hirdetés

BlitzWolf BW-AP1 légtisztító teszt

Első gurításra nem rossz

teszt
BlitzWolf BW-AP1 légtisztító teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-10-26

A mindent gyártó BlitzWolf cég a legújabb termékével, a BW-AP1-gyel a légtisztító szegmensbe kotnyeleskedett bele. Az applikáció alapú, levegőminőség ellenőrző szenzorral szerelt berendezésért cseh raktárból 21 000 Ft-ot kérnek, ami nagyon alacsony ár. Ám nem szívesen lépnék be a boksz ringbe, ha a másik sarokban Mike Tysonként magasodna fölém a Xiaomi Air Purifier szériája, amit az elmúlt években ronggyá teszteltünk és halálra is dicsértünk. Lássuk, hogy „underdogként” mire jut a BW-AP1.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az anyagminőség egyébként jó, a kezelés pedig pofonegyszerű. Két irányból is megtehetitek ezt, egyrészt ott az app – ami többféle lehet, a BlitzWolf sajátja, a Tuya app vagy a Smart Life is -, másrészt a felső panelre is kirendezték a fontosabb funkciókat, mint a ki- és a bekapcsolás, a WiFi állapota, a teljesítményszintek és az időzítés. A felső rész kinézete egyébként kifejezetten feldobja a dizájnt, ahogy az alul elhelyezkedő LED-es levegőminőség visszajelző is. Ez utóbbi színváltozása jelzi, hogy minden rendben van-e – ilyenkor zöld -, esetleg van-e valami gond, ekkor narancsra vagy pirosra vált.

Apró technikai hiányosság, hogy ezt a világítást kikapcsolni nem lehet, pedig például sleep módban az lenne a logikus, ha nem égetné ki sötétben a szemeteket. Az erősséget sem lehet szabályozni, szóval itt látok még teret a fejlődésre.

 

BlitzWolf BW-AP1 – Csend, csend, zaj

A használathoz nekem az app jobban adta magát, egyrészt azért, mert így távolról is kapcsolgathatom, másrészt meg a többi okoscuccom is ott van. A BW-AP1 ugyanis integrálható okosotthonba, ezért is preferálom a Smart Life progit a gyárival szemben, hiszen itt több lehetőségetek van mindenféle okosságot egymásba fűzni.

Ilyen például az időzítés kérdése, amit megtehettek a BlitzWolf saját appjából vagy a berendezés paneljéről is, de csak előre definiált lépésekben. Lehet 1/2/4 vagy 8 órára időzíteni, de például 7 óra 12 percre nem, ami kicsit furcsa, hiszen akár leprogramozhatták volna így is. De nincs ok aggodalomra, bármelyik alkalmazásból csinálhattok rá egy-egy automatizációt, ami ki-, illetve bekapcsolja a BW-AP1-et. Ezért is jó birtokolni okoseszközöket, mert nagyon könnyen személyre szabhatók.

Álló- vagy robotporszívót érdemes venni?

A témával bővebben foglalkoztunk a Tudnivalók menüpont Gyorstalpalók szekciójában, ahol minden kérdésre választ kaphattok, ami az álló- vagy robotporszívókkal kapcsolatban felmerülhet.

Természetesen számtalan más témáról is írtunk, például melyek a vám- és áfamentes szállítások, miért érdemes Paypallal fizetni, vagy hogy milyen előnyei vannak az EU raktárból rendelésnek.

Amennyiben nem találjátok meg kérdésre a válaszotokat, nyugodtan kérdezzetek Facebbook csoportunkban.

Ami a gyári app felületét illeti, tökéletesen átlátható, mutatja a PM 2.5 értéket – ez a 2,5 mikronos részecskék mennyisége -, írja, hogy éppen milyen sebességmódban van a berendezés, illetve valamilyen rejtélyes okból kifolyólag kiírja a helyet és a kinti hőmérsékletet is. Köszönjük, bár nem tudom, ki az, aki nem tudja, hol üzemelte be a berendezést. Összesen három módban képes működni, alvóban, automatában és manuálisban, ez utóbbi annyit csinál, hogy az általunk beállított halk vagy hangos módot alkalmazza.

