hirdetés

Xiaomi Freetie cipő teszt

Lábbelinek jobb, mint nyakkendőnek

teszt
Xiaomi Freetie cipő teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-11-22

Kicsit elgurult a gyógyszer nálam, és vettem 7 pár cipőt 11.11 alkalmával. Próbáltam a családra fogni, de sajnos az ünnepek előtt vásárolt másik 5 párra sincs mentségem, nemhogy ezekre. Egy kicsit elmozdultam a Li-Ning vonaltól, meguntam, hogy túl jó mindegyik, és nem tudok beléjük kötni, így egyik célpontomnak a Xiaomi Freetie utcai/futó lábbelijét választottam. Ráadásul az Aliexpresst is „hátba szúrtam”, és a Banggoodról rendeltem 6900 Ft-ért a csukát, de legalább EU raktárból.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 8

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Érdekes módon eleinte nem tetszett a kinézete, megszoktam a Li-Ningek színes-szagos, csiricsáré futódizájnját, de a Xiaomi Freetie cipő azt a formatervet kapta, amit ha eleget néztek, előbb-utóbb feltűnnek a részletek. Azt nem mondanám, hogy nagyon harsány a stílusa, leszámítva ezt a holdralépős talpat, ami egy kicsit a Bufallo korszakot idézi, amikor minden jampi gyerek 5 centivel magasabb lehetett, mint amennyi valójában. A Freetie csak 2-vel toldja meg a természet adta méretemet, de azért nem rossz. A talpán látszik, hogy sok köze nincs a futáshoz, hiába írja oda az összes Alis eladó, hogy „running shoes”.

Szerencsére nem is ezért vettem, hanem sima mászkákós freestyle/leisure lábravalónak. A felső része érdekes, vannak rajta finomságok, például ez a süllyesztett cipőfűző rész csini, igaz a felső fűzőpont kicsit megtöri az összhatást. Az anyaga egy fokkal vastagabb, mint gondoltam, mesh jellegű, kötött izé, de nem olyan vékony, mint a nyári cipőknek, szóval ad majd valamennyi védelmet a hideg és a kosz ellen, de azért ez inkább egy tavasz végi/nyári cipellő. Vannak rajta műbőr elemek, egy folt a külső részen és hátul, a felhúzást segítő, fényvisszaverős fül alatt. Mondjuk a fekete alapon fekete dizájn utoljára Kazimir Szeverinovics Malevics Fekete négyzet festményén működött, de hátha a Xiaomi Freetie cipő is lesz olyan híres, mint a mester műve.

Az összhatás és az anyagminőség egyébként nagyon rendben van.

A varrások szépek, eldolgozták a ragasztásokat is, a jellegtelen dizájnt leszámítva nem tudok nagyon belekötni a cipő kinézetébe. A betétje nagyon jó, szépen felfekszik, elég, de nem túl puha, nem nyom, ilyen legyen minden lábbelinek. A talp a szokásos EVA habból készült, de valamit belepumpáltak a cuccba, mert nem annyira ruganyos, mint a futócipők sarkában lévő ugyanilyen anyag. Ez nem is baj, hiszen itt azért olyan hű de nagy terhelést nem kell elviselnie, cserébe jól tart és hosszabb távon sem éreztem kényelmetlennek.

Nyilván ez a karanténos időszak nem igazán alkalmas a komolyabb mászkálásra, így a teszt egy picit félszeg lett, de szerencsére nem egy vadonat új cuccról van szó, így rengeteg emberrel tudtam beszélni, és az ő beszámolóik megerősítették a saját tapasztalataimat. Egy kifejezetten kellemes, lepusztulásra nem hajlamos cipőt hozott össze a Freetie, aminek még az orr része is jó. Oda is jutott a jó féle szivacsból, védve valamennyire az ember lábujját. Az én 265 mm-es talphosszomhoz – ez alapján kell a saját méreteteket kinézni a táblázatból – a 270 mm-es, 44-es variáns tökéletesen passzol. Ez a szokásos, utcaiban +0,5, futóban +1 centi taktika nekem még eddig minden cipőmnél bevált, nektek is ezt a metódust javaslom a kiválasztáshoz.

Nincs miért továbbragozni a dolgot, a Xiaomi Freetie egy teljesen rendben lévő cipő. Viszont megragadnám az alkalmat, hogy a befektetések világából átemeljem a „fair-value”, vagyis magyarra fordítva reális-érték kifejezést. Hiszen a feketeöves kínaizók azért nyújtóznak Távol-Kelet felé, hogy az agyukat is szétspórolják, különben ugyanis bemennének az első cipőboltba és megvennének mondjuk egy Nike-t. Szerintem a Xiaomi Freetie fair értéke valahol 22-23 dollár, vagyis 6500-7000 Ft körül van, ha alá esik az ár, nagyjából 20 USD körülre, én tuti rárepülnék. És erre remek lehetőséget kínál majd az Aliexpress Black Friday, hiszen 20,56 dollárért már el lehet hozni ezt a cipőt, mínusz egy jóféle kupon, és máris csak 18 dodó, ami nincs 5500 Ft.

Összegzés

Szolid cipőt rakott le az asztalra a Xiaomi kötődésű Freetie, de azért annyira nem üt, mint a Li-Ningek, amelyeknek a minősége és az ár/érték aránya is extra. Persze az átlagos szabadidő csukákat sokkal nehezebb felárazni, mint az elvileg spéci futócipőket, nincs meg annyira a pátosz, az űrtechnika, meg nem lehet rettegni a sérülésektől sem. A lábbeli kényelmes, hosszabb távon sem fárasztó viselni, összességében elégedett vagyok vele, de azért nem akkora „bargain” cseh raktárból, 22-23 dollár körül, mint gondoltam.

Aliról viszont 18-20 USD-ért, vagyis 5500 Ft körül már jó vétel, és mivel november közepén a cseh raktáras sietség egy tavaszi-nyári cipőnél nem igazán indokolt, én megvárnám a vásárlással az Aliexpresses Black Friday beindulását, szétkuponoznám – ehhez van már leírásunk is -, és örülnék, mikor megérkezik, még akkor is, ha így lassabban fog ez megtörténni, mint EU-ból.

Pro

 • Kényelmes, jó a talp és a betét is
 • Kuponnal olcsósítva, Aliexpressről jutányos vétel
 • Meglepően jó anyaghasználat
 • Vannak finom részletek, ha sokáig nézitek

Kontra

 • Alapból szerintem egy hangyányit drága
 • Nem futócipő, hiába írják ezt több helyen
 • Aki szeret egy cipővel páváskodni, az ne ezt vegye

hirdetés