hirdetés

Xiaomi Air Purifer 2H és 3H légtisztítók összehasonlító tesztje

Hegyi levegő

teszt
Xiaomi Air Purifer 2H és 3H légtisztítók összehasonlító tesztje 1
írta: Don Kartács
2020-07-13

A Xiaominak két „polgári” légtisztító generációja is van, a Kettes, illetve a Hármas sorozat. A Xiaomishop jóvoltából sikerült egyszerre két modellt megszereznünk és összeeresztenünk. A generációváltás hozott néhány újdonságot, de nemcsak ez, hanem a gyakorlati használat is érdekes. A két termék között jelentős az árkülönbség, itthon a 2H 49 900 Ft, míg a 3H 63 900 Ft-ért érhető el, gyors szállítás, magyar számla és ügyfélszolgálat mellett, de természetesen a kellékanyagokat is be tudjátok szerezni.

Xiaomi Air Purifier 3H

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első
Xiaomi Air Purifer 2H és 3H légtisztítók összehasonlító tesztje 2 Balra: Xiaomi Air Purifer 3H jobbra: Xiaomi Air Purifier 2H

Xiaomi Air Purifier 2H

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

A dobozok kibontása után meglepve tapasztaltam, hogy 2H-hoz jár magyar nyelvű leírás, szerintem ezt a xiaomishopos srácok követték el, ami számomra egy nagy pozitívum. A cuccokat egyébként a hátsó ajtó mögött kell keresnetek, ide rejtették el a kiegészítőket a HEPA filter mellé, és ha már kinyitjátok, érdemes azt kiszedni és megvizsgálni. A gyári szűrő a szürke-fehér, ez egy HEPA és aktívszén szűrő is egyben, de ezt kicserélhetitek a zöld színű formaldehidre – nem formaldehiddel van átitatva, hanem a vegyszereket és oldószereket szűri -, a lila antibakteriálisra, vagy a kékre, ami 0,3 mikron méretű részecskéket is kiszed a levegőből, ezt tekinthetjük a legegyszerűbb szűrőnek. A kellékanyagok mindkét berendezésbe jók, így nem tudjátok összekeverni őket.

Erről jutott eszembe, hogy megmérem, hogy melyik mód milyen hangos, illetve, hogy a szenzorok egymáshoz képest mit mutatnak. Ezt kombináltam azzal, hogy csináltam egy tesztet kikapcsolt, míg egy másikat bekapcsolt klíma mellett, hogy a légmozgás esetlegesen megemeli-e a szálló por mennyiségét vagy sem, lelövöm a poént, nem. A levegőminőséget a PM értékkel jelzik vissza a gépek, ami a particulate matter, vagyis a mikrorészecske rövidítése, ennek kell minél alacsonyabb értéken lennie. Hogy ezt a méretet tudjátok mihez hasonlítani: 50-70 mikron az emberi hajszál, 10 mikron a porszemcse, a 2,5 PM-nél – ami 2,5 mikron – kisebb méretűek pedig minden, amit nem láttok, például baktériumok. A 3H ráadásul az OLED kijelző színváltozásával jelzi a minőségromlást, a zöld a jó, a piros a rossz. Lássuk, mik lettek az eredmények.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Viszonyítási alapként betettem a Sound Meter nevű applikáció szóbeli jellemzéseit az egyes zajszintekhez, és az a vicces, hogy elég nagy különbségeket mértem a két eszköz között. A 2H esetében az éjszakai módnak volt valami elektronikus „nyünnyögése”, amit a hardver hallatott, és ez a modell volt a hálószobában, ennek ellenére simán tudtunk mellette aludni. Olyannyira csöndes, hogy többen nem vették észre, hogy egyáltalán működnek. Ellenben a level 1-es értékek között igencsak jelentős a különbség volt, a többi szint pedig mindkettőnél zavaróan hangos. Szerintem senki nem akar majd egész nap egy 65 decibellel üvöltő, tornádógenerátort hallgatni a lakásban, ez marad arra az időszakra, amikor nem vagytok otthon.  A 3H ebben is fejlettebb, a három előre definiált kedvencek, éjszakai és automata mód mellett van egy háromlépcsős, előredefiniált teljesítményskála is.

Jól mutatja a szenzorok érzékenységét az, hogy mire mit reagálnak az Air Purifierek. Barátnőm hajszárítózása – forró levegő, égett por – például durván lerontja a levegőminőséget, mint ahogy érdekes módon a sok gőzzel járó fürdés is. Mivel automata módban mindkét berendezés az aktuális PM értékekhez állítja a teljesítményt, ilyenkor a berendezések maguktól beindulnak, megemelik az átforgatott levegő mennyiségét, majd ha javul a minőség, visszaveszik azt. Számomra a legmegdöbbentőbb az volt, hogy amikor a földszinten lakó lány kimegy dohányozni a kertbe, azt a másodikon elhelyezett levegőtisztítók simán érzékelik, és megemelik a teljesítményt, hogy eltüntessék a füstöt. Ezt korábban már demonstráltuk is egy videóval a 3H tesztjében.

