hirdetés

Xiaomi Dreame V9 állóposzívó teszt

Mély benyomást tett

teszt
Xiaomi Dreame V9 állóposzívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-06-23

Se szeri, se száma mostanában az új állóporszívó modelleknek, a Xiaomi Dreame V9 is egy közülük. Cserébe 60 perces üzemidőt, minden eddiginél nagyobb szívóerőt és háromfokozatú működést ígér. Ennél viszont sokkal érdekesebb az ár, 68.000 Ft-ért hozhatjuk el lengyel raktárból áfa- és vámmentesen, ami így szépen alávág az eddigi csúcsmodellnek, a Roidmi F8-nak.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 8

8.8

Népítélet

9.4

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:8
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:9
Véleményt írok

Az összerakottság patent, remek anyagok mindenhol, három perc alatt összeszerelhető, alig másfél kiló, szóval minden adott ahhoz, hogy egy remekül használható termék kerüljön a birtokunkba. Ami egyből feltűnt, hogy hátul egy kapcsolóval állíthatjuk három lépcsőben a szívóteljesítményt a hagyományos egyszer nyomom/kétszer nyomom logika helyett,  ehhez szorosan kapcsolódik a működési idő is: 60/28/8 perc a gyári adat.

A portartály ürítése maradt a jól bevált egy mozdulatos kinyitás, ellenben a porszívó bekapcsolása trükkösebb lett, folyamatosan húzni kell a “ravaszt”, ami nekem nem okozott különösebb problémát, de volt, aki kényelmetlennek találta. Számomra ez az autókban található start stop rendszer takarítógépes alternatívája: lehet vele spórolni 1-2 percet, ha nem folyamatosan megy, de a legszívesebben “kivetetném” belőle.

Ahogyan a Roidmi F8 esetében is, ennek a dobozát is teletömték kiegészítőkkel: elektromos hengerkefe, egy atkakergető elektromos fej, kétféle szűkítő, az egyik ráadásul a HEPA filter eltávolításához használható “kulcs”. Ezt egészíti ki a zseniális fali tartó, amire az összes vackot és a porszívótestet is felakaszthatjuk. Tulajdonképpen el sem kell pakolni, egyszerűen csak lekapjuk róla és már mehet is a takarítás, ez egy hatalmas előny a hagyományos eszközökkel szemben.

Xiaomi Dreame V9 állóposzívó teszt 3

Xiaomi Dreame V9: bikább, de butább

Az első dolog, ami érdekelt, hogy a 20.000 Pa-s szívóerő igaz-e. A Roidmi F8 emlékeim szerint 18.500-zal büszkélkedett, persze hogy ez hogyan jött ki, az nem teljesen tiszta, hiszen a forgófej előgyorsítja a levegőt. Konkrétan megmérni nem tudtam, de szerencsére az iroda előterében az egyik legbetegebb járólap van, amit valaha láttam, olyan mély fugákkal, amikből nagyon nehéz eltávolítani bármit is. Maximális teljesítményre kapcsolva a Dreame V9 simán kiszedte innen is a retket, szóval nemcsak papíron erős, annak is érződik. Ez persze azzal jár, hogy az üzemidő 8 percre esik, ellenben a legkisebb fokozaton 60 percet is elmegy. Megmértük, tényleg tudja, igaz a motoros fej nélkül.

A sajtóanyag szerint ez 380 négyzetméter feltakarítására elég, ami szerintem túlzás, de 200-at biztosan tud. Ami viszont nem tetszett, hogy ha a forgófejet egy vastagabb szőnyegen toltam a rojtok szövésirányával ellentétesen, akkor le tudtam fullasztani. Megoldás: megemeljük, felpörgetjük és így kezdünk el porszívózni, de ettől még kicsit béna, hogy megáll a fej.

Érdekes, hogy a Xiaomi Jimmy JV51/CJ53 cserélhető akkumulátorát nem örökölte – igaz, ezt a Roidmi F8 sem tudja -, aminek nem tudom mi az oka, pedig úgy a végtelenségig kitolható lenne az üzemidő. Nagyjából 3,5 óra feltölteni, de úgysem így, hanem nagyjából úgy fogjuk használni, hogy: Morzsa kutya összemászkálta az előszobát, lekapjuk, 3 percet porszívózunk, majd megy vissza a tartóba. Pont ez az egyik legnagyobb előnye, nem kell állandóan összerakni, porzsákot cserélgetni és hasonlók.

Asztmásoknak és allergiásoknak – amilyen én is vagyok – jó hír, hogy egy ötlépcsős szűrőrendszeren halad át a levegő. Ebből a lényeg a HEPA, ami kiszedi a mikrorészecskéket is, így bent marad az atka és a por is. Ezenkívül még négy lépcsőben szeparálja a koszt, nagyon szépen leválogat mindent szemcseméret szerint, ezzel csak az a gond, hogy ezt majd egyszer ki kell pucolni. Ehhez az udvart és egy kompresszor vagy sűrített levegő kombinációját javaslom, mert megdöbbentő, mi tud előtörni belőle.

Valamiért a gyártó kihangsúlyozza, hogy a bekapcsolási idő 0,3 másodperc. Nem tudom, hogy ez miért fontos, mert a konkurens termékek is azonnal működni kezdenek. Ellenben a BT modul hiánya sokaknak fájó pont lehet, mint ahogy a központi magot sem lehet külön kiemelni és morzsaporszívóként használni. Ami viszont üdvözítő, hogy már most is kapható hozzá csereszűrő, más pedig nem nagyon romlik el ezeknél az eszközöknél, ráadásul EU raktárból érhető el, nem kell majd rá heteket várakozni.

Összegzés

A Xiaomi Dreame V9 nem egy különösebben előremutató porszívó: akkuja fix, nem “alakítható” morzsaporszívóvá és nincs BT modulja sem, tehát lenne még hová fejleszteni a szolgáltatások körét. A minősége viszont kiváló, nagyon hosszú az üzemideje és ez jelenleg a legerősebb variáns a piacon a 20.000 Pa-s szívóteljesítményével.

 

Aki nem akar applikáció alapon kommunikálni a termékkel – én 1,5 év alatt talán ha kétszer használtam -, az gyakorlatilag egy erősebb, de olcsóbb Roidmi F8 tulajdonosa lehet 68.000 Ft-ért, amely EU raktárból is elérhető, így összességben ez a termék, ahogyan a többi Xiaomi porszívó is kifejezetten ajánlott.

Pro

 • Remek minőség
 • Hatalmas szívóerő
 • Négylépcsős szűrőrendszer
 • Háromlépcsős szívóteljesítmény állítás

Kontra

 • Húzni kell a ravaszt ahhoz, hogy folyamatosan szívjon
 • Nem cserélhető az akkumulátora
 • Nincs BT modulja

hirdetés