hirdetés

Xiaomi TROUVER Solo 10 és Power 11 állóporszívók tesztje

Kis pénz, nagy foci

teszt
Xiaomi TROUVER Solo 10 és Power 11 állóporszívók tesztje 1
írta: Don Kartács
2021-03-24

A TROUVER modellek nem lesznek mindenkinek ismerősek, pedig egy remek Xiaomi almárka, ami olyan funkciókat is nyújt kevés pénzért – OLED kijelző, ravasz lockolás, hasznos kiegészítők -, amit a konkurencia csak sokkal drágábban ad. Akkor elő a farbával, mennyi az annyi: a Solo 10-et 41 000 Ft -ért kínálják a BI18LYMEJVK5 kóddal, míg a Power 11 a XUGR3W83UV43 kuponnal 50 000 Ft-ba kerül, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett. Ennél jelenleg nem nagyon tud egyik gyártó sem jobb ajánlatot adni.

Xiaomi TROUVER Solo 10

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Xiaomi TROUVER Power 11

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Ami az anyagminőséget illeti, nem nagyon vettem észre hitványságokat a TROUVER termékek kapcsán,

simán pariban van szinte bármelyik termékkel. Egyetlen helyen láttam a Solo 10-en egy kis makulát, az akkumulátor alsó részének takaróeleme hangyányit eláll, de ezt leszámítva a Roidmi NEX-ek szintjét hozza, ami egy SOKKAL drágább széria. A Power 11-et szintén jól összerakták, leginkább a kiegészítőkben van eltérés a másik variánshoz képest, amit a fenti képen szemügyre vehettek. Nyilván ez az árban is megnyilvánul, nagyjából 41 000 és 50 000 Ft körül kapható a két modell, tehát a távolság az eszközök között durván 10 000 Ft-ot tesz ki. Nézzük hát, hogy pontosan mik az egyedi tulajdonságok, mert ezen áll vagy bukik, hogy a két remek modell közül melyiket érdemes megvásárolni. Annyit előre elárulok, hogy tulajdonképpen bármelyiket hazavihetitek, remekül működnek, sőt, szerintem alul is árazták őket, de hát pont ilyen cuccokra vadászik az igazi kínaizó.

Xiaomi TROUVER Solo 10 és Power 11 állóporszívók tesztje 4

Solo 10 – A kisöccs nagyon tud

A kisebbik modell dobozát kiborítva találhattok néhány nem megszokott érdekességet, az egyik a falra fúrható dokkoló, amibe bele lehet fogatni a tápegység dugóját egy okos kis mechanika segítségével, de persze ha nem akarjátok használni, akkor nem kell. A hiány oldalra viszont érdemes felírni az atkaeltávolító fejet és a flexibilis csövet is, előbbinek az asztmások és allergiások, utóbbinak az autótulajdonosok örülnének, igaz a ruganyos cső a Power 11 csomagjából is kimaradt. Jó pont viszont, hogy a kétféle módon is használható kiegészítő sörtés végét rá lehet pattintani egy tartó segítségével a hosszabbító csőre, ami nagyon praktikus.

A minőségre nem lehet panasz, és azzal, hogy a portartályt felülre helyezték át alulról, lett egy fajta Man In Black-es UFO gyilkoló kézifegyver kinézete, ami nekem bejön. Nagyon könnyű szétszedni, és ha ezt megteszitek, akkor láthatjátok, hogy a HEPA filter túloldalán van egy szénszűrő is. A tartály ürítése egyszerű, és mivel lefele is nyitható, kiöntéskor sem kell összekoszolnotok magatokat. Az akkumulátora nem eltávolítható – A Power 11-nek igen -, illetve padlóra való hengerkefe van benne, ami nem rovátkolt, tehát talán a szőnyegen kevésbé hatékony, mint a szilikonsörtés megoldás. A teljesen egyenes hengerfelület egyébként azt a furcsa hatást eredményezi, hogy ha forog a motoros fej, akkor magától “mászik” előre a Solo 10, vagyis ellen kell egy hangyányit tartani neki.

