hirdetés

Shunzao Z11 Max állóporszívó teszt

Új szelek szívnak

teszt
Shunzao Z11 Max állóporszívó teszt 1

Forrás: Shunzao

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-04-07

A Shunzao egy Xiaomi almárka – meglepő mi? -, ami takarítóeszközöket gyárt, és annak alkalmából, hogy megjelent az új Z széria, mi a kisebbik, 11-es modelljüket – a Z15 a nagyobb – vontuk nagyító alá. Jó nagy teljesítmény, hosszú üzemidő, OLED kijelző, hajszálakat automatikusan elvágó motoros kefe, levehető akku és egyszerű tartályürítés jellemzi. A Banggodon a BGZ11MAX  kóddal 79 700 Ft az ára, az áfát a BG fizeti, a szállítás pedig ingyenes. Ez az ár csak az első 50 db-ra vonatkozik, utána az ár 20 dollárral magasabb lesz.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A dizájn is tetszetős, de olyan nagy extrát nem látok rajta, talán a felsőtartályos mivolta – ahogyan a Trouver modelleknek is – lehet érdekes.

A kezelése nagyon egyszerű, van egy automatikusan záró ravasz, ami a második meghúzásra old, előtte egy háromállású kapcsoló, ami a teljesítményt szabályozza.

Nagyon okosan találták ki, gyorsan rá lehet jönni, hogy mi hogyan működik. A hátoldalon van egy gomb, aminek a megnyomása kiugrasztja a tartályt és kinyítja az ajtaját, viszont a levételhez oldalra is el kell fordítani a műanyagot. Ez azért problémás, mert így el kell vinnetek magatokkal a kukáig a teljes fejegységet és odafigyelni, hogy ne a gatyátokra borítsátok a dzsuvát. Elsőre meglepi lesz, de másodszorra menni fog. Az akkumulátor eltávolítható – mondjuk hogy mikor lesz kapható, arról egyelőre nincs infó, de lehet ez is jó rá, ami az elődmodellé -, az oldalán látszik a töltöttségi fok, de egyébként az OLED kijelző is mutatja százalékos formában.

A működés erejét is nyomon követhetjük egy látványos LED csík segítségével, illetve azt is jelzi, hogy éppen tölt-e,

ami nem tudom mire jó, lévén ti dugjátok bele a töltőt. A szűrés ötlépcsős, egyre finomabb rácsozaton halad át a kosz, ami egyben méret alapján szeparálódik is, de persze a lényeg az utolsó HEPA szűrő, így a rendszer a 0,3 mikron méretű részecskék és az atkák 99,9%-át kiszűri. Sajnos maga a gép nem lett annyira könnyű, mint vártam, 1729 gramm, ami némileg több, mint a konkurenseké, és ez érződik is használat közben, de viszonylag jól kiegyensúlyozták, így ez nem olyan nagy probléma.

 

Shunzao Z11 Max – Kulturált működés

A szerintük világújdonságnak számító megoldással kezdem, ez pedig a spéci motoros fej, ahol a hengerkefe mögött egy vágóél van, ami elnyírja a hajat és a szőrszálakat, így elvileg soha nem tudnak feltekeredni a kellemetlen dolgok, és elakasztani a kefét. A kisebbik motoros fej az atkaeltávolító, de a vékonyabb szőnyegeken a sima, puha henger is remek munkát végez, igaz a drágább modellekben – pl. Roborock H7 – egy kombinált hengerkefe van, ami szerintem fejlettebb megoldás.

