hirdetés

Xiaomi Dreame V9P állóporszívó teszt

Dyson minőség, de olcsó

teszt
Xiaomi Dreame V9P állóporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2020-04-18

Számtalan állóporszívót teszteltem már, viszont ezek mindegyike Kínából vagy valamelyik kínai webshop EU raktárából érkezett. Előre lelövöm a poént, a Dreame V9P itthonról, a Xiaomishopból érhető el, 72 900 Ft-ért, és ez semmivel sem rosszabb termék, mint a legújabb Jimmy gépek, sőt. Azok viszont kintről rendelhetőek ugyanennyiért vagy többért, szóval miért ne szereznétek be itthonról, a durván hosszú üzemidejű gépet, amihez 2 év magyar garanciát, illetve ügyfélszolgálatot kaptok, és pár napon belül megérkezik a cucc is.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Szintén kedvelem a Dreame gépek kapcsán azt, hogy az alapdobozban majdnem minden benne van, amire szükségetek lehet. Egy dolgot hiányolok, a flexibilis csövet, amit például a Roidmi F8-hoz alapból adnak. A falra szerelhető tartóval viszont mindent szépen összefoghattok, ami nagyon okos megoldás, a cuccok nem hevernek majd szanaszéjjel a lakásban. Kiemelném a két motoros fejet, amiből a kisebbik az atkaeltávolító. Ezt rendszeresen használom a saját Roidmi F8-amon és brutális mennyiségű retket képes kiszedni a szőnyegekből. Aki asztmás vagy allergiás, annak különösen ajánlom, hogy bizonyos időközönként menjen végig a bútorokon is vele, ugyanis az emberi bőrt eszegető atkákat ez hozza ki a legjobban az anyagból.

A Dreame V9P portartálya nem a szokásos metódust követi, nem lehet kifordítani a géptestből, hanem alul egy egyetlen mozdulattal nyitható ajtó található, és ez szerintem a praktikusabb megoldás a kettő közül. Értelemszerűen porzsákmentes ez is, mint minden ilyen berendezés. Felülről húzható ki a HEPA filter, amit a géptest felső kallantyújának elfordításával tudtok kiemelni. Ez gyakorlatilag mindent kiszűr, nem is vennék olyan gépet 2020-ban, amiben nem ez a megoldás dolgozik. Az ötlépcsős szemcseszétválasztásos technika tényleg nagyon jól tisztít, nagyjából „hegyi levegőt” fúj vissza a gép a szobába.

Mindig ki szoktam emelni, hogy mennyivel könnyebbek az állóporszívók a hagyományoshoz képest. A Dreame V9P is csak másfél kilogramm. Ez azért fontos, mert egy mozdulattal előkapható, 2 perc porszívózás, majd összerakott állapotban mehet vissza az előszobaszekrénybe. Ez nemcsak kényelmes, hanem praktikus is, sokkal szívesebben veszem ezeket elő, mint egy 8-10 kilogrammos dögöt, amit mindig össze kell rakni.  Egy dolgot viszont nem kedveltem a kütyüben, hogy a működtetéshez a piros ravaszt állandóan húzni kell.

A benzinkúton is mindig kiakasztom a töltőpisztoly fejét, amikor tankolok, mert az a kényelmes, itt ilyet nem lehet, ami azért 60 percen keresztül tud fárasztó lenni. Viszont néhány percet biztosan lehet vele spórolni, vagyis a takarítási idő oltárán feláldoztak némi praktikumot. Ellentétben a JV63 és JV65 modellekkel, itt normálisan megcsinálták a töltés visszajelzést, sőt, nem voltak restek mindkét oldalra elhelyezni egy 4 lépcsőből álló LED sort.

 

Xiaomi Dreame V9P – Meglepett volna, ha nem jó

A robotporszívók kényelmes használatának egyik kulcskérdése a hosszú üzemidő. Senki nem szeret töltögetni, és az elmúlt pár év azt bizonyítja, hogy az emberek nem különösebben lelkesednek a rövidebb működési idő + akkumulátor csere kombinációért, mint amilyen a Jimmy JV51 volt. Így mindenki elkezdte kitolni az üzemidőt és ebben elég erős versenyző a V9P. 60/28/9 perc a három fokozat, ezeket a gép fogantyúja fölötti részen kapcsolgathatjátok. Ez motoros fej nélkül értendő, mindenki így adja meg a gyári adatokat.

Álló- vagy robotporszívót érdemes venni?