Nem fogok azzal nagy meglepetést okozni, hogy az alvó módban halk – 26 dB – és a nem csendesben pedig hangos – 61 dB – a berendezés, de értelemszerűen ez a légszállítást is megemeli. Cselesen csak a maximum értéket adják meg, ami 220 m3 óránként, ez a CADR érték, és amire a gyártó 30 négyzetméter alapterületet határoz meg. Ezt akár el is fogadhatnám, de én ennél cselesebb vagyok, megnéztem a Xiaomi Air Purifier 2C és az Alfawise P2 hasonló értékeit, és az első esetben 350, a másodikban pedig 110 m3 értéket kaptam. Ha viszont az Air Purifier 2H-t vagy a 3H-t veszem górcső alá, akkor 310 és 400 m3/h értékeket látok.

Nem gondolom, hogy a világ legjobb mutatója, ha a légszállítást elosztom az árral, de mégiscsak létrejön egy viszonyszám, amivel a készülékek összehasonlíthatóvá válnak. Úgyis felfoghatjátok, hogy 1 köbméter levegő kitisztításáért mennyit kell fizetnetek. A Blitzwolf BW-AP1 esetében ez 95,4 forint, a Xiaomi 2C-nél 119, a 3H esetében 117 Ft, míg az Alfawise P2 118 Ft-ra jön ki. Nem mondom, hogy ez döntő adat, de azért érdemes elgondolkodni azon, hogy a BlitzWolf ár/érték aránya ezen mutató alapján több, mint baráti.

A másik teória, amit a Xiaomi Air Purifier 2C tesztből kifelejtettem, az a teljesítmény fizikai elosztása. Valljuk be, ezeket a berendezéseket senki nem használja maximum teljesítményen, mert hangosak. Nincs olyan felhasználó, aki megvesz egy berendezést 100 000 Ft-ért, és a hálószobából akarja kiszívatni és megtisztítani a konyha levegőjét. Sokkal egyszerűbb két – vagy több – kisebb teljesítményű légtisztítót elhelyezni az ingatlanban, és alacsonyabb fokozaton működtetni. Balázs kollégánk is ezt csinálja évek óta, csak akkor még a BW-AP1 nem létezett, így ezt a problémát a drágább Xiaomi készülékekkel oldotta meg.

Összegzés

Meglepett a BlitzWolf BW-AP1, eleinte nem álltam kellő komolysággal őkelméhez. De evés közben jön meg az étvágy, használtam, tetszett, és az ára is rendben van. Ahogyan a minősége is, egyetlen dolgot tudok ellene felhozni, az, hogy nem találtam hozzá szűrőt, de mivel egy új termékről van szó, gondolom a későbbiekben lesz hozzá ez is. Ha pedig két darabot szeretnétek kihelyezni belőle a lakásban, ár/érték arányban a BlitzWolf termékével eléggé jól jártok.

Bár nincsenek arra egzakt számítások, hogy mitől olcsó egy légtisztító, ha a légszállítást és az árat vesszük figyelembe, a BW-AP1 nagyon szépen vitézkedik. Van azért egy nagy ellenfele: a lekuponozott Xiaomi Air Purifier 2H. Ennek az ára a BGHOMEAPP13 kuponnal csak 27 000 Ft, így ezt vinném haza, de ez nem mindig elérhető, akkor pedig tökéletes alternatíva a BW-AP1 is, főleg, hogy cseh raktárból küldik.

Pro

 • Jó minőség, kellemes kinézet
 • A legtöbb fokozatban csendes
 • Egyik legjobb ár/érték arányú légtisztító
 • Integrálható okosotthon rendszerekbe
 • Három appal is képes együttműködni
 • Nagyon egyszerű használni

Kontra

 • Nem lehet kikapcsolni a LED világítást, ami éjszaka zavaró

hirdetés