hirdetés

Xiaomi Mi Watch Color okosóra bemutató

Új szelek fújnak

teszt
Xiaomi Mi Watch Color okosóra bemutató 1
írta: Don Kartács
2020-02-02

Biztosan hallottátok már, hogy a Xiaomi nem hosszabbította meg a stratégiai együttműködését a Huamival, hanem elkezdte a saját óra termékvonalát. Ennek első szülöttei a Xiaomi Mi Watch és a Mi Watch Color, ez utóbbi a belépőkategóriás óra, kínai Wear OS módosítással meghekkelve. 60 000 Ft-ba kerül, nem biztos, hogy beszél angolul vagy magyarul, viszont egy csomó mindent tud. Hogy ebből mi lesz, édes Istenem…

A kínaiak valamiért imádják telerakni a dizájnt mindenféle elbaszott malackákkal és egyéb állatfigurákkal vagy pedig rád zúdítják a zodiákus összes jegyét, és ezeket cserélgetheted óraszámlap formájában. Összesen kilencet tud eltárolni a memóriájában, de nem állítom, hogy a 110 db között találtam ennyit, ami tetszett.

Ez eléggé eltolja az összhatást a 14 év alatti korosztály irányába, amitől én annyira nem voltam lelkes, ráadásul a kijelző szélén körbefuttattak egy permanens óra/perc jelölést, ami elég sok virtuális óraszámlappal nem kompatibilis. Úgy látszik a Huami az Amazfit szériával már kitapasztalta, mi jön be az európai ízlésnek, a Xiaomi viszont egy sötét barlangban botorkál. Az anyagok minőségére viszont nem lehet panasz, Stratosos magasságokba emelkedik. A hátoldalon ott az elmaradhatatlan pulzusérzékelő, illetve kapunk egy töltőt a nem tudom hányadik variánsban, kb. ennyi lesz a dobozban, mikor kinyitjátok.

 

Xiaomi Mi Watch Color – Do you speak Ungarisch?

A fő gond a nálam járt Mi Watch Colorral, hogy nem beszélt a kínai nyelven kívül mást, hiszen ez a kínai verzió. A „szomszédom bátyjának a húga viszont azt hallotta, hogy valaki látta”, hogy van belőle global is, szóval van remény arra, hogy az angol-német-magyar triumvirátusból valamelyik megjelenjen a képernyőjén. Addig is távirati stílusban beszámolok a funkciókról, amiket a kínai „kis szék, kis szék, hóember” jelek ellenére is nagyjából sikerült kisilabizálnom.

Az app nem az Amazfit sajátja, hanem a Wear OS elkínaiasított változata, „Mi Wear App” néven. Természetesen full kínai, szóval sok sikert az értelmezéséhez. A menük piktogramjai viszont ismerősek lehetnek, szóval félvakon, csak a jeleket figyelve azért el lehet navigálni benne. Érdekesség, hogy fel-le nem, csak oldalra lehet lapozni, a visszalépésért a fizikai gombok felelnek. De kezdem a hardverrel, mert az adja a legjobb támpontot ahhoz, hogy össze tudjátok hasonlítani más órákkal:

  Mi Watch Color Amazfit Stratos 3 Amazfit GTR
Ár 60 000 60 000 50 000
Kijelző 1,39 inch AMOLED, 454×454 1,34, transzflektív, 360×360 1,39 inch AMOLED, 454×454
Vez nélk. kapcs. BT 5.0 WiFi, BT 5.0 BT 5.0
Szenzorok pulzus, gyorsulás, giroszkóp, geomágneses, légnyomás, fényérzékelő pulzus, gyorsulás, giroszkóp, geomágneses, légnyomás, fényérzékelő pulzus, gyorsulás, giroszkóp, geomágneses, légnyomás, fényérzékelő
Műhold GPS+GLONASS GPS+GLONASS/GPS+Galileo/GPS+Beidu GPS+GLONASS
GPS műk id. 22 35/50/75 40
Üzemidő 14/22 7/14 24/74
Vezérlés 2 gomb+érintőkép. 4 gomb+érintőkép. 2 gomb+érintőkép.
Vízállóság 5 ATM 5 ATM IP68
NFC csak Kínában csak Kínában csak Kínában
Zenetárolás NEM IGEN NEM
Sportok száma 10 19 12
Hangalapú keresés IGEN NEM NEM
Strava szink. NEM IGEN NEM
Magyar ék. NEM TUDJUK IGEN IGEN

