hirdetés

Xmund XD-T2 futógép teszt

Remek kezdőlépés

teszt
Xmund XD-T2 futógép teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2021-12-03

Elég sokat szoktam futni, így értékeltem, mikor befutott a postától az Xmund futógépe, amire nyugodtan mondhatom, hogy egy „budget” termék ebben a piaci szegmensben. Az XD-T2-ért 80 500 Ft-ot kérnek a BGBFQ54  kuponkóddal, ennyiért semmit nem lehet itthon kapni, pedig, ahogyan a tesztből is látni fogjátok, nem csalták el a műszaki tartalmat, ez egy teljesértékű sport berendezés. A terméket EU raktárból küldik, ingyenes szállítás mellett, így ez egy nagyon jó dealnek ígérkezik.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 10

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Érdemes még néhány egyéb funkciót is említeni, például a dőlésszög állítása, a BT kapcsolaton keresztüli zene, a „hordozhatóság” és az összecsukhatóság, és persze ne legyen nagyon szutyok az anyaghasználat sem. Most, hogy nagyjából sikerült felparamétereznem a dolgokat, nézzük, ezeknek megfelel-e az Xmund XD-T2. Ami az anyaghasználatot illeti, nagyjából rendben van a gép, az azért érződik, hogy olcsó matériákkal dolgoztak, de ez szerintem a működést nem befolyásolja. Ahol erősnek kell lennie, ott az, pl. ha megfordítjátok a szalagot, akkor látható, hogy egy masszív hegesztett vázszerkezetben fut a szalag, az alján elhelyezett tappancsok jól odafogják a laminált padlóhoz a futópadot.

A felső részen van egy „korlát”, amibe futás közben kapaszkodni lehet, ezt a kapaszkodót egyébként le lehet csukni, ha az oldalán lévő két csavart kicsavarjátok. Ez nem egy szerencsés megoldás abból a szempontból, hogy elég macerás ezt megtenni. Jobb lenne valamilyen egyszerűbb mechanika ennek a kivitelezéséhez, ugyanis így az összecsukás azért nem olyan egyszerű, annak ellenére, hogy az XD-T2 elején van két görgő, vagyis megemelve arrébb lehet tenni vagy éppen be lehet tolni az ágy alá, így nem foglal el a nagyszobában folyamatosan 2 négyzetmétert. Terhelni futva 100, sétálva 120 kilogrammig lehet, és erről néztem videókat is, úgy tűnik tényleg elviseli ezt.

Ami a funkcionalitását illeti, a kapaszkodót lehet permanensen lehajtva is tartani, ilyenkor sétáló módba kerül a berendezés

és maximum 6 km/órás sebességet enged a 600 W-os motor, míg felhajtva ez a határ 12 km/órára emelkedik. Kicsit kattognék ezen a számon, hogy ez mit jelent. Aki volt már komolyabb futóversenyen vagy látta ennek a startját – Budapesten nem túl nehéz ilyesmibe belefutni -, az tudja, hogy zónákból indulnak a versenyzők. Minden szekció 30 másodperccel gyorsabb, az utolsó zóna jellemzően a 6:30-7 perc/kilométernél vagy ennél is lassabb versenyzőknek szól, és minden szekció ehhez képest csökken. Én általában a 3-as vagy a 4-es zónából indulok, ez az 5-6 perc/kilométeres tempó, így nem nehéz kiszámolni, hogyha képes lennék folyamatosan, nagy távokat 5 perc/kilométerrel futni – de nem vagyok képes -, akkor tudnám kimaxolni az Xmund XD-T2 tudását. Talán ennél is érzékletesebb példa, hogy egy 2 órán belüli félmaratonnak az amatőrök már nagyon szoktak örülni, ehhez 5 perc 42 másodperc alatt kell egy kilométert megtennetek, ezen kalkulátor alapján.

