hirdetés

Xiaomi Jimmy JV63 állóporszívó teszt

Az orrodat is ’tiszticcsa’

teszt
Xiaomi Jimmy JV63 állóporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2020-02-23

Kifutott az előző Jimmy JV és CJ széria, utód nélkül pedig nem maradhattak, hiszen a fogyasztók vették, mint a cukrot. Ezt a hiányt pótolja a Xiaomi Jimmy JV63, az új sorozat kisebbik és egyben olcsóbb modellje. Mindenen pimpeltek egy kicsit az újdonság esetében, nagyobb a szívóereje, hosszabb az üzemideje, két elektromos fej bújik meg a csomagban és a kefetípus is igazítható az aktuálisan takarított felülethez. 63 000 Ft-ot kérnek érte a JV63HU1 kuponkóddal, EU raktárból – no vám, no áfa -, szállítással együtt. Ez volt nagyjából a Jimmy JV51 induló ára is, tehát nem tűnik rossz üzletnek a fejlesztett modellbe beruházni.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az akkumulátor nem eltávolítható, tehát így cserélni sem lehet, de nem is kell, a 60 perces üzemidő több száz négyzetméter végigtakarítására elegendő. Természetesen HEPA filteres ez is, ami el is várható ebben az árszegmensben, ezért legyetek óvatosak a Blitzwolf és az Alfawise AR182 modelljeivel. Az anyaghasználat nem sokat változott, a színösszeállítás eltér az eddigiektől, ízlés dolga kinek mi jön be. Az viszont nem, hogy a műanyagba kevert metál részecskék nem egyenletesen oszlottak el az öntőformában, ezért helyenként a felület nem ugyanolyan, mint máshol, és ez felfogható akár igénytelenségnek is.

 

Xiaomi Jimmy JV63 – Mindenben kicsit előre lépett

A kezelés fortélyait nem túl nehéz kiismerni, hiszen összesen két gomb van rajta, az egyik a bekapcsoló, a másik a háromfokozatú teljesítményállító. És itt van az első csavar a történetben: valami vagy csendes és sokáig bír takarítani, vagy pedig erős. Persze minden gyártó a két szélsőértéket adja meg, mert az mutat jól az óriásplakáton csak a VAGY szócskát mindig elfelejtik odaírni. Tehát az egyértelműség kedvéért akkor tisztázzuk: az üzemidő 9/25/60 perc, a szívóerő pedig ezzel fordítottan arányos, de ebből csak a maximális 20 Kpa-t adják meg, a szívóteljesítmény pedig 130 AW.

Ez ráadásul motoros fej nélkül értendő, azzal együtt már csak 8/20/40 percre jön ki a matek. Ez persze nem baj, de mindenki legyen képben azzal kapcsolatban, hogy mi a valóság. Nagyjából ugyanezeket az értékeket mértem élőben is – igazából pár perccel többet -, szóval más turpisság nincs benne. Ami a zajt illeti, maximális fokozaton, minden földi jóval felszerelve 78 dB zajterhelést kell elviselnetek, de a kevésbé idegesítő orgánumból. A valós felhasználás egyébként az, hogy legkisebb fokozaton, de a hengerkefével felszerelkezve használjátok, én is így tologattam, és a takarítási képessége ilyenkor is remek. Ha makacsabb atkák vagy letaposott kávé kapaszkodik a szőnyegben, akkor egy percre feltoljátok maximumra, és már huss, távozott is a nem odavaló anyag.

Álló vagy robotporszívót érdemes venni?

A témával bővebben foglalkoztunk a Tudnivalók menüpont Gyorstalpalók szekciójában, ahol minden kérdésre választ kaphattok, ami az álló- vagy robotporszívókkal kapcsolatban felmerülhet.

Természetesen számtalan más témáról is írtunk, például melyek a vám- és áfamentes szállítások, miért érdemes Paypallal fizetni, vagy hogy milyen előnyei vannak az EU raktárból rendelésnek.

Amennyiben nem találjátok meg kérdésre a válaszotokat, nyugodtan kérdezzetek Facebbook csoportunkban.

A töltöttség kijelzésével viszont nem voltam maradéktalanul elégedett. Egyetlen színváltozásra képes LED van az oldalán, ha van benne kakaó, zöld, ha tölt, akkor meg piros. Ha pedig lemerült, pirosan villog. Ez így rendben is lenne, de mi van akkor, ha félig van tele? Semmi, ezt ugyanis soha nem fogjátok megtudni, hiszen nem voltak képesek egy több LED-ből álló feszültségkijelző szegmenst elhelyezni a burkolat alá. Ez azért sem lényegtelen, mert 4-5 óra telepumpálni árammal az eszközt, így ha este elfelejtitek feltenni, akkor bizony reggel jön a meglepi.

Ami viszont magát a használatot illeti, az nagyon kellemes, még a szőnyegen is könnyű tologatni, hatékonyan eltávolít mindenféle szennyeződést. A 0,5 literes portartály egy mozdulattal üríthető, a csőtoldatokat nagyon egyszerű felhelyezni, a HEPA filtert és a fizikai előszűrőt is játszi könnyedséggel vehetitek le. Utóbbiakat ráadásul el lehet mosni, így a retket még könnyebb eltávolítani belőlük. Természetesen ez is, mint minden Jimmy termék, a falra szerelhető, viszont a tartót nem tudjátok egyben töltésre is használni, így ilyenkor mindenképpen le kell emelnetek a porszívót, és elfektetnetek egy konnektor mellett.

Az alacsony súly egyből feltűnt a használat közben, 1,46 kg a Jimmy JV63, ami a könnyebb darabok közé helyezi az állóporszívók között.

A fej viszonylag flexibilisen képes mozogni, 65 fokban hajlik oldalra, és teljesen síkban le is fektethetitek, így nagyon könnyű vele benyúlni az ágy vagy a kanapé alá.

Nagyjából ugyanez igaz akkor is, ha nem a motoros fejet, hanem valamelyik szűkítős, sörtével ellátott véget használjátok. Például az autóban eléggé nagy szívás a nagyobb végekkel kavarni, mert a szőnyeg patentjába beakadnak, így ott a kisebbekkel dolgoztam. Fotoszenziztív LED csík viszont nincs a fejeken, így a sötétben tapogatózás egy fokkal nehezebb, mint a Roidmi NEX esetében, ami szerintem minden idők legjobb vezetéknélküli porszívója.

A végére pedig egy tuti tipp az alternatív felhasználáshoz: autótakarítás.

A kisebbik motoros fejjel lehet masszírozni az ülések kárpitját, de a legdurvább mocsok nekem mindig az anyós ülésen – no men est omen – és a vezető oldalon gyűlik össze. A JV63-mal kb. 7-8 perc alatt kiporszívóztam mindkét lábteret, felváltva használva a kis fejet, meg a két sörtés szűkítőt. Ezzel durván 3-4000 Ft-ot , meg kb. 1 órát lehet spórolni az autómosónál. Persze nem egy vizes Karcher, de elvégzi a dolgát. Kértek egy külső takarítást meg felnimosást vagy bedobáltok pár százast az önkiszolgálónál, és kész is az autópucolás kívül és belül.

Összegzés

A Jimmy JV63 mindenben előrelépett egy kicsit. Kicsit erősebben szív, tovább működik, egy fokkal szebb és több kiegészítő is jár hozzá. Az akkumulátora viszont nem cserélhető és a töltöttség kijelzése is hagy némi kívánnivalót maga után. Cserébe minden koszt remekül eltávolít a felületekről, pillesúlyú, így könnyen fel tudjátok vinni akár egy létra tetejére is, de az autót is kipucolja, ha éppen arra van szükség.

Összefoglalva, nem sok minden változott az előző szériához képest, de ez egyáltalán nem baj. Maradt a megszokott minőség a megszokott színvonalon, így a JV63HU1 kuponkóddal, EU raktárból, szállítással együtt is megáll 63 000 Ft alatt. Aki pedig kevesli a teljesítményét, az a JV65-öt vegye, még hosszabb üzemidővel és még nagyobb szívóteljesítménnyel. Ha pedig a duális HEPA filteres tisztítás, a felmosás, a fotoszenzitív motoros fej, az applikáció alapú vezérlés és az extra klasszis minőség a szívetek vágya, vegyétek a Roidmi NEX-et.

Pro

 • Nagyobb szívóerő és hosszabb működési idő, mint az előző generációnál
 • Sok kiegészítő, különböző hengerkefe betétek
 • Atkaeltávolító motoros fej a csomag része
 • Egyszerű üríthetőség, nincs porzsák, viszont van HEPA filter
 • Reális ár
 • Elektromos fejjel minimális fokozaton 8-10 perccel hosszabb üzemidőt mértem
 • Autótakarításhoz sem rossz

Kontra

 • A töltöttségkijelző lehetne jobb
 • Minőségben a Roidmi F8 még mindig verte az összes Jimmy terméket
 • A 60 perces üzemidő motoros fej nélkül értendő

hirdetés