A mért hőmérséklet és páratartalmi értékek gyakorlatilag megegyeztek a két eszköznél, illetve a klímával sem tudtam érdemi változást produkálni azzal, hogy felkavartam a szobában a levegőt. Ennek több oka is lehet, egyrészt alapból jó volt a lakásban a levegő minősége, mivel egy fákkal teli kertre néz a nyitott erkélyajtó, és viszonylag alacsony a szálló por mennyisége.

A másik ok, hogy folyamatosan mennek a tesztelendő robotporszívók, a nagy részük fel is töröl, ezek pedig jelentősen csökkentik a kosz mennyiségét. Ha pedig nem robotokat tesztelek, akkor valamelyik teszt állóporszívóval flangálok a lakásban. Egy dologra viszont mindenképpen jók ebben az esetben is a Xiaomi Air Purifierek, visszajelzik, hogy amit takarítás címén művelek, az hatékony.

Egy dolgot fontos tudni a légtisztítókkal kapcsolatban. Az egyik, hogy a szálló por és a már leülepedett por nem tekinthető ugyannak a kategóriának. Vagyis egyetlen berendezés sem fogja a polcról meg a szekrény tetejéről leszívni a dzsuvát, ha már az ott van. Ezek a berendezéseket egyébként sem a takarítás kiváltására találták ki, még akkor sem, hogy ha egyébként az átforgatott levegőből mintegy melléktevékenységként a szűrők kiszedik a szálló porszemcséket. Vagyis ha minden nap megy a lakásotokban egy feltörölni képes robotporszívó és még egy Air Purifier is besegít, akkor valóban csökken a por – és ez által a kosz – mennyisége a lakásban.

A hatékonyságot ráadásul lehet egy Aliexpress-szen kapható elektrosztatikus termékkel növelni, ami megköti a port. Erről megoszlanak a vélemények, hogy mennyire hatékony a dolog. Egy kollégánk nagyjából másfél éve használ 2 db Xiaomi Air Purifiert, idevágom a személyes véleményét: „Szóval, az elmúlt 1,5 évben a legnagyobb előnye a légtisztítóknak, hogy észre se vettem, hogy ott vannak, és működnek. Egyszer kell beállítani az automatizmusokat és onnantól maximum 2-3 havonta cserélem az alis szűrőt. Közben dolgoznak rendesen, rengeteg port szednek össze. A fogyasztásuk alacsony, halkan működnek, sőt a minimalista külső miatt a lakás díszei”. Kell ennél több?

Összegzés

Akárhányszor is nyúlok a Xiaomi Air Purifierekhez, mindig rájövök, milyen remek készülékek. Pofonegyszerű őket használni, évekig zavartalanul működnek, egyszer beállítjátok őket és teszik a dolgukat. A dizájn meg a szokásos letisztult egyen forma, remek anyaghasználattal, bár minden Xiaomi termék ilyen lenne. A két berendezés között a fő különbség a szolgáltatásokban van, de ezek tipikusan azok, amiket egyszer néztek majd meg az életben, akkor, amikor automatára állítjátok őket. Ezek alapján a Xiaomi Air Purifier 2H alacsonyabb árával – 49 900 Ft – a nyerő, de a 14 000 Ft-os árkülönbség már nem olyan vészes, hiszen az újabb generáció 63 900 Ft-ba kerül.

A 3H elvitathatatlan előnye, hogy az OLED kijelzőn a szemem sarkából mindig láttam, éppen mi történik, csendesebb, kicsit több levegőt is szállít – amit senki nem fog kihasználni -, összességében fejlettebb terméknek néz ki, így valahogy ezt nehezebb szívvel adtam vissza. Van egy titkos esélyes is, amiről nem volt szó, ez a Xiaomi Air Purifier 2C, ami lényegében egy másik rendszerű 2H, de ugyanazt tudja és a BGAP2CCZ kuponnal csak 30 500 Ft-ba kerül Cseh raktárból. Nyilván nem jár hozzá hazai garancia, számla és magyar nyelvű ügyfélszolgálat, mint a másik két termékhez.

Pro

 • Mindkettőre igaz: remek dizájn és anyaghasználat, egyszerű kezelés, automatizálható, csendes, mindkettőbe azonos szűrő kell
 • Xiaomi Air Purifier 2H: olcsó, egyszerűen beállítható
 • Xiaomi Air Purifier 3H: mindenen fejlesztettek egy kicsit, nagyobb légszállítás, remek OLED kijelző, több működési mód

Kontra

 • Xiaomi Air Purifier 2H: mindig be kell lépni az appba, ha nyomon akarjátok követni a dolgokat
 • Xiaomi Air Purifier 3H: jelentős felár

hirdetés