hirdetés

Narwal Freo X Plus robotporszívó teszt

A tíz szenzoros csodaporszívó

teszt
Narwal Freo X Plus robotporszívó teszt 1

Forrás: Geekbuying

Raven96
írta: Raven96
2024-05-13

Kínai robotporszívó annyi van, mint égen a csillag és ez a kínálat most bővült Narwal márkanév alatt két új robotporszívóval, amik a Freo X Plus és a Freo X Ultra neveket kapták. Az előbbi verzió meg is érkezett hozzánk tesztre és papíron igencsak kecsegtető a tudása: 7800 Pa szívóerő, mégis csendes működés, úszókefe, ami csomósodás nélkül szedi fel a szőr- és hajszálakat, de a legjobb az egészben, hogy porszívózás mellett feltörölni is képes, viszont egészen más módon, mint olcsóbb konkurensei. Geekbuyingon most 115 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek a masináért a FREXP299  kuponkód felhasználásával, lengyel raktárból gyors és ingyenes szállítással érkezik, illetve egy kis ajándékkal.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A Freo X Plus 7800 Pa-os szívóereje egészen parádés érték egy átlagos robotporszívóhoz képest, hiszen a legutóbbi modell, ami év elején járt nálunk, az Ultenic TS1 volt, és ott mindössze 3000 Pa volt terítéken. Igaz, a gép zajkibocsátása 71 dB, ami azért nem a repíti a legcsendesebb robotporszívók közé a Narwalt. Az már a csomagolásán is látszik, hogy nívós cucc, ugyanis annyi extrával érkezik, hogy kicsomagolás után azt éreztem: a prémium érzés csúnyán rám rúgta a lakás összes ajtaját. A robotporszívón és a dokkolóján kívül találsz még a dobozban egy nedvességálló alátétet,

az úszókefe pedig már a porszívóban van, ami állítólag gubancolódás nélkül képes összeszedni mindennemű szőrt,

ez az állatosoknak jó hír. Ezen felül érkezik még két darab eldobható porzsák, amik nagyon érdekesek, mert a zsák magára a műanyag illesztésre került rá, amiben a HEPA szűrő található, de a robotban egy műanyag, 1 literes(!) portartály is helyet kapott. Van két mosható és két darab, egyszer használatos mop a szettben és ezeknek teljesen más alakja van, mint az eddig jól megszokott, kis kerek korongok. Ezek a porszívó aljának közel a felét kiteszik és nem szeretnék elmenni a részletek mellett, hiszen igencsak említésre méltók. A felmosók anyaga nagyon finom és a mosható darabok egy lila, Narwal feliratú címkét kaptak, akárcsak egy pulóver. A pakkból természetesen a töltő és az oldalsó kefék sem maradtak ki, amik kivételesen nem háromágúak, hanem csak kettő. Az egyiken lila alapon egy L betű található, a másikon narancssárga színekkel egy R betű, tehát feljelölték, melyiket melyik oldalra kell felpattintani. Hogy miért írom le ezeket ennyire részletesen? Azért, mert bár apróságnak tűnnek, mégis ezek emelik az egész élményt magasabb szintre.

A dizájnt és a minőséget illetőleg sem lehet egy rossz szavam se,

minden részlet szép, az illesztések hibátlanok. A porszívó és a dokkolóállomás is fehér, így a por kevésbé fog meglátszódni rajtuk, mintha feketék lennének. A robot tetején van a már más modellekről is ismert LiDAR szenzor. Ezzel tájékozódik a robot a térben és a térképet is ezzel építi, míg az elején és az oldalán is találsz egy-egy lézeres érzékelőt, amivel a tárgyakat kerüli el, illetve a szokásos ütközés érzékelőt a fronton. Az alján az évek óta használt infravörös szenzorok védenek a leesése ellen, a hason pedig az ultrahangos szőnyegérzékelő kapott helyet. A porszívó felső borítása mágneses alapon rögzül, így játszi könnyedséggel levehető. Ez alatt találod a portartályt, ami nem kicsi, hiszen 1 literes. Óriási pacsi a gyártónak, mert

végre valakinek eszébe jutott, hogy egy robotporszívó tartályát is ki lehetne üríteni egy gombnyomásra, mint az állóporszívókét,

ahogyan például a JIGO C300 esetében, ami nemrég járt nálunk tesztelésen. Ugyanitt van lehetőséged behelyezni az eldobható zsákos változatot, amiből egyből 6 darabot mellékelnek, ha most rendelsz egy ilyen csodaporszívót. A gyártó elmondása alapján a gép képes az összegyűjtött por tömítésére, így akár 7 hétig(!) sem kell hozzányúlnod, de ezt hiszi a piszi. A víztartály 250 milliliteres, de lehet, hogy 280, mert a sajtóanyagban mindkét szám szerepel, úgy látszik, a cég ezt még nem döntötte el.

