hirdetés

Xiaomi Haylou Solar aktivitásmérő teszt

Sorkiegészítés

teszt
Xiaomi Haylou Solar aktivitásmérő teszt 1
írta: Don Kartács
2020-06-25

A Haylou termékei hasonló mellékvágányt képeznek a Xiaomi kínálatában, mint a robotporszívók között a Roborock és a Dreame mellett a Viomi. Akarva-akaratlanul mindenki a Mi Band sorozathoz hasonlítja a termékeiket, ám ők arra törekednek, hogy minél óraszerűbb aktivitásmérőket tegyenek le az asztalra. A Solar sem hazudtolja meg az elvárásokat, egy olcsó, de szerethető, kifejezetten csinos eszközzel lehettek gazdagabbak 10 900 Ft-ért – kupon 4RU3AQZY – kínai raktárból, de cseh raktárból is kérhetitek a 4DSP1FDL  kuponnal, 13 800 Ft-ért.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

8.8

Népítélet

8.8

 • megbízhatóság:9
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:8
 • ergonómia:9
 • ár/érték arány:9
Véleményt írok

Az óra előlapját a kifejezetten kellemes kijelző foglalja el, szépen belesimulva az összhatásba. Az 1,28 inch-es TFT LCD kijelző egyben áldás és átok is, sokkal jobban néz ki, mint a Mi Band 4, viszont a 240*240 pixel – a Négyesnek fele ilyen nagy – ekkora területen már nem adja vissza azt a „wov” érzést a megjelenítő. Viszonyítási pont az okosórák felbontása: Az Amazfitek 360×360, illetve 454×454 pixele mellett már nem tűnik olyan nagy számnak a Solar, igaz, nem is egy árkategóriában versenyeznek. Amit viszont 100%-ban tud, az a közönség megtévesztése, egy kicsit távolabbról hamisítatlanul hozza a drága okosóra feelinget.

 

 • mozgásra figyelmeztetés
 • ébresztés és stopper, illetve ne zavarj mód
 • mindenféle célok beállítása, pl. lépésszám
 • alvásfigyelés
 • zenevezérlés
 • relax: segíti a nyugtató hatású be- és kilégzés gyakorlását
 • óra számlapok, összesen 6 db
 • 12 sport: kültéri futás, séta, biciklizés, hegymászás, spinning, jóga, beltéri futás, „integrated training”, gimnasztika, kosárlabda, labdarúgás, evezés

A Solar abból a szempontból őszinte, hogy nem aggatták tele mindenféle kamu funkciókkal, mint a vérnyomás és a véroxigén szint mérése. Hiányoltam viszont a nagyszámú óraszámlapokat, 6 beépített közül választhattok, újakat letölteni viszont nem lehet, illetve ezeket sem paraméterezhetőek. Az alvásfigyelése szerintem nem annyira pontos, hosszabb alvásciklust mér, mint a valós, egy dologra viszont remek: mindig látom, hogy már megint későn mentem aludni, ráadásul a lefekvés idejét pontosan mutatja, így nem tudok magamnak hazudni sem, hogy biztosan az óra téved.

Aktivitásmérő, sport- vagy okosóra?

A témával bővebben foglalkoztunk a Tudnivalók menüpont Gyorstalpalók szekciójában, ahol minden kérdésre választ kaphattok, ami aktivitásmérőkkel, okos- vagy sportórákkal kapcsolatban felmerülhet.

Természetesen számtalan más témával is foglalkozunk, például melyek a vám- és áfamentes szállítások, miért érdemes Paypallal fizetni, vagy hogy milyen előnyei vannak az EU raktárból rendelésnek.

Amennyiben nem találjátok meg kérdésre a válaszotokat, nyugodtan kérdezzetek Facebbook csoportunkban.

Az alkalmazás oldaláról csak a sétát, a kültéri futást és a kerékpározást lehet megindítani, viszont az óra menüjében minden sport elérhető. A 12 aktivitás egyáltalán nem kevés, veri a konkurensek többségét ebben a mutatóban, és van egy két kifejezetten érdekes – pl. gimnasztika – lehetőség is. Ami a mérés pontosságát illeti, GPS nélkül meglepően jól betippeli a lépések számát – majdnem teljesen egyezett a Stratos 2 -vel -, és a távolságot is, pedig ezek az olcsó eszközök nem szoktak túl precízek lenni. A fényereje viszont lehetne nagyobb, napsütésben nehezen látszanak a kiírt adatok és sport közben nem is engedi emelni a háttérvilágítást. Az alkalmazásértesítés viszonylag kötött, 21 program üzeneteit képes továbbítani, viszont a népszerűbbek – Gmail, Messenger, Youtube, Insta, Twitter, Skype stb. – mind elérhetőek, a többi inkább a kínai, amerikai és orosz felhasználóknak szól.

