hirdetés

Ultenic AC1 Elite száraz-nedves porszívó teszt

Két legyet egy csapásra

teszt
Ultenic AC1 Elite száraz-nedves porszívó teszt 1

Forrás: Ranvee

Raven96
írta: Raven96
2024-05-25

Nem az Ultenic az első gyártó, aki már betört a száraz-nedves takarítógépek piacára. Az AC1 Elite az AC1 felturbózott változata, ami 15 000 Pa szívóerővel érkezik és 3 módban ötvözi a padlótakarítással kapcsolatos igényeket. Kuponnal most nem kérnek érte sokat, mert az egyedi, RendKinaiRV047  kódunkkal 70 700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért megrendelheted a Ranvee oldaláról és ez az árkategória elárulja, hol helyezkedik el a szegmensben. Európai raktárból érkezik, ingyenes szállítással.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A dobozból egy tetszetős, letisztult stílusú porszívó került elő, ami nagyrészt fekete színben pompázik, de helyenként megtoldották egy kis fehérrel is, hogy legyen benne valami izgalom. Kiegészítők tekintetében nagyjából ugyanaz a felhozatal, mint a Jimmy PowerWash HW9-nél és AliExpressen dögivel találsz hozzá cuccokat. Dokkoló címszó alatt kapsz az AC1 Elite alá egy elég egyszerű, műanyag tálcaszerűséget, aminek nem sok helyre van szüksége, hiszen tökéletesen felveszi a porszívófej formáját.

Peremes kialakítású, amire azért van szükség, hogy a porszívó el tudja végezni a hengerkeféjének öntisztítását anélkül, hogy a kiengedett, minimális víz össze-vissza folyna.

Ha már van egy 32×32 centiméteres alapzata a gépnek, akkor a gyártó itt sem volt rest ezt arra felhasználni, hogy a többi kiegészítőnek helyet csináljon rajta, mint azt már megszokhattuk ezeknél a takarítógépeknél. Ez továbbra is egy jó ötlet, mert semmi sem kallódik el, egy helyen megtalálni mindent a porszívóhoz és ez igazán OCD simogató. A töltőn, egy plusz HEPA szűrőn és egy tisztítókefén felül felmosószert szintén mellékelnek, ami állítólag mindenféle padlótípusra jó, legyen szó csempéről, márványról vagy vinyl padlóról, de ez elárulja azt is, hogy a szőnyeg minden téren felejtős a gép részéről. A lötyitől nem vágódtam hanyatt, mert semmilyen illata sem volt.

Az üzemideje tetszetős, legalábbis papíron, mert a gyártó 50 percet ígér egyetlen feltöltésből,

bár gondolom szokás szerint ez a legalacsonyabb fokozatra értendő. Ez 5 perccel veri az AC1 előmodellnek jósolt, 45 perces üzemidőt. A porszívó motorjának teljesítménye 230 watt, akkumulátora pedig 2500 mAh kapacitású. Így csak a dokkolóra téve van lehetőséged tölteni, ami körülbelül 4 órát vett igénybe. Nem túl gyors, de ha nem vagy annyira a tisztaság megszállottja, hogy minden egyes nap több alkalommal feltörölj a lakásban, akkor ez nem fog gondot okozni. Sok más információn felül a töltöttséget az LCD kijelzőjén követheted, bedokkolt állapotban szintén mutatja, hány csíkon van az ötből.

