hirdetés

Alfawise P2 légtisztító teszt

Ennyiért nem lehetett otthagyni

teszt
Alfawise P2 légtisztító teszt 1
írta: Don Kartács
2020-08-30

Az úgy volt kedves bíróság, hogy SonkaMod kollégával megláttuk, 2 db Alfawise P2 légtisztító csak 16 000 Ft, ennyiért nem lehetett otthagyni. Appból vezérelhető, kis helyen is elfér, HEPA filtert tartalmaz, és csak fejenként 8000 Ft-ot kell érte fizetnünk, hát a hülyének is megéri. Így lett a szerkesztőségben belőle egyből kettő.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

8.6

Népítélet

7.4

 • megbízhatóság:8
 • design és anyagminőség:7.5
 • felszereltség, funkciók:5.5
 • ergonómia:7.5
 • ár/érték arány:8.5
Véleményt írok

Ellenben 100-200 m3/h teljesítményt több szobában is el tudtam volna fogadni, szóval, ha egy szamuráj karddal háromfelé lehetett volna vágni egy Air Purifier 3-at, és ettől működőképesek maradtak volna a részek, az lett volna az igazi. A megoldásnál semmi sem egyszerűbb, venni kell több kisebb berendezést, és ezt szétszórni a lakásban, az viszont árban még az Air Purifier 2H-val sem annyira költséghatékony. Bezzeg az Alfawise P2-vel „nyócezerét” ez sokkal inkább kivitelezhető.

Amikor megjött a pakk, néztem, miért van benne kettő, aztán leesett, hogy bundle-ben vettük, egyiket gyorsan kiborítottam, hogy lássam, mit adnak 8 pisztoly orrú Mátyásért. Azt kell tudni a légtisztítókról, hogy ezek azért nem ördögien bonyolult szerkezetek, gyakorlatilag egy szűrőbetét, egy vezérlőelektronika, néhány szenzor meg egy ventilátor alkotja, ezt dobálják bele valamilyen dizájnosabb házba. Az Alfawise terméke egyébként nem túl szép, de nem is tragikus, összességében rendben van. Ez a szopott gombóc hengerforma már-már tetszetős, jól néz ki, ahogy a panel a kezelő felé fordul, mint a BMW-kben a középkonzol.

Az alján bújik meg a HEPA filter, ezt az elején szedjétek ki, mert egy műanyag zacsi borítja, ezt távolítsátok el a használat előtt. A leírást végig lehet pörgetni, de semmi érdekes nincs benne, a kezelés meg egyszerű, mint az egyszer egy. Érdekesség, hogy ellentétben a Xiaomi termékeivel, amelyek felülről szívnak lefele, és alul fújnak ki, az Alfawise alulról szív be és felfele fúj ki, ezzel megforgatva a levegőt. A ventilátorok nem képesek hűteni, csak a levegőt mozgatják, de azért egy fülledt szoba atmoszférájának fellazítására így is jók, vagyis van még egy alternatív felhasználása az Alfawise P2-nek. És mivel egy 40x20x20 cm-es méretű cuccról van szó, elvittem nyaralásra is, hogy életszerű körülmények között lehessen nyúzni.

 

Alfawise P2 – Jön, megy, teszi a dolgát

A levegőtisztító gépek nem azok a dolgok, aminek a kezelésén sokat kell gondolkodni. Minden adja magát, de aki esetleg nem lenne képes kirakni a „Rubik kockát”, annak itt a segítség: baloldalon 3 lépcsőben a teljesítményt lehet állítani, középen ki és be lehet kapcsolni, illetve a LED erejét lehet állítgatni, jobb oldalt pedig időzíteni tudjátok. Mindez megy egyébként a SmartLife applikációból is, sőt akár hangutasítással is vezérelhetitek.

Az app és a nyomkodós felület között marginális a különbség, nyilván az alkalmazás még pár dolgot vissza tud jelezni – például a helyet és a külső hőmérsékletet -, illetve innen lehet egy „schedule” nevű menüben még jobban személyre szabni az időzítést. Az app konkrét PM – particulate matter, vagyis mikrorészecske – értékeket nem ír, szerintem érzékelő sincs benne, ebben mindenképpen ügyesebbek a Xiaomi termékei. A teljesítménye 110 m3/óra, ami 15-20 m3-es helyiségekbe elegendő. Lényegesen kevesebb levegőt forgat meg, mint az Air Puriferek, de arányosan olcsóbban is szereztem be.

Kiprovokálni nem tudtam a levegőminőség romlását, pedig a Xiaomi eszközönél már bevált módszerekkel – hajszárító által fekavart porral, füstölővel, illatosító spray-vel – próbálkoztam. Azt nem kétlem, hogy kiszedi a levegőből a mikrorészecskéket, csak szerintem a teljesítményt vezérlő szenzor hiányzik a WiFi-s variánsból.

A SmartLife arra is lehetőséget ad, hogy okosotthon rendszerbe integráljátok az Alfawise P2-t, vagyis például levegő minőség szenzorokra, páratartalom mérőre vagy egyéb eszközök jelére tudjátok ki- és bekapcsolni. Sajnos ezt már nem tudtam élesben kipróbálni, mert az okosotthonos tesztünk – amelyet itt és itt olvashattok – lefutott, de mivel a Blitzwolf termékek integrálhatóak a SmartLife alá, ezért az elméleti lehetőség erre adott.

Két dolog jutott még eszembe, az egyik, hogy a HEPA filter – ami egyben aktívszén és fizikai szűrő is – eléggé drága hozzá, 5500 Ft-ot kérnek érte, és 4-6 havonta kell cserélni. A másik, hogy a Xiaomi termékei halkabbak voltak, de ezt sem nevezném hangosnak. Úgy, hogy közvetlenül mellettem működött, simán TV-ztem az első két fokozat mellett. A minimum annyira halk, hogy aludni is tudtam volna mellette, ellenben a maximum azért már vetekszik a klíma zúgásával. Van belőle egy Air monitor version” is, ami ugyanezt tudja appos vezérlés nélkül, illetve kiegészül egy PM szenzorral is. Ott is több lépcsőben állíthatóak a dolgok, illetve elszíneződik rajta a LED a levegőminőség változásra, amire a berendezés megemeli a teljesítményt.

Összegzés

Mázli, hogy be tudtam húzni 8000 Ft-ért az Alfawise P2-t, mert ennyiért ez ajándék volt, szerintem a reális ára valahol 15-20 000 Ft között van, amennyiért egyébként árulni is szokták. Két dolgot tudok felhozni ellene, az egyik a drága HEPA filter, a másik pedig, hogy a részecske érzékelő szenzor csak az „Air Monitor” verzióban van, abból viszont a WiFi modul maradt ki, így egy kicsit mindkét variáns félkarú óriás. Ha 15 000 Ft alatt elérhető, menjetek rá, de néha 7-8000 Ft körül is kifogható, ami már vámhatár alatti összeg, erre nyalja meg egy igazi kínai kütyüző a szája szélét.

Pro

 • 8000-ért elképesztően olcsó
 • Egyszerű és átlátható az app
 • Nagyon egyszerű működtetni
 • Akár még hordozható is

Kontra

 • Maximum fokozaton hangos
 • Drága hozzá a HEPA filter

hirdetés