Tehát, az Xmund terméke nagyjából az amatőr szint tetejéig kiszolgál mindenkit,

nyilván egy Tyson Gay nem ezen fog edzeni, de egy profi futó sem. Már csak azért sem, mert pl. a szalag dőlésszöge nem állítható. Ez azért baj, mert gyakorlati tapasztalatok alapján futógépen futni egy kicsit könnyebb, mint önerőből, ezért nagyjából 1-1,5%-kal meg szokták emelni a szalag meredekségét, hogy nehezebb legyen az erőkifejtés, ezzel szimulálva a valóságot. Cserébe viszont olyan dolgokat tud, mint a BT hangszóró alapú zenelejátszás, aminek a minősége nem nagy szám, de azért jópofa, hogy sport közben mehet a muzsika – de néztem így videókat is -, és hogy egy telefontartót is felszereltek a kapaszkodóra, amire egy kisebb tablet is ráfér, tehát akár filmet is nézhettek mozgás közben.

 

Xmund XD-T2 futógép – Gyakorlatban csak kicsit béna

A futógép beindításához a gép jobb oldalán elhelyezkedő nyílásban található távirányító szükséges, vezérlőpanelja nincs, vagyis csak a háromgombos kontrollert lehet használni, az aktuális állapotot a lábatok előtt elhelyezett LCD kijelzőn követhetitek nyomon. A vezérlés pofonegyszerű, a táv középső gombja állítja meg és indítja el az XD-T2-t, az alsó és felső gombok pedig csökkentik és növelik a sebességet.

A távvezérlő érzékenységét kifejezetten utáltam,

egy fatuskó finomságával lehet rajta benyomni a gombokat. Ha kicsit böködöd, az a baj, ha nagyon, akkor meg az, szóval nagyjából középerővel lehet működésre bírni. Kicseréltem 3 elemet is, mert azt hittem ott van a gond – kettőt adnak hozzá alapból -, de ez sem segített, ez sajnos ilyen. Szintén idegesítő, hogy csak tizedenként lehet léptetni a sebességet, és mivel 1 km/óráról indul a szalag és 12 a maximum, egy darabig eltart, mire oda felnyomkodjátok. Szerencsére hosszú nyomásra elkezdi rendesen pörgetni a számokat, viszont így is vagy 1 percig tart eljutni a kívánt sebességig, szóval ez egy jelentős ergonómiai hiba.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Természetesen ezen a futópadon is van vészmegállító csipesz,

ezt a ruhátokra kell csattintanotok, mágneses elven működik, és ha megszakad a kapcsolat, azonnal legáll a gép. Ez egyben „gyerekzárként” is használható, ha leveszitek a mágneses cuccot, a gép nem fog elindulni. A biztonságot más dolgok is támogatják: van egy főkapcsoló, ami áramtalanítja a berendezést, illetve bal oldalon egy olajbeöntő nyílás – olajozót adnak a csomag részeként -, ahol a szalag síkosságát lehet szavatolni, így az nem súrlódik vagy szorul meg. Alapállapotban beolajozva érkezik az Xmund XD-T2, tehát ezzel a kibontás után nem kell foglalkoznotok.

Tegyétek fel a ruhátokra a csiptetőt, majd pattanjatok rá a „táltosra”, és kezdjetek el futni. Én eleinte belesétálva kezdtem el a mozgást, majd mikor megszoktam a szalag és a motor által keltett vonóerő érzését, elkezdtem növelni a tempót. Ha zsírt akartok égetni, akkor anaerob zónában kell a pulzusotokat tartani, akit érdekel, az olvasson utána a módszernek, de ennek követésére bármelyik okosóra jó, én egy Stratost használtam hozzá. Ha edzeni akartok, akkor lehet növelni a tempót, nekem 5:15-5:30 körül kezd el kényelmetlen lenni, nagyjából ezt futom versenyen is, tehát valahol itt van a komfortzónám felső határa, ennél egy picit többet tud a gép.

Érzésre tényleg kicsit könnyebb kocogni a futógépen, mint a valóságban, igaz, ezt az is befolyásolja, hogy rövid nadrágan és pólóban egy szuper könnyű futócipőben is képes vagyok futni, és nem kell felvennem 3 kiló ruhát a 2 fokos hideg miatt.

Persze domborzati viszonyok sincsenek, ami a legdurvább nehezítés, SonkaMod kollégával futottunk már fel a Naphegyről a János-hegyre az Erzsébet-kilátóhoz, és ezt a terhelést meg sem közelíti az Xmund XD-T2.