A tiszta és a koszos víz számára külön-külön egy tartály áll rendelkezésre, előbbinek 650 milliliteres, utóbbinak 500 milliliter térfogatú, ezek pedig odaverik a Jimmy PowerWash HW9 400 milliliteres tartályait, ellenben kisebbek a sima AC1, 1 literes változataihoz képest. A porszívó tömege 4,3 kilogramm a HW9-hez hasonlóan és önmagában is képes megállni, illetve alapvetően könnyű hurcibálni a lakásban, de ez még mindig nem az a súlykategória, amit a könnyen emelgethető állóporszívók képviselnek, nagyjából 2 kilogramm körül.

hirdetés

Ultenic AC1 Elite száraz-nedves porszívó teszt – Szinten tartásból ötös

Az Ultenic AC1 Elite használata nem űrtechnológia. A porszívó két darabban érkezik, amit egy könnyed mozdulattal összecsattintasz, a kisebb tartályba pedig mehet a víz és a felmosó folyadék, majd ezt is a helyére pattintod és hadd szóljon a takarítás! A bekapcsoló és a módváltó gombokat a fogantyú elején találod, spricni vezérlő pedig nincs, mert egy kicsit máshogyan működik a dolog, mint a Jimmy PowerWash HW9 esetében.

A Roborock Dyad Próhoz hasonlóan az Ultenic AC1 Elite nemcsak maga elé spricceli a vizet, amibe bele kell tolni a porszívót, hanem a hengert nedvesíti.

A csúcskategóriás modellel ellentétben itt viszont nincs külön felmosószer-adagoló tartály, de az AC1-hez hasonlóan van infravörös kosz érzékelő, amivel a porszívó képes automatán állítani a szívóteljesítményét. A motoros fej alja viszont itt is tipikusan olyan, hogy a henger mellett, a szélén marad egy bő 1,5-2 centiméter széles sáv, ahol nem ér el a falig a fej, így mindig lesz egy vékony rész, amit kihagy, ezért más irányból kell megközelítened, hogy tiszta legyen. Érdekessége, hogy a másik oldalon a henger majdnem teljesen kiér a széléig, de a szegélyléceknél így sem könnyű vele takarítani.

Azt viszont meg kell hagyni, hogy a takarítógép nagyon szépen végzi a dolgát, de így, hogy nincs külön spriccelési lehetősége, a szőnyegekre nem lehet vele rámenni, kivéve akkor, ha szeretnéd őket eláztatni. Ettől független többféle területtel és dzsuvával megbirkózik az Ultenic AC1 Elite, amit az alábbi videó kisebb-nagyobb túlzásokkal, de jól szemléltet.

A porszívó a többi takarítógéphez hasonlóan képes a szilárd hulladék és a folyékony kosz szétválasztására és 3 funkcióval rendelkezik. Alapvetően intelligens módban indul el és érzékeli a padló szennyezettségét, így automatikusan beállítja a szívóerőt a koszossághoz mérten. Ez napi takarításhoz ajánlott, amit én sem tudtam volna jobban megfogalmazni. Három macska mellett napi szinten előkerül a porszívó és a felmosó, mert mindig van néhány szőrcsomó, elhagyott bajusz, illetve tappancsnyom, de az AC1 Elite szépen eltüntette mindet, egyszerre.

A Max opciót választva a kilöttyentett üdítőt és a háziállatok utáni makacs foltokat tudtam eltüntetni a konyha padlójáról. Volt néhány masszívan odaragadt folt, amit én ugyan fel tudtam kaparni, de az AC1 Elite már nem, bár ez nyilván nem elvárható tőle. Az előszobában is ezt a módot használtam, a galériában lévő képeken látható, mennyire megül a csempék között a kosz és a homok, amit napi szinten behozunk. A vízfelszívó opció csak a folyadékot szívja fel, így akár a fürdőszobába is tökéletes, zuhanyzás vagy fürdés után feltörölni.

Az öntisztítást egy gombnyomásra végzi a porszívó a dokkolójára visszatéve, ami, mivel peremes kialakítású, a tisztításhoz kiengedett vizet nem engedi elfolyni, sőt, felszívja a folyamat végén. Ezzel elméletileg nemcsak a hengert tisztítja meg, hanem a belső csövét szintén, de a lényeg, hogy nem kell hozzáérned a piszkos részekhez, viszont a nedves forgóhengerhez így is, úgyis muszáj, mert azt ajánlott utána kiszedni és hagyni megszáradni. A koszos vizet érdemes minél előbb kiönteni, mert simán bebüdösödik egy-két nap után. Az öntisztító gomb egyébként nagyon rossz helyen van, takarítás közben többször is véletlenül megnyomtam, de ilyenkor szól a porszívó, hogy ez a folyamat csak a dokkolóra visszatéve lehetséges.