Kicsit egy kaptafa az Amazfit GTR-ral a tudása, egy-két apró eltéréstől eltekintve. Innentől kezdve pedig jöjjenek a funkciók és azok leírása távirati stílusban (nem állítom, hogy jók, mert mindent a kínai jelekből kellett kitalálnom):

 • sportok támogatása: kül- és beltéri futás, kül- és beltéri kerékpározás, tájfutás, hegymászás, nyílt vízi és fedett úszás, szabadedzés, gyaloglás
 • statisztika kijelzése (sokkal primkóbb, mint a Stratos-é): elégetett kalória,
 • megtett lépések száma, megtett távolság
 • pulzusmérés
 • alvásfigyelés és elemzés
 • időjárás kijelzés
 • stressz szint figyelése
 • légnyomás kijelzése, illetve iránytű
 • Alipay (itthon nem működik)
 • elektronikus buszjegy (itthon nem működik)
 • szokásos beállítások, amiket megtaláltok a GTR szériában is.

Mivel egyelőre nem láttam az angol nyelvű verziót, nem tudok teljes véleményt mondani az óráról, de nagyon olyannak tűnik, mintha a GTR konkurense lenne, de nem a Huami műhelyéből, hanem direktben a Xiaomitól érkezett. Van egy-két érdekes funkciója, mint a jobb felső gyorsmenü, amivel telefonos widgetekként megjelenik az összes menü, vagy például az úszás funkció, amit például a GTR/GTS páros nem tud. Engem összességében az elsőgenerációs Huawei Watch GT-re emlékeztetett, csak az valahogy szebb, minta Color.

Szintén érdekes funkció lesz a „voice assistant”, amivel kereshettek majd a tartalmak között, elvileg vezérelhettek okosotthont is, hiszen van beépített mikrofonja. Hangszórót viszont nem kapott, így a telefonhívásokra még mindig nem lesz lehetőség, de szerintem ezt annyira nem kell sajnálnotok. Ellentétben a GTR-rel, van egy „notification centernek” hívott menüje, ahol sokkal könnyebb visszanézni az üziket, mint a GTR-on. Érdekesség még, hogy a Color is a Firstbeat algoritmust használja a sportadatok elemzéséhez – vagyis VO2MAX elemzés, pihenési idő becslése, és hasonlók -, ugyanez fut a Stratos 3-ban is – meg olyan márkák egyes  modelljeinél mint a Garmin -, ami a tesztjeim alapján viszonylag pontos.

Ami az operációs rendszert illeti, valójában a Wear OS MIUI felülettel pimpelt változata fut rajta, de NEM lehet rá telepíteni alkalmazásokat, vagy legalábbis én nem jöttem rá, hogyan kellene ezt véghez vinni. A Xiaomi Mi Watch-ban viszont biztosan él ez a funkció, gondolom szándékosan butították le az olcsóbbik terméket.

Összegezve a fentieket: mivel az óra tesztelése nem lehet teljes anélkül, hogy a megfelelő nyelven kommunikálna, ezért megpróbálunk szerezni egy global verziót, és tökéletesen végigpróbálgatni a funkciókat.

 

Összegzés

Nem sokat tudtam kezdeni a Xiaomi Mi Watch Colorral, ugyanis mind az óra menüje, mind az applikáció teljesen kínai, és egyelőre nincs is global verzió. A kinézete olyan szo-szo, szerintem a GTS is szebb, a GTR pedig fényévekkel jobban néz ki, de a minősége ennek sem rossz. A funkciók lényegében megegyeznek a fenti két testvérével, viszont a Color elméletileg képes hangalapú vezérlésre is.

A többi extra – Alipay, elektronikus buszjegy, NFC – itthon nem működik, vagy nem különösebben jelentős – stressz szint, notification center, több óraszámlap mentése -, hogy azért egyből a boltba kelljen rohanni. Nagy plusz lehet viszont a Firstbeat sportelemző algoritmus, de ahhoz kellene egy angol verziójú óra, hogy ezt bővebben elemezni lehessen.

Addig, amíg nem kapható a global verzió, vegyétek a GTR-t és a GTS-t, hiszen most 40 K körül elérhetőek – bár állítólag a Gearbestes Mi Watch Color tud angolul -, mert szerintem 60 000-ért a Stratos 3-at kell behúzni, nem Colort, hiszen az mindhárom órát agyonveri.

Pro

 • Voice assistant
 • A gyorshívásos menü

Kontra

 • Nincs magyar nyelv, így érdemben nem pontozható
 • Egyelőre drága

hirdetés