hirdetés

Xiaomi Air Purifier 2C légtisztító teszt

Kettő lesz, maradhat

teszt
Xiaomi Air Purifier 2C légtisztító teszt 1
írta: Don Kartács
2020-09-27

A 2C az egyik eszköz, amit a Xiaomi Air Purifier szériából még nem teszteltünk. Mindegyikkel nagyon elégedettek voltunk, viszont az alapverzió is megér egy misét. A majdnem minden extrától megfosztott modell ára ehhez mérten 30 000 Ft alatt marad, ami elég jutányos, és a teóriánk szerint akár kettő is hasznos egy lakásban.

A rendeljkínait szerint

  • megbízhatóság: 10
  • design és anyagminőség: 10
  • felszereltség, funkciók: 7
  • ergonómia: 9
  • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ami a műszaki paramétereket illeti, nyilván a 2C árából következne, hogy ennek van a legkisebb légtömeg szállító kapacitása, vagy mégsem? A 2H modellre a gyár 260, míg a 2C-re 350 m3/órát ad meg, viszont tesztalanyunk semmilyen kijelzővel nem rendelkezik, egyetlen LED mutatja a levegő minőséget zöld/narancs/piros leosztásban, ahol a zöld a jó, a piros pedig a rossz. Gondolhatnátok, hogy akkor majd az appban követhetőek a történések, de nem, az sincsen, ez a modell ugyanis nem párosítható a Mi Home appal, hiszen a WiFi modult is kihagyták. Ez azért hátrányos, mert így a PM – particulate matter, vagyis mikrorészecske – értékeket nem tudjátok pontosan nyomon követni, csak a LED-et figyelhetitek.

A helyzet viszont az, hogy az eddigi variánsok esetében sem nézegettem ezeket túl sokat. Ellenőriztem kétszer-háromszor, kb. mindig ugyanannyi volt, örültem, hogy jó, és ennyi, többet nem foglalkoztam vele. Az viszont igaz, hogy így elveszítitek az okosotthonba integrálhatóságot, már amennyiben nektek ez számít. A HEPA filter ebben is ugyanaz, mint a testvér típusokban. Ez a többrétegű szűrő a levegőben keringő részecskék 99,7%-át képes eltávolítani, viszont az Air Purifier 2C-hez gyárilag olyan verziót adnak, amiben nincsen szénszűrő réteg, vagyis a szagokkal nem fog tudni mit kezdeni az eszköz.

Szerencsére a szűrőbetét a 2C/2H/3H/Pro modellekben egyforma, ezért bármikor kicserélhetitek egy másik, fejlettebb darabra.

 

Xiaomi Air Purifier 2C – Ugyanolyan használható

A használatban nincs különösebben nagy eltérés a többi modellhez képest, csak itt nem az appban, vagy az OLED kijelzőn kell kapcsolgatni a funkciókat, hanem tetején, jobb alul található gombbal. Rövid nyomásra a 4 mód – automata és a 3 erősség – között válthattok, hosszúra pedig kikapcsol a 2C. Sajnos időzíteni nem lehet, bár szerintem ez egy légtisztítónál, ami jó eséllyel mindig működik, nem egy különösebben fontos szempont. Innentől kezdve pedig szépen, hiba nélkül teszi a dolgát.

Az érzékenysége – hasonlóan a többi berendezéshez az Air Purifier szériában – kifejezetten jó. Ha a párom egy szobával arrébb hajat szárított vagy éppen a konyhában főzött, a légtisztító mindig magasabb fokozatra kapcsolt, érzékelve a levegő minőségének a romlását. Ilyenkor kifejezetten gyorsan, viszont hangosan ügyködik, viszont pár perc alatt rendbe rakja a levegő minőségét, amit a LED pirosról zöldre váltásán is nyomon követhettek.

Az első két fokozat olyan halk, hogy simán lehet aludni is mellette, a harmadik közepesben viszont igencsak megjön a hangja, erre tesz rá még egy lapáttal a maximum, ami kimérve 20/70/75 decibelt jelent. De így senki nem fogja használni, ezért is mondtam, hogy érdemesebb a lakásban 2 db-ot elhelyezni. Vagyis az ára kardinális kérdés, de mivel indiai piacra szánt termékről van szó, ezért elvileg ez a legjutányosabb variáns. Ha pedig egy drágább modellből kijön 2 db olcsóbb, akkor miért ne dupláznátok meg a teljesítményt?

Nézzük is meg, hogyan alakulnak az árak az egyes modellek esetében:

Air Purifier 2C Air Purifier 2H Air Purifier 3H Air Purifier Pro
29 600 Ft 36 300 Ft 45 300 Ft 83 600 Ft
100% +22% +53% +182%

Mint látható a 2C már elég olcsó, viszont a sokkal fejlettebb Air Purifier 3H-hoz képest már nem drámai, de azért jelentős az árbeli különbség. Vagyis a Xiaomi precízen belőtte a széria minden darabját, kellő távolságot tartanak árban egymástól ahhoz, hogy ne legyen könnyű a választás. Én személy szerint inkább szavaznék a 2 db-ra a legolcsóbb modellből, hiszen ezek tipikusan azok a berendezések, amik csendben elműködnek a sarokban és soha nem állítgatjátok őket, így tulajdonképpen az extra funkciók elhagyhatók.

Összegzés

A Xiaomi Air Purifier 2C szimpatikus egyszerűséggel teszi a dolgát. Az indiai piacra szánt eszközt lényegében megfosztottak minden extra funkciójától – nincs OLED kijelző, WiFi modul és app alapú integráció -, viszont a légszállítása nagyobb, mint a 2H variánsnak, alacsony fokozatban pont ugyanolyan csendes, a szűrőik megegyeznek, és 29 600 Ft-os árával ez a legolcsóbb modell, így miért ne vennétek meg? A plusz elektronikus funkciók pedig igazából nem hiányoztak, egyszer mindenki végigpróbálgatja őket, aztán soha senki nem nyúl hozzájuk többet.

A légszállítással és az eszközök számával viszont lehet játszani lakásmérettől függően. Bármelyiket rendelitek, áfa- és vámmentes EU Priority Line szállítással tegyétek.

Pro

  • Olcsó
  • Jó minőség
  • Nagyon megbízható

Kontra

  • Nincs app és OLED kijelző
  • Az alap HEPA filter nem szénszűrős

hirdetés