hirdetés

Xiaomi Mi Watch Lite sportóra teszt

Hívja a természet, a beltér nem a terepe

teszt
Xiaomi Mi Watch Lite sportóra teszt 1
írta: Don Kartács
2021-12-12

És hopp, mi ugrott a kezemre? A Mi Watch Lite, ami egy újabb házon belüli konkurens, és a legolcsóbb GPS-es sportóra címért száll harcba. Bár a Xiaomi Wear appal működik együtt, nem sok köze van a Wear OS-hez, cserébe viszont atom stabil és brutális az üzemideje, az ára pedig a béka feneke alatt van egy kicsivel. 16 500 Ft-ot kérnek érte a BGHU1339 kuponnal, ami már tartalmazza a szállítást is, az áfát pedig a Banggood fizeti a termékei után.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A hátoldalán kétpines csatlakozó található, ehhez van egy műanyag töltőkeret, amibe a Mi Watch Lite-ot bele kell illeszteni. Ez véletlenül sem azonos az Amazfit eszközeivel, szóval lesz otthon még egy spéci töltőtök. Ahogyan már említettem, az óra a műholdas helymeghatározási rendszereket – GPS és GLONASS – is támogatja, ezért is hívom sportórának, annak ellenére, hogy az appja a Xiaomi Wear. Ennek az ég világon semmi köze a Wear OS-hez, nem lehet testre szabni, appokat rátölteni, viszont nem is 1 napos üzemidő jön ki a 230 mAh-s akkuból.

Hogy pontosan mennyi, azt nem tudom, de 3 nap alatt merült 20%-ot, és ez alatt futottam 20 kilométert is vele, szóval olyan 9-10 napra tippelem a töltések közötti időt, igaz a hideg és az eső miatt nem erőltettem a szabadtéri testmozgást. A GPS viszont tud zabálni, arra már csak 10 órányi működési időt adnak meg, szóval ezt kalkuláljátok bele az összképbe. A fentieken túl támogatja még a pulzusmérést, van benne magasság és nyomásérzékelő szenzor, iránytű, háromtengelyes gyorsulásmérő és giro szenzor, de a kedvencem, a fényérzékelő szenzor. Ez utóbbi például hiányzik a Bip U Próból, szóval már ezért is a Mi Watch Lite-ot venném.

 

Xiaomi Mi Watch Lite – Felpimpelt app , érdekes menürendszer

A vezérlésért egyetlen gomb felel, második nyomásra betölti a gyorsmenüt, ezt leszámítva pedig körbe-körbe lehet lapozgatni a tipikus funkciók között. Érdekes, hogy inverz módon jönnek be a dolgok, felfele van az üzenetek, lefele pedig a beállítások kerül elő, ez a konkurenseknél fordítva szokott lenni. Mindent nem részletezek ki terjedelmi okokból, csak a fontosabb dolgokra térek ki.

Gyakorlatilag a Mi Watch Lite is ugyanazt tudja, mint a másik két hasonló konkurens, inkább arra világítanék rá, mi az amit nem tud. Nincs véroxigénszint mérés, ami meglepő, mint ahogy az is, hogy nincs valami AOD szerű funkció, NFC – bár ezt sajna már megszokhattátok – vagy éppen belső tárhely a zenéknek, de ez ebbe az árba egyszerűen nem fér bele. A jó hír az, hogy szinte minden mást, amit a konkurensek tudnak, a Lite is tud. Ami nagyon tetszett, hogy a rendszer kellően gyors, a pulzusmérés nyugalmi helyzetben pontos, de azért voltak kétségeim, amik leginkább sport közben – ebből 11 félét támogat – jöttek elő.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A repertoár az alábbi: futás, futópad, kerékpár kültéren, szobakerékpár, szabadedzés, séta, túra, terepfutás, nyílt vízi úszás, medencében úszás, krikett, viszont azt nem veszi észre, ha sportolni kezdtek, ezt kézzel kell elindítani az óráról. Eleinte beltéri futással próbálkoztam, és bizony itt csalatkoznom kellett, elég fogalmatlanná válik a Mi Watch Lite, ha nincsenek GPS adatok. A futópados tesztek alapján nagyjából 10 kiliket – vagy egy picit többet – futottam, ehhez képest neki sikerült mérnie 6,53 és 7,5 kilométert, ami köszönőviszonyban sincs a valósággal.

