hirdetés

Camel Ultralight cipő bemutató

A Li-Ning mellett ezt vedd

teszt
Camel Ultralight cipő bemutató 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-12-27

A kínai futómárkák egén fényes csillagként ragyog a már sokszor körberajongott Li-Ning. De azért kb. 8 pár cipő után – igen, lesz azokról is teszt – egy kicsit ráuntam a márkára. Aztán belefutottam gyerekkorom egyik kedvenc nevébe, a Camelbe, és úgy voltam vele, mi bajom lehet, rendelek belőle egy párat 6500 Ft-ért. Szerencsére nem kellett csalódnom, remek csuka, el is mondom, miért.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Azért választottam ezt a lábbelit, mert valljuk be, egy kicsit túlvásároltam magam Li-Ning futócipőkből, és hiába futok szét évi 3 párat, azért ezeket mind elkoptatni tetemes időbe telik. Így az utcai cipők felé fordultam, viszont abból keveseset gyárt a Li-Ning – bár a Heather például nem rossz -, amit meg igen, annak nagy része szerintem ronda vagy bazári. Az utcára meg azért inkább valami szolid cuccot vesz fel az ember, főleg olyat, ami egy farmernadrághoz is illeszthető, vagyis az sem baj, ha kék. A Camel Ultralight pedig pont ilyen.

Arra adnék egy kis magyarázatot, miért csak a „bemutató” szót írtam a címbe és nem a tesztet. A Camel Ultralightot Aliexpressen futócipőként hirdetik, pontosabban, mindent beleírnak a címbe az eladók, ami eszükbe jut, csak dobja fel a Google. Szóval szerintük a cipő neve az, hogy: „CAMEL Ultralight Breathable Men Shoes Sports Running Shoes Outdoor Men Shoes Comfortable Jogging Walking Male Sneakers”, egyszerűen a gyártó nem tud kitalálni a termékeinek egy normális fantázianevet, még a hivatalos honlapon is nagyjából ugyanezt írják, és itt még majdnem 10 USD-vel drágább is. Az Ultralight név egyébként helytálló, mert 238 gramm a cipő 45-ös méretben, ami azért eléggé rendben van.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A hivatalos oldal azért már közelebb visz minket az igazsághoz, hiszen a shoe type mezőben a Running Shoes szavak szerepelnek, ráadásul ez elvileg egy maratonra tervezett cipő. Viszont én valami markánsabb, polgárpukkasztóbb darabot szeretnék a lábamon látni futás közben, mint mondjuk a „badass” Li-Ning Roughv Rabbit IV narancs színű darabját, szerintem a Camel oda túl szolid. De honnan lehet tudni, hogy egy cipőt futásra terveztek? Több jel is utal rá  – például említi az oldal vagy a sajtóanyag -, de szerintem a legbeszédesebb mindig a talpa.

Amennyire a Xiaomi Freetie egybeöntött EVA habbetétes talpán látszik, hogy nem sok köze van a gyorsabb haladáshoz, annyira visszaköszönnek a futáshoz tartozó jegyek a Camel Ultralight – önkényesen neveztem el így, mivel a gyártó nem képes értelmes nevet adni neki – talpán. Először is, a fehér rész egy ütéscsillapító EVA betét, a ráolvaszott fekete pedig egy kopófelület, és azért aszimmetrikus, mert jellemzően pont ott alakul ki futás közben a lábfej forgatása által keresztkopás, ahová az erősítést elhelyezték. A barázdált felület egyébként az ellépést is segíti a tapadás megnövelésével, de ez most a mi szempontunkból „másodlagos”. Más infót sajnos nem ad meg a cég, pl. hogy milyen technológiai vívmányt rejtettek el a középtalpban.

Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy 10-est, vagyis európai számozásban 45-öst rendeltem, pedig jellemzően 44-es cipőim vannak, de hát van ilyen, néha benézi az ember. Mit lehet ilyenkor tenni? Emelni egyet rajta egy vastagabb, prémium cipőbetéttel. Viszont ebből kiderült, hogy a 265 mm-es lábamra tökéletes a 270 mm-es hossz, vagyis a 9,5-es méret, ez nem egy tight fit cipő, mint mondjuk a Li-Ning Rouge Rabbit 2016/2017. Persze egy picit így is nagy, de ha meghúzom a cipőfűzőt, nem mozog benne a lábam, vagyis teljesértékű csukaként tudom használni.

Aminek kifejezetten örültem, hogy az anyaga nem teljesen mesh,

ugyanis ne legyenek kétségeitek, tipikusan attól olcsó egy cipő, hogy kevesebb benne az anyag. Ez egy nyári csuka esetében, mint a Li-Ning Heather, rendben is van, egy futólábbelinél pedig az alacsony súly még előny is, de az utcára kell valami masszívabb. A Camel Ultralight esetében vannak műbőr betétek is a szövött anyag mellett, elég vastag, nem éreztem hidegnek mászkálás közben sem. Ráadásul kényelmes, a talp nem túl puha, ezért nem hullámzik, és jól is tart.

Ami a minőséget illeti, olyan mint egy Li-Ning,

ami a legnagyobb dicséret, amit egy cipő a kínai konkurensektől kaphat, de egyébként meg bármelyik nyugati márkát is említhetném. Nyilván az idő majd eldönti, mennyire amortizálódik, de nem tűnik a dolog vészesnek. Kimentem benne futni egy rövidet rekortán pályára, és ott is megállja a helyét, de ha sportra kerestek lábravalót, a Li-Ningek annyira levernek mindenkit, hogy én inkább onnan választanék, pedig a Camel is rendben van.

Viszont ha már sport, túrázók és terepfutók figyelmébe ajánlanám, hogy a Camel elég sok ilyen jellegű cipőt és bakancsot is gyárt és ezek nem tűnnek rossznak, de nyilván nem 6-7000 Ft-ba kerülnek. Ebben a témában egyébként a Humtoo terepfutói – pl. ez vagy ez – felé kacsingatok, de hát messze még az április.

Összegzés

Ismét sikerült jól választani, a kiváló Li-Ningek után a Camel is megmutatta, hogy Kínából bizony patent lábbeliket lehet behúzni, és a Camel Ultralight sem kivétel. Az utcainak is kiváló, hibrid futó/szabadidő cipő akkor sem vall szégyent ha kocogni kell benne, de szerintem a színvilága ahhoz túl szolid. Mondjuk van belőle egy szürke alapon neonsárga betétekkel megvadított példány, az már azért megüti az ingerküszöbömet.

Bármire is használjátok, ebben a 6-8000 Ft-os ársvában megérős a dolog. Most éppen 7200 Ft-ot kérnek érte, ez egy picit az átlagár alatt van az árellenőrző progink szerint, szóval akinek bejön, az már viheti is, ha van számára is megfelelő méret.

Pro

 • Olcsó
 • Jó anyagminőség
 • Stimmel a méretezés
 • Kellemesen semleges dizájn
 • 238 gramm a 45-ös méret, ami tényleg elég könnyű
 • Nemcsak kényelmes, de ott vannak a kopófelületek a talpon

Kontra

 • Futásra jobb egy Li-Ning
 • Nincs mindig megfelelő méret

hirdetés