hirdetés

Xiaomi Roidmi NEX 2/X30 Pro állóporszívó teszt

Vadállat gépben fölösleges fícsörök

teszt
Xiaomi Roidmi NEX 2/X30 Pro állóporszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-04-26

A Xiaomi égisze alatt tevékenykedő Roidmi piacra dobta a második NEX generációba tartozó porszívójuk Pro változatát. Sötétre bekapcsoló LED sor a fejen, brutális szívóerő, OLED kijelző, applikáció alapú vezérlés van a tarsolyban, vagyis tényleg mindent tud a csodamasina. Ehhez mért árra lehet számítani, 105 000 Ft körül érhető el Kínából a NEX2PRODE  kuponkóddal, Eu raktárból, ingyenes szállítás mellett, ami nem rossz ajánlat. Itthon 179 900 Ft a Roidmi.hu-nál – ami szintén a Xiaomishophoz tartozik -, cserébe magyar számlát, ingyenes szállítást és 2 garanciát nyújtanak.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 5

7.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Vegyük sorra, hogy mit is kaptok a pénzetekért:

 • NEX 2 Pro porszívó
 • 1 db merev toldócső
 • 2 db motoros fej, egy a padlóra, egy pedig ágymatracra/kanapéra, ez távolítja el az atkát
 • 1 db flexibilis cső
 • 1 db extra HEPA szűrő
 • 1 db mágneses töltő/tartó, illetve tipli a felfúráshoz
 • 1 db 220-as adapter, amire fel lehet pattintani egy EU-s átalakítót
 • 1 db leírás
 • 1 db szűkítőcső a rések tisztításához
 • 1 db szilikonos, kefés fej, ami jó szőnyegre is
 • 1 db kisállatok szőrét eltávolító fej
 • 1 db felmosótartály + 2 db felmosórongy

A garmadányi kiegészítőhöz két észrevételem lenne, egyrészt a minőségük rendben van, de azért nem éreztem nagyon extrának őket, ami a közel 105 000 Ft-os árat figyelembe véve egy kicsit csalódás, a magyar ár tekintetében meg pláne. Cserébe viszont 5 év garancia van itthon a motorra, amiből azért látszik, hogy a cég hisz magában. A másik, hogy csak a merev toldócső viszi át az áramot, hiszen a motoros fejeknek szüksége van delejre. Emiatt más is az illesztési profil, és így nem lehet szabadon kombinálni a kiegészítőket, ami ezen a szinten azért bosszantó. A motoros fej hengerkeféjén változtattak, belekerült egy V alak, ami padlóra és szőnyegre jó, korábban ezt két külön hengerrel oldották meg, nekem az új megoldás hatékonyabbnak tűnik.

Érdemes azt is számba venni, hogy mi a különbség a Roidmi NEX, a NEX 2 és a NEX 2 Pro között, és erre nincs is alkalmasabb, mint egy kiváló táblázat. A leglényegesebb változás az üzemidő és a szívóerő környékén keresendő, de igazából az elődmodell is felszedte a csempét, szóval ez annyira nem érezhető a gyakorlatban. Ellenben az OLED kijelző nagyon látványos a gépezet felső részén, ilyen a NEX-en még nem volt. És itt említeném meg a világ két legértelmetlenebb fejlesztését, amin eleinte értetlenkedtem, aztán meg kiröhögtem a belem.

A kijelzőket általában a csúcskészülékekre rakják – pl. Jimmy JV85 Pro vagy Roborock H6 -, és a lényegük az, hogy dinamikusan követhető a töltöttség, a működési állapot, illetve, ha valami kínja van a szerkezetnek – nincs bent a szűrő, műszaki hiba áll fent vagy eldugult -, akkor azt itt tudja jelezni. Pontosan ez történik a NEX 2 Pro-nál is, a 3 szíverőt színekkel jelöli, illetve kiírja az akku feszültségét százalékos formában. Csakhogy az összes Roidmi modell BT modullal is rendelkezik, ezért ugyanezt két különböző appon keresztül is megnézhetitek, aminek volt korábban értelme, de amióta van OLED panel, ami mindent mutat, azóta gyakorlatilag nincsen.

