hirdetés

Xiaomi Jimmy JV51 vezetéknélküli porszívó teszt

Kisokosz

teszt
Xiaomi Jimmy JV51 vezetéknélküli porszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-06-12

Régóta vártam egy olyan olcsó vezetéknélküli porszívó modellre, mint a Xiaomi Jimmy JV51. A Xiaomi Roidmi F8 már majdnem forradalmasította a takarítás ezen formáját, ám az ára meglehetősen magas volt, és sokan nem akartak ennyit költeni a termékre. Szerencsére a JV51 ezt a hibát is kiküszöböli. 54.000 forintért majdnem ugyanazt tudja, mint a drágább modell, és még az akkumulátora is cserélhető. Ráadásul vám- és áfamentes HKEU Priority Line szállítással érkezik hazánkba, így igazi bomba üzletnek néz ki a kütyü.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.6

Népítélet

9.4

 • megbízhatóság:9.4
 • design és anyagminőség:9.2
 • felszereltség, funkciók:9.8
 • ergonómia:9.6
 • ár/érték arány:9
Véleményt írok

Bár nem vagyok egy nagy anyagjanicsár, szeretem, ha valamit masszívan összeraktak, megmelengeti a szívemet, ha kiváló matériákat tapizhatok, ebben a tekintetben a Xiaomi Roidmi F8 verhetetlen volt. Látszik is, hogy itt húzták meg a Jimmy készítői a nadrágszíjat, a JV51 bizony jócskán elmarad az F8-tól, legalábbis ebben a tekintetben. Helyenként igénytelen, de egyébként a gyakorlatban nagyon is használható anyagokkal dolgoztak, amivel nincs baj, csak ne egy prémium termékre számítsunk.

Két különlegességet egyből kiszúrtam, az egyik az eltávolítható akkumulátor, ami így az üzemidőt – ami egyébként 40-45 perc -, mint fő kérdést, állítja parkolópályára, a másik pedig a HEPA filter, amihez le kell csavarozni a Xiaomi Jimmy JV51 alját, ha cserélni szeretnénk. Ez annyira nem felhasználóbarát megoldás, viszont a többi elemet tényleg nagyon könnyű eltávolítani a fődarabról, így mind az összeszedett por ürítését, mind az elemek tisztítását játszi könnyedséggel oldottam meg. A belső részeket el is mostam, nem lett semmi bajuk, csak a HEPA filtert, és értelemszerűen a motort nem javallott víz alá helyezni.

Xiaomi Jimmy JV51 vezetéknélküli porszívó teszt 2

Xiaomi Jimmy JV51 tesztje

A Xiaomi Jimmy JV51 vezetéknélküli porszívókhoz hasonló berendezések kivétel nélkül ugyanazon működési elvet követve dolgoznak: egy motoros kefével felgyorsítják a levegőt, majd azt több szűrőn áteresztve, a centrifugális erő hatását is felhasználva szépen a tartály oldalfalához préselik. Az elvet a Dyson találta ki annak idején, de már egy ideje ezt használja szinte az összes konkurens.

Ez egyben azért is jó, mert nem kell csilliárd meg egy watt ahhoz, hogy felszedjük a port, másrészt végre akkumulátorról is lehet ezeket a berendezéseket üzemeltetni. Ezek járulékos hozadéka, hogy semmilyen kábelt nem kell magunkkal vonszolni, sokkal könnyebbek lesznek az eszközök, így nők és idősek is nevetve fel tudják emelni, és egyes modellek esetében – amilyen a Xiaomi Jimmy JV51 is – az áramot szolgáltató telep is cserélhető, így az üzemidő kitolható. Undorító, mindent összekoszoló porzsákkal sem kellett bajlódnom, egy levehető, átlátszó tartályba megy minden, ami egy mozdulattal üríthető.

Mint látható, számtalan előnye van a vezetéknélküli berendezéseknek, mondom ezt úgy, hogy lassan 1 éve használok egy Xiaomi Roidmi F8-at, ami mellett a hagyományos porszívóm fölöslegessé vált, el is ajándékoztam. Aki esetleg azt gondolná, hogy csak kizárólag a kínai vonalat próbáltam, annak plusz információ, hogy van egy Philips és egy Bosch vezetéknélküli porszívó is a családban, hiszen nálunk már egy ideje tart az őrület ezen a fronton. Ráadásul az ünnepek lehetőséget biztosítottak 2 különböző lakás és egy komplett ház végigtakarítására is, szóval volt bőven időm tapasztalatot gyűjteni.

