hirdetés

Xiaomi Mi Handheld állóporszívó teszt

A 720-as BMW legendája

teszt
Xiaomi Mi Handheld állóporszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-12-03

Végre beesett az ajtón a futárcég által hurcibált Xiaomi Mi Handheld állóporszívó. Ez a termék leginkább azért tarthat a figyelmetekre számot, mert a JOY Napok Xmas Special keretében a XIAOMIJCS20 kóddal 53 990 Ft-ért elhozható, ami igencsak jutányosnak tűnik. A minősége igazi „core” Xiaomi, remek anyaghasználat és összhatás, nagyon egyszerű használhatóság, és különösebben a kiegészítőkkel sem spóroltak. A Xiaomishopnál saját raktárból érhető el, pár nap alatt megkapjátok, és jár mellé a magyar számla és persze a 2 év garancia is.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

6.6

 • megbízhatóság:3
 • design és anyagminőség:8
 • felszereltség, funkciók:8
 • ergonómia:7
 • ár/érték arány:7
Véleményt írok

Amikor a Xiaomi Mi állóporszívó dobozát kibontottam, megdöbbentem, hogy kerülhet ez ennyibe. Anyaghasználatra meg általános minőségre agyonveri a Jimmy szériát, totál Apple feeling lengi körbe. És mivel elég sok Xiaomi almárkához volt szerencsém, mondhatom, hogy ez simán Roidmi szint, amik olyan minőségűek, hogy az ember legszívesebben simogatná őket kibontás után. A másik nagy kedvencem, hogy a doboz tele van kiegészítőkkel, ráadásul a konzolon keresztül és nélküle is tölthető egy EU-s tápegységgel, szóval, aki akarja akár falra is fúrhatja, de a folyósószekrényben is eláll.

Persze kaptok hozzá, különböző fejeket, két motorost – egyik az alap, a másik az atkaeltávolító – és két kiegészítőt, amiből az egyik a réstisztító, a másik pedig egy kefés vég például a laptop billentyűzetéhez. Mi maradt ki? Nincs flexibilis cső, ami hasznos lenne, illetve a nagyobbik motoros fejhez lehetne egy szilikonos hengerkefe, de ezek azért elviselhető hiányosságok. Maga a szűrőrendszer nagyon egyszerűen szétszedhető, a portartály gombnyomásra üríthető, és könnyedén tisztítható. 5 lépcsőben szűri a koszt, HEPA és egyéb fizikai filterekkel, és az összes kiegészítő – leszámítva a motoros fejeket – el is mosható.

 

Xiaomi Mi – A legjobb szakmunkás

Visszatérnék egy gondolat erejéig az über porszívókra, és vonnék egy érdekes párhuzamot a 7-es BMV-vel, ami az autógyártó egyik csúcsterméke. A legdurvább és a legergyább motorral szerelt Hetes között nagyon kevés külsőleg a különbség, mindkettő 7-es Bömös, és van egy olyan réteg, akinek elég az is, ha egy termék ”úgy néz ki, mintha”, de azért mégsem hozza ugyanazt, amit a külseje alapján sejteni lehetne. Valahogy így van ez Mi Handheld porszívóval is, kinézetre Hetes BMW, de egy 2 lityis szívómotorral.

Nagyon sok embernek egyszerűen nincs szüksége a Roborock H6 90 perces üzemidejére, vagy a Xiaomi Jimmy JV85 Pro brutális szívóerejére, de valószínűleg a Roidmi NEX 2 BT moduljára sem. Ezek persze kiváló prémium termékek, de ha te nem egy 200 négyzetméteres házban laksz, csak egy 50 négyzetméteres lakást akarsz végigtolni, akkor ahhoz elég 15 perc is, nem fogsz egymásután csak azért hatszor végigtakarítani, hogy az a fránya H6 végre lemerüljön. Ráadásul az ingatlanokat a tulajdonosaik érthető módon bútorokkal pakolják tele, szükségszerűen csökkentve az alapterületet. Visszatérő adat, hogy nálam 50 négyzetméterből 31-et tudnak a robotporszívók végigtakarítani, vagyis nagyjából ennyivel kell kalkulálnotok félszáz nm-enként.

Álló- vagy robotporszívót érdemes venni?

A témával bővebben foglalkoztunk a Tudnivalók menüpont Gyorstalpalók szekciójában, ahol minden kérdésre választ kaphattok, ami az álló- vagy robotporszívókkal kapcsolatban felmerülhet.

Természetesen számtalan más témáról is írtunk, például melyek a vám- és áfamentes szállítások, miért érdemes Paypallal fizetni, vagy hogy milyen előnyei vannak az EU raktárból rendelésnek.

Amennyiben nem találjátok meg kérdésre a válaszotokat, nyugodtan kérdezzetek Facebbook csoportunkban.

És itt jön az első érdekesség a képbe, hogy ugyan a Xiaomi Mi porszívónak fokozattól függően csak 30/6 perc az üzemideje, ami még lassú takarítással is elég lesz 100 négyzetméterre. A cég szerint egyébként 160-ra, amit erős túlzásnak érzek. Vagyis ha nem a martonvásárhelyi Brunszvik kastélyban laktok, nincs szükségetek a Roborock H6 által lefedhető 300 négyzetméterre. Ennél már csak az a durvább, ha valaki a Jimmy JV85 Pro-ban cserél akkut – az ugyanis ezt is tudja -, és  2*70 percet végigtol, ami bő 450 négyzetméter. Vagyis elvétve van olyan élethelyzet, amikor erre szükség van – például egy nagy ház, 2 kocsival a garázsban, amit egyszerre akartok kitakarítani -, és az is igaz, hogy a hosszabb üzemidejű eszközöket nem kell olyan sűrűn töltögetni, mint a Xaomi Mi porszívót.