Nagyon szeretek bennük egy dolgot, és azt hiszem emiatt venném meg leginkább ezeket a modelleket – ha még nem lenne egy Roidmi F8-am -, hogy van rajtuk egy jó nagy OLED kijező

– kb. ötször akkora, mint a 140 000-es NEX 2 Pro-n -, amin minden fontos dolog látszik: a töltöttség, a teljesítményszint, illetve a másik kedvenc funkcióm, hogy “lockolt” állapotban van-e a ravasz. Mit kell ez alatt érteni? Azt, hogy egyes gyártók – pl. a Dreame – úgy tervezik meg az eszközeiket, hogy a működésért felelős kapcsolót – ami leginkább a pisztoly ravaszára hasonlít – folyamatosan húzni kell, mások pedig odaraknak egy gombot, azt pedig elég egyszer megnyomni. Hogy melyik a jobb, az vitat tárgya, de itt ti választhattok, ha akarjátok, húzhatjátok, de zárni is lehet, ilyenkor egyfolytában működik a készülék, zseniális.

A harmadik, amit nagyon szerettem a Solo 10-ben, hogy csendes.

Ez egyébként egyöntetűen elmondható az összes új porszívóra, hogy ebben a tekintetben sokat javultak 2018 óta, amióta az első Xiaomi stick gép megjelent, egyre vállalhatóbban hangoskodnak. A gyár nem adta meg a konkrét értéket, így a telefonommal megmértem, közelítő adatnak ez is jó, az eredmény 58/63/68 dB lett, de van egy kis alap nyekergő hangja, amit eltűntethettek volna. És ha már itt tartunk, a legnagyobb fokozaton a szívóereje 18000 pascal, 15K fölött gyakorlatilag mindegyik erősnek mondható. Jellemzően a legkisebben használtam, így 100+ négyzetméterre elegendő az üzemideje, egy 50 négyzetméteres lakást pedig háromszor végig lehet vele tolni.

A fentiek tükrében nem is nagyon értem, hogy lehet 41 000 Ft EU raktárból a BI18LYMEJVK5 kóddal, ingyenes szállítás mellett. Ez nagyon olcsó, az agyonkuponozott 11.11-es Jimmy JV51 sem került ennyibe, pedig az gagyibb minőségű, gyengébb és kevesebb ideig működik. Azt mondanám, best buy a Solo 10, de a Power 11 még jobb – konkrétan a legjobb ár/érték arányú cucc jelenleg -, így olvassatok tovább.

 

Xiaomi TROUVER Solo 10 és Power 11 állóporszívók tesztje 26

Power 11 – Nagy test, nagy élvezet

A Solo 10 után nem gondoltam volna, hogy a Power 11 túl nagy újdonságot fog mutatni és nem is tette, viszont a különbségek bőven megérik azt a 10 000 Ft-os felárat, amit kérnek érte. Már a doboz kibontása után is lehet néhány különbséget felfedezni, egyik a durva vas tartókonzol, amire nemcsak a porszívót, hanem az összes kiegészítőjét is fel lehet aggatni. Ez akkor hasznos, ha van egy külön helyiség vagy egy előszobaszekrény a takarítócuccok tárolására. Az atkaeltávolító fej kapcsán pedig nem kell magyaráznom, miért hasznos. A flexibilis csövet itt is hiányolom, de azért ilyet lehet szerezni kb. bármelyik másik típus kínálatából.

A kinézet gyakorlatilag ugyanaz, mint a Solo 10-nél,

azzal a különbséggel, hogy a színeket egy kicsit megvariálták, a narancs és a karmazsinvörös között játszanak az árnyalatok, attól függően, hogy a fény hogyan esik a felületekre. Ezt leszámítva megszólalásig hasonló a két modell, egy nagyon fontos dolgot kivéve: az akkumulátor tartó oldalán van egy gomb, amivel lehúzhatjátok a telepet a Power 11-ről, vagyis az cserélhető. “Öröm, bódottá”, mondaná a Matisz Nagypapa, hiszen így minden fontos funkciót tud a gép:

 • zárható a ravasz, vagyis be lehet úgy állítani, hogy csak húzásra működjön, elengedésre leálljon, meg úgyis, hogy állandóan menjen (a Solo 10 is tudja)
 • van OLED kijelzője, ahol a fontos adatokat visszajelzi (a Solo 10 is tudja)
 • cserélhető az akkumulátora

Nem, mintha a 10/25/60 perces üzemidők nem lennének elég hosszúak, ehhez ráadásul 20 000 pascal maximum szívóerő is társul. Vagyis 12 perccel hosszabb ideig és akár 2000 Pa-lal nagyobb erővel is porszívózhattok, mint a Solo 10 esetében. Ha pedig ez sem elég, akkor egy második akkuval már 120 percre ki lehet tolni a takarítás idejét, ebbe már belefér egy kétszintes ház, meg a kocsi is. Vagyis olyan nagyon nem lehet belekötni abba, amit a berendezés tud.