A témával bővebben foglalkoztunk a Tudnivalók menüpont Gyorstalpalók szekciójában, ahol minden kérdésre választ kaphattok, ami az álló- vagy robotporszívókkal kapcsolatban felmerülhet.

Természetesen számtalan más témáról is írtunk, például melyek a vám- és áfamentes szállítások, miért érdemes Paypallal fizetni, vagy hogy milyen előnyei vannak az EU raktárból rendelésnek.

Amennyiben nem találjátok meg kérdésre a válaszotokat, nyugodtan kérdezzetek Facebbook csoportunkban.

Mire elég 60 perc? Nem tudom, mert az 50 négyzetméteres lakáson 15 perc alatt végigérek, de ebből lehet azért arra következtetni, hogy 200+ négyzetmétert simán végigtakaríthattok vele. A gyártó 400 nm-t ad meg, ami azért túlzásnak tűnik.

A tapasztalat az, hogy nagyjából hetente-kéthetente kell töltögetnem – ami 3,5 órát tesz ki -, ha néha 1-2 percre előkapom és a nagyobb fokozatokat is használom motoros fejjel. De ez eléggé ritka, általában a legalacsonyabb fokozatban megy, amivel elkerülhető a fölöslegesen nagy zaj.

Szerencsére ez az állóporszívó nagyon csendes, és nincs is koponyarepesztő orgánuma, a 67 dB a legtöbb konkurenst veri. Ez pedig nem olyan a berendezés, mint a robotporszívó, hogy eleresztitek, mikor nem vagytok otthon, aztán ordítson a szomszédnak. A nagyobbik motoros fej hangja viszont olyan, mintha egy kutyát élve nyúznának, ami eléggé idegesítő.

Itt bizony folyamatos zajterhelésnek vagytok kitéve, és ebben a Dreame V9P a csendességével nagyon jól szuperál.

A 20 000 Pa-os szívóerő – ehhez 120 AW szívóteljesítmény párosul – tényleg mindenre elég, de ma már nem ez a kategóriaelső paraméter. Semmi jelentősége nincs, a gyakorlatban nem érezhető az, hogy 23 vagy 20 kPa-lal szívja fel a port, mert ehhez kb. 5 is elég.

 

Tulajdonképpen mindenféle felületen szépen takarít, legyen az laminált padló, kő, parketta. A fugákhoz pedig ott a szűkített fej és a nagyobb teljesítmény. A szőnyegeket is szépen kipucolja, annak ellenére, hogy a nagyobbik motoros fejben csak sima padlóra való hengerkefe van, ezért ide mindenképpen a kisebbik fej szilikonos/lamellás sörtéit javaslom. Ezzel kapcsolatban jutott eszembe, hogy érdemes ránézni a kiegészítőkre. A V9P szűrője azonos a V9-ével, de gyakorlatilag az összes többi fogyóeszköz is kapható, így én nem félnék attól, hogy holnap valami már nem lesz elérhető.

Összegzés

A Xiaomi Dreame V9P hozza az elvárható szintet. A Dyson külső szerintem megosztó lesz, de a teljesítmény nem hagy maga után kívánni valót. Hosszú üzemidő, jó minőség, nagy szívóerő, csendes működés, sok kiegészítő. Egyetlen igazi hibája van, hogy a ravaszt a működtetéshez folyamatosan húzni kell, ami 60 percen át azért fárasztó, cserébe nem megy állandóan, amivel nyerhettek néhány plusz percet.

Ami az árazást illeti, a Jimmy JV63 és a JV65 áraival érdemes összevetni a Dreame termékeit is. Az előbbi kuponnal 67 500 Ft, utóbbi 76 500 forintba kerül, míg a V9P 72 900 Ft és szerintem anyaghasználat szempontjából ez egy jobb minőségű termék, mint az előzőek. Ráadásul itthonról érhető el – kintről drágább -, tehát sokkal nagyobbnak kellene lennie az árkülönbségnek ahhoz, hogy egy Kínából vagy egy kínai cég EU raktárából vegyétek meg a konkurens termékeket. Emiatt nálam biztosan a Dreame V9P nyer, a már említett magyar garancia, ügyfélszolgálat és pár napos szállítás miatt.

Pro

 • Jó minőség
 • Hosszú üzemidő
 • Nagy szívóerő
 • Legkisebb fokozaton csendes
 • Olcsóbb, mint a konkurensek vagy mintha Kínából veszitek

Kontra

 • A ravaszt folyamatosan húzni kell működés közben
 • A flexibilis cső nem része a doboznak
 • A nagyobbik motoros fej eredményesen immitálja egy haldokló kutya hangját

hirdetés