hirdetés

Li-Ning Rouge Rabbit futócipő teszt

Nemcsak ár-értékben bajnok

teszt
Li-Ning Rouge Rabbit futócipő teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-05-29

Elfogyasztottam már pár futócipőt, de amikor annak idején elkezdtem Kínából rendelni, érdekelni kezdett, hogy egy 1,3 milliárdos nemzet vajon milyen csukákban tolja. Rengeteg gyártó számtalan típusa után jutottam el a Li-Ning modelljeihez, és amikor az Aliexpress szülinapon leakciózták őket, behúztam belőlük két párat is. Az első a Li-Ning Rouge Rabbit volt, ennek a tesztjét olvashatjátok most, ami mai napon egyébként akciós, 7700 Ft-ért el lehet hozni.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első
Li-Ning Rouge Rabbit futócipő teszt 2 Az Asics Gel Cumulus 22 pronációs „táblázata”

Lehet pronáló – befelé dől, maximum 15%-ban -, extrapronáló – befele dől, nagyobb, mint 15%-ban – és szupináló – kifele dőlő -, és ha most újat mondtam, akkor ennek érdemes utánajárnotok. Jellemzően a régebbi cipőitek talpán látható kopásnyomból lehet erre következtetni, de az sem butaság, ha elmentek egy futómozgás elemzésre, például az Ensport laborjába. Ott jó eséllyel azt is megmondják, hogy mit kell akkor tennetek, ha például a lábboltozatotok nem elég magas.

Li-Ning Rouge Rabbit futócipő teszt 3 Azért látszik, hogy a Nike még mindent visz. De vajon meddig?

A hosszabb felvezető után, még pár szó a Li-Ning márkáról: ez egy 1989-ben alapított, évi 1,5 milliárd dolláros árbevétellel rendelkező cég, ami több olimpiai válogatottat és híres sportolót is támogat. Alapítója az azonos nevű úriember, aki 6 olimpiai érmet – köztük 3 aranyat – nyert 1984-ben. Szóval ez nem egy „dzsunka gyártó”, akinek a termékeit egy sötét, koszos pincében ragasztgatják össze, csak itthon nem ismert, mint ahogy az Anta, az Xtep vagy a Peak sem.

 

Li-Ning – Benne van a technika

A fentiek tükrében vettem meg a Rouge Rabbit 2016-os modellt – a 2017-es kb. ugyanaz, csak vannak új színösszeállítások -, 22 dollárért, ami valamivel 7000 Ft alatti összeget jelent. Nyilván az ár-érték arány volt a fő szempont, nem akarok álszent lenni, eddig én is európai és amerikai gyártók cipőit – Decathlonos Kalenjik, Asics Gel Cumulus 20 GTX, Salomon Speedcross 4 stb. – hordtam, de mivel nekem egy évben 2-3 cipő megy a kukába a havi 250 km körüli futásteljesítményem miatt, ezért igyekeztem nagyjából azonos minőség mellett olcsósítani a dolgokat.

Számoljunk egy kicsit együtt: egy Asics Gel Cumulus ára kb. 45 000, a Kalenji Kiprun Fast nagyjából 20 000, ehhez képest a Li-Ning Rouge Rabbit akciósan 7000 Ft volt, vagyis az első durván hatszor, a második csuka pedig háromszor drágább, így nem volt kérdés, hogy egy próbát megérnek a Li-Ning termékei. Azt persze nem állítom, hogy mindenkinek jó lesz, hiszen eltérő a lábfejünk, a futóstílusunk, a táv, amiket futunk, de még az egyéni preferenciáink is. Nekem az Asics cipője túl kemény – viszont rendkívül stabil -, a Kiprun Fast felső része pedig túlzottan könnyen gyűrődik, így a fenti cipőkkel sem voltam maradéktalanul elégedett, szóval nem volt nagy kockázat bevállalni helyettük egy kínai lábbelit.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A Li-Ning kapcsán az is fontos, hogy viszonylag sok információ áll rendelkezésre arról, hogy mekkora távra való, illetve milyen technikai finomságokkal – van néhány vívmányuk – dolgozik a cég. Ha láttatok már cipőről robbantott ábrát – ha nem, ajánlom a Decathlont -, ahol meg lehet tapintani a rétegeket, akkor tudjátok, hogy a cipőnek a talpában van a nagy mágia. Általában a sarokrészen és középen valamilyen EVA betét felel a csillapításért – ezt Li-Ningék Foam EvaLite-nak hívják -, a középtalpban van a „technika”, ami a rugózásért és a kisebb energiaveszteségért felel – ez a Kalenjik esetében az Upbar, Li-Ning-eknél a Probar Loc -, míg a talprész eleje biztosítja a tapadást.  A középtalp anyagát PHYLON-nak nevezi a Li-Ning, ebben ül a Probar Loc és tényleg érezhető egy fajta visszarúgó hatás, ami segíti a haladást. Eleinte furcsa volt, de utána megszoktam, és nem volt vele többé gond.