A többi műszaki paramétere pedig megegyezik a Solo 10-zel, ez is sima padlóra való hengerkefével érkezik, kellően erős, hogy minden takarítási helyzetet megoldjon. Mivel nálam volt a Roidmi NEX 2 Pro és az F8 is, kiszedtem a rovátkolt, szilikonos hengerkeféjüket és belepróbáltam a TROUVER motoros fejébe. Sajnos nem megy bele, mert a végén a bütyök hosszabb, így maga a henger jó lenne, de mint a nyomtató tonereknél, a gyártó itt is egyedi kialakítást használ. Ez viszont azt jelenti, hogy az alkatrészek tulajdonképpen azonosak, így van rá esély, hogy valamelyik konkurens modellé jó bele. Egy dolgot viszont ne kevergessetek, a Solo és a Power elektromos alkatrészeit, ugyanis eltérő feszültségen működnek, a töltőik sem egyformák.

A takarítási képessége ennek is remek, a lakásban mindent abszolvált,

és a bútorokat is szépen letakarította az atkaeltávolító fejjel. Egyetlen helyen kezd el szenvedni, az a nagyon hosszú szálú szőnyegek. Megcsináltam a shaggy tesztet 3 centiméteres szálhosszúsággal, és azért itt kijön az, hogy a szilikonos hengerkefék jobbak, mint a sima padlóra valók, de azért itt is tette a dolgát. Másba viszont nem tudok belekötni, ennyiért tényleg patent a cucc. Az állóporszívós feltörlés/felmosás dolgokat meg el kell felejteni – ebből egy használhatót láttam, a JV65 Plus-t -, ahogyan a BT modul helyett is jobb az OLED kijelző, az egyszerű, megbízható dolgokat érdemes preferálni.

Ami az árat illeti, 50 000 Ft-ba kerül a Power 11 a XUGR3W83UV43 kuponnal, amivel nálam most ez a bajnok az állóporszívók között. Ennyiért, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett nem tudok jobbat mondani, az meg egyenesen röhejes, hogy vannak hasonló tudású, de 150-200 000 Ft-os modellek is más gyártók kínálatában. Biztos vagyok benne, hogy a négyszeres költség értelmesen nem indokolható meg.

Összegzés

Nem gondoltam volna, hogy van még kraft az olcsó állóporszívós szegmensben, de a TROUVER modellek bebizonyították az ellenkezőjét. Egyetlen hibát találtam, hogy a hengerkeféjük sík felületekre való, ezért a hosszabb szálú szőnyegeken gyengébben teljesítenek, mint a szilikonsörtés társaik. Ezt viszont egy csomó olyan funkcióval ellentételezik, ami a drágább modellek sajátja, például OLED kijelzővel, ami a konkurenseknél minimum 80-100 000 Ft-os darabokban található csak meg. Esetlegesen még néhány kiegészítő elkelne az alapdobozokba, de egyrészt ad a cég is extrákat, ami máshol nem található meg – csőre rakható klip a fejhez, falra fúrható konzol, a Power 11 levehető aksija -, másrészt pedig olyan filléres finomságokat is megcsináltak, mint a ravasz zárhatósága.

Összességében nagyon elégedett voltam a Solo 10 és a Power 11 modellekkel, még a minőségük sem gyengébb, mint a drágább termékeké, szóval aki nem akar menő – de szerintem sokszor felesleges – extrákat, annak nagyon ajánlom a 41 és az 50 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerülő modelleket – kuponkódók: BI18LYMEJVK5 (Solo 10) és XUGR3W83UV43 (Power 11) -, főleg hogy az EU raktár és az ingyenes szállítás miatt további többletköltségek sem merülnek fel.

Pro

 • Solo 10: olcsón ad szinte mindent, OLED kijelző, ravasz zárás, kiegészítők, jó minőség, és még olcsó is
 • Power 11: ugyanaz, mint a Solo 10, de több kiegészítő, hosszabb üzemidő, nagyobb szívóerő és cserélhető aksi, és ez is nagyon olcsó

Kontra

 • Solo 10: hiányolok néhány kiegészítőt: flexibilis cső, szőnyegre való hengerkefe, atkaeltávolító fej
 • Power 11: itt sincs flexibilis cső és szőnyegre való hengerkefe

hirdetés