Az üzenetek nagyjából a szokásos olcsó aktivitásmérők szintjét hozzák, az üzeneteket többnyire jól jeleníti meg, de például a mailek már nem olvashatóak, csak azt tudjuk meg, hogy jött egy újabb és hogy kitől. Nincs válaszlehetőség és rendszerezés sem, viszont vannak magyar ékezetek, ezzel nagyjából hozta a kötelezőt a Haylou Solar. A pulzusmérés szokás szerint csak közelítő jellegű adatokat ad, pontosabb nyugalmi helyzetben, mint sport közben, de azért ezt ne vegyétek túl komolyan, a normális adatokhoz egy drágább óra – pl. a Stratos 3 – kell, amit egy pulzusmérő mellkaspánttal kombináljatok. Nagyon tetszett viszont az átlátható statisztika rész és az előzmények visszakereshetősége, minden átlátható és a dizájn is tetszetős.

Ami a menürendszert illeti, ettől annyira nem voltam elájulva. Van egy fura „lag” a képernyő felélesztése után, amit vagy az egyetlen gombbal vagy csuklófelemeléssel tehettek meg. Olyan mintha az 1-2 másodperces késleltetés direkt lenne, megvárják, míg betölt a menü?

Vannak benne további logikátlanságok is, például a balra lapozásra jön elő a légzésgyakorlat, aminél sokkal fontosabb lenne az üzenetkijelzés, átparaméterezni viszont nem lehet a menüket, gyorsgomb pedig nincs. A jobbra lapozással jönnek elő a sporthoz tartozó eredmények, a menü körbeforgatható az alábbiak szerint: sport paraméterek, pulzus, alvásadatok, időjárás, légzésgyakorlat.

Felfele scrollozva a beállításokba juthattok, lefele pedig a fő menübe. Valójában itt nagyon kevés olyan funkciót találtok, amiről eddig nem volt szó, az egyik a zenevezérlés. Tökéletesen vezérelte az AIMP-ot és a Youtube Music-ot is, és mivel a Haylou LS01 esetében a Spotify-t is próbáltuk, valószínűleg a Solarnak sem okoz gondot. Az viszont zavart, hogy a képernyő lekapcsolása után újra be kell menni a menübe és megkeresni a zenevezérlést, az nem marad az alapképernyőn.

Az üzemidőt a gyár 30-35 napban adja meg a standby és 15 napban a normális használat esetében. Ez nagyjából valós, nyilván intenzív sporttal és tonnányi üzenettel a felére is legyilkolható, de szerintem átlag használat mellett simán elketyeg 10-12 napot. Fényérzékelő szenzora nincs a Solarnak, pedig ez sokat segíthetne a hosszabb üzemidő elérésében.

Összegzés

A szokásossal ellentétben nem méltatom külön a Haylou Solart, hiszen sokkal fontosabb, hogy a konkurenciát is számba vegyem és segítsek abban, hogy ezek közül melyiket válasszátok. A kerek, óraszerű aktivitásmérők közül a Blitzwolf BW-HL2 biztosan kevésbé összeszedett, de hasonlóan jó minőségű, míg a BW-HL3 nem járt nálunk, de a leírások szerint nagy újdonságot nem tartalmaz. Ha elrugaszkodtok a kör alakú formától, akkor szóba jöhet a Haylou LS01 és az utódja, a Haylou LS02 egy kicsit olcsóbban, illetve a Ticwris GTS, ami képes hőmérsékletet is mérni. Titkos esélyes lehet az Umidigi Uwatch3, illetve a már jól bevált Mi Band 4 is.

Viszont ezért az árért szerintem egyik sem ilyen összeszedett, szóval, ha a forma dönt, akkor a Haylou Solar legyőzi a konkurenciát, még akkor is, ha a kategóriáját meghazudtoló képességekkel nem rendelkezik, viszont az összkép nagy hibáktól mentes. 10 900 Ft-ért elhozható a 4RU3AQZY kuponkóddal, ami szerintem igencsak rendben van. Aki cseh raktárból kérné az a 4DSP1FDL kupont használja, az ár ilyenkor 13 800 Ft-ra változik.

Pro

 • Szép és jó minőségű termék
 • Megtévesztően jól hozza a drágább okosórák dizájnját
 • Cserélhető, gyorsoldós, kényelmes szíj
 • Kellemes app
 • Szépen elrendezett, átlátható statisztika
 • Hosszú üzemidő
 • Praktikus mágneses töltés

Kontra

 • Kevés óraszámlap
 • A kijelző felbontása és fényereje lehetne nagyobb
 • Helyenként logikátlan menü, ami néha megtorpan
 • Nincs fényérzékelő szenzor

hirdetés