hirdetés

Xiaomi Mijia MJXCQ01DY állóporszívó teszt

Régi ötlet megújítva

teszt
Xiaomi Mijia MJXCQ01DY állóporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2021-02-20

A mai állóporszívó a megszokott daraboktól eltér, ugyanis egy régi-új ötletet ötvöztek a Xiaominál. Ráagattak egy madzagot, és „kettőhúszasították” a berendezést, így kikerült belőle a drága akku és az azt vezérlő elektronika, és ez szépen le is vitte az árat 23 800 Ft-ra, amit a BGCNNY111 kuponkóddal érhettek el. Ez nagyjából a fele a legolcsóbb Jimmy állóporszívónak, ráadásul a cseh raktárban bujkál, ahonnan áfa- és vámmentesen lehet megszöktetni, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

8.8

Népítélet

9.8

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:9
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

Az elemek egymásba illesztésénél is látszanak az egyszerűbb gyártás nyomai, helyenként nincs az anyag olyan szépen eldolgozva, mint mondjuk egy Roidmi vagy egy Roborock modell esetében. Ami a műszaki paramétereket illeti, 16 000 pascalt adnak meg szívóerőre, ami a skála alján helyezkedik el, emlékeim szerint a Roborock H6 már 25 000 Pa körül szív, ami jelentős különbség, csak az egy 130 000 Ft-os eszköz, vagyis több mint ötször drágább. Azért ez sem kevés, például ennek a Lumsas IKEA szőnyegnek a sarkát simán felkapja még ezzel a szívóerővel is. A saját Roidmi F8-am 18 500 pascal körül van, és azzal bőven elvagyok már lassan 3 éve, szóval olyan nagyon nem kell aggódni. Súlyra viszont hozza az elvárhatót, a test 1,54 kg, minden szerelvényt felaggatva rá pedig 2,1 kg, ez teljesen rendben van. A cucc kínai dugós, adnak hozzá egy olcsó átalakítót, de nagyobb teljesítményt nem szeretek ilyeneken átterelni, ti is vegyetek egy minőségit, például a Bull GN ilyen.

Érdekesség, hogy megadták a kisebbik fokozat szívóerejét is, ott 10 000 pascalt tud, bár olyan sok értelmét nem láttam, lévén nincs akku, ami emiatt lassabban merülne le, esetleg a kisebb zajterhelés miatt lehet szerepe. A szűrési rendszere háromlépcsős, középen itt is egy mosható HEPA filter helyezkedik el. Ezt csak azért írtam le, mert a Deerma DX700S legnagyobb hibája pont az volt, hogy beleraktak egy plusz finompor szivacsszűrőt a HEPA köré, amit igazán gyűlöletes volt kipucolni. Itt szerencsére nem az a helyzet, viszont itt is szét kell csavarni a testet és kivenni a szűrőket, nem lehet olyan egyszerűen lepattintani a tartályt, mint ahogy azt a drágább porpusztítóknál megszokhattátok.

 

Xiaomi Mijia MJXCQ01DY – Kicsit karcsú

Ahogyan már említettem, ebben a modellben nincsen akkumulátor, helyette az elektromos hálózatról kell megtáplálni, pont ezért nem teljesen hordozható, cserébe soha nem is merül le. Így viszont a kábel limitálja azt, hogy mekkora távolságra értek el vele. Ahogyan a gyártó fogalmaz, 6 méteres körben lehet átdugás nélkül takarítani, ami 3 méteres zsinórhosszt jelent. Én azt hittem, ez az akkus „műfaj” megcsúfolása, míg meg nem kérdezte néhány olvasó, hogy nincs-e ilyen verzió a vezetéknélküli helyett. Tessék, itt van, ti pont ezt keresitek.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Ezzel viszont elvesztettétek a hordozhatóságot, ami a dolog egyik legnagyobb előnye. Marad a madzagrángatás, az ajtófélfa leverése, és a kocsit is csak hosszabbítókat felhasználva lehet majd kipucolni. Viszont még mindig sokkal könnyebb, mint egy 10-12 kilogrammos hagyományos porszívó, könnyedén befér az előszobaszekrénybe, sokkal egyszerűbb emelgetni, mint egy ötször nehezebb hodályt, szólna az ellentábor véleménye. Nem tudok igazságot tenni, mindkét csoportnak tökéletesen igaza van, annak pedig, aki csak egy olcsó terméket keres, pláne.

