hirdetés

Xiaomi Mi G10 állóporszívó teszt

Majdnem ideális egyveleg

teszt
Xiaomi Mi G10 állóporszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-07-09

A Xiaomi ontja magából az állóporszívókat , ami sokak számára unalmas lehet, de most végre értelmes fejlesztéseket is eszközöltek. A Mi G10 tud néhány érdekes dolgot – egyszerre két akkut tölt, sokkal hatékonyabb lett a motoros fej, nem tekeredik fel a haj stb. – amit a konkurenciánál még nem láttam. És mivel ez egy Xiaomi termék, a szokott kiváló minőség mellé hosszú üzemidő – 65 perc – is társul. Az ára a Glamour Napoknak és a VEGRENYAR21  kuponkódnak köszönhetően 20%-kal alacsonyabb a szokásosnál, 80 000 Ft a Xiaomishopnál, ami teljesen reálisnak tűnik, és járnak mellé a szokásos dolgok: a hazai garancia, a gyors szállítás és a magyar nyelvű ügyfélszolgálat.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A csomagban az alábbi kiegészítők vannak:

 • Smart Torque technológiával ellátott motoros fej
 • atkaeltávolító fej
 • falra fúrható töltődokkoló, dupla töltés funkcióval
 • EU dugós hálózati adapter
 • víztartály és felmosó kendő
 • résszívó
 • 2 az 1-ben porkefe
 • hosszabbító cső
 • felhasználói kézikönyv és egy útmutató

Ami kimaradt az a flexibilis cső és az egyes Jimmy modelleknél – JV 85 Pro, H8, H9 Pro – fellelhető, középen behajtható hosszabbító cső.

Ezek közül az első fáj jobban, de azért lehet nélküle élni. Két nagyon hasznos újdonság viszont van, lehet tölteni a dokkolóval egy második akkumulátort is, szóval ha valakinek nem lenne elég az a 65 perc üzemidő, amit a 3000 mAh-s telep biztosít, akkor vehet egy másodikat és töltheti őket egyszerre. Mikor jöhet ez szóba? Többszintes ház vagy egy nagy lakás és az autó kitakarítása egy ütemben. Nyilván egy akkuval idegesítő, hogy 3-4 órát kell várni a feltöltésre, és ezzel az időszakkal meg kell szakítani a takarítást. Na ilyenkor jön jól a második akku, amit viszont annyira nem egyszerű beszerezni, de azért megoldható.

A másik, hogy teljesen megváltoztatták a korábbi hengerkefés megoldást, és elnevezték a technológiát Smart Torque-nak.

Eddig úgy működött a dolog, hogy volt egy padlóra való, puha, rovátkák nélküli henger, és egy V alakban elcsavart, szilikon sörtékkel kiegészített. Bevallom, én nem nagyon cserélgettem ezeket, hanem hagytam az elsőt a Roidmi F8-amon, mert kevés a szőnyeg a lakásban. Amikor pedig a „játszós” szobában lévő shaggy szőnyeget akartam kitakarítani, akkor átcseréltem a másikra, de azért ez nem egy sűrűn előforduló eset volt. Az viszont mindig kijött, hogy legkisebb fokozaton a pici szöszöket még egy sima IKEA szőnyegből sem szedi ki a puha henger. Ilyenkor megemeltem a teljesítményt, és azok a porszívók, amelyekben van automatikus teljesítményszabályzás – pl. Roborock H6 -, pont ugyanezt teszik.

Az új Smart Torque megoldás két dologban tér el az eddigiektől.

Egy műanyag alapon V alakú rovátkák vannak, ez ismerős, de ezeket az éleket filc sörtebetétek szakítják meg. Ezzel próbálkozott már a Moosoo K17, de annyira rossz volt a kivitelezés, hogy azon kívül, hogy kibolyhosította a szőnyegem, sokat nem csinált. Ezzel szemben a G10 a már említett, pici fehér szöszöket a legkisebb fokozatban is eltávolította a szőnyegemről, anélkül, hogy megsértette volna azt. És ez a lényeg: a mechanikus tisztítási rész sokkal hatékonyabb, mint korábban, amivel lehet üzemidőt spórolni és még több koszt is szed ki. A cég állítja, hogy a hosszú hajat sem tekeri fel, és valóban, egyetlen hajszálat sem találtam rajta két teljes lemerítéses takarítás után. Azért egy hosszabb szőrű kutya után szívesen porszívóztam volna még egyet, az győzne meg 100%-ban a technológiáról, de így is ígéretes.