A porszívózás és a feltörlés egyaránt annyira személyre szabható a porszívóhoz tartozó Narwal Freo applikációban, hogy féltem, sosem ér véget a teszt.

Természetesen minden részlet aprólékosan beállítható, de a szívóerőn, a no-go zónákon és a víz szabályozásán felül még az olyan extrák is megjelennek, mint a bútorok megadása és a padlótípusok kiválasztása. A klasszikusok sem maradtak el, ilyen a térkép szerkesztése és a takarítási statisztikák elkészítése. Nézzük is meg, valóban képes-e erre a sok mindenre, amit a gyártó ígért!

hirdetés

Narwal Freo X Plus robotporszívó teszt – Prémium élmény kimaxolva

Háziállatok tartása esetén mindig óriási dilemma, hogy mégis mivel porszívózzon az ember, ami képes megbirkózni a különböző szőrfajtákkal és az extrém szennyeződésekkel, illetve az is fontos, hogy az adott gép ne legyen olyan hangos, mint egy repülőgép, mert akkor minden kisállat világgá megy tőle. Kivéve persze a macskák, amelyek imádnak rajta utazni, ahogy azt számtalan netes videó is bizonyítja, bár az enyéim valamiért nem ezt a tábort erősítik. A Narwal Freo X Plus annyira halkan működik még normális fokozaton is, hogy az első elindításnál azt hittem, valami baj van vele.

Az applikáción belül egyéni feladatot hozhatsz létre a robotporszívónak, például porszívózza, utána mossa fel az egész lakást minden nap, 8:30-kor. A lehetőségek: porszívózzon ÉS feltöröljön, porszívózzon, majd UTÁNA feltöröljön, csak porszívózzon, vagy csak feltöröljön. És a továbbiak:

 • Hányszor menjen körbe, egyszer vagy kétszer?
 • Melyiket használja a 4 porszívózási fokozatból? A csendeset, a normálisat, az erőset vagy a szuper erőset?
 • Mennyire legyen nedves a mop? Csak minimálisan, átlagosan vagy nagyon?
 • Átlagos vagy precíz lefedettséggel takarítson?

Freo Advice is választható, amivel teljesen szabad kezet kap a gép, hiszen így minden részletről ő dönt, de az alábbi videó jól szemlélteti, mire képes összességében.

Porszívózás során a normális fokozat számomra bőven elegendő volt, pedig kapott a tesztpályán némi száraz macskaeledelt, nem kevés kakaóport, pár szőrcsomót és néhány zsebkendődarabot, de mindent maradéktalanul eltakarított. Szerintem már a sztenderd lefedettség is kielégítően alapos, a precíz esetén még tovább tartott a folyamat. Ha az „Edge Mode”-ot választod, akkor a porszívó többet „tekereg” hosszabb ideig, így például a sarkokból nagyobb eséllyel szedi ki a koszt és az élek mentén is végigmegy, ha tud.

Az úszókefe pedig zseniális találmány, mert a sokadik kör után sem találtam egyetlen árva szőr- vagy hajszálat sem.

A küszöbökkel sem volt problémája, 2 centiméter magas akadályok megmászására képes. Régebbi építésű otthon esetén gyakori probléma, hogy a robotporszívót szobáról szobára kell átemelni a magas küszöb miatt, de a Freo X Plus szerencsére nem ilyen. Az étkezőszékek lábai közé is simán bepréselte magát és szépen kitakarított, pedig azt hittem, sosem jut ki onnan.

Alapvetően a feltörléssel is elégedett voltam és azt fontos tudni, hogy a Narwal gépei és a konkurensek között óriási a különbség, hiszen teljesen máshogyan működik ez a funkció. A mop itt jóval nagyobb méretű, mint azt megszokhattad, majdnem kiteszi a fél robotporszívó alját.

Ezt a gép mechanikusan, 6 newton erővel szorítja a padlóra,

így nemcsak unottan húzgálja maga alatt, hanem tényleg alaposan feltöröl vele, pillanatok alatt eltüntette a kakaóport, a tejet, az almalevet és az olajat. Mondanám, hogy a mélyebb területeket is megtisztítja, de az nyilván nem elvárható egy robotporszívótól, hogy például a csempék közötti mélyedésben lévő koszt kiszedje. A szőnyegeket sem kell félteni, ha a porszívózást és a feltörlést egyszerre választod, mert a Freo X Plus

8 milliméter magasra emeli a mopot a szőnyeghez érve,

így az nem lesz nedves, kivétel, ha az ennél sokkal hosszabb szőrű, szóval a shaggy típuson ne erőltesd. A sima és csíkmentes felmosás érdekében a gép négy ponton adagolja a vizet a mopra, pedig általában csak egy vagy két ilyennel rendelkeznek a konkurensek.