A pulzusértékek is elég furcsák, olvastam is egy magyar tesztet az óráról, ahol dicsérték a pontosságát, ami akár igaz is, ha az ember nem sportol vele, viszont gyakorlatilag az összes olcsó óra elvérzik akkor, ha terhelés közben kell visszaadnia értékeket. Mivel én szoktam pulzuskontrollos futást csinálni, nagyjából tudom, hogy milyen adatokat kellett volna látnom, de az hétszentség, hogy nem 134 volt a maximum, ha 10 km/órával futottam az Xmund XD-T2 futógépen. Nem szúrsz ki velem, gondoltam, feltoltam 12 km/órára, ami kb. a versenytempóm, amit úgy reagált le, hogy a pulzusom felpattant 192-re, utána leesett 100-ra, majd lassan felkúszott kb. 140-re, ami nem tűnik túl reálisnak. Azt viszont észrevette, ha megálltam, szóval nem kamuzik be számokat, csak nem igazán pontos.

Mivel mindenképpen meg akartam fejteni a probléma forrását, így végül kivittem kültérre is futni.

Az első tapasztalat, hogy villámgyorsan befogja a műholdalkat, nincs pöcsölés, mint a Stratos szériánál. A GPS alapú távolságmérés sokkal pontosabb, mint a beltéri megsaccolós, sőt, az egyik legszebb útvonalat rajzolta ki, azok közül, amit kínai óráktól eddig láttam. Mivel ismerem a lefutott terep domborzati viszonyait, így nagyjából az ott mérhető pulzusértékeimet is, és úgy tűnik, hogy itt sokkal pontosabb, mint futógépen, beltérben.

Ami a sportok megindítását illeti, a menü meglehetősen egyértelmű, szépen elrendezett,

de azért egy pár piktogram esetében gondolkodnom kellett, hogy melyik mit jelent. Így inkább átnyergeltem az appra, lássuk mit tud. A kinézete nagyon jópofa, van egy animált avatar, ami nemenként eltér, sajna változtatni nem lehet rajta. A Xiaomi Wear alkalmazást pofonegyszerű használni, a „status” alatt a sportok, az alvás – elég pontos, de kell neki pár nap, míg magára talál -, a szívritmus értékeit lehet látni, illetve, hogy egy nap hányszor álltatok fel a széketekből. A „workouts” alatt meg lehet a telefonról is indítani a sportokat, de csak négyfélét, ami kimerül a futás, futópad, kerékpár kültéren, szobakerékpár négyesben.

A „profile” alatt pedig gyakorlatilag a beállításokat találjátok, ide dugták el az óraszámlapokat, amikből több százat le lehet tölteni, bár a sajtóanyag szerint ez akár több ezer is lehet. Érdemes még bekapcsolni az értesítéseket, amiket gyakorlatilag hibátlanul, a teljes magyar ékezetkészletet használva képes megjeleníteni. Válaszolni viszont továbbra sem lehet, és a hívásokat is csak elutasítani lehet a felületről, felvenni nem, és némítani sem, ami egy picit furcsa.

Frissítés! Köszönjük olvasónknak Gábornak, hogy megtalálta, hol lehet a Strava kapcsolatot beállítani az órához: az appban a My profile menüben jobb felső sarokban a + ikonra kattintva, settings, majd connected app, ebbe a menübe dugták el.

Összegzés

A Mi Watch Lite egy remek belépőkategóriás sportóra, ami nagyon tetszett, különösen azért, mert egyes hibáit kijavították a korábbi modelleknek. Volt azonban olyasmi ami idegesített, beltérben elég össze-vissza mérte az edzéseimet, ez a modell sem képes NFC-s fizetésre, és az általam nagyon kedvelt Stravat sem tudom elérni, de másba igazából nem tudok belekötni. Jó minőség, nagyon hosszú üzemidő, gyors és egyszerűen átlátható rendszer, és alacsony ár. Grátiszban képes a saját fényerejét állítgatni, aminek a hiánya az egyik legidegesítőbb dolog például a Bip U Pro esetében.

Jó cucc ez, főleg, hogy csak 16 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a BGHU1339 kuponnal, ami már tartalmazza a szállítást is, az áfát pedig a Banggood fizeti a termékei után. Ez a kategória best buy órája, de azért feljebb vannak komolyabb időmérők is, igaz az árcédulájukon sem ilyen jutányos szám szerepel.

Pro

 • Jó minőség
 • Remek, nagy fényerejű kijelző
 • Viszonylag sok szenzor, köztük ott van a fényérzékelő is
 • Brutális üzemidő
 • Gyors, viszonylag érdekes menürendszer
 • Az összes magyar ékezetet kezeli
 • Remek ár a tudásához képest

Kontra

 • Beltérben a távolság- és a pulzusmérése eléggé fogalmatlanná válik
 • Még mindig nincs NFC
 • Nincs véroxigénszint mérés

hirdetés