hirdetés

Xiaomi Jimmy JV85 Pro állóporszívó teszt

Az ár az úr

teszt
Xiaomi Jimmy JV85 Pro állóporszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-08-05

A Xiaomi ökoszisztémán belül több robot- és állóporszívót gyártó cég is versenyez egymással az elsőségért. Most a Jimmy szívta fel magát és kijött a JV85 Pro csúcsporszívóval, ami nemcsak erősebb az eddigi modelleknél, de egy kijelzőn mutatja az aktuális működési állapotot, a szívócsőbe épített hajlítható résszel pedig extra kényelmessé teszi a bútorok alatti takarítást. A csomag kiegészítők terén is fullos, a különböző fejeken és szűkítőkön túl még autópucoláshoz és atkaeltávolításhoz is adnak eszközöket. Az ára csúcstermékhez illő, az AFF142_SMHJV85Z10 kuponnal durván 103 000 Ft-ot kérnek érte, viszont EU raktárból érkezik, így néhány nap alatt kiszállítja hozzátok a futár.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

5.2

 • megbízhatóság:5
 • design és anyagminőség:5
 • felszereltség, funkciók:5.5
 • ergonómia:5
 • ár/érték arány:5.5
Véleményt írok

Természetesen a belső szűrőket is el lehet mosni, egy dologra vigyázzatok, hogy a motoros részeket ne érje víz. A HEPAJelentése: High-efficienty particulate air, vagyis nagyhatékonyságú levegőszűrő, ami az európai sztenderd szerint a 0,3 μm – mikrométer – méretű vagy nagyobb részecskék 99,95%-át kiszűri. filtert a másik oldalról tudjátok kiemelni, viszont azzal kapcsolatban, hogy ez elöblíthető-e, nem találtam információkat. A portartály 0,6 literes, ami egy kicsit nagyobb, mint az átlag.

A minősége rendben van a Jimmy JV85 Pro-nak, de azért nem kiemelkedő, mondom ezt annak tükrében, hogy ez egy 100 000 Ft fölötti termék és a Robocok H6-tal, illetve a Roidmi NEX-szel versenyez. Utóbbiak anyaghasználata jobb, különösen a NEX-szé. A fő probléma leginkább az, hogy a JV85 Pro-nak a kiegészítői ugyanabból a matériából készültek, mint mondjuk a Jimmy JV51 vagy más olcsóbb modellek, és azok fele ennyibe kerülnek. Ez a használatot természetesen nem befolyásolja, de azért máshogy tekintek rá, mintha csak 50 000 Ft-ot kérnének érte.

Volt még egy dolog, ami nem igazán tetszett, ez pedig a tartón keresztüli töltés. Sok embert ismerek, aki ezt nem szívesen fúrja fel a falra, viszont a kábelt direktben nem lehet beledugni sem a gépbe, sem az akkumulátorba. Emiatt mindig elő kell venni a konzolt, csatlakoztatni hozzá a töltőt, rárakni a gépet, ami különösen akkor teszi macerássá a folyamatot, ha egynél több aksit is akarnátok tölteni.

 

Xiaomi Jimmy JV85 Pro – Sok mindenben tényleg Pro

Elég sok érdekességet fedeztem fel a JV85 Pro használata közben. Ez egyik, ami feltűnt, hogy nagyon erősnek érződik, maximum fokozaton konkrétan el tudtam vele húzni az előszobában lévő szőnyeget. Próbáltam utánanézni, hogy milyen teljesítményértékeket ad meg a gyártó, de sajnos szívóteljesítményre csak a Watt értéket – 200 AW – közlik le, a Pascalt nem. Emiatt elég nehéz összehasonlítani a konkurensekkel, de érzetre eddig ez a legerősebb gép, amit használtam. A Roborock H6 150 AW-t és 25 000 Pascalt tud, ami szerintem egy jó kiindulási alap, mennyire bika a Jimmy JV85 Pro.

A középen összecsukható csőben bevallom, eleinte nem hittem. Próbáltam már ilyesmit a Puppyoo T10 Mix kapcán, és nagyon nem működött jól élőben. Össze-vissza nyeklett nyaklott a fej, állandóan elhúzta az ember kezét a szívóteljesítmény miatt, az egész iszonyatosan gagyi érzetet keltett. A JV85 Pro-nak viszont más a kialakítása, sokkal masszívabb a cső, és csak oldani kell kézzel, ha újra zárni akarjátok, elég, ha megrántjátok felfele a porszívót. Ez a gyakorlatban is tökéletesen működik, sokkal könnyebb vele benyúlni az ágy vagy a bútorok alá, nem kell leguggolnotok, ha el akartok érni valamit a sarokban, összességében nagyon kényelmes. Egy hátránya van, hogy csak lefele lehet hajlítani, a felfele irányra van egy külön műanyag könyök.

Mit kell tudni a robotporszívókról?

Mivel sok kérdés szokott felmerülni a különböző takarítóeszközök kapcsán és mindenre nem tudunk kitérni a tesztekben, ezért létrehoztunk a Tudnivalók alatt egy külön szekciót, ahol sokkal több információ között mazsolázhattok. Nemcsak a robot-, hanem az állóporszívókról és egyéb takarítóeszközökről is lesz szó.

A takarítás azonban nem áll meg a por eltüntetésénél vagy feltörlésénél, hiszen a levegő tisztítása és a párásítása is lehet megoldás bizonyos problémákra. Ezekről bővebben a “Robotporszívók és takarítóeszközök” szekcióban olvashattok.

