hirdetés

Roborock H7 állóporszívó teszt

A király fia lett az új király

teszt
Roborock H7 állóporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2021-08-28

A Roborock kiadta az aktuális állóporszívó szériájának újabb darabját, a H7-et. Még az előző verziót sem igazán érte utol a piac műszaki tekintetben, ehhez képest újabb ászok kerültek elő a pakliból a régiek mellé: 90 perces üzemidő, szívóerő szabályzás, már porzsákkal is használható, mágneses tartóval felrakhatók a kiegészítők a falra, és még sorolhatnám. Az über porszívó ára sem lett olyan durva, mint vártam, 104 500 Ft-ért vihető haza német vagy lengyel raktárból, a ROBORH7AUG kuponkód segítségével, többletköltségek nélkül.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9.6

Népítélet

7.1

 • megbízhatóság:7
 • design és anyagminőség:6.5
 • felszereltség, funkciók:8.5
 • ergonómia:7.5
 • ár/érték arány:6
Véleményt írok

Porzsák egy állóporszívóban?

Mi van? Bizony, ez az egyik újdonság, amit eleinte nem tudtam hova tenni, ugyanis számomra pont ennek az elhagyása volt az egyik nagy előnye a stick porszívóknak a hagyományosakkal szemben. Viszont, miután néhányszor átmentem a saját eszközömmel az ágymatracon és a gép összes elemét belül finom por vonta be, rájöttem, hogy ezeket elmosni annyira nem nagy móka. A Roborock porzsákján ráadásul van egy kis nyílás, ami a zsák kihúzásával automatikusan be is záródik, és bent tartja a koszt, vagyis egyáltalán nem hülyeség ezt használni. Ráadásul nem kötelező, a konzol segítségével bármikor visszaalakítható hagyományos, portartályos eszközzé.

A másik újdonság a konzol, amire az összes kiegészítő felaggatható.

Minden ilyen elem rendelkezik egy beépített mágnessel – ez a MagBase rendszer -, amit így felcsattinthattok a tartóra, és így szépen, rendezetten egy helyen marad minden. Nem vesznek el a cuccok, nem felejtitek el, hova tettétek, vagyis hasznos, még akkor is, ha én pl. tartózkodom a dolgok falra fúrásától, ha az nem feltétlenül szükséges. Az ilyen cuccok tárolására van nálam az előszoba szekrény, de értékeltem a cég igyekezetét. Van egyébként egy szürreális kép a sajtóanyagban, ahol egy hűtőre vannak felaggatva a mágneses cuccok, szóval elvileg bármire, mondjuk egy radiátorra is felrakosgathatjátok őket.

Ami a porszívó és a kiegészítők minőségét illeti, azok rendben vannak, kellemesek a műanyagok, de azért olyan nagyot nem dobbant a cég az olcsóbb konkurensekhez képest, viszont elhiszem, hogy ez a cucc 5 év múlva is porszívó lesz, ahogyan a Roidmi F8-am is 3,5 éve teszi a dolgát. Fussuk át a műszaki paramétereket, bár szerintem ezen a szinten nincsen nagy jelentősége ezeknek, mindegyik baromi erős. Ahogy említettem, 480 W a motor- és 160 AW a szívóteljesítmény, 26 000 Pa körüli a szívóerő, ez utóbbit egyébként a cég nem adja meg, ez egy fórumból származó, a H6-hoz tartozó érték, szóval ennél valószínűleg egy picivel többet tud a H7.

Az üzemidő 90/45/8 perc, attól függően milyen módban hajtjátok,

ez lehet Max, Normal és Eco. Mivel az akkumulátora nem cserélhető, ezért mondhatnám, hogy be kell osztani az üzemidőt, de hát 90 perc mire nem elég? Ennyiből a lakást kétszer kitakarítom és még a kocsira is marad kraft, ráadásul 2,5 óra alatt feltölthető, ami a konkurensek töltési idejének kb. fele. Szóval ide tényleg felesleges az akkucsere funkció, plusz még egy dologgal lehet variálni, ez pedig a ravasz működési módja. Van ugyanis az oldalán egy gomb, amivel zárható lesz, ilyenkor folyamatosan forgatja a fejet, ha pedig alapállásban hagyjátok, akkor ha nem húzzátok a gombot, megáll. Előbbi kényelmes, utóbbi spórolós, de mindkettő jól működik.

 

Roborock H7 állóporszívó – Takarítási non plus ultra

A drágább porszívók kapcsán nem nagyon szoktam belefutni abba a problémába, hogy rosszul takarítanak, főleg, amióta ezekkel a kombinált kefékkel szerelik a csúcsmodelleket. Ez annyiban más, mint korábban, hogy nem egy padlóra való sima és egy szilikonos szőnyeg hengert adnak az eszközhöz, hanem egy kevertet, ahol középen, körkörös alakban van egy szilikonos/műanyag sörtés darab. Már a Roborock H6-ot is ezzel szerelték, de pl. a Xiaomi Mi G10-nek is hasonló, igaz ott V alakba rendezik el a sörtéket. Ezek tapasztalataim szerint jóval hatékonyabbak, mint a korábbiak, de a dolgot el is lehet rontani, lásd Moosoo K17, ahol kibolyhosodott a szőnyeg.

Mit kell tudni a robotporszívókról?

Mivel sok kérdés szokott felmerülni a különböző takarítóeszközök kapcsán és mindenre nem tudunk kitérni a tesztekben, ezért létrehoztunk a Tudnivalók alatt egy külön szekciót, ahol sokkal több információ között mazsolázhattok. Nemcsak a robot-, hanem az állóporszívókról és egyéb takarítóeszközökről is lesz szó.

A takarítás azonban nem áll meg a por eltüntetésénél vagy feltörlésénél, hiszen a levegő tisztítása és a párásítása is lehet megoldás bizonyos problémákra. Ezekről bővebben a “Robotporszívók és takarítóeszközök” szekcióban olvashattok.

Már a leggyengébb fokozatban is jól dolgozik a fej,

a mechanikai püfölés sokat segít abban, hogy kisebb szívóteljesítménnyel is be tudja gyűjteni a porcicákat. Ez alól egy kivétel van, és ez pont a szőnyeg, ahol feljebb kapcsolja a fokozatot a porszívó, ami egy automatikus folyamat, és például sokkal jobban működik, mint a Jimmy H8 vagy a H9 Pro esetében. Kényelemes, hasznos, örülök hogy van ilyen is, ahogy az OLED panelt is nagyon szeretem, igaz, a konkurenseknél már színes, itt pedig csak monokróm.

Ezt egyébként tavaly a Roborock H6 vezette be, és mindenféle működési állapotot kiír, ha feljebb kapcsoltok újraszámolja az üzemidőt, és hasonlók. Ez szintén nagyon kényelmes, illetve mivel az üzemidő nagyon hosszú, ezért sokszor 3-4 takarítás is belefér egy feltöltésbe. A ravasz meghúzásával egyből kiírja a H7 a töltöttséget, így mielőtt kivettem a szekrényből, elég volt csekkolni, hogy mennyi delej van benne, és nem álltam neki töltögetni, ha még volt mondjuk 30%. Ez kíméli az akkut is és szintén praktikus. Van gyerekzár is, amit az oldalsó gomb hosszú nyomására lehet aktiválni.

Egy kellemetlenséget viszont tapasztaltam takarítás közben: elég sok vibrációval dolgozik a motoros fej. A hangja is darálósabb, mint a konkurenseknek, nem mondanám hangosnak – 64/67/74 dB -, csak valahogy a kulturálatlansága nem méltó ehhez az eszközhöz. Nem zavaró hosszabb távon, meg lehet szokni, csak mást vártam a H7-től, és nem emlékszem, hogy a H6 is csinálta volna. Neten elolvastam pár tesztet, és ezt más is említi, ezek szerint ez fícsör és nem bug.

Érdekes, hogy a súlya szinte semmit nem változott, mindössze 1,46 kg,

ami meglepő annak fényében, hogy 400 ml-ről 500-ra nőtt a portartály. Az ötlépcsős szűrőrendszerben természetesen van egy HEPA filter, ami a dolgok igen jelentős részét megszűri, de azért még előtte megdolgozzák a koszt kisebb-nagyobb filterekkel is. Őszintén szólva meg nem tudnám mondani, hogy itt bármi változott-e az előmodellhez képest, szerintem nem, ami azért jó, mert így a korábbi kellékanyagok, pl. a HEPA szűrő, is jó eséllyel illenek mindkét berendezésbe. Porzsákot 14 000 Ft-ért lehet hozzá venni 12 db-os kiszerelésben, tartóval együtt. A Roborock egyébként is híres arról, hogy viszonylag sokáig biztosítja a kopó-fogyó alkatrészeket, szóval szerintem ezzel hosszabb távon sem lesz gond.

A Roborock a H7-hez elméletileg külön megvásárolható kiegészítőket is gyárt. Két ilyenről olvastam – élőben nem láttam, mert nem az alapdoboz részei -, az egyik egy felmosótartály, amit a motoros kefe mögé kell illeszteni, a másik egy állótartó, amibe “meglepő módon” bele lehet állítani a szerkezetet. Nem igazán reklámozza ezeket a cég és nagyon nehéz rájuk bukkanni a neten, így csak annyit érdemes róluk tudni, hogy léteznek.

Összefoglalva a változásokat a H6-hoz képest, ezek az alábbiak:

 • 420 W-ról 480 W-ra nőtt a szívóteljesítmény
 • 400 ml-ről 500 ml-re nőtt a portároló
 • bekerült a MagBase kiegészítőtároló az alapcsomagba
 • már porzsákkal is használható igény szerint
 • vannak extra kiegészítők, mint álló tartó vagy felmosó platni, amik nem az alapcsomag részei

Összegzés

A Roborock H7 jelenleg a legjobb állóporszívó a piacon, nem nagyon tudok olyasmit említeni, ami ne tetszett volna, leszámítva persze azt, hogy 104 500 Ft-ot kérnek érte, ami még mindig nem vészes mondjuk egy Dysonhoz képest. A Roborock H6-tól annyiban tér el, hogy már lehet porzsákkal is használni, van egy nagyon jópofa mágneses tartója, amire mindenféle kiegészítőt fel lehet aggatni, és még néhány apróság. Ezt leszámítva viszont maradtak az eddig is kiváló alapok, a nagy szívóerő, a 90 perces üzemidő, a kellemes minőség, és a remek, mindent kiíró OLED kijelző.

Kisebb lakásba túlzás, nagyobb ingatlanokba viszont én is ezt venném magamnak. 104 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért vihető haza német vagy lengyel raktárból, a ROBORH7AUG kuponkód segítségével, és ez az ár teljesen reális, hiszen ez most a csúcsmodell a kínai állóporszívók között. A Geekbuyingtól kaptunk egy exkluzív kuponkódot is, így ha az NNNRENDELJKINAITH7 kódot használjátok, akkor mindössze 101 400 forintot kell érte fizetnetek, viszont érdemes sietnetek, hiszen összesen 10 darab érhető el belőle.

Pro

 • Remek minőség
 • A kategória élvonalába tartozó műszaki adatok
 • Remek OLED kijelző
 • Automatikus szívóerő szabályzás
 • Jópofa kiegészítők
 • Már porzsákkal és hagyományosan is használható

Kontra

 • Fura orgánummal takarít a forgókefe és valami rezgést is átad a kézre
 • A konkurensek OLED kijelzője már színes

hirdetés