Apropó, hangasszisztens. Kicsit idegesítő, mert még bekapcsolás után is közli, hogy a porszívó bekapcsolódott. Thanks, I guess. Szerencsére kikapcsolhatod, ha 3 másodpercig nyomva tartod az előbb említett, önürítés gombját. Egyébként az angolon felül tud még németül, franciául, olaszul és spanyolul.

Az applikációt tekintve szokatlan számomra, hogy az AC1-es kis tesó összepárosítható az Ultenic alkalmazással, ellenben az Elite változat nem.

A fentebb lévő galériában láthatod, hogy a koszos víz tartálya három részre szétszedhető. Ebből egy a felső burkolat, amiben a HEPA filter lakik. A tartály közepénél egy szűrő van, ez fogja fel a nagyobb szemű koszt, a tároló aljában pedig külön a koszos víz van. A 650 milliliter, tiszta víz a hálószobára/nappalira és a konyha felére volt elég, ami szerintem egész jó arány, mert elég alaposan végigmentem vele és nyilván a teszt előtt direkt nem takarítottam ki. A konyha másik felére és a fürdőszobára újabb 650 milliliter kellett. Ez összesen 1,3 liter, a Viledás felmosószettem vödörje pedig 10 literes, így elég sok vizet megspóroltam.

A lakás mind a négy helyiségére nagyjából 10 percet szántam, volt ebben minden, vegyesen: intelligens és max mód váltogatása, illetve egy kis vízfelszívás szintén. Miután a padló mindenhol tiszta lett, a porszívó visszakerült a dokkolóra, de az öntisztítást már nem indította el, mondván alacsony az akkumulátorszintje.

Körülbelül 40 percnyi vegyes használatot kibírt,

ami a nem sokkal több, mint 40 négyzetméteres otthonomra bőven elegendő, a kérdés inkább az, hogy egy 100-200 négyzetméteres házban mit produkál. Szerintem átlagos szinten tartáshoz a mindennapokra kiváló és nagyobb takarítást is kibír, viszont akkor számolni kell a gyakori vízcserékkel és az esetleges, idő közbeni töltéssel.

Összegzés

A takarítással kapcsolatos háztartási gépek szegmensében óriási a verseny, így nem könnyű dönteni, viszont az Ultenic AC1 Elite egy egész jó, bár távolról sem tökéletes alternatíva, viszonylag olcsón. Pár száz forint híján a Jimmy PowerWash HW9-ért is ennyit elkérnek most, így, ha választani kellene, akkor maradnék jelenlegi tesztalanyuknál. Itt is adott a leggyakoribb probléma, miszerint a henger az egyik oldalon nem ér ki teljesen a szegélylécig, viszont szépen és alaposan takarít, az üzemidő pedig szerintem egészen bravúros a konkurenciákhoz képest. Háziállatosoknak, hétköznapi szinten tartáshoz szerintem simán jó, szégyellem, de kéne, „ellennék” vele.

Az Ultenic AC1 Elite porszívót egyedi, RendKinaiRV047  kuponkódunk felhasználásával 70 700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért megrendelheted a Ranvee oldaláról. A termék európai raktárból érkezik, ingyenes szállítással.

Pro

 • Letisztult stílus
 • Könnyű kezelés
 • Előnyös üzemidő
 • Spriccelés helyett a hengert nedvesíti
 • Szépen és gyorsan takarít

Kontra

 • Nem kompatibilis az Ultenic applikációval, pedig az elődmodell igen
 • A henger az egyik oldalon nem ér ki teljesen a széléig

hirdetés