Az első elindítás alkalmával úgy tudja feltérképezni az otthonodat, ha minden, földön kallódó apróságot felszedsz és az összes ajtót kinyitod, de erre az applikáció is figyelmeztet. Maximum 4 térképet tud készíteni és kezelni és ez akkor hasznos, ha valakinek többszintes otthona van. Alig több, mint negyven négyzetméteren lakom, mégsem volt képes tökéletesen felmérni az egészet. Az előtérrel és a nappalival/hálószobával nem volt problémája, viszont a fürdőszoba és a konyha is L alakú és valamiért a rövidebb felüket már nem találta meg. Ez érthetetlen számomra, hiszen kereken 10 szenzor van a robotporszívón, mégis külön térképet kellett készítenem erről a két helyiségről. Egyébként a térképnek 3D, színes és mono nézete is van, valamint számos beállítási lehetősége: a területek feloszthatók, egyesíthetők és egyénileg elnevezhetők, de ezeken a klasszikusokon felül más is vár rád:

bútorokat szintén elhelyezhetsz, de nemcsak egy ágyat vagy kanapét, hanem egészen különleges dolgokat, mint például a macskaalom, a szobanövény, a babzsákfotel és az ehhez hasonlók,

ezt igazán szórakoztató megtervezni. A padlótípusokat egyaránt beállíthatod, illetve a szőnyegeknél azt, hogy mit kezdjen vele a gép, megemelje a szívóerőt, ignorálja és hasonlók. Az ignorálást egyébként nagyon komolyan veszi, gyakorlatilag némán átsuhan a szőnyegen.

Minden takarítós kör befejezése után elég komoly statisztikát adott át az applikáció.

Becsületesen beszámolt róla, hol takarított, mennyi idő volt, hány négyzetméter lett tiszta és még nagy átlagot is számol, szinte ugyanezekkel az adatokkal, tehát kérem szépen, ez egy komoly naplózás, az OCD-met teljes mértékben kielégíti. Hab a tortán, hogy heti, havi és éves lebontás is van, ember legyen a talpán, akinek van ideje ezt lekövetni és nézegetni.

A Freo X Plus akkumulátora 5200 mAh kapacitású, bár a használatiban 5000 szerepel, szóval ez kérdéses, de az üzemidőről így is, úgy is nehéz nyilatkozni, mivel nálam alig 15 perc alatt ki tud porszívózni közepes fokozaton és ez idő alatt gyakorlatilag egyetlen százalékot sem csökkent a töltöttsége. Feltörlésnél közel ugyanennyi idő után 98%-ra esett, de ezt felesleges is figyelgetni, mert minden alkalommal visszatér a dokkolójához, ha merülőben van, de ha végzett egy feladattal akkor is visszamegy és feltölti magát.

Összegzés

A Narwal Freo X Plus robotporszívóban kevés hiba, viszont annál több nagyszerű funkció rejlik. A feltérképezés és a feltörlés nem működött 100%-ra tökéletesen, előbbi furcsa számomra, hiszen ennél sokkal gagyibb porszívótól is láttam már pontosabb felderítést. A feltörlés még mindig nyilván messze van egy „emberi” felmosástól, viszont így is lekörözi a konkurenciát.

Az apróbb negatívumok ellenére annyi extrát nyújt a Narwal, hogy a porszívózást egy teljesen új szintre emeli, még akkor is, ha robotról beszélünk, nem pedig egy „tologatós” állóporszívóról. Lenyűgöző a sok részlet, illetve az úszókefe, ami valóban gubancolódás nélkül szedi össze a szőr- és hajszálakat, így háziállatok mellett ezzel rengeteg időt megspórolhatsz és sokkal tovább életben tarthatod porszívódat.

A Narwal Freo X Plus macskák és kutyák mellé egyaránt pompás választás és most érdemes is lecsapni rá, mert a Geekbuyingon 115 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért adják a FREXP299 kuponkód felhasználásával, ennyit pedig megéri kifizetni ekkora tudásért és ilyen minőségért. A termék számos kiegészítővel és egy kis ajándékkal érkezik, lengyel raktárból, ingyenes szállítással.

Pro

 • A 7800 Pa szívóerő nagyon erős
 • Sok kiegészítő, prémium hatás
 • Az alsó kefe valóban csomósodás nélkül szedi fel a szőr- és hajszálakat
 • A portartály gombnyomásra nyílik, de zsákos verzió is van
 • Rengeteg, személyre szabható beállítás az applikációban

Kontra

 • A feltérképezés nem tökéletes, a 10 szenzor ellenére sem
 • A feltörléssel voltak bajok

hirdetés