hirdetés

Xiaomi Mijia autós porszívó teszt

Termoszhoz képest jól szív

teszt
Xiaomi Mijia autós porszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2020-11-06

Az elmúlt pár hónapban két remek autós porszívót is teszteltünk a Xiaomi CoClean termékek személyében, de korábban is volt már szerencsénk pohártartóba állítható variánsokkal. Most a Xiaomi Mijia pattintott össze egy mini kézi porvadászt, amelyik 13 000 pascal szívóerővel rendelkezik, rendkívül pici, mégis működik fél órán át. Kiváló gépjárművek tisztítására, de mérete miatt morzsaporszívónak is alkalmas. A legjobbat pedig még nem mondtam, az árát, ami alulról karcolja a 18 000 Ft-ot. Érdemes EU Priority Line szállítással rendelni, az áfa- és vámmentes.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A minőség és az anyaghasználat Xiaomihoz méltóan elsőosztályú, egy szép tárgyat kaptok a pénzetekért. A dobozba néhány plusz kiegészítőt is belezsúfoltak:

 • merev, hosszabbító cső
 • sörtefej
 • leírás
 • Type-C kábel

Mint látható, a flexibilis cső kimaradt, de a berendezés olyan kicsi, hogy azért így sem lehetetlen vele az autó eldugott zugaiban takarítani. A kezelést nem tudom, hogy hogyan lehetne jobban egyszerűsíteni, egyetlen gombot kell nyomkodnotok, ami körkörösen ismétli az alábbi funkciókat: bekapcsolás, alacsonyabb fokozat, magas fokozat, kikapcsolás. Van mellette egyetlen LED is, aminek legfontosabb tulajdonsága, hogy kijelzi, ha merül a berendezés. A beépített akkumulátort Type-C csatlakozón keresztül lehet tölteni, nagyjából 3-4 órát vesz igénybe a folyamat.

 

Xiaomi Mijia autós porszívó – Kóla mellé az autóba

A gyakorlati használat közben arra döbbentem rá, hogy az autók belsejében elhelyezkedő tárolókat a PET palack hengerméretére találták ki. Befér egy vagy kettő a középkonzol alá, az oldalzsebekbe, az ülés alól kihúzható tárolóba, meg még néhány egyéb helyre. És mivel a Xiaomi Mijia porszívó vékonyabb, mint egy PET palack, ezért ez is mindenhova passzol, de a „természetes élőhelye” az ajtó oldala, ugyanis máshol hajlamos feldőlni vagy elgurulni.

Mivel a telefonom is Type-C portos, így a szivargyújtós töltőről vígan megtáplálhatom mindkét eszközt,

így gyakorlatilag sosem volt lemerült állapotban egyik sem. A Xiaomi CoClean FV2 kapcsán említettem, hogy annak 25 perces üzemideje éppen elég volt, hogy egy Seat Ibiza méretű autót kitakarítsak. Ez azért érdekes, mert egy 50 négyzetméteres lakásra elég 15 perc is egy normál állóporszívóval, de ott nem kell masszírozni a kárpitot, a sarat szedegetni, meg mindenféle fura alakú helyekre benyúlkálni. Vagyis a Xiaomi Mijia 30 percnyi energiája az FV2-vel szemben egy kicsit kényelmesebbé tette egy autó kipucolását, nem kell annyira sietni, mintha csak 25 perc állna rendelkezésre.

Ami viszont némileg hátráltatott, az a flexibilis cső hiánya.

Nem rossz a dobozban lévő toldó és a kefés fej, de ezekkel sokkal nehezebb benyúlni a váltószoknyához, a pohártartóba és az egyéb trükkös helyekre, mint egy meghajlítható kiegészítővel. Talán ez a legnagyobb hibája a porszívónak, nem mondom, hogy perdöntő, de azért nem is bagatellizálnám el. Ennek ellenére azért becsülettel végrehajtottam a feladatot, szóval azért ez a termék is jól használható.

A szívóereje magasabb fokozatban 13 000 Pa, ami pár évvel ezelőtt egy teljesértékű állóporszívónak is becsületére vált volna.

Ezt viszont csak 9 percig képes fenntartani. Az alacsonyabb módra megadja a gyártó a működési időt – 30 perc -, a szívóerőt viszont nem. Ennek ellenére nem érződik gyengének, főleg akkor nem, ha morzsaporszívónak használjátok. Erre ugyanis talán még alkalmasabb, hiszen a kicsiny méret és a remek dizájn a szoba díszévé teszi, és a morzsa felszívása maximum 1-2 perc, így hetekig nem kell majd tölteni ebben a szerepkörben.

Ami az autópucolást illeti, majdnem olyan hatékony, mint a Xiaomi CoClean FV2 volt. Már alacsonyabb fokozaton is felszedegeti a legtöbb fajta koszt és a pici kavicsokat is. A mélyebben kárpitba ragadt szöszöket és faleveleket viszont csak az erősebb fokozat használatával lehet eltávolítani, így viszont a 30 perc azért fog rövidülni. Vegyes használatban nekem durván 20 perc jött össze, ami 4 lábteret és az autó mélyebb öbleit – váltószoknya, pohártartó, kézifékkar környéke stb. – fedte le, amivel maximálisan elégedett voltam, de nyilván nem helyettesít egy profi autós porszívót. A fehér alapszín viszont nem éppen ideális takarításra, eléggé gyűjti a koszt. A telep merülését a LED piros villogással jelzi, erősebb fokozatban nagyjából ez 2 perc maradék üzemidőt jelent.

Összegzés

Nagy dilemmában voltam az értékelés kapcsán, hiszen a Xiaomi Mijia autós porszívó majdnem olyan jó, mint a Xiaomi CoClean FV2, és jóval olcsóbb, ellenben a másik cucchoz adnak nagyon hasznos kiegészítőket. Ezt leszámítva viszont nagyon nem tudok belekötni a termékbe, jó minőségű, elég sokáig üzemel, egyszerű használni, és ami a legfontosabb: olcsó.

Hogy mennyire? A Xiaomi CoClean FV2 a BGCZCVL2 kuponkóddal 24 500 Ft, míg a Xiaomi Mijia 18 000 Ft, ez 27%-os árkülönbözetet jelent, és ez a butább variánsa a „Kóklínnek”, a kiegészítőkért 1500 forintot kell fizetni, ami tovább növeli a különbséget. Kalandvágyók egyébként kombózhatják is a kettőt, sajnos azt nem tudom, hogy a Xiaomi Mijia kompatibilis-e az FV2 kiegészítőivel, de lehet, hogy 5 dollárt megér kockáztatni. Bármi is a választásotok, egy patent kis terméket fogtok hazavinni, de mindenképpen az áfa- és vámmentes EU Priority Line-nal rendeljétek.

Pro

 • Kiváló minőség
 • Méretéhez képest remek üzemidő
 • Egyszerű használat
 • Type-C porton keresztül tölthető, „telefon kompatibilis”
 • Még ilyen kis méretben is megoldották a HEPA filtert
 • Olcsó
 • Morzsaporszívónak is tökéletes

Kontra

 • Fontos kiegészítők hiányoznak a dobozból
 • Az akkumulátor töltöttség kijelzése meglehetősen egyszerű

hirdetés