A dolog azonban nem ennyire egyszerű, hiszen amióta a Dyson kitalálta a levegő előgyorsítását, tudjuk, hogy a szívóteljesítmény nem minden, ha van légáram és segít egy elektromechanikus kefe, akkor bizony sokkal hatékonyabb lesz a porcicák begyűjtése. Itt viszont nincs ilyesmi, csak egy hagyományos, 240 mm széles fej – ráadásul nyikorog a görgője is -, ami a megszokott módon szívja be a levegőt. A felvett teljesítmény 600 W, ez megegyezik a Deerma DX700S-sel, ami szintén egy vezetékes állóporszívó, és azzal takarítottuk 2 évig az irodát, szóval azt azért nem merném állítani, hogy nem használható tökéletesen a cucc.

A koszt szépen felszedi, de ennek a szívóteljesítménynek vannak korlátai, például a nagyon hosszú szőrű shaggy szőnyeggel már megszenved, illetve a cipőtalpban megbújó, majd később kihulló apró kavicsokat sem kapja fel olyan könnyedén. A legnagyobb problémát viszont az okozza, hogy nincs flexibilis cső, illetve atkaeltávolító motoros fej sem, de nyilván ez a 23 800 Ft-os árba egyszerűen nem fér bele. Ha viszont a Deerma DX700S-hez hasonlítom, ami 18 000 Ft, akkor azt kell mondjam, hogy a Xiaomi Mijia porszívó agyonveri riválisát. Mind működési kultúrában – egészen csendes, 60 és 65 dB-t mértem – mind minőségben sokkal jobb, szóval a saját kategóriáján belül ez egyáltalán nem egy rossz termék.

Azt azért hozzátenném, hogy aki extrákra vágyik, mint OLED panel, BT modul, LED-es takarítófej, feltörlés funkció, fogyóeszközök kijelzése és hasonlók, vagy szeretne számtalan kiegészítő között váltogatni, az maradjon az akkumulátoros állóporszívóknál, ott ugyanis ezek többnyire a repertoár részét képezik. Elég sokat teszteltünk már belőlük, itt érdemes körülnézni.

Összegzés

A Xiaomi Mijia MJXCQ01DY a maga limitációjával egy jól használható eszköz, de azért látható, hogy mind a minőségből, mind a tudásból visszavettek az akkumulátoros modellekhez képest. A fő baja, hogy nincs hengerkeféje, helyette nyers erővel pótolja a levegő előgyorsításának hiányát. De mivel ez egy vezetékes modell, és a konkurensek is ugyanilyen elven működnek, ezért ezt nem rovom fel neki.

Sőt, a BGCNNY111 kóddal elérhető 23 800 Ft-ért nem is nagyon lehet kapni ennél jobbat, viszonylag csendes, könnyen előszedhető majd elrakható, tulajdonképpen egy tisztességesen összerakott berendezés, olcsón. Tipikus porszívó kis lakásokba, ahová a tulajdonos nem akar venni egy sokkal drágább akkus állóporszívót, de a hagyományos tízkilós megoldásokat sem kedveli. Ennyi pénzt megér, főleg, hogy cseh raktárból hozza a posta, ingyenes szállítás mellett, így a többletköltségek miatt sem kell, hogy főjön a fejetek.

Pro

 • Egyszerű, letisztult dizájn
 • Alacsony súlya miatt könnyen használható
 • Reális ár/érték arány
 • Háromlépcsős szűrőrendszer, köztük HEPA filter
 • Mosható szűrők

Kontra

 • A kábelhossz sok mindent limitál
 • A portartály nem egy mozdulattal lepattintható
 • Hiányzik néhány fontos kiegészítő, mint a flexibilis cső vagy az atkaeltávolító fej
 • A szívófej nem motoros

hirdetés