Egy dologra jó, hogy állandóan aktív legyen a BT modul és merítse a porszívót,

de soha senki nem fogja egyszerre az appban és a kijelzőn is nézni a történéseket. A világ legfeleslegesebb funkciója azonban mégsem ez, hanem a porszívózással elégetett kalóriák számlálása. Ráadásul annyira már nem okos a szerkezet, hogy ezeket összeadja, vagyis ha kikapcsoljátok, nulláz, majd kezdi előröl az egészet. Így vagy ordíttatjátok a földön a gépet, vagy mindig elveszik a korábbi eredmény, esetleg fejben össze lehet adogatni őket. Szerencsére erre nincs szükség, mert legalább az appban látszik az összes elégetett kalória. De kérdezem én, ez kit érdekel? Kinek fejlesztették le ezt a nagyszerű funkciót?

Amit még kiemelnék, hogy összesen két gomb van a kellemes minőségű berendezésen, egyik a kikapcs-bekapcs, a másik pedig a fokozatváltó. A három szívóerő 17 000/20 000/26500 pascal, az üzemidő pedig 70/42/11 perc. A ravaszt nem kell folyamatosan húzni mint egyes Dreame modelleknél, szóval nagyon kényelmes a használata. A megnövelt űrtartalmú – 0,5 liter – tartályt eltávolítva viszont egy meglehetősen ronda műanyag él kerül elő, ami kicsit bántotta a szememet az ár ismeretében.

 

Xiaomi Roidmi NEX 2 Pro – Nem tudnak már mit kitalálni

Gyorsan tudjuk le az applikációt, mert valójában teljesen felesleges használni, de biztos lesz, akinek meg pont ez jön majd be a kijelző helyett. Mi Home Appal is megy a dolog, de én a gyári Roidmit használtam, mert az előbbi makacskodott. Eléggé tipikus dolgokat lehet benne nézegetni, töltöttség, hátralévő takarításra fordítható idő akkutöltöttség alapján, összes elégetett kalória, szűrő állapota, firmware frissítés, és így tovább. De minderre nincs szükség, hiszen van kijelző, libbenjünk is tovább.

Illetve csak libbennénk, ha például a firmware frissítés nem tudna olyan anomáliákat csinálni,

hogy az update – 13.8.7-es verzió – után nem engedte kikapcsolni a porszívót, amíg aktív volt a BT kapcsolat. Vagyis sikerült bevinni a rendszerbe a szoftveres mókoláson keresztül egy teljesen fölösleges hibát, ami nem létezne, ha nem erőltetnék ezt az app alapú vonalat. A megoldás az, hogy meg kell szakítani a BT kapcsolatot és akkor újra jók a funkciógombok, de az ilyen őrületektől tud égnek állni a hajam.

Kitérnék a hangjára, ugyanis a legelső modelljük a Roidmi F8, amit 3 éve használok, annak tulajdonképpen egyetlen hibája van, hogy ordít.

A NEX 2 Pro-nál érzésre sokat dolgoztak ezen a problémán, mert egy nagyságrenddel halkabb, és a legkisebb fokozaton is majdnem akkora erővel szív, mint a Roidmi F8 a maximumon. Számszerűsítve ez a három lépcső esetében 65/70/77 dB-t jelent – ennél kevesebbet, 58/65/70-et mértem -, de valahogy az orgánuma nem annyira idegesítő, mint ami a zajterhelésből következne.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Az ereje brutális,

mindent könnyedén felszív, még a kis kavicsokat is, de nyilván a nagyobb szívóerőért üzemidőből kell áldoznotok. Direkt szereztem egy közepes szálhosszúságú shaggy szőnyeget, és azon is kipróbáltam, simán abszolválta azt is, egy dologra kell figyelni, hogy a nagy szívóerő miatt fel tudja kapni a könnyebb szőnyegek sarkát, amit nem sűrűn, de azért alkalmanként beteker, és ilyenkor a védelmi elektronika leállítja a forgófejet.