Hogy mondjak még néhány drága extrát: OLED kijelző – ami egyébként hasznos -, LED-es töltöttségkijelző, BT modul és app alapú vezérlés, transzflektív világítás a fejen, felmosás funkció vagy a beépíttet könyök, amivel a szívócső középen behajtható és így be tudtok nyúlni vele például az ágy alá. Ettől kerülnek többe a fenti termékek, ezek közül egyiket sem tudja a tesztalany, és ezért is ilyen olcsó. A kérdés amit fel kell tenned, hogy neked ezekre tényleg szükséged van-e? A saját tapasztalataim alapján azt mondom, hogy elvétve. Azért jól jönnek, ha már vannak, viszont egyik sem létkérdés.

Ellenben például azzal, hogy egy porszívó csöndes-e vagy sem. A legelső Roidmi F8-ak kiváló eszközök, de konkrétan ordítanak, ami mellé társul a 18 500 Pa-os szívóerő maximum fokozaton. Ehhez képest a Xiaomi Mi állóporesz alacsonyabb fokozatban egy lopakodó, maximumon pedig 23 000 pascallal kapja fel a porcicákat. Annyira csöndes volt, hogy nem akartam elhinni, ezért megmértem ezt is meg az F8-at is. 72-73 decibel a Roidmi, míg 57-58 dB a Xiaomi Mi által keltett zaj, ami hatalmas különbség, sokkal rosszabb az előbbit használni. Nyilván utóbbinak is megjön a hangja az erősebb fokozatban, de a gyengébben meglepően csendes, ami egy hatalmas előny, ha hallgatnotok kell 30 percen át.

Mint ahogy az is, hogy a két motoros fejjel nemcsak a hagyományos, sarokban trónoló pormacskákat lehet összeszedni, hanem a poratkákat is ki lehet a szőnyegből vagy az ülőgarnitúrából szippantani. Érdekes és nem különösebben reklámozott extra, hogy a forgófejek rendelkeznek túláram elleni védelemmel, ha benyalják például a rongyszőnyeg szélét, akkor leállítják magukat. A használat kapcsán egyetlen dolog merül fel bennem: hiba-e, hogy a működéshez folyamatosan húzni kell a ravaszt, ilyenek egyébként a Dreame eszközei is.

Ezen elég sokat agyaltam, és arra jutottam, hogy ebben az esetben ezt a megoldást spórolási okokból választották, ugyanis a 30 perces üzemidőt jobban be kell osztani, mintha 60-70 vagy éppen 90 lenne. Ugyanez igaz a MAX fokozatra is, először meghúzzátok a ravaszt, majd megnyomjátok a felső gombot, ekkor az eszköz átkapcsol. Elengedésre pedig leáll és lehet előröl kezdeni a nyomkodást. Szerencsére minden nagyon kézre esik, az ergonómia remek, és a porszívó is könnyű – durván 1,5 kilogramm -, ezért ez nem okoz nagy kellemetlenséget.

Az akku töltöttség kijelzése is szög egyszerű, fehér ha van benne kraft és sárga ha már közel az áramra dugás ideje. Feltölteni a 2500 mAh kapacitású akkut durván 3-4 óra, ami nagyjából az átlagot jelenti a kategóriában. Ezek persze tipikusan egy alapmodell egyszerűsítései, de annyira konzisztens az összkép, hogy igazából használat közben egyáltalán nem zavarók.

Nem full extráért fizettek, amit viszont kaptok a pénzetekért, az maximálisan rendben van.

Összegzés

Tudjuk le az elején az eszköz legnagyobb hibáját: az üzemideje csak 30 perc, ami nem mindenkinek lesz elég. Ez önmagában meghatározza, kinek való a cucc, 100 négyzetméter alatti lakásokat lehet vele megfelelően végigtakarítani. Akinek ennél nagyobb alapterületet kell lefednie, annak egy hosszabb működésre képes eszközre van szüksége. És itt gyakorlatilag végetérnek az igazi negatívumok, hiszen a minőség árat meghazudtolóan jó, és pont ilyen a dizájn is.

A porszívó ereje is megvan ahhoz, hogy mindenféle takarítási feladatot el tudjon végezni, emellett nagyon egyszerű pucolni a mindent kiszűrő filtereket és üríteni a tartályt. A részegységei elmoshatók, nincs porzsák, de van falra szerelhető konzol, két motoros fej és további két szűkítő a rések és a nehezen elérhető helyek takarításához. A terméket 53 990 Ft-ért hazavihetitek a XIAOMIJCS20 kuponkód segítségével, hazai raktárból, 2 év garanciával, magyar számlával, gyors szállítással a Joy Xmas Special ünnep keretein belül, december 3 és 6 között. Ez az ár még itthoni viszonylatban is olcsónak tűnik, főleg ilyen minőségért cserébe. Alternatívája azért van, A Xiaomi Jimmy JV65 Plus, ami EU raktárból érhető el, igaz, az már 69 000 Ft, viszont 70 perces üzemidővel és felmosás funkcióval felvértezve.

Pro

 • Kiváló anyaghasználat
 • Nagyon kellemes összhatás, egy szép tárgynak is elmegy
 • Brutális szívóerő
 • Az egyik legcsendesebb állóporszívó, amit próbáltam
 • Nincs porzsák, egyszerű tisztítás, a cuccok nagyrészt elmoshatók

Kontra

 • Az üzemidő behatárolja a feltakarítható alapterületet
 • Folyamatosan húzni kell a ravaszt, ami sokaknak kényelmetlen lesz
 • Nincs flexibilis cső a dobozban

hirdetés