Használni egyébként egyáltalán nem kellemetlen,

meg kell szokni ezt a fajta gépesített mozgásformát, és szerencsére számtalan előnyt tudok felsorolni mellette. Például, hogy nem kell felöltözni és kimenni a hidegbe, hogy nem kell megküzdeni a tereppel, lehet közben filmet nézni, illetve akár a korlátot is fogni. Ez utóbbit egyébként én nem ajánlom, mert megbontja a futómozgás harmóniáját, a karok ugyanis nagyon sokat segítenek a jó ritmus megtalálásában. Az Xmund XD-T2 további hátránya, hogy egy kicsit keskeny a futószalag, az én 175 centis magasságomhoz és a 75 kilómhoz éppen csak, hogy jó volt. Nem könnyű mellélépni, de azért volt olyan, hogy az eszköz szélét tapodtam a lábammal. Szerencsére el nem estem, de aki nálam magasabb vagy testesebb, az meg fog vele küzdeni.

A kocogáshoz tartozó paramétereket a fronton elhelyezett kijelzőn lehet nyomon követni.

Mutatja az időt, a sebességet, a megtett távolságot, az elégetett kalóriákat és az összesen megtett utat. A kijelzés szerintem abból a szempontból egy kicsit béna, hogy például a maximum idő 99,99 perc lehet, amibe pl. már egy félmaraton bajosan fér bele, én 1 óra 50 perc körül futom, ha csúcsformában vagyok, azaz 110 perc alatt. Ugyanez igaz az elégetett kalóriákra is, ezt is valamiért limitálja 999 kilokalóriában, már pedig ennél többet el lehet tüntetni egy kiadósabb, hosszabb távú kocogással. Az XD-T2 a paraméterek között magától lépked körbe-körbe, ezt állítani nem lehet, de hát türelem rózsát terem, előbb vagy utóbb eljuttok a kívánt értékhez. Ami a mobiltartót illet, az egy jó ötlet lett volna, de egy nagyobb készülék pont kitakarja a paramétereket mutató panelt, és a futástól egy kicsit rezeg is, így 15-20 perc alatt annyira elmászott a mobilom, hogy meg kellett igazítanom.

Összegzés

Az Xmund XD-T2 egy belépőszintű futópad, és ez helyenként igencsak érződik rajta. Leginkább az ergonómiájába lehet belekötni, pl. a távirányítója elég szutyok, csak körbe-körbe tudja léptetni a paramétereket a kijelzője, helyenként olcsó az anyaghasználat, de talán a legnagyobb hiányossága az, hogy nem lehet a futószalag dőlésszögét állítani. A felsoroltak szerintem beleférnek egy belépőkategóriás futópad hiányosságai közé, cserébe 12 km/órával futhattok rajta, a görgőivel arrébb lehet rakni, automatikusan leáll, ha a biztonsági csipesz leesik, lehet róla zenét hallgatni és iszonyatosan olcsó.

És ti pont azért olvassátok az ilyen cikkeket, hogy kifogjatok ilyen ár/érték arány bajnok cuccokat, mert a BGBFQ54  kuponkóddal elérhető a 80 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért tényleg semmit nem lehet kapni itthon. A komolyabb futópadok 150-200 000 Ft körül kezdődnek, de hát az ár dupla ennyi, mint a tesztterméké, így alternatíva híján azt mondom, hogy kezdőknek teljesen vállalható az Xmund XD-T2, de azért az elvárásaitokat vissza kell fognotok, ha ezt a modellt választjátok. A terméket EU raktárból küldik, ingyenes szállítás mellett, így ez egy nagyon jó dealnek ígérkezik.

Pro

 • Nagyon olcsó
 • Tudja 12 km/órával hajtani a szalagot
 • Lehet rajta zenét hallgatni
 • Viszonylag kicsire összecsukható és az ágy alá betolható a görgő segítségével

Kontra

 • A távirányítója szörnyű, és van még néhány bosszantó ergonómiai hibája
 • Olcsó anyaghasználat
 • Nem lehet a szalag dőlésszögét állítani
 • A futószalag lehetne szélesebb

hirdetés