hirdetés

Xiaomi Roidmi NEX állóporszívó teszt

Ki a király Lali?

teszt
Xiaomi Roidmi NEX állóporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2020-03-17

A Xiaomi Roidmi F8 volt az a vezetéknélküli porszívó 2018-ban, ami – lényegében Dysontól kölcsönzött ötlettel élve – elkezdte a kínai takarítási forradalmat. Azóta számtalan konkurens követte, a Jimmy cég csak úgy ontotta a különböző modelleket, de a Dreame sem volt rest, hogy kiadjon egy konkrét termékpalettát. Lenyomni azonban senki nem tudta a Roidmit, és most itt az új modell, még durvább szívóteljesítménnyel, rendkívül hosszú üzemidővel, felmosó funkcióval, app alapú monitorozással és még sok minden mással. Az ára a legjobb termékhez illően magas – de a ROIDMINEX kuponkóddal 110 000 Ft-ig levihető -, viszont most ez a csúcs, ráadásul EU raktárból érkezik, így nincs vám és áfaköltség.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9.4

Népítélet

9.4

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:10
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:7
Véleményt írok

Ezt kellett volna überelnie az elmúlt két évben bármelyik porszívónak, de ez nem igazán sikerült nekik. Erre igazából csak a cég új termékének, a Roidmi NEX-nek volt esélye, hiszen minden paraméterén fejlesztettek egy kicsit, sőt olyan dolgokat is tud, amit az elődmodell nem, legalábbis a sajtóanyag szerint. Azért, hogy össze tudjátok hasonlítani a modelleket, a lenti táblázatba összeszedtem a különbségeket:

Roidmi F8/S1 Roidmi NEX/X20
Súly (kg) 1,5/2,5 1,5/2,5
Üzemidő (perc) 10/55 10/38/65
Szívóerő 18500 23500
Szívóteljesítmény (AW) 115 145
Motorteljesítmény (W) 415 435
Akkumulátor (mAh) 2500 2500
Töltésidő (óra) 2,5 2,5
Takarítási terület (nm) 350 420
Zajkibocsájtás (dB) 75 55/63/72
Mágneses töltés IGEN IGEN
Fotoszenzitív fej IGEN IGEN
Portartály (ml) 400 400
Víztartály (ml) NINCS 160
Felmosás NEM IGEN
Szűrési rendszer négylépcsős hatlépcsős
HEPA filter SZIMPLA DUPLA
Kefe kétféle kétféle
Motoros fej kétféle kétféle
Applikáció alapú vezérlés IGEN IGEN

* A fenti adatokkal vigyázni kell, hiszen ahány forrás, annyi érték, illetve azt is vegyétek figyelembe, hogy az üzemidő a motoros fej nélkül értendő, normál módban

A minőség kiváló, Apple szintű, egy-két apró részlettől eltekintve, nem véletlenül nyert egy valagnyi dizájn díjat. Az anyaghasználat patent, de az illesztések helyenként hangyányit kiállnak, illetve a felmosó fej alján van egy csúnya ragasztás, ami nem méltó az összképhez. Ezeket az apróságokat leszámítva viszont veri az összes konkurenst, ahogyan a dizájnon is finomítottak egy kicsit. Vitatkoztunk is rajta, hogy mennyire néz ki jól, és a közmegállapítás az volt, hogy ez a fekete-fehér kombó eléggé üt, viszont sokkal visszafogottabb, mint a Dysonok, könnyebb bármilyen lakásba beilleszteni. Akinek ez nem jön be, az vigye az arany fehér variánst. Az oldalán van egy négyfokozatú töltöttségjelző, ahol nyomonkövethetitek, hogy mennyi delej van még az akkumulátorokban, a feltöltés durván 2,5 órát vesz igénybe.

