hirdetés

Li-Ning Rouge Rabbit IV versenycipő teszt

A legjobb, ami a lábamon lehet

teszt
Li-Ning Rouge Rabbit IV versenycipő teszt 1
írta: Don Kartács
2020-06-15

Pár hete írtam a Li-Ning Rouge Rabbit futócipőről, ami remekül vizsgázott, mint lábbeli, és mint kiváló ár-érték arányú termék. Érkezett vele együtt még egy csuka a márkától, egy maratonra szánt darab, amitől nagyon sokat vártam, és hogy ha már verseny, tesztből letoltam benne a virtuális Vivicitta félmaratont is. Elég döbbenetes végkövetkeztetésekre jutottam, amit alább olvashattok.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ugyanúgy benne van a technika, mint minden nyugati konkurensben, csak az ára jóval alacsonyabb, hiszen a reklámköltségért és a névért nem kell külön fizetnetek. Azért azt tegyük hozzá, hogy én 33,5 USD-ért vettem, 320 Ft-os árfolyam mellett, így került 10 500 Ft-ba, azóta viszont esett a dollár, így ti akár olcsóbban is hozzájuthattok egy akció keretében.

Ami a kinézetét illeti, szerintem viszonylag tetszetős ez a fehér-fekete színátmenetes variáns, de én nem ezt vettem volna, csak nem volt a többi verzióban megfelelő méret. Ezzel kapcsolatban két gondolat: kilenc különböző színösszeállításból választhattok, és a Li-Ning ad milliméter alapú mérettáblázatot is, ez alapján keressétek meg a megfelelőt, ne pedig az EU/US „szabványt” használjátok . Nekem 265 mm a lábhosszom, a 275-ös cipők tökéletesen megfelelőek futáshoz, nagyjából ennyivel kell nektek is nagyobbat vennetek.

A Li-Ning Rouge Rabbit IV nem dobozban érkezett, hanem egy zsákban, ami nagyon praktikus, így hordozni is könnyebb. Érdekesség, hogy kaptam hozzá ingyen egy láberősítő gumiszalagot is, a cég igen bőkezű. A rajta lévő címke felirata teljesen angol nyelvű, ahogyan a sajtóanyag is a neten, látszik melyik piacra szánták a sporteszközt. Segítek, az USA-éra, hiszen több híres sportolót támogatnak, a kosárlabda környékén kell őket keresni. A cégnek van magyar szponzoráltja is: a gyorskorcsolyázó Liu testvéreket – és a Magyar Országos Gyorskorcsolyázó Szövetséget – is a vállalat támogatja. Feltűnt egy furcsaság, a Li-Ning a saját márkanevét nagyon diszkréten tünteti fel a cipőn – a típus fantázianevét meg sehol -, az LNRUN – vagyis Li-Ning Run – betűket az oldalán, a jelet pedig a talp részen és a mintába rejtve fedezhetitek fel, sehol máshol. Nekem ez jobban tetszik, mint például a hatalmas Nike pipa, de az biztos, hogy kevésbé erősíti a márkahűséget és nehezebb is azonosítani a hovatartozást, mondhatjuk, elég béna a Li-Ning PR gépezete.

 

Li-Ning Rouge Rabbit IV – Életem legjobb futócipője?

A Rouge Rabbit kapcsán két dolgot említettem, ami az egyébként remek futócsukában nem tetszett. Az egyik a felsőrész, ami ugyan iszonyatosan fogja a lábat, de emiatt nagyon nehéz belebújni, és én kellően lusta vagyok ahhoz, hogy utáljam minden futás előtt kilazítani a cipőfűzőt. A versenylábbelinél erre viszont semmi szükség, sikerült az optimális mixét létrehozni a kényelemnek és a jó tartásnak, könnyű is belelépni és fogja is a lábat. A nyelv extra lapos és kényelmes, nagyon jól felfekszik a rüsztön, öröm viselni.

A felsőrész elég könnyen hajlik, ugyanis nagyon vékony. Ez szerencsés, hiszen a cipő hihetetlenül könnyű, 276 gramm a 43 és 1/3-os méret, a 44 1/3-os Asics Gel Cumulusom meg 370. Megesküdtem volna, hogy súlyban a Rouge Rabbitnak is alámegy, de aztán meglepve tapasztaltam, hogy az csak 240 gramm, lám, hogy átveri az embert a saját értékítélete. A súly biztosan nem a felsőrészben van, mert az nagyon vékony, ami abból a szempontból előnytelen, hogy ha poros helyen edzetek, tiszta retek lesz a lábfejetek. Cserébe viszont kiválóan hajlik a talppal együtt, a gördülő lábmozgással futók nagy örömére.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Elméletileg a lábbelik lágysága és a tartása két ellentétes dolog, olyan ez, mint az autógumi. Vagy tapad és kopik, vagy csúszik és tartós. Nagyjából így van ez a futócipőknél is, ha telenyomja a gyártó EVA habbal a sarokrészt, akkor jól fog csillapítani, cserébe zselé lesz a cipő. Ezzel az a baj, hogy bár betonon kiváló, de például a túl puha rekortán pályákon lábfejfájdító hullámzást eredményez. Ha emlékeztek, milyen volt a régebbi Margit-szigeti futókör, akkor tudjátok, miről beszélek, de aki szeretné magát kínozni ilyesmivel, az a XII. kerületi Gesztenyés kerti futópályára is ellátogathat, ott megkapja a mézbe ragadt csiga feelinget.