A sarok és az orrész közötti magasságot hívják dropnak, ez milliméterben kifejezve megmondja, milyen a cipő esése, vagyis mennyire vastag a talp. A vékonyabb talpú cipőket általában a tapasztaltabb futók és a mezítlábas érzést kedvelők preferálják, ebben a Nike Free modelljei erősek. Sajnos a Rouge Rabbit esetében ezt a számot nem adták meg, érzésre 8 mm körül lehet. A cipőt könnyű meghajlítani, elég rugalmas, ami a gördülő lábfejjel futóknak előnyös, de sokan szeretik a merev, jobb tartással rendelkező cipőket. Ebben a nagy király az Asics Gel Cumulus, az achilles részen brutálisan tart a cipő, szépen együtt mozdul a lábfejjel, cserébe merevebb, ennél a Rouge Rabbit jóval lágyabb.

A másik fontos elem a felsőrész, hiszen ez szorítja rá a lábfejre a cipőt. Itt két hibával szoktam találkozni, az egyik, hogy a cipőfűző meghúzásával gyűrődni kezd a nyelv és pont ott nyomja a lábfejem felső részét – pl. Kiprun Fast -, ahol a bőr a legvékonyabb. A másik, hogy a cipő nem tart, de a Rouge Rabbit ennek pont az ellenkezőjét tudja, úgy megfogta a lábamat, mint az állat. Azt viszont nem kedveltem benne, hogy elég nehéz felvenni, és én a türelmetlenek közé tartozom, szeretek gyorsan belebújni a cuccba, és ez a Li-Ning esetében nem megy. Ki kell lazítani az első 2-3 fűzőszemig, majd utána vissza, cserébe brutálisan fog, ami lustasági szempontból előnytelen, futási szempontból viszont előnyös.

A cipő színe szerintem állat. Tudom, hogy sok embernél kiveri majd a biztosítékot ez a narancsszín a lila cipőfűzővel, de nekem bejön. Akinek nem tetszik, annak a 2017-es modellek között van néhány szolidabb darab is. A neve meg olyan, mintha elrontották volna, Rouge helyett Rogue esetleg? Na, mindegy. A Rouge Rabbit  kapcsán az ajánlott táv 5 km. Ez egy gyakorló csuka, nem igazán versenyre való, viszont iszonyatosan könnyű, a 43 2/3-os mindössze 240, míg a 44 1/3-os Asicsom 370 gramm. Ez egyben azt is jelenti, hogy rövidebb, gyorsabb távokra sokkal alkalmasabb, mint félmaratonra vagy éppen maratonra. Sőt, ezekre biztosan más cipőt választanék, de 8-10 kilométereket minden gond nélkül futottam benne, sőt 15-öt is. Körülbelül ennél a távnál kezdtem el azt érezni, hogy már nem tartja eléggé a lábamat, ahogy elvesztették a tartásukat az izmaim és dagadt a lábfejem, úgy kezdett kicsit folyóssá válni az egész.

A talprésszel és a felsőrésszel is kifejezetten elégedett voltam, ahhoz képest milyen könnyű, elég jól tart. Ami nem tetszett, az a betét, szerintem túl puha. Ezzel a viszonylag magas és lágy sarokrésszel nekem egy picit vízágyas érzést kelt, megszokható, de nekem a kicsit jobb támaszt adó darabok jönnek be. Ezt vissza tudom vezetni arra, hogy a cipő képes fogadni okos chipet is, emiatt eléggé könnyű kiszedni a betétet, és talán ebből fakad a gumisság is. Viszont könnyű cserélni, aki egyedi betéttel fut, egyébként is ezt fogja csinálni. A talp egész jól tapad, de semmi extra, nyilván ez egy betonra-rekortánra való cipő, nem pedig egy terepfutásra kitalált darab. Ilyet is kerestem, sajna nem találtam még jót, de ha valaki tudja, melyik a tuti kínai cipő terepre, az mindenképpen kommentelje be Facebookon a poszt alá.

Összegzés

A Li-Ning Rouge Rabbit egy kiváló cipő ahhoz képest, hogy mennyiért vettem. Ehhez persze kell egy kicsit vadászni Alin, az LN Offical Store oldalán, de ha éppen nem 7700 Ft daily deal keretében, hanem több, akkor erre is van egy ökölszabály: 37 EUR fölött kínai raktárból nem veszünk semmit, ha nincs áfamentes szállítás, erről információkat itt találtok.

Ha kifogjátok az általam is fizetett árat, akkor a cipő még mindig jutányosabb, mint a híresen olcsó Decathlonos, középkategóriás lábbelik, és nyilván jóval olcsóbb, mint az Asics, a Saucony, a Nike és egyéb csúcsgyártók cipői. Nyilván nem tudja ugyanazt, de nem is annyiba kerül, és a heti edzőfutásokhoz, maximum 10-15 kilométeres távig, kiváló választás. Slusszpoén, ha többet vesztek, további 10-20%-ot is ki lehet harcolni.

A talp és a felsőrész rendben van, kényelmes, jól néz ki, két dolgot tudok mondani, amin lehetne javítani: a puha betét és a könnyebb belebújhatóság. Cserébe jól tart, és még nagyon könnyű is, öröm benne futni. Aztán ha beletekertem 800-1000 kilométert, majd elmondom, mi lesz az utódja, de jó eséllyel egy másik Li-Ning.

Pro

 • A Li-Ning felnőtt a neves sportszer gyártókhoz
 • Remek csillapítás
 • Nagyon jól fogja a lábat
 • Viszonylag puha, jól csillapító sarokrész
 • Nagyon könnyű

Kontra

 • Nehéz felvenni
 • Nekem túl lágy a betét
 • Csak a „daily deal” keretében elég olcsó

hirdetés