A kiegészítők nem sokat változtak az elődmodellhez képest, de nagyjából minden benne van, amire szükségetek lehet. Mindegyik a „quick lock” patentos rendszert használja, egy mozdulattal összeilleszthetőek. Kedvencem a flexibilis cső, amivel simán ki lehet pucolni a kocsi azon részeit, amit a motoros fejekkel nem lehet elérni, ilyen például a váltószoknya vagy az ülések alatti rész. Van még benne egy sörtékkel ellátott vég is, amivel az autó üléseit lehet tisztítani – különös tekintettel az ülő- és a hátlap közötti vájatra -, illetve egyéb szűkítők a lakás eldugottabb sarkaihoz. Viszonylag exkluzív, de nem példanélküli dolog, hogy jár hozzá egy falra fúrható mágneses tartó, így a töltőadaptert nem kell beledugnotok, elég nekitámasztani a platninak a Roidmi NEX-et. Hozzá kell tennem, hogy a Roidmi F8-ét 2 év alatt sem szereltem fel a falra, sokkal egyszerűbb a kábelt használni. Azt viszont még mindig nem értem, miért nem képesek univerzálisra megcsinálni a dugaljt, így sajnos átalakítóznotok kell töltéskor.

Két, a gyári sajtóanyag alapján félreérthető dolgot szeretnék tisztázni. Az egyik, hogy bár az akkumulátor cserélhető, ehhez célszerszám kell, vagyis csak a szerviz tudja ezt megtenni.

Erre persze semmi szükség, a motoros fejjel is tud 60 percet, ami több száz négyzetméter feltakarítására elegendő.

A másik a duális HEPA filteres rendszer. Az első szűrő ugyanott van – innen szerezhettek be tartalékot -, mint az elődmodell esetében, és kompatibilisek is, a második pedig a motor kimenő oldalán, ahol egy félkör alakú második HEPA-t helyeztek el. Ez szintén csak a szervizben cserélhető, viszont a kettő sokkal hatékonyabban szűr, mint az eddigi megoldások.

 

Roidmi NEX állóporszívó – Takarít, mint a kis angyal

Először padlószőnyegen próbáltam ki a brutális szívóerőt, már csak azért is, mert akkor egyből a bútortisztító motoros fejet is bevethettem. A nagyobb végbe kétféle hengert – egy a sík padlóra, a másik, az aszimmetrikus sörtéjű, pedig szőnyegre – is berakhattok, mindkettő a csomag része, de az olcsóbb konkurensekhez – pl. Jimmy JV63 – csak egy jár. Vicces módon minden variáns jól szuperál a szőnyegen, főleg ha ráadjátok a maximális kakaót.

És itt jön az első furcsa dolog: két gombot is találtok a Roidmi NEX nyelén, az egyikkel bekapcsolhatjátok a porszívót, majd rövid nyomással szabályozhatjátok a szívóerőt. A másik gomb pont ugyanezt csinálja, ennek az oka az, hogy az előző modell régebbi verzióin a középső fokozatot – teljesen logikátlanul – csak innen lehetett aktiválni. A slusszpoén az, hogy ha leszeditek a Mi Home vagy a Roidmi Cleaner applikációt, akkor innen is szabályozhatjátok a szívóteljesítményt. Ha már nyomkodjátok az alkalmazást, érdemes megnézni, hogyan állnak a kellékanyagok, mivel ennek a kopását is nyomonköveti a porszívó.

Természetesen a működésre vonatkozó adatokat is kijelzi, akku fesz, töltöttség, működési idő és hasonlók, ami hasznos, de azért nem nevezném létszükségletnek egy porszívó esetében.

Álló vagy robotporszívót érdemes venni?

A témával bővebben foglalkoztunk a Tudnivalók menüpont Gyorstalpalók szekciójában, ahol minden kérdésre választ kaphattok, ami az álló- vagy robotporszívókkal kapcsolatban felmerülhet.

Természetesen számtalan más témáról is írtunk, például melyek a vám- és áfamentes szállítások, miért érdemes Paypallal fizetni, vagy hogy milyen előnyei vannak az EU raktárból rendelésnek.

Amennyiben nem találjátok meg kérdésre a válaszotokat, nyugodtan kérdezzetek Facebbook csoportunkban.

Vissza a takarításhoz, nem mondom, hogy tökéletes a gép, de majdnem. Mindenféle felületről felszedi a szennyeződést, egy dologgal kell csak egy kicsit trükközni, a mély fugába szorult retekkel. Itt érdemes valamelyik szűkítőfejet használni, illetve feljebb kapcsolni a fokozatot, akkor „felkapja” a csempét is. Mindezt ráadásul halkabban teszi, mint eddig, kész főnyeremény. A nagyobbik fejen pedig ott a fotoszenzitív érzékelő, ami a fénymennyiség csökkenésére – például ágy alatti takarításkor – automatikusan felkapcsol egy LED sort, így látni fogjátok, éppen merre mozogtok, nagyjából itt kezdtem el magamat takarítócsászárnak érezni.

