hirdetés

Xiaomi Jimmy JV65 állóporszívó teszt

A klónok háborúja

teszt
Xiaomi Jimmy JV65 állóporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2020-03-19

Sokkoló hírt kell bejelentenem: megjelent a legújabb Xiaomi Jimmy porszívó. Viccet félretéve, nem lehetne teljes a RendeljKínait palettája, ha ne tesztelnénk a nem régiben bemutatott JV63 nagyobb tesóját is. A dologban a szokásos kicsit erősebb, szebb, jobb kombináción túl az a csavar, hogy megvariálták a kiegészítőket is, és az ára is eltér a két modellnek. A JV63-ért a 4J6OFYHH kuponkódokkal 64 000-et, a másikért a 4J5YFAAI kuponkóddal 76 000 Ft-ot kérnek, az ár már tartalmazza a szállítást és mindkettő EU raktárból érkezik. Mi pedig megmondjuk nektek, hogy melyik a jobb vétel.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Mint látható, a választási lehetőségből rengeteg van, ezek közül a JV63 és a JV65 minőség szempontjából a közepes kategóriába tartozik. Az anyaghasználat so-so, helyenként a ”fényezésben” vannak hibák, viszont ez semmilyen szinten nem befolyásolja a használatot. A JV65 a JV63-nál leginkább a kiegészítőkben több, ugyanis adnak egy flexibilis könyököt és egy rugalmas csövet, amivel olyan helyekre is felnyúlhattok, amit normális esetben nem érnétek el. Van továbbá egy plusz puhafejű szűkítő is, amivel billentyűzetet és hasonló, nehezen hozzáférhető helyeket lehet takarítani. A lenti képen láthatjátok, hogy mi a különbség a két takarítóeszköz között.

Ezt leszámítva külcsín szempontjából csak a színben van különbség, a kék a gyengébb, a piros az erősebb verzió, de azt már az autók kapcsán megtudtuk, hogy a vörös mindig a leggyorsabb. A műszaki paraméterekben viszont sokkal több eltérést fedezhettek fel. Nőtt a szívóerő, ami a gyakorlatban nem igazán számít, ellenben az üzemidővel, ami 10 perccel hosszabb lett. Ezt leszámítva a két berendezés ekvivalens, szóval a kérdés az, hogy a takarítás terén vannak-e különbségek.

 

Xiaomi JImmy JV65 – Új ruha alatt, több akku

Ha kutattok a műszaki paraméterek között, akkor feltűnhet, hogy a teljesítménynövekmény egy viszonylag egyszerű dologból fakad: kapott az akku plusz egy cellát, így magasabb feszültségen hajtja a motort. Nőtt a szívóerő, ha pedig nem bőgetjük maximumon a motort, akkor hosszabb az üzemidő. Tiszta sor, a magasabb feszültségen végzett munka hatékonyabb. És mivel a JV szériából a 63-nak és a 65-nek nem cserélhető az akkumulátora, a hosszabb üzemidő sokat ér.

Főleg akkor, ha egy kicsit az adatok mögé néztek, hiszen a jól hangzó 9/30/70 perces üzemidő a motoros fej nélkül értendő. Így viszont nagyon ritkán fogjátok használni – például az autó pucolásánál vagy a polcok takarításánál -, szóval a valóság inkább az, hogy a motoros fej mindig a porszívócső végén lesz. Szőnyegtakarítás esetében a sörtés, padló esetében a puhább henger dolgozik majd, 8/22/45 percig. Azért én megmértem, biztos, ami biztos, és az alábbi eredményeket kaptam: 11/23/46,5 perc, vagyis a porszívó a gyári értékekhez képest egy picit felülteljesít. Ez a mindennapi takarításban bőségesen elegendő, hiszen 50 négyzetméteren negyed óra alatt végig lehet menni, de azért akkor is ez a valóság.

Álló- vagy robotporszívót érdemes venni?

A témával bővebben foglalkoztunk a Tudnivalók menüpont Gyorstalpalók szekciójában, ahol minden kérdésre választ kaphattok, ami az álló- vagy robotporszívókkal kapcsolatban felmerülhet.

Természetesen számtalan más témáról is írtunk, például melyek a vám- és áfamentes szállítások, miért érdemes Paypallal fizetni, vagy hogy milyen előnyei vannak az EU raktárból rendelésnek.

Amennyiben nem találjátok meg kérdésre a válaszotokat, nyugodtan kérdezzetek Facebbook csoportunkban.