Ha viszont túl kemény a tömés, akkor meg a szalagokat gyilkolja a csuka, ami szintén nem szerencsés. Nem tudom, hogy a Li-Ning hogyan csinálta, milyen fekete mágiával dolgoztak, de a cipő a jó csillapítást és a kellő tartást egyszerre tudja. A technológiát Light Foamnak hívják, ami tulajdonképpen egy EVA betét, míg a középtalp „tartóhídját” – a piros négyszög a képeken – pedig simán TPU supportnak, ami semmi mást nem jelent, mint egy műanyag típust. Érdekes, hogy nem aggattak rá valamilyen fantázianevet – a Rouge Rabbitnél ez a Probar Loc-, pedig szerintem ez csinálja a varázslatot, vagyis biztosítja a szuper tartást. A betét is kifogástalan még 21 kilométer után sem nyomta a lábamat. Ez azért nem véletlen, hiszen ez egy maratonra tervezett sporteszköz.

Amit a Rouge Rabbitnél hiányoltam – hogy nem adnak meg normális adatokat -, azt itt végre bepótolták: ez egy neutrális lábállású, normál lábboltozattal rendelkező futóknak ajánlott cipő, 40-től 90 kilogramm súlyig. Ezeket szép, stilizált ábrákon, a sajtóanyagban is szemrevételezhetitek. Egy adat hiányzik, a drop – a cipő sarok és orr része közötti esés -, de szemre jóval több a Rouge Rabbit IV-nek, mint a Rouge Rabbitnek. Itt lehet valahol a titok nyitja is: magasabb, de keményebb hab adja az extra kényelmet, pacsi érte a mérnököknek.

A Li-Ning alap versenycipőjével – Milyen lehet a fejlesztett, ha ilyen jó az alap? – maximálisan elégedett voltam, viszont azt megbecsülni sem tudom, hogy mennyi lehet az élettartama. Mivel ritkábban fogom használni, mint a gyakorlókat, 500-600 kilivel már kiegyeznék. Szerintem ennél többet  fog tudni, de ekkora távot egy évben biztosan nem futok hivatalos megmérettetéseken. Azért, hogy legyen fogalmatok arról, mikor járja a végét egy csuka, csináltam néhány fényképet az elpusztult futócipőimről. Ha durva, keresztirányú kopások vannak a talpon, nem látszik a mintázat vagy kiszakadt az oldala, akkor bőven megérett a cserére, remélem, a képeim segítenek ennek felderítésében.

Tettem továbbá egy vállalást, hogy nevezek a termékkel a Telekom Vivicitta 21 km-es futóversenynek a virtuális változatára. Ez attól virtuális, hogy egyedül kell futni és a végeredményt a BSI oldalára feltölteni. Sajnos pokoli meleg napot fogtam ki, a verseny kezdetekor 26, a befejezéskor 31 fok volt az árnyékosabb, hűvösebb oldalon, ami rossz is és jó is egyben. Nekem rossz, mert életem legszenvedősebb félmaratoni idejét futottam, pár perccel kicsúszva a 2 órából. Nektek viszont jó, mert el tudom mondani, hogy nagy melegben, ahol jobban megdagad a láb, milyen érzés volt a cipőben futni. Az ég világon semmit nem éreztem, nem fájt és alig fáradt el a lábfejem, még annyira sem, mint az idei másik 3 félmarcsin, itt jön ki az alig 270 gramm előnye. Nagyon jól tartott, oldalra engedi egy kicsit terülni a lábat. Kellően kemény is, de nem túlzottan, mégis csillapít, ahogyan már korábban is írtam. Bátran ajánlom mindenkinek félmaratoni távig, ha pedig egyszer képes leszek egy maratont letolni benne, arról is be fogok számolni.

Összegzés

Életem legjobb futólábbelije a Li-Ning Rouge Rabbit IV, egyszerűen nem tudok belekötni. Kényelmes, jól csillapít, mégis van tartása, elég könnyű, jó rövidebb és hosszabb távokra is, szellőzik, könnyű felvenni, de fogja a lábfejet, tényleg csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. A 10 500 Ft-os vételár minden forintját megérte, az tuti hogy veszek még belőle. Most pedig éppen Aliexpress Summer Sale van, így 12 500 Ft körül ismét el lehet hozni, ami jóval olcsóbb, mint bármilyen nyugati márka hasonló tudású cipője, pedig elsőre nem a Brooks vagy a Hoka 40-50 000 Ft-os darabjai ugrottak be.  Az új vásárlós trükk a PP4BTL93 kuponkóddal még mindig működik, -4 USD-t lehet belőle lefaragni.

Pro

 • Nagyon kényelmes és jól is tart
 • Nem gyűrődik a felsőrész
 • Hosszabb távon sem fárasztja a lábat
 • Számtalan színösszeállítás
 • Egyszerű belebújni, mégis fogja a lábfejet
 • Könnyű, 270 gramm a 43 2/3-os méret
 • Az árban benne van a hordzsák és a láberősítő gumiszíj is

Kontra

 • Még mindig nem képesek feltüntetni a típus nevét és a drop mértékét

hirdetés