A felmosással viszont nem voltam ennyire elégedett, pedig az elmélet jó. A mágneses víztartály – amit a motoros kefe mögé kell felpattintani – úgy működik, hogy a felmosópárna nyom két „mechanikus pumpát”, amelyek kinyitnak egy-egy szelepet, és ezzel nedvesítik a pamutfelületet. Ez valóban meg is történik, csak iszonyatosan lassan, szóval azt javaslom, hogy vizezzétek be előre a cuccost, aztán majd kapja a porszívótól az utánpótlást a szelepeken keresztül.

A dolog a valóságban azért nem működik zökkenőmentesen. Én általában barbár módon betolom a motoros fejet az asztalom alá, majd kidolgozza magát a kábelek közül. Na, ez az, ami nem megy a felmosófejjel, hiszen a legkisebb egyenetlenség is lelöki a mágneses platniról. Vagyis ha megfelelően akartok vele felmosni, akkor rendet kell rakni, ami szerintem nagyban csökkenti a használati értékét. Az is gond, hogy ha valamiért nem szedi fel a koszt a kefe, akkor az rátapad a felmosópárnára, és csak összekentek vele mindent. Szóval azt javaslom, hogy először rendrakás, utána takarítás, majd felmosás. Az viszont igaz, hogy nagyon vékony filmet hagy maga után, iszonyatosan gyorsan szárad, és dörgölni is tudtok vele. Még mindig sokkal hatékonyabb, mint a sima felmosós pacsmagolás vagy a robotporszívós feltörlés.

Végére pedig egy jó példa, hogy mennyire kajálták az emberek a vezetéknélküli porszívót: az Indiegogo kampányban 1698%-kal több pénz gyűlt össze, mint amit a cég eleinte várt, mi ez, ha nem rajongás?

Összegzés

Elég sok újdonságot vonultat fel a Roidmi NEX. Nagyobb szívóteljesítmény, hosszabb üzemidő, halkabb működés, felmosó funkció, duális HEPA filteres szűrés, fotoszenzitív LED a szívófejen és tengernyi hasznos kiegészítő, amivel az autót is pikk-pakk rendbe lehet tenni. Ezek egyértelműen a fejlődés jelei, de az F8 elődmodell annyira jól sikerült, hogy csak nagyon nehezen tudja elhalványítani a fényét. Nagy extra lenne a felmosás funkció, ami tényleg megkönnyíti a takarítást, de működhetne jobban is, látszik, hogy ez a cég első próbálkozása a témában.

Nézzük az alternatívákat, hiszen van néhány. A Dreame V9 és V10 nem rossz szerkezet, de van egy hiperidegesítő tulajdonságuk: folyamatosan húzni kell egy ravaszt ahhoz, hogy működjenek. A Jimmy széria minden darabja gyengébb anyagminőségben, szolgáltatásokban, és üzemidőben is, ráadásul néhány modelljükről – pl. Jimmy JV71 – botrányosan kopik a festék. Így a kínai Roidmi-Dreame-Jimmy különpárharcot az előbbi nyeri, a Dyson V11 meg 220 000 Ft, van még kérdés? Nálam fölényesen nyernek a Roidmi termékei, már csak azt kell eldöntenetek, hogy melyik generáció mellett teszitek le a voksotokat. Az előzőt nagyjából 80-90 000 Ft körül, az újabbat 110 000 Ft-ért szerezhetitek be a ROIDMINEX kuponkóddal, EU raktárból, áfa és vámmentesen.

Pro

 • A legnagyobb szívóerő a piacon
 • Remek minőség
 • Hosszú üzemidő
 • Könnyű portartály ürítés
 • Felmosás funkció
 • Duális HEPA filter szűrés
 • Könnyű, nagyon könnyen összeilleszthetőek az elemek

Kontra

 • Drága
 • A felmosás funkción van még mit csiszolni

hirdetés