Az üzemidő maximum 70 perc, ez bőven elég 150+ négyzetméterre, bár a gyártó 450-et mond, szerintem ez túlzás, de éppen nem volt a közelben repülőgéphangár, hogy kipróbáljam. Viszont az 50 négyzetméteres lakás padlóját, bútorait, plusz egy kisebb méretű gépjárművet nem kapkodva végig tudtam tolni egyetlen feltöltéssel, ami azért minden, csak nem kevés. A kanapé és az ágy takarításához az atkaeltávolító fejet használtam, és mindig megdöbbent, mennyi finom fehér por jön ki belőle, hiába, a legnagyobb szennyező maga az emberi bőr. A motoros fej a NEX 2 Pro-nál is megkapta a fotoszenzitív LED sort, ami félhomályban automatikusan aktiválódik, így az ágy alatti terület takarításánál sem lesztek elveszve.

Amit viszont továbbra sem kedvelek, az a módszer, ahogy megoldották a felmosást, már amennyiben ez nem inkább feltörlés. A JV65 Plus mechanikus módszerrel dolgozik, a NEX széria pedig mágnesessel, ami a helyén is marad, amíg a padló sík. De pl. kifugázott kövön már tud pattogni, ami le is dobja a víztartályt, aminek az alján helyezkedik el a felmosópárna.

Ugyanez történik, ha egy hirtelen mozdulattal felkapjátok a porszívót, ilyenkor hajlamos a tartály leesni. A felmosást én úgy oldottam meg, hogy első körben összeporszívóztam, hogy a nagy koszt ne kenjem szét, majd gyorsan újra körbementem az eszközzel, szóval tulajdonképpen kétszer porszívóztam és egyszer töröltem fel.

A megoldás „mechanikus pumpás”, kis szilikongolyók nyomódnak be,

ezek fröcskölik rá a vizet a rongyra. Szépen és rendkívül hatékonyan, kevés vizet használva dolgozik az eszköz, ami extrém gyors felszáradással jár, viszont vét egy esztétikai hibát: a padló foltos marad utána. Nyilván senki nem fogja a rongyot 10 négyzetméterenként kimosni, emiatt valamennyi szennyeződés mindig marad rajta. Mivel nincs elektronikus vízpumpa, ezért bármit bele lehet önteni, legyen az felmosófolyadék vagy éppen víz.

Összegzés

A Xiaomi Roidmi NEX 2 Pro mindenben túltesz az elődmodellen, ami a műszaki paramétereket illeti, viszont egyes fejlesztések kicsit feleslegesnek érződnek. Ilyen az egész app alapú állítgathatóság, amit az OLED kijelző teljes mértékben ki tud váltani a gyakorlatban, ehhez képest a szerintem nem túl praktikus mágneses felmosóplatnin lenne mit fejleszteni. Az viszont kétségtelen, hogy erős, nagyon hatékony, hosszú az üzemideje, elég jó a minősége, könnyű vele a munka, számtalan kiegészítő tartalmaz a doboza, melyek mind az autó, mind a kisállat tulajdonsoknak jól fognak jönni.

Kínából 105 000 Ft körül érhető el a NEX2PRODE kuponkóddal, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett,  ami azért már igen vonzó ajánlattá teszi. Hazánkban 179 900 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért lehet megvásárolni, ami elég húzós, ennél olcsóbban a Roborock H6 a hosszabb üzemideje és a szőnyegérzékelése miatt mindenkit ver – viszont kevés a kiegészítője -, én ezt venném. A Jimmy JV85 Pro pedig jóval olcsóbb – de gyengébb minőségű -, ráadásul az utódja a H8 Pro és a H9 Pro is szóba jöhet. Ennek ellenére leginkább az ízlés fogja eldönteni, hogy melyik csúcsporpusztítóra esik majd a választásotok, viszont a szoftveres anomáliákra szerintem senki nem vágyik különösebben.

Pro

 • Brutálisan erős
 • Rengeteg kiegészítő
 • Hatékonyabb V alakú kefe
 • OLED kijelző
 • Jó hosszú üzemidő, ami elég egy kisebb lakásra, és még a kocsira is marad kraft
 • A fotoszenzitív motoros fej jól jön az ágy alatt
 • 5 év garancia a motorra

Kontra

 • Teljesen felesleges a BT modul és az app alapú vezérlés
 • Ahhoz képest, milyen drága, a minőség egy bizonyos szint után már nem tud javulni
 • A mágneses felmosóplatnis megoldásnál jobb a JV65 Plus mechanikusa
 • Foltos marad a feltörlés után a padló
 • Firmware frissítési anomáliák

hirdetés