Az üzemideje 60 perc a legkisebb fokozatban – ez az Eco -,

viszont a másik két módot nem adják meg. Ellentétben a teljesítménnyel és a szívóerővel, a motor teljesítménye – rated power – 450 W, a szívóteljesítmény pedig 25/45/150 AW. Ha pascalban akarom kifejezni, akkor ugyanez 8/12/26 kPa, ez utóbbi igen tisztességes érték, 25 kPa körül már csúcsgépek vannak. Az akkumulátora 2500 mAh kapacitású, ez csak azért érdekes, mert a Z15-nek – a széria drágább darabja – ugyanez az értéke 3000 mAh, pedig az üzemideje ugyanennyi, vagyis magasabb feszültségen nagyobb szívóerőt lehet előállítani, nyilván ezzel is differenciálják a termékeket.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Még egy érdekesség, amit a sajtóanyagban olvastam, hogy elvileg a Z11 Max tud feltörölni is,

de a víztartályt külön meg kell hozzá venni, pedig például a sokkal olcsóbb Jimmy JV65 Plushoz ez alapból jár. Így ezt a funkciót nem tudtam tesztelni, de kiindulva a korábbi tapasztalatokból, kb. azt tudja, amit egy feltörlős robotporszívó, azzal a különbséggel, hogy itt fizikailag tudtok dörgölni, tehát egy fokkal hatékonyabb. Nem volt más hátra mint nekiugrani a takarításnak, a szokásos körömet futottam, a lakást végigtoltam kb. 15 perc alatt, de mivel ez nem volt elég, lementem a ház közös helyiségébe, ahol van egy jó hosszú szálú shaggy szőnyeg, had küzdjön csak vele.

Ami a normál porszívózást illeti, azt remekül teljesíti.

4 éve használok egy Roidmi F8-at, amiről már számtalanszor írtam, egy bajom van vele, hogy hangos. Számszerűsítve 77,1 dB, ehhez képest a Shunzao Z11 Maxnál 75,8 dB-t mértem, ami majdnem ugyanannyi, mégis zongorázni lehet élőben a különbségeket. Valószínűleg az orgánum miatt van, a hang ugye egy trükkös „jószág”, teljesen másnak hallunk bizonyos dolgokat. Ebben az utóbbiban nagyon jó a Z11 Max, nem tudom, hogyan csinálták, de egyáltalán nem kellemetlen hallgatni.

A szőnyegekből pedig még jobban ki is szedi a koszt, mint a Roidmi F8-am, persze ma már a csúcsgépek ugyanezt tudják, igaz sokkal drágábban. Vagyis, a Shunzao Z11 Max ugyanazt tudja teljesítményben, mint a feljebb árazott modellek, csak olcsóbban, viszont kevesebb extrával.

Összegzés

A Shunzao Z11 Max nem egy hibátlan termék, talán a legnagyobb baja az, hogy semmi olyan extrát nem tud, amit a konkurensek. De nem is kell tudnia, hiszen olcsóbb, mint a vetélytársak, a Roborock H7 bőven 100 000 Ft felett van, a Mi G10 nem kapható, a Roidmi Nex 2 150 000 Ft és a Jimmy H9 Pro is hasonló áron kelleti magát. A Z11 Max jó minőségű, erős és csendes, tényleg nem tekeri fel a hajszálakat, és ha akarjátok, akkor akkut is cserélhettek rajta. A nagy kérdés számomra az, hogy aki elkölt egy stick porszívóra ennyit, elköltene-e még további 40-50 000 Ft-ot egy drágább modell hosszabb üzemidejéért és egyéb extráiért. Én biztosan nem, ez is mindent tud, amire az esetek 95%-ában szükségetek lehet.

Szolid performansz reális áron, amit a BGZ11MAX  kóddal 79 700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint). – körülre áraznak, az áfát a BG fizeti, a szállítás pedig ingyenes. Ez az ár csak az első 50 db-ra vonatkozik, utána az ár 20 dollárral magasabb lesz.

Pro

 • Hozza a szokásos Xiaomi szintet
 • Vannak érdekes extrái
 • A hajelvágó funkció tényleg teszi a dolgát
 • Csendes
 • Erős

Kontra

 • Lehetne az alapdobozban több extra
 • Egy hangyányit nehezebb, mint a konkurensek

hirdetés