Xiaomi Mi G10 – Működés közben is remek

Ami a használatot illeti, az kifejezetten kellemes, egyrészt nem vészesen nehéz a cucc – bár mindennel felszerelve azért 3,7 kg -, és könnyedén lehet tolni a padlón, köszönhetően a gumis kerekeknek. A másik, hogy egy OLED kijelzőt építettek a végébe, ahol nyomonkövethető az aktuális működési állapot, a töltöttség és hasonlók, ami nagyon kényelmes. Ahogyan az is, hogy a ravaszt egy gombbal zárni lehet, így nem kell állandóan húzni azt, és nem gémberedik el az ujjatok. Aki pedig spórolósan nyomná, az hagyja lezáratlanul, ilyenkor a ravasz elengedésére leáll a motoros fej. Az előző beállítást meg is jegyzi, és egy darabig úgy marad, ahogy ti szeretnétek.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A módok egy picit trükkösek, alapból eco/standard/max lehetőségek vannak 65/30/10 perces üzemidővel.

Ha felteszitek a motoros fejet, akkor a standard helyett automata módra vált, ilyenkor képes változtatni a szívóerőt, attól függően, milyen felületen halad át. Emlékeim szerint ez a legolcsóbb modell, ami tudja ezt a technológiát, de nekem az eco mód a teljes lakásra elég volt, és olyankor nincs automata szabályzás. Akkor váltogattam a módok és a fejek között, ha radiátorcsövet vagy a szegélyléceket kellett porszívóznom – ehhez a 2 az 1-ben véget használtam -, míg a lyukakba a résszívóval nyúltam be.

Tökéletesen takarít, a gyári működési idő valós. Azért leírom a teljesítményt is, 450 W-os motorból 150 AW, vagyis air watt jön ki, ami teljesen rendben van, viszont a pascal értékeket nem adták meg. Ha tippelnem kellene, a maximum 20 000 fölött van, szóval elég bika. Sőt, olyannyira erős, hogy egy sima szőnyegen auto és max fokozatban többször lefulladt, mert felszedte a szőnyeget, ezért is használtam az eco-t. Megmértem a zajszinteket, 68 decibel volt a maximum, ez inkább a csendesebb darabok közé tartozik. Ürítése a szokásos módon történik, a többlépcsős szűrés végén egy HEPA filter van, ami mosható, de utána 24 óráig nem szabad használni.

És ha már mosás, a dobozban van egy víztartály, ami mágneses elven pattan fel a motoros kefe mögé. Ezzel két bajom is van, egyrészt le lehet lökni, ha egy kicsit erősebben mostok fel vele, másrészt mivel a motoros fej mögött van, ezért a falra tolva marad egy sáv, amit nem töröl fel.

Ilyenkor el kell forgatni a cuccot, majd oldalról végigbénázni a kimaradt területet. A másik, hogy ha fent van a tartály, csak eco módban használható a Mi G10, nehogy felszívja a vizet és ettől károsodjon a fej. Csábító mi? Nem, nem az, főleg, hogy a tologatás közben még a víztároló kis kerekei is idegesítően nyekeregnek, szóval el kell ezt a feltörlés dolgot az állóporszívóknál engedni. Két év alatt viszont sikerült eljutni addig, hogy van egy on/off gomb rajta, vagyis le lehet zárni, hogy a folyadék bent maradjon akkor, amikor nem használjátok.

Összegzés

A Xiaomi Mi G10 egy igen kedvemre való cucc lett, de kezdjük a hátrányaival. Az állóporszívós felmosás még mindig csak egy „látszat megoldás” a problémára, és a dobozból hiányoltam a flexibilis csövet, de másba nem tudok belekötni. Ezzel áll szemben a nagy szívóerő, a hosszú üzemidő, a cserélhető akku, a hajat fel nem tekerő, hatékony motoros fej, minden kiegészítőt fogadó, két akkut töltő fali tartó és a remek OLED kijelző. Ráadásul használni is jó, sokkal jobb, mint egy hagyományos porszívót, gyorsabban lehet haladni vele és könnyebb tárolni is. Az érte kért 80 000 Ft reális, ez az ár a szokásosnál 20%-kal alacsonyabb, és a Glamour Napok keretén belül a VEGRENYAR21  kuponkóddal érhető el. Ehhez is járnak a már megszokott dolgok, a hazai garancia, a gyors szállítás és a magyar nyelvű ügyfélszolgálat.

Pro

 • Remek minőség, szép dizájn
 • OLED kijelző, ami mutatja a működési állapotokat, illetve innen zárható a ravasz is
 • A hosszú üzemidő kitolható a cserélhető akku miatt
 • A dokkolóra felakaszthatók a kiegészítők és egyszerre két akkut is tud tölteni
 • Szívóteljesítmény szabályzás
 • Hatékonyabb elektromos hengerkefe, kisebb teljesítménynél is jól takarít

Kontra

 • Nincs flexibilis cső
 • Nincs LED a motoros fejen
 • Az állóporszívós felmosás egy zsákutca, és ebből a G10 sem tud kijönni
 • Annyira erős, hogy néha lefulladt a szőnyegen

hirdetés