Ami látványosan kijön működés közben, hogy az eszköz csendes, ahhoz képest, amit porszívóknál megszokhattunk, illetve kifejezetten könnyű emelgetni. A 45 perc működési idő nemcsak papíron létezik, hanem a valóságban is ennyi, ráadásul 2 db elektromos fejet is kapunk, egyiket általános feladatokra, másikat szőnyeghez, por és atkaeltávolításhoz. Mindkettő remekül működik, sőt, tapasztalataim szerint a parkettára/laminált padlóra való henger is simán kiszedi a koszt a vékonyabb szőrű szőnyegekből.

A portartályt nagyon egyszerű üríteni, lefele is nyithatjuk, de oldalra is elfordítható. Azt, hogy ezt milyen sűrűn kell megtennünk, alapvetően a lakásban fellelhető kosz mennyisége határozza meg, na meg persze az alapterület. Egy-egy akkumulátorral egy 50 négyzetméteres és durván 65 négyzetméteres lakást is letudtam, ami szerintem nagyjából lefedi az átlagos magyar háztartásokat. A 240 négyzetméteres házon természetesen nem értem végig, de itt jön képbe a cserélhető telep lehetősége, és az, hogy minden alkatrész elérhető a Xiaomi Jimmy JV51 vezetéknélküli porszívóhoz.

Ami kifejezetten meglepett, hogy a kisebb zajhatáshoz sem párosul gyengébb szívóteljesítmény, legalábbis érzésre, sőt szerintem a motor is megegyezik a Roidmi F8-cal. Szépen felszed mindent, jól kiszívja a koszt a szőnyegekből is, sőt a feje is elképesztő szögben tud hajlani, szinte 90 fokban oldalra tudtam fektetni a testet. A kezelés rém egyszerű, egy ravasszal indíthatjuk be a JV51-et, illetve a felső részen tudunk váltani a két teljesítményszint között, utóbbival nagyobb szívóteljesítményt kapunk, de lényegesen le is rövidíti a működési időt.

Pár dolgot azért hiányoltam, igaz ezek a drágább Roidmi F8 kiváltságai. Egyik a nagyon hasznos fotoszenzitív LED csík, ami a fejen helyezkedik el, és amivel bevilágíthatunk tárgyak – például az ágy – alá, illetve nincs beépített Bluetooth modulja és applikáció alapú vezérlése sem. Ezek jópofa dolgok, de alapvetően nem sokban befolyásolják a napi használatot. Ellenben az, hogy az összes alkatrész elérhető, igencsak nagy segítség, még akkor is, ha a pótakku meglehetősen borsos, 27.000 forintos áron kapható, cserébe az üzemidő gyakorlatilag végtelen hosszan kitolható.

Összegzés

A Xiaomi Jimmy JV51 pont azt nyújtja, amire a magyar néplélek eddig vágyott: olcsón, egy nagyon használható eszközt, ami jelentősen gyorsítja és könnyíti a takarítást. A cserélhető akkumulátor komoly előny, ahogy a könnyű kezelhetőség, a mérsékelt zajszínt és az alacsony súly is, az egyetlen igazi áldozat, amit hoznunk kell, az a picit gyengébb anyagminőség, de ezt -50.000 Ft-ért szerintem érdemes bevállalni.

 

Természetesen az 54.000 forintba kerülő termék áfa- és vámmentes szállítással érkezik, de elérhető német raktárból is, így villámgyorsan kis hazánkba érkezik, ráadásul a HUYLRKHC kuponkóddal 60.000 forintba kerül. Aki pedig a nagyobb tesó kiváltságait – jobb minőség, applikáció alapú vezérlés, mágneses tartó – is magáénak tudná, az még mindig megveheti a Xiaomi Roidmi F8-at, majdnem dupla ennyiért, de kacsingathat a Xiaomi Jimmy JV71 felé is.

Pro

 • Olcsó
 • Ugyanaz a technika mint a drágább modellekben
 • Cserélhető az akkumulátora
 • Nagy szívóteljesítmény

Kontra

 • Anyaghasználat terén kompromisszumokat kell kötnünk
 • Lehetne hosszabb az üzemideje

hirdetés