók saját programjait – mint pl. a Roidmi app – használni, hanem szépen ezek is beépülnek a Mi Home-ba.

A Google Home a Mi Home-hoz képest beállítási szempontokból nézve egy űrrakéta. Nyilván ennek megvan az oka, sokkal több a személyes adatokra vonatkozó beállítás – nagyon helyesen -, csak mire megtaláltam benne valamit, lement a nap. A kezdőképernyőre szerencsére kitették a lényeges dolgokat, ráadásul a Google Home nagyon sok másik rendszerrel – Mi Home, Smart Life stb. – összeintegrálható, de például kezeli a Spotify-t is, szóval egy kellemes közös felületet lehet képezni a számtalan okoseszközötöknek, már amennyiben vannak ilyenek.

Nálam egy WiFi-s Xiaomi Mi LED Desk Lamp 1S lámpa, a Prosenic M8 Pro és a Xiaomi Viomi S9 Alpha UV önürítő porszívó, állt rendelkezésemre. A lámpa és az M8 patentül működött, utóbbival viszont nem boldogultam, lehet a kínai régió vagy az újdonság varázsa volt a gond. Így maradt a lámpa, a másik porszívó és a Google Asszisztens hangalapú vezérlésének a próbálgatása.

Ennek előfeltétele, hogy a telefonotok nyelvét angolra állítsátok, hiszen magyarul nem ért a Gugli szoftvere, és mindent nem lehet az óra oldaláról hang alapon megindítani. És ez az első probléma, hogy addig, amíg nincs magyar nyelv, itthon azért a nyelvtudás hiányában sok honfitársunk nem tudja majd használni a cuccot. De lehet, hogy egyszer elérjük Luxemburg vagy Svájc szintjét, ahol mindenki simán beszél 2-3 nyelvet- a Goolge Asszisztens tud egyszerre többet is figyelni -, és ez nem lesz többé probléma.

Addig viszont ez a móka marad az angolul/németül valamennyire beszélők kiváltsága.

Pedig nagyon érdekes dolgokat lehet vele csinálni a szokásos „Hey Google, What is the weather today?/What is the date today?Where is the 6 th district in Budapest?” típusú alap dolgokon túl is. Például vannak előredefiniált parancsok, amire egy adott szekvencia lefut, ilyen mondjuk a „Good Morning” vagy a „Bedtime”. Előbbi esetben köszönt titeket a szoftver, elmondja az időjárást majd lejátssza az aktuális híreket, míg utóbbi esetben beállíthatjátok az ébresztés idejét, elsötétül a képernyő és alvássegítő hangokat kezd el sugározni a Smart Clock. A lényeg az, hogy sokkal több potenciál van a cuccban, mint amit elsőre gondolnátok, de igényel némi gyakorlatot, illetve egy fajta gondolkodásmódot is, hogy ki tudjátok aknázni a képességeit.

Az okoscuccoknak érdemes valami egyszerű nevet adni, a könnyebb vezérlés miatt, én például simán csak a „lamp1”-et és az „M8”-at használtam az eszközökhöz. A szekvencia a kapcsolgatásnál ugyanaz, mint ha csak a Mi Clockot nyaggatnátok: „Hey Google, Turn on/off lamp1, Change the intenisty to 80 percent, change the light to 7000 kelvin” és így tovább, a logikának megfelelően. A robotporszívónál pedig a „Start vacuuming, Send M8 back to the dock” jellegű mondatok működnek.  Mondjuk az vicces, mikor elindul és túl kell ordibálni a hangját, ha vissza akarjátok küldeni a dokkolóra, tipikusan ilyen anomáliákba bele lehet futni. Erre pedig tényleg nagyon sok mindent fel lehet fűzni, a Mi Home/Smart Life/Prosenic között a kapcsolat beállítása két gombnyomás, és a dolog nyelvleckének sem utolsó. Sőt, ha van a családban gyermek, vegyetek egyet, egyrészt a fiatalok imádják az ilyesmit, másrészt legalább gyakorolják az idegennyelveket.

A jövő biztosan ez,

20-30 év múlva szerintem teljesen általános lesz, hogy ilyen dolgokat fogtok használni, de ahhoz szükség van a körülmények – oktatás, nyelvtudás, szemlélet, okoseszközök elterjedése – drasztikus megváltozására is.

Összegzés

Ha van innovatív cucc a piacon, akkor a Mi Smart Clock egyértelműen az, csak nem vagyok biztos benne, hogy hazánkban az emberek kellően felkészültek a használatára. Egyrészt nem fogad magyarul parancsokat, másrészt pedig kellenek olyan okosotthonos témakörbe tartozó dolgok, amiket lehet vele vezérelni. Ezek nélkül csak egy szép tárgy néhány hasznos funkcióval, mint az időjárásjelentés, az ébresztőóra vagy a BT hangszóróság.

Különösebb hibája nincsen, ellenérvet nem nagyon tudok felhozni a termék ellen, de a Google Home kezelését szokni kell, ha még sosem használtátok, viszont ha okosotthon témában otthon vagytok és a dolog a szívügyetek, akkor szerezzetek be egyet, hiszen kb. minden mindennel összekapcsolható. Viszont azt gondolom, hogy a nagyfokú integráltság további hibákat hozhat elő – amikbe azért helyenként már én is belefutottam -, de ezek felderítésére egy ilyen teszt nem alkalmas. Az viszont egyértelmű, hogy nagyon rá lehet függeni a dologra, kifejezetten kényelmes és mókás a használata, ezt toljuk itthon egy hete, és egy kis kreativitással sok mindent ki lehet csikarni a Smart Clockból. A cuccért 21 990 Ft-ot kérnek, a szokásos hazai szállítás, garanciális feltételek és a magyar nyelvű számla mellett, aki ilyet keres annak mindenképpen ajánlom.

Pro

  • Remek minőség, szép kijelző
  • Jól működő Google Asszisztens
  • Lehetőségek tárháza eszközök vezérlésére
  • Folyamatosan bővülő ökoszisztéma
  • BT hangszóróként is megállja a helyét

Kontra

  • Nem ért magyarul
  • Voltak apró furcsaságok a Google Asszisztens használatakor, azért ez sem egy tökéletes rendszer

hirdetés