Ezt már nem találtam annyira hasznosnak, egyrészt nem reteszes a megoldás, mint a csőnél, másrészt meg ez elvileg a szekrény tetején lévő kosz eltűntetéséhez kell, viszont akkor a berendezést a levegőben kell tartanotok. Nem mondom, hogy lehetetlen, de közel sem olyan kényelmes, mint a padlón tologatni a kütyüt. A flexibilis toldalékról korábban sokat áradoztam, autótakarításhoz szoktam használni és az egyik kedvencem. A két motoros fej megegyezik az előző Jimmy modellekkel, a kisebbik az házipor-atka eltávolító, a nagyobbik pedig hagyományos takarításhoz való. A szőnyegeket is remekül kitisztítja, viszont a Jimmy JV85 Pro nem ismeri a Roborock H6 féle automatikus teljesítményemelést, nektek kell azt állítgatnotok, amit 3 fokozatban tehettek meg. Abban mondjuk nem tudom mi a logika, hogy bekapcsolás után a középsőn kezd, és nem a legalsón.

Az üzemidő is a fejekhez és a fokozatokhoz kapcsolódik, 55/25/13 perc motoros kefével és 70/30/15 nélküle. Persze ezt nem hittem el és megmértem, mennyi az annyi, és 77 perc lett a motoros fej nélküli üzemidő, míg motorossal 57 perc, vow. Életemben talán először, alig használtam a maximum fokozatot, mert már a második is nagyon erős, a sima takarításhoz pedig az első is elég. Ebben a két módban pedig kellően csendes a gép – 57/66/69 db-t mértem -, és bár nem mértem meg az összes konkurens zajterhelését, érzetre a JV85 Pro a leghalkabb. A nettó üzemideje viszont rövidebb, mint a H6-nak, míg a NEX-szel pariban van. Azoknak viszont nem cserélhető az akkumulátoruk, tehát a JV85 Pro-nak tulajdonképpen a végtelenségig kitolható. A gyártó azt állítja, hogy egy feltöltés is elég durván 200 négyzetméterre. Mivel én 15 perc alatt végigérek az 50 négyzetméteres lakáson, ez az adat tényleg hihető.

Tapasztaltam még egy furcsaságot, amit egyelőre nem tudok hova tenni, ez pedig a motor pillanatnyi megtorpanása működés közben, majd újraindulása. Elég ritkán és hektikusan jött elő, a használatot egyáltalán nem befolyásolta, inkább csak furcsa volt. Azt kell tudni ezekről a berendezésekről, hogy van bennük egy érzékelő, ami figyeli az átmenő levegőt mennyiségét, illetve az áramfelvételt is, így ha a fej lefullad – például bekapja a rongyszőnyeget -, akkor lekapcsolja azt, nehogy leégjen. Ugyanez igaz a cső eltömődésére is, az eszköz kikapcsol, ha valamiért azt gondolja, hogy emiatt károsodna, vagyis megvédi önmagát. Arra tippelek, hogy valamelyik ilyen szenzor adott néha fals jelet az eszköznek, ezért volt a pillanatnyi megtorpanás, de mivel ez egy előszériás eszköz, ezért ezt el tudom fogadni, főleg hogy még soha semmilyen Jimmy terméknél nem találkoztam ilyen jelenséggel.

Pár szó még a kijelzőről, hiszen ez az igazi „game changer” a kategóriában. A Roidmi NEX applikáció alapú megoldása szerintem zsákutca. Kényelmetlen és fölösleges, a beépített megjelenítő viszont pont az ellenkezője. Nem kell nézegetni többé a töltöttséget, folyamatosan nyomon lehet követni százalékos formában, ráadásul – kiindulva a Roborock H6-ból – valószínűleg más információkat – például szűrőcsere esedékessége – is meg tud jeleníteni. Szerintem ez a jó irány, és ha a későbbiekben további hasznos funkciókat építenek majd be, akkor bizony teljesen átformálhatják a porszívó piacot.

Összegzés

Viszonylag egyszerű helyzetben vagyok, mert a Xiaomi Jimmy JV85 Pro remek eszköz, és elég jól el is különül a két konkurensétől. A pozitívumok között említhető a hosszú üzemidő, a brutális szívóteljesítmény, a cserélhető akkumulátor, a világ összes kiegészítője, és a sláger, a géptestbe épített remek kijelző. Ráadásul előhúztak egy újabb ászt az ingujjból, azzal, hogy használhatóra megcsinálták a középen behajtható szívócsövet.

Egyetlen dolog nem tetszett, az a fali konzolon keresztüli töltés, illetve a kiegészítők anyaghasználata lehetne jobb, de pont ezért olcsóbb, mint a konkurensek. A Roidmi NEX 120-125, míg a Roborock H6 durván 130 000 Ft körül érhető el, sokkal kevesebb kiegészítőt adnak, mint a JV85 Pro, így a valós árelőnye valójában nagyobb, mint amit a puszta számok mutatnak. Ha a világ összes pénze az enyém lenne, akkor lehet, hogy a Roborock H6-ra esne a választásom, de sajnos nem ez a helyzet, így 103 000 Ft-ért a JV85 Pro-t vinném haza. Ne felejtsétek el használni az AFF142_SMHJV85Z10 kupont!

Pro

 • Szerintem a legerőssebb állóporszívó jelenleg
 • Cserélhető akkumulátor
 • Tonnányi kiegészítő
 • Beépített kijelző
 • Hosszú üzemidő, ami a valóságban hosszabb, mint a gyári értékek
 • Remek hajlítható cső, ami könnyíti a takarítást
 • Jelentős árelőny a konkurenciával szemben

Kontra

 • A kiegészítők minősége lehetne jobb
 • A konzolos töltési megoldás macerás
 • Nincs automata szőnyegmód, mint a Roborock H6-ban

hirdetés