Természetesen a JV65 pontosan ugyanolyan jól takarít, mint a JV63, de még flexibilisebb a különböző kiegészítőknek köszönhetően. Néhány egyszerű forgatókönyvet vázolnék fel, amit ti is utánam csinálhattok:

 • szilikonos hengerkefe: szőnyeg és egyéb mélyebb drapériák
 • homogén hengerkefe: laminált padló, linóleum, parketta, kő
 • nagyfordulatú (a kisebbik) forgófej: atkaeltávolítás ágymatracból és ülőgarnitúrából
 • flexibilis cső: autó tisztítása, illetve minden nehezen elérhető helyhez
 • 90 fokos toldó: minden olyan rész, amire nem láttok rá, például szekrény teteje, de sima hosszabbítónak is jó

A fentiekből jól látszik, mennyire sokrétűen használható a JV65, a JV63-hoz képest. Természetesen ez is remekül takarít, minden koszt eltávolít – ehhez kb. 7-9000 Pa szívóerő kell, ezért is mindegy, hogy 18 kPa vagy 22 kPa szippantja-e fel a retket -, a legnagyobb fokozatra csak akkor van szükség, ha a mély fugákból akarjátok a koszt eltávolítani. Maximum fokozaton viszont 80 dB-nyi zaj jön ki belőle, ami azért nem viccel, ezt már a „meglehetősen” hangos kategóriába sorolom. A leggyengébben viszont szinte már „csendes”, de semmiképpen sem zavaró.

Néhány dolgot kiemelnék még, ami befolyásolhatja a döntéseteket. Az egyik a már említett fix akkumulátor, a másik a töltöttség kijelzés. Illetve annak hiánya, hiszen egyetlen LED van a terméken, ami ha zöld, van benne delej, ha piros, akkor nincs. Viszont a 100 és a 0 százalék között nem mutat semmit, ami egy eléggé idegesítő hiányosság.

Olvastam még egy érdekes gondolatot egy másik cikkben, hogy a bekapcsoló és a teljesítményt szabályozó gombok rossz helyen vannak. Biztosan meg lehetett volna oldani ergonomikusabb is, de engem ez speciel egyetlen másodpercig sem zavart a használatban, „kötekedési pontnak” viszont remek.

Abból kiindulva, hogy egy porszívót nem 1-2, hanem inkább 8-10 évre vesztek, a két eszköz közötti árkülönbséget nyugodtan el lehet osztani ennyivel. Vagyis ha 12 000 Ft-tal kerül többe a JV65 az JV63-nál, akkor 1000 Ft évente és 83 Ft havonta az a teher, amit ki kell fizetnetek. Azért ezt nem nevezném túl nagy összegnek, cserébe hosszabb üzemidőt, egy jobban használható berendezést kaptok, amelyik még mindig nagyon könnyű, nincs zsinór és spéci porzsák, amivel szenvedni kell, egy mozdulattal üríthető, és ezerszer praktikusabb, mint a hagyományos megoldások.

Összegzés

A Xiaomi Jimmy JV65 formailag semmiben nem különbözik a JV63-tól, a kiegészítők és a műszaki paraméterek változtak. Praktikusabban és sokrétűbben használható, mint a kisebb testvér, erősebben szív és hosszabb az üzemideje is. Cserébe viszont némileg drágább, a különbségeket bizony meg kell fizetnetek.

A gyakorlatban ez azonban nem vészesen sok, a Jv63-ért a 4J6OFYHH kuponkóddal 64 000-et, a JV65-ért pedig a 4J5YFAAI kuponnal 76 000 Ft-ot kérnek, ami durván 12 000 Ft különbséget jelent. Ezt érdemes is elkölteni a nagyobb modellre, hiszen pont ennyivel tud többet, és egy tartós fogyasztási cikknél, amit évekre vesztek, ez nem nagy differencia. Mindkét porszívó EU raktárból érkezik, így sem a vámmal, sem az áfával nem kell már foglalkoznotok.

Pro

 • Hosszú üzemidő
 • Remek alapszett, rengeteg kiegészítővel
 • Nagy szívóerő
 • Könnyű kiüríteni a portartályt
 • Alacsony súly, egyszerű kezelhetőség

Kontra

 • A töltöttségkijelző lehetne jobb
 • Maximum fokozaton hangos
 • Minőségben a Roidmi F8 még mindig verte az összes Jimmy terméket

hirdetés