hirdetés

Alfawise AR 182 állóporszívó teszt

Szia, nem találkoztunk már valahol?

teszt
Alfawise AR 182 állóporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2019-07-18

Az Alfawise AR 182 kapcsán eszembe jutott a legbénább csajozós duma, de nem véletlenül, a Blitzwolf BW-AR182 is kísértetiesen így néz ki. Azt a terméket kedveltem, és azt is gondoltam, hogy az „Alfa” is ugyanezt tudja, de eléggé megleptek az eredmények. A műszaki paraméterekben megtalálható eltéréseket a magasabb ár reprezentálja, 37.600 Ft-ot kérnek érte, cserébe bika, 18.000 Pa-s szívóteljesítményt biztosít.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

8

Népítélet

9.4

 • megbízhatóság:9
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:10
 • ergonómia:9
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

A doboz tartalma megegyezik a konkurensével, de azért felsorolás jelleggel csináltam egy listát azoknak, akik szeretnének az összes kiegészítővel megismerkedni:

 • kétféle szívócsonk a rések és a nehezen elérhető helyek eléréséhez
 • kétféle motoros fej, egyik a matrachoz, másik a hagyományos takarításhoz
 • akkumulátor
 • fali tartó és felfogató elemei
 • hosszabbító cső
 • maga a porszívótest
 • leírás
 • pótkefe a motoros fejhez
 • tápegység (ami tetű lassan tölt)

A portartályt és a szűrőket direkt nem tettem bele a felsorolásba, hogy kiemeljem, mekkora hitványsággal oldották meg a több lépcsős szűrést. Imádják leírni, hogy hány rétegű rendszert használnak, de ha fogunk egy homokozót, ráteszünk egy csirkehálót és felborítjuk, az is kirostálja majd a köveket. Az Alfawise egy nagy szemű fém előszűrőt, egy mosható, kétoldalú szivacs és egy ennél sűrűbb másik szivacsszűrőt alkalmaz. Aki próbált már ez utóbbiból koszt eltávolítani, az tudja, micsoda szenvedés és mennyire undorító tevékenység. HEPA filtert nyomokban sem tartalmaz, itt érhető tetten többek között a spórolás.

Máshol viszont az árhoz képest teljesen rendben van a minőség, nem estek át a ló túloldalára és nem vitték túlzásba az olcsósítást. Azért a komolyabb porszívók – Roidmi F8, Dreame V9 – jobb minőségűek, de több, mint kétszer annyiba is kerülnek. Természetesen azok az előnyök, amiket mindig emlegetni szoktam, itt is megvannak, az eszköz könnyű – 1.400 gramm -, sokkal egyszerűbb hurcibálni, mint egy hagyományos, 12 kg-os porszívót, szóval abszolút van létjogosultsága a hagyományos megoldásokkal szemben.

Alfawise AR 182: a számokkal van némi furcsaság

Amin meglepődtem, az a sajtóanyagban található számok. 250 W „rated power”, 18.000 Pa szívóerő – ez a teljesítmény elvileg a „csapágygolyót is felszedi” -, 12/35 perces működési idő.

Ezzel csak az a probléma, hogy a Blitzwolf egészen más értékeket vall be – leszámítva az üzemidőt -, szóval valahol kilóg a lóláb, legalábbis itt még azt hittem.

A Dyson V8 emlékeim szerint 16 kPa szívóerővel operál, a Xiaomi Roidmi F8 18,5 kPa, míg a legerősebb Dreame V9 20 kPa-lal büszkélkedhet. Bár a Blitzwolf csak 5/9K-t ad meg, amiből az következne, hogy az Alfawise-nak is ennyinek kellene lennie, mégis sokkal erősebbnek érződik, és ezt a tesztjeim is igazolták. A Puppyoo T10-zel gyakorlatilag azonos, ami 17,5 kPa-t ad meg szívóteljesítményre, tehát a 18.000 Pa simán lehet valós, amin eléggé meglepődtem.  Ez tényleg elég mindenre, különösen azért, mert a robotporszívók 1.200-2.000 Pa-val dolgoznak, és azok is összeszedik a porcicákat.

Próbáltam a rated power értékből kiindulni, de azt nem minden gyártó adja meg, ellenben a szívóteljesítményt igen. A Xiaomi Jimmy JV51/JV71 porszívók az AW rövidítéssel – ami air wattot jelent – operálnak még, ők 115 W-ot írnak a sajtóanyagban. Ha szeretnétek otthon is kísérletezni, dugjatok a csőbe egy vékonyabb oldalfalú PET palackot és maximum szívóerőn roppantsátok össze, a végeredményből következtethettek a valós értékekre. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy az Alfawise nem kamuzik, tényleg erősnek tűnik, ami a Blitzwolf ványadék porszívója után kifejezetten meglepett.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Az akkumulátor paraméterei szintén megegyeznek a Blitzwolf BW-AR182-vel, és a méréseim is azt bizonyították, hogy tudja a 35/12 perces üzemidőt, utóbbi az erősebb, ami például a mélyebb fugákkal rendelkező helyiségek takarításánál hasznos. Meglepő, de még a letaposott finomlisztet is felszedte, amivel a Blitzwolf nem boldogult. A bútorok kárpitozott felületeiből a kis teljesítmény ellenére is szépen kiszedi a koszt a a kisebbik fej, meg fogtok lepődni, mivel alszotok együtt.

A tartály ürítése – leszámítva az utolsó porszűrőt – viszonylag problémamentes, egyetlen mozdulattal kiboríthatjátok a beltartalmat, ráadásul takarítás közben nagyjából nulla az esély arra, hogy kiszóródjon. A modularitás nemcsak itt érhető tetten, hanem a telep esetében is, ez ugyanis eltávolítható, tehát az üzemidőt tetszés szerint kitolhatjátok, már amennyiben találtok hozzá akkut, sajnos nekem nem sikerült.

Néhány apróság, amit még rápimpeltek a szerkezetre: feszültségjelző az áramforrás oldalán, amin nyomon követhetitek a töltöttséget; a fej elég tág határok között képes oldalra fordulni;  az Alfawise AR182-t a falra rögzíthető, mindenféle egyéb tartozékával együtt.

Összegzés

Van új a nap alatt, az Alfawise AR182 a gyakorlatban tényleg eltér szívóteljesítményben a Blitzwolf BW-AR182-től. Bár eleinte azt hittem, hogy a két eszköz egymás másolata, a szívástesztek azt hozták ki, hogy az Alfawise sokkal erősebb.

A nem különösebben hosszú üzemidőt és a véleményes minőséget ellentételezi a nagy szívóerő, a  cserélhető akkumulátor és a tulajdonképpen alacsony ár. Nagyjából ezt várhatjátok el egy alsó-középkategóriás állóporszívótól, a 37.000 Ft-os árat reálisnak tartom, bár az is igaz, hogy egy kicsit drágábban Xiaomi Jimmy JV51-et is lehet kapni, és a Puppyoo T10 is ott lohol a sarkukban – ami EU raktárból érhető el -, ez utóbbi kettőben ráadásul HEPA filter szűri a koszt. A nagy választék viszont nektek, fogyasztóknak jó, hiszen több termék közül is választhattok, viszont az kétségtelen, hogy ezek közül az Alfawise A182 a legolcsóbb.

Pro

 • Viszonylag olcsó
 • Csendes
 • Cserélhető az akkumulátora

Kontra

 • A minősége nem verdesi az egeket
 • Nem HEPA filteres
 • Egyelőre nem kaphatóak hozzá alkatrészek

hirdetés