hirdetés

Xiaomi Roborock H6 állóporszívó teszt

Mindig van feljebb

teszt
Xiaomi Roborock H6 állóporszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-06-19

Nem gondoltam volna, hogy jön még olyan állóporszívó, ami érdekes lehet, hiszen már szinte minden kínai terméket teszteltünk, ami a piacon van. Aztán megjött a Roborock H6, és eddig a cég nem nagyon aktívkodott ebben a szegmensben. De jól tette, hogy kivárt, hiszen az új modell tönkreveri a mezőnyt. Erősebb, tovább bírja, mint a konkurensek, felismeri a szőnyegeket, van egy kiváló OLED kijelzője, amin mindent visszajelez. Igaz, az ár erőteljesen prémium szegmenses, 124 000 Ft-ért érhetitek el német raktárból a NNN8THPokenzo10  vagy a GKB8TH10 kuponkóddal.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A minőség rendben van, de szerintem a Roidmi Nex műanyagjai jobbak, talán itt egy kicsit többet vártam, mint amit kaptam. A külalakja nekem tetszik, nem olyan hányadék, mint az epe színű Jimmy 83 PET, viszont nem is bazári, mint a Dyson típusai. A motor alá került a lítium-polimer akkumulátor, ami egy modernebb technológia, mint a konkurenseké.

Szintén újdonság a felső OLED panel, ami szerintem zseniális ötlet volt a cég részéről. Ez nagyjából a Roidmi porszívók telefonos applikációját váltja ki, csak nem kell a mobilt elővenni és teljesen fölöslegesen nézegetni. 2 év alatt ezt összesen háromszor tettem meg, míg a H6 kapcsán 10 percenként rápillantottam, sokkal kényelmesebb és okosabb megoldás ez így. Mindenféle paramétert képes kiírni, a töltöttséget százalékban, a teljesítményfokozatot, visszaszámol, ahogy fogy belőle a nafta, mutatja, hogy ha szőnyegtisztítási módban vagytok, hiszen ilyet is tud a porszívó.

Ez azt jelenti, hogy ha egyet húztok a ravaszon, egyből kiírja a töltöttséget, illetve, ha fokozatot váltotok – három teljesítményben képes üzemelni -, akkor újrakalkulálja a működési időt. Ezt a gyakorlatban úgy használtam, hogy tudtam, hogy nagyjából 15 perc alatt végzek a lakással, utána beállítottam a szekrénybe. A következő takarítás előtt meghúztam a ravaszt, láttam még elmegy vagy 60 percet, akkor nem kell tölteni, takarítás vissza újra a szekrénybe. A dolog visszafele is igaz, ha nullára merítitek, de gyorsan kell, akkor elég mondjuk a harmadáig feltölteni, és máris használható. Ennyit számít egy nyamvadék kis OLED panel, mégis az egész folyamatot megváltoztatja.

 

És még nem is említettem, hogy ez nem mindig a legalacsonyabb fokozatot jelentette, ugyanis a H6 képes automatikusan felismerni a szőnyegeket, és ilyenkor megemeli a szívóteljesítményt. Istenem, hogy ez milyen kényelmes. Nem kell semmit állítgatni, minden automatán működik, igaz csak a nagyobbik fejjel. A másik szuper kényelmes megoldás a ravasz. Nem tudom, hogy a Roborock cég olvassa-e a Rendeljkínait tesztjeit, de a Dreame V9 és V9P cikkben megemlítettem, mennyire béna az, hogy állandóan húzni kell a ravaszt ahhoz, hogy az eszközök működjenek.

Mit kell tudni a robotporszívókról?

Mivel sok kérdés szokott felmerülni a különböző takarítóeszközök kapcsán és mindenre nem tudunk kitérni a tesztekben, ezért létrehoztunk a Tudnivalók alatt egy külön szekciót, ahol sokkal több információ között mazsolázhattok. Nemcsak a robot-, hanem az állóporszívókról és egyéb takarítóeszközökről is lesz szó.

A takarítás azonban nem áll meg a por eltüntetésénél vagy feltörlésénél, hiszen a levegő tisztítása és a párásítása is lehet megoldás bizonyos problémákra. Ezekről bővebben a “Robotporszívók és takarítóeszközök” szekcióban olvashattok.

Itt ezt úgy oldották meg, mint a benzinkúton a töltőpisztolyt: ha akarjátok, tudjátok zárni, ilyenkor fixen működik a porszívó, de ki is tudjátok oldani, ilyenkor a kallantyú elengedésére megáll, így spórolhattok üzemidőt, nem mintha erre szükség lenne. Ez viszont újabb példája annak, hogy ez egy igen jól átgondolt termék. További figyelmesség, hogy az OLED panelen visszajelzi, ha lemerült, ha a kellékanyagokat cserélni kell, vagy ha eltömődött, de természetesen a töltési folyamatot is nyomon követhetitek.

Ami a hangját illeti, erre 72 decibelt ad meg a gyártó, ez kevesebb, mint a Roidmik esetében és szerintem pariban van a Jimmy JV63, illetve JV65 termékekkel. Csak a teljesítmény nem mindegy, már pedig abban a H6 a király. Használati szempontból még érdekes a súlya, 1,4 kg, legalábbis a test önmagában, ha telepakoljátok kiegészítőkkel, akkor ez azért meg tud nőni. Ellenben a flexibilis csővel használva simán kipucoltam vele az autómat, és egyáltalán nem éreztem fárasztónak. Az viszont bosszantó, hogy a puha henger, ami padlóra való, nem az alapcsomag része, sőt, nem is fér bele az alap fejekbe, így 80 dollárért külön meg kell vennetek, ha akartok ilyet.

Ami a takarítási képességeit illeti, arról csak jókat tudok mondani, minden koszt felszed mindenhonnan, igaz, ehhez érdemes a szűkítő csonkokat is használni. Mivel a komplett lakás végigtakarítása után sem merült le, így nekiálltam kiszedni az ágyból a matracot. Végigtoltam ezt is, brutális mennyiségű port jött ki – ami tulajdonképpen emberi bőr, ezt eszegetik az atkák -, így egy lépést tettem a porallergia ellen.

Rájöttem, hogy a kiszöszösödött felületekről a motoros fej remekül leszedi ezeket a kis kiálló anyagdarabkákat. Dagadt is a mellem, hogy mekkora májer vagyok, rájöttem egy plusz felhasználási területre, aztán észrevettem, hogy a motoros fej olyan brutális, hogy a szösszel együtt kikapja az anyagot is. Tehát ha nem totálisan sima felületen dolgoztok – bútorokat egyáltalán nem bántotta -, akkor nagyon vigyázzatok a teljesítménnyel. Így viszont kipróbálhattam, milyen kipucolni a hengereket: oldalt egy panelt elfordítva kihúzható és egyszerűen pucolható. A kiegészítőket el is moshatjátok, viszont a motoros fejet és a központi egységet ne érje víz.

Ha már szétszedtem, megnéztem pontosan hogyan szűr. A rendszer ötlépcsős, egyre finomabb szemcsékre bontja szét a koszt, utolsó lépcsőben pedig HEPA filterrel szűri ki a részecskéket, vagyis a dolgok 99,97%-át. Ez nemcsak duma, amikor masszíroztam az ágymatracot, pont az arcomba fújta a H6 a levegőt, és ennek semmilyen negatív hatása nem volt.

Ellenben mikor kinyitottam a tartályt, és elkezdett szállni a finom por, egyből taknyom-nyálam összefojt, a különbséget így saját bőrömön is megtapasztalhattam. Pont ebből kifolyólag érdemes elmosni a tartót és a szűrőket, mert a finom por mindenen megül, az üzemidő meg elég hosszú, ahhoz képest, hogy mekkora a tároló űrtartalma. A 04, liter annyira nem sok, de úgyis fogalmazhatok, hogy kellően hosszú ideig lehet a H6-tal porszívózni, hogy az megteljen.

Összegzés

A csúcsok csúcsa a Roborock H6, minden konkurensénél erősebb és tovább bírja, azonban nem ez adja el. A zseniális OLED kijelzőn követhető adatok nagyon megkönnyítik a használatot, egy gombnyomással pontosan megtudhatjátok, hány percig használható még az eszköz. Ezt ráadásul dinamikusan képes újraszámolni fokozattól függően. Remek az automatikus szőnyegfelismerés, és ezzel az üzemidővel – durván 90 perc – a cserélhető akkus megoldások is fölöslegessé válnak.

Hátrányként azt tudom említeni, hogy a sima, padlóra való motoros henger külön extra, illetve nincs fotoszenzitív LED a takarítófejeken, de a legnagyobb gond itthon az ára lesz. Német raktárból 124 000 Ft-ért érhetitek el a NNN8THPokenzo10 vagy a GKB8TH10 kuponkóddal, ami a hazai kereseti viszonyok tükrében sok, de ez az eszköz tényleg jobb, mint a többi, egyetlen igazi konkurense a hasonló árazású Roidmi Nex. Nekem annál jobban tetszett, én ezt venném, ha tényleg a csúcsot keresném.

Pro

 • Brutális szívóerő
 • Kategóriaelső üzemidő
 • Remek funkcionalitás, kiváló OLED kijelző
 • Flexibilis cső az alapdobozban
 • Automatikusan felismeri a szőnyegeket
 • Nagyon jól kiszűri a port

Kontra

 • A padlóra való hengeres fej nem az alapdoboz része
 • Nincs fotoszenzitív LED a repertoárban
 • Nem sűrűn kell elmosni a szűrőket, de akkor